Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
599
Cromaniak

Postnapisał(a) 599 » 29.04.2021 22:06

robertms napisał(a):
599 napisał(a):
robertms napisał(a):,,,,,,,,,,,,
Ja zmieniałem z J&J 30.05 na Pfizer 12.05, i nawet bliżej od domu wyszło. :)
,,,,,,,,,,,,,

z czystej ciekawości ,
co zyskałeś ?

Hmm... Prawie 3 tyg. na start, ale drugą dawkę "gratis" + parę km. bliżej i %-wo skuteczność Pfizer vs J&J ponoć lepsza... ;)

Hmmmm,
"Fazer" druga dawka po około 5 tygodniach
od pierwszej, +14 dni,
i wtedy jesteś "czysty",
no nie wiem czy coś tu zyskasz w stosunku do J&J,
mogę się mylić bo ja na urlop tradycyjnie początek "septembera",
i generalnie "lata mi to koło ,,",
ale wszystkim życzę aby "zdążyli" ze wszystkim,

na marginesie,
jeszcze miesiąc temu 80% z nas myślało że zaszczepi się nie prędzej jak "za rok",
ale "fszysko"
(piniondze to nie fszysko)
jest nieprzewidywalne,
kto wie co przyniesie "september",
w zeszłym roku łatwiej było wyjechać w lipcu/sierpniu
niż we wrześniu,
robertms
Cromaniak

Postnapisał(a) robertms » 29.04.2021 22:34

#599, wyszedłem z założenia, że jak mam już się "zczepić", to wolę tę, która w rankingach ma o wiele większą skuteczność - wakacje w HR mogę odpuścić, więc ta J&J to nie była jedyna deska ratunku. Ale rozwiązanie lepsze czasowo, aniżeli AZ, gdzie czaso-okres pomiędzy jest 11 tyg.
Ale jeśli zależy Ci na szybko, to masz program rządu na 1-3 maja -> J&J - wklejałem i ja i #Janusz wcześniej.
599
Cromaniak

Postnapisał(a) 599 » 29.04.2021 22:54

robertms napisał(a):#599, wyszedłem z założenia, że jak mam już się "zczepić", to wolę tę, która w rankingach ma o wiele większą skuteczność - wakacje w HR mogę odpuścić, więc ta J&J to nie była jedyna deska ratunku. Ale rozwiązanie lepsze czasowo, aniżeli AZ, gdzie czaso-okres pomiędzy jest 11 tyg.
Ale jeśli zależy Ci na szybko, to masz program rządu na 1-3 maja -> J&J - wklejałem i ja i #Janusz wcześniej.

no nie wiem co chcesz "przekazać",
ale to Twoja sprawa,
co by nie pisać to jeśli idzie o "szybkość" to liderem jest
J&J (z którego Ty zrezygnowałeś),
co do "rankingów" szczepionek,
to myślę że potrafisz wyciągać
"właściwe"wnioski,

P.S,
co to tam ostatnoi pisują w internetach o "fazerze" ?

aaaaa,
to tam jakieś zwykłe" zapalenie mięśnia sercowego",
(kurna,po jakiego ciula dałem się tym badziewiem zaszczepić?)
robertms
Cromaniak

Postnapisał(a) robertms » 29.04.2021 22:57

#599 - rób, jak uważasz, dobranoc...
599
Cromaniak

Postnapisał(a) 599 » 29.04.2021 23:26

robertms napisał(a):#599 - rób, jak uważasz, dobranoc...

ale oczywiście że będę robił "jak uważam",
ja "september"
,wiec fazer
,(daleki jestem od tego by uważać ze to najlepszy wybór)
jeśli miało by być na "cito" to na pewno bym szukał J&J,
odezwałem się tylko dlatego że za ciula nie zrozumiałem Twojego "przekazu",
ale życzę Ci wszystkiego naj,
coglin
Croentuzjasta

Postnapisał(a) coglin » 30.04.2021 05:39

coglin napisał(a):
piekara114 napisał(a):Szczepisz się, gdzie chcesz, nawet w Szczecinie przy zamieszkaniu w Ustrzykach Górnych.

Taki jest mniej więcej plan dla żony :lol:
Ja dzisiaj wsysłem Pfizera.

No i jest wycieczka z żoną na szczepienie.
Zarejestrować mogła się od 29.04 00:00, w wyszukiwarce -małopolska - terminy gdzieś od 21.05.
Przełączyłem na podkarpacie i terminy na ten sam dzień. Tak, że jedziemy jutro na wycieczkę - 150 km w jedną stronę.
Jeszcze dzwoniłem na 989 i lipa z terminami w małopolsce. Za to na podkarpaciu - do wyboru, z dnia na dzień. A nawet w ten sam.
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 30.04.2021 06:14

599 napisał(a):co to tam ostatnoi pisują w internetach o "fazerze" ?
aaaaa,
to tam jakieś zwykłe" zapalenie mięśnia sercowego",
Na razie pierwsze pobieżne analizy nie wykazały związku ze szczepieniem. Ilość "zapaleń" jest w normie.
Problem polega na tym, że teraz cokolwiek "statystycznie-standardowego" (choć rzadkiego) się stanie, to pierwsze pytanie będzie:
czy był szczepiony i czym?
I już dzwonimy do pło... mediów.
WojtekKRK
Croentuzjasta

Postnapisał(a) WojtekKRK » 30.04.2021 08:25

W Krakowie od dziś JJ na rynku dla każdego kto ma skierowanie i min 36 lat ... Prawdziwa gratka dla chcących jechać na wakacje do Cro ;)
Inde
Cromaniak

Postnapisał(a) Inde » 30.04.2021 08:49

Mój szwagier przyjął wczoraj około 14 pierwszą dawkę Pfizera. Ma 41 lat, ogólnie zdrowy. Wieczorem musieli wzywać karetkę. Szwagra bardzo bolał brzuch i plecy, zawroty głowy itd. Dostał zastrzyk, przeszło. Rano już ok. Chyba nie ma reguły co do wieku i rodzaju szczepionki.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 30.04.2021 09:08

coglin napisał(a):No i jest wycieczka z żoną na szczepienie.
Zarejestrować mogła się od 29.04 00:00, w wyszukiwarce -małopolska - terminy gdzieś od 21.05.
Przełączyłem na podkarpacie i terminy na ten sam dzień. Tak, że jedziemy jutro na wycieczkę - 150 km w jedną stronę.
Jeszcze dzwoniłem na 989 i lipa z terminami w małopolsce. Za to na podkarpaciu - do wyboru, z dnia na dzień. A nawet w ten sam.
Mąż wczoraj po 5 kliknięciach o 8 rano miał termin w Rabce (40 km od nas), ja od dziś mogłam i przez godzinę klikania (też po 8 rano jak uwalniają kolejne terminy trafiłam na 3 ludzkie terminy w Małopolsce, ale po kliknięciu wybierz już były niedostępne. Wskoczył Nowy Targ na 5 maja i zdążyłam, więc jadę na 12:25.
rybkujaca
Odkrywca

Postnapisał(a) rybkujaca » 30.04.2021 09:11

Witam wszystkich serdecznie;) mam to szczęście ze jestem z Rzeszowa, więc kiedy nadszedł moj dzień na zapisanie się na szczepienie, tj.dzis, udało się zaklepać termin tez na dzis :) przez stronę pacjent.gov.pl można wybrać rodzaj szczepionki i termin :)
patman
Odkrywca

Postnapisał(a) patman » 30.04.2021 09:14

Dzisiaj rejestracja, za tydzień szczepienie J&J więc początkiem czerwca spokojny wyjazd bez trzech testów na głowę.
mchrob
Cromaniak

Postnapisał(a) mchrob » 30.04.2021 13:18

Mam i ja chipa. Dzisiaj z małżonką odwiedziliśmy piękne miasto Gliwice i odebraliśmy Pfizera, druga dawka 4.06. Na razie bez skutków ubocznych.
stachan
Koordynator forum

Postnapisał(a) stachan » 30.04.2021 13:41

To i ja się pochwalę - dziś podano mi szczepionkę Pfizera. Organizacja wzorowa, żadnej kolejki, warunki doskonałe :!:

Niezwykle miło zostałem zaskoczony poczęstunkiem - po iniekcji, w trakcie prewencyjnego oczekiwania na stołeczku, otrzymałem dorodną pomarańczę, czekoladę oraz wodę mineralną. Luksus! Prawie jak all inclusive w Chorwacji :wink:

Druga dawka już pierwszego czerwca, zatem... 69 DDW :oczko_usmiech:
robertms
Cromaniak

Postnapisał(a) robertms » 30.04.2021 14:21

599 napisał(a):
robertms napisał(a):#599 - rób, jak uważasz, dobranoc...

odezwałem się tylko dlatego że za ciula nie zrozumiałem Twojego "przekazu",
ale życzę Ci wszystkiego naj,

Nie wysyłałem Ci żadnego przekazu, więc może dlatego nie zrozumiałeś... ;)

W słowie "najgorszego" też jest NAJ...
Mimo wszystko, dzięki za życzenia i wzajemnie... ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 74
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone