Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 29.04.2021 11:11

A mam takie pytanie.
Czy ktoś z was się może orientuje, czy fakt że ozdrowieńcy mogą otrzymać szczepionkę dopiero 3 miesiące po uzyskaniu pozytywnego wyniku testu, ma jakieś przesłanki typowo medyczne, czy wynika jedynie z chęci zaoszczędzenia dawki szczepionki na ozdrowieńcu który przeciwciała będzie posiadał z tytułu przechorowania i podania jej komuś kto takowych przeciwciał nie posiada?
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 29.04.2021 12:05

źródło, kancelaria Premiera:

Posiadasz aktywne e-skierowanie?
Od 1 do 3 maja w 16 punktach w miastach wojewódzkich będziesz mógł się zaszczepić przeciwko COVID-19 bez wcześniejszej rejestracji!
➡ Szczepienie zostanie wykonane przez profesjonalny personel medyczny
➡ Otrzymasz szczepionkę J&J, która jest jednodawkowa
#SzczepimySię
Czytaj więcej ⤵
http://www.gov.pl/szczepimysie
Prezes1981
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prezes1981 » 29.04.2021 12:51

Odmówiłem wczoraj szczepienie na 16 maja. Obecnie dzwonisz i umawiasz się z tygodnia na tydzień. Poczekam komu urośnie druga głowa lub włosy na twarzy i wtedy zadecyduję. Po przejściu Covid obecnie stan zdrowia ideał ;)
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 29.04.2021 12:59

Prezes1981 napisał(a):Po przejściu Covid obecnie stan zdrowia ideał ;)

Co wskazuje, że całkowicie słuszna była decyzja, żeby najmłodszych szczepić na końcu.
Prezes1981
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prezes1981 » 29.04.2021 13:05

Wydaje mi się, że to nie miało znaczenia. Ktoś uprawia całe życie sport i dziś go nie ma. Ktoś siedzi i nic nie robi i nadal ma się w jak najlepszym porządku. Silne jednostki zostają tak niestety jest. Ciekawe co z tymi co przechodzili ciężko i trafili do szpitali czy jak wyzdrowieli czy za jakiś czas nie będzie tego samego czy jednak szczepionki ich uratują.
Jutro robie test to zobaczę czy Cro czy Kwa (Kwarantanna) - :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.04.2021 13:26

Teraz w szpitalach dużo młodych osób to te dość aktywnie uprawiające sport. Info od lekarzy
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 29.04.2021 14:18

Ale poszli...
Wczoraj w Niemczech ponad 1 milion ukłuć.
(1.088.952)
pawel_nowy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_nowy » 29.04.2021 17:13

Pudelek napisał(a):
pawel_nowy napisał(a):Doczekałem się i ja. Pierwsza dawka (AZ) 12 maja. Szkoda, że brak możliwości wyboru szczepionki.

jaki brak możliwości wyboru? Na IKP/e-rejestracji po aktywacji skierowania wybierasz i segregujesz według województwa, terminu i rodzaju szczepionki, do wyboru, do koloru. Ja dziś po północy kilka razy zmieniałem z jednej szczepionki na drugą. Oczywiście po wybraniu innej szczepionki wskakiwał inny punkt szczepień, ale generalnie wybór jest (w przeciwieństwie do tego co mówił pewien wiceminister).

Próbowałem sie zarejestrować na szczepienie przez IKP, jednak strasznie muliło. Może to efekt godzin porannych i dużego zainteresowania. Nie wiem. Zadzwoniłem na 989 i tam przemiła ziewająca pani poinformowała mnie co następuję:
Najbliższy termin to 12.05 szczepinka AZ. Szczepionka Pfizer koniec wakacji . Szczepionka J&J bliżej nieokreślony termin ( info o dacie szczepienia przyjdzie na kom.

Reasumując. Może i miałem wybór szczepionki. Czytając jednak plany Komisji Europejskiej w sprawie paszportów Covid-19 i znając realia w dystrybuowaniu tego typu dokumentów postawiłem na najbliższy możliwy termin.

Wyjazd do Cro planuje na drugą dekadę sierpnia. Mam nadzieje, że do tego czasu przyjmę drugą dawkę i bez problemu bede mógł sie cieszyć pięknem Dalmacji.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 29.04.2021 18:22

A kiedy to było? Bo obecnie praktycznie w całym kraju nie ma problemu zapisać się na szybkie szczepienie (kwestia dni, może tygodnia) wybraną szczepionką, tyle, że czasem trzeba dojechać. Gdybym czekał tylko na szczepienie w swoim powiecie to też data byłaby bardziej odległa.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2021 18:27

Dzisiaj i żona we Wrocławiu pierwsza dawka, druga dawka 7 czerwca także przy Curie-Skłodowskiej. Szczepionka Moderny.
Pudelek napisał(a):tyle, że czasem trzeba dojechać. Gdybym czekał tylko na szczepienie w swoim powiecie to też data byłaby bardziej odległa.

Jechałem dziś z żoną 120 km, na drugą dawkę tyle samo pojadę bo w Bolesławcu odległe terminy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.04.2021 18:55

Bez problemów są terminy na 10-15 maja na Pf w Krakowie. W Kielcach teraz pokazuje nawet na jutro, Jędrzejów 4,5 maja PF też jest dostępny.
Zadzwoń jeszcze raz na 989 i podawań nazwy miejscowości gdzie jesteś w stanie podjechać i się zaszczepić.

PS. 1go maja szczepią na Rynku w Krakowie J&J. Nie trzeba się zapisywać, tylko przyjść. Ale e-skierowanie ma być aktywne.

PS2. Mąż dziś też miał w Rabce na 19 Pf (40 km, inny powiat), o 13 zadzwonił lekarz, czy może być po 14 tej. Kolejne szczepienie 3 czerwca po 5 tyg. Ja jutro rano poluję, a jak nie będę miała pod nosem to też jadę do Rabki. A 9maja trzecie polowanie dla syna, aby wyjechać na wakacje musimy go do 12 maja zaszczepić, więc biorę pod uwagę dalszą wycieczkę....
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 29.04.2021 19:24

tranquilo napisał(a):A mam takie pytanie.
Czy ktoś z was się może orientuje, czy fakt że ozdrowieńcy mogą otrzymać szczepionkę dopiero 3 miesiące po uzyskaniu pozytywnego wyniku testu, ma jakieś przesłanki typowo medyczne, czy wynika jedynie z chęci zaoszczędzenia dawki szczepionki na ozdrowieńcu który przeciwciała będzie posiadał z tytułu przechorowania i podania jej komuś kto takowych przeciwciał nie posiada?

Tak, jak piszesz w drugiej części pytania, w TVN wczoraj wypowiadał się lekarz (nie pamiętam nazwiska), że ten termin 3 miesięczny jest terminem administracyjnym, ustalonym w celu "zaoszczędzenia" szczepionek, bo ozdrowieńcy mają i tak przeciwciała. Dziennikarz pytał go czy ozdrowieniec po 1,5 miesiąca od przechorowania może się zaszczepić, odpowiedział, że tak, pod względem medycznym nie ma przeciwwskazań. No, ale dopóki nie zostanie zmienione rozporządzenie w tej sprawie (chyba z końca marca) to nawet, jak uda się zarejestrować (sama sprawdzałam, na ikp nie ma problemu), to po wypełnieniu ankiety - pierwsze pytanie, czy w ciągu ostatnich 3 miesięcy był wynik pozytywny - odpowiedź na "Tak" - dyskwalifikuje ze szczepienia...
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 29.04.2021 19:49

Dziś był mój rocznik. Rano zadzwoniłem na 989 i umówiłem się w Katowicach na 8 maja (Astra Zeneca). A że się nie chcę szczepić Astrą to zadzwoniłem o 16:00 (tego samego dnia) i zmieniłem na 19 maja (Pfizer). Da się.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.04.2021 20:18

kadetdudi napisał(a):Dziś był mój rocznik. Rano zadzwoniłem na 989 i umówiłem się w Katowicach na 8 maja (Astra Zeneca). A że się nie chcę szczepić Astrą to zadzwoniłem o 16:00 (tego samego dnia) i zmieniłem na 19 maja (Pfizer). Da się.

Jak masz skierowanie, to może skorzystaj ze szczepionki firmy Johnson&Johnson :?:
https://www.gov.pl/web/szczepimysie/akc ... ewodztwach
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2021 20:19

I po pierwszym Pfizerze. Druga dawka 4 czerwca.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 73
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone