Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 03.05.2020 16:40

Nefer napisał(a):A Mlada (lub Młada) Hora znana jest m.in. ze schroniska, które tam działało chyba do 2010 roku.

Znalazłam o nim artykuł:
https://www.salon24.pl/u/kurjer/111047, ... y#comments

To musiało być fascynujące miejsce!

greenrs napisał(a):Piękne widoczki :!: :)

Pięknie było!

greenrs napisał(a):Pamiętam jeszcze czasy, gdy u bacy na Muńcole i Rycerzowej (lub pobliskim Krawców Wierchu) można było kupić cieplutkie oscypki :D

Na pewno smakowały wybornie! :D

greenrs napisał(a):Aga, jest na forum taki fajny wątek: beskid-slaski-zywiecki-maly-niski-sadecki-i-wyspowy-t26188-1050.html
Mogłaś tu wkleić tą mini relację. Łatwiej byłoby znaleźć w przyszłości :wink:

Wiem, byłam w tym wątku bardzo aktywna ;)
Niestety, zniknęła większość zdjęć...

Wkleiłam tutaj, bo ten wątek aktualnie "żyje", ale może coś podziałam w beskidzkim wątku. Może nawet uzupełnię zdjęcia...
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 03.05.2020 16:54

Bravik napisał(a): ... U syna też miało być pięknie. Trochę relaksu na longboardzie na Agrykoli skończyło się potrójnym złamaniem i operacją. :(
Uuuuuu :( współczuję :(

Koniec majóweczki :(
IMG_20200503_175131_copy_1620x2160.jpg
Nefer
Koneser

Postnapisał(a) Nefer » 03.05.2020 20:15

maslinka napisał(a):Znalazłam o nim artykuł:
https://www.salon24.pl/u/kurjer/111047, ... y#comments
To musiało być fascynujące miejsce!

Było, było. Miałem okazję tam kiedyś nocować :) .

greenrs napisał(a):Pamiętam jeszcze czasy, gdy u bacy na Muńcole i Rycerzowej (lub pobliskim Krawców Wierchu) można było kupić cieplutkie oscypki :D

O tak, pamiętam na Hali Rycerzowej wypas owiec i oscypki robione na miejscu :) . Smakowały wybornie :) .
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 05.05.2020 18:46

Pizza kupiona na wynos i skonsumowana na łonie natury :D .

20200505_164403.jpg

I jeszcze pierwsze polskie truskawki 8) .
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 05.05.2020 18:54

marze_na napisał(a):Pizza kupiona na wynos i skonsumowana na łonie natury :D .

Wygląda przepysznie :D
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 05.05.2020 19:07

maslinka napisał(a):Wygląda przepysznie :D

Giro Pizza - nasze najnowsze odkrycie na kulinarnej mapie Wrocławia 8) .
Zdążyliśmy pójść tylko raz w pierwszych dniach marca, niedługo później jak każdy punkt gastro pizzeria została zamknięta i realizuje wyłącznie dowozy :? .
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 05.05.2020 19:10

marze_na napisał(a):
maslinka napisał(a):Wygląda przepysznie :D

Giro Pizza - nasze najnowsze odkrycie na kulinarnej mapie Wrocławia 8) .
Zdążyliśmy pójść tylko raz w pierwszych dniach marca, niedługo później jak każdy punkt gastro pizzeria została zamknięta i realizuje wyłącznie dowozy :? .

Fajnie wygląda :)
My dziś mieliśmy w domu w ramach home office home-made pizza
Z cukinią, zielonymi oliwkami, cebulką, pieczarkami i salami
MNIAM

:papa:
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 05.05.2020 19:11

Nie jadam pizzy zbyt często ale już tęsknię jak diabli :D
Chyba sobie zamówię na jakiś obiad :oczko_usmiech:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 05.05.2020 19:12

tony montana napisał(a):My dziś mieliśmy w domu w ramach home office home-made pizza

Chyba też muszę namówić męża na taki home office :mrgreen: .
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 05.05.2020 19:32

Robimy sami praktycznie raz w tygodniu. Tylko w jednej pizzerii u nas w mieście trafiliśmy na lepszą.
Sos pomidorowy, salami lub szynka parmeńska, mozarella, ser pleśniowy, rukola, oliwa.
Zdjęcie niezbyt ale co tam:
20200505_202549.jpg

Polecam też serową z figami.
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 05.05.2020 19:48

A ja się bije z myslami...
Kupować te działkę czy nie....

Wczoraj dzwoniłem do agenta od kredytów hipotecznych, rynek już reaguje na wirusa. Ci co mieli jeszcze na początku roku zdolność na poziomie 0,5 mln teraz może dostaną 200 tys... I to też niekoniecznie :?
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 05.05.2020 19:50

Mala trochę, rozumiem że każdy ma swoją ?. Macie sprawdzony, nie skomplikowany przepis na dobre cienkie ciasto ?.
Ja robię od czasu do czasu według swojego przepisu na oko ale na grubym cieście, najwięcej zabawy jest właśnie z ciastem, drożdże, wyrabianie itp.

Odnośnie zamawianej z lokalu to niestety choćby była to najlepsza na świecie pizza, wsadzenie jej gorącej do kartonu i czas dostawy ma negatywny wpływ na smakowitość, najlepsza jest taka prosto z pieca w lokalu... prosta rzecz, a aktualnie niedostępna :(
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 05.05.2020 20:07

yzedef napisał(a):Odnośnie zamawianej z lokalu to niestety choćby była to najlepsza na świecie pizza, wsadzenie jej gorącej do kartonu i czas dostawy ma negatywny wpływ na smakowitość, najlepsza jest taka prosto z pieca w lokalu... prosta rzecz, a aktualnie niedostępna :(

W naszym wypadku do pokonania z kartonem mieliśmy raptem kilkadziesiąt metrów do najbliższej ławki :).
Stygła jednak dość szybko, bo dzisiaj mocno wiało.

Własne próby z pizzą też od czasu do czasu podejmujemy. Ze zwykłego piekarnika, który nagrzewa się do max 220 stopni to jednak nie do końca to. Ciasto potrzebuje więcej czasu, żeby dojść, a cierpią na tym składniki, zwłaszcza ser.
Kupiłam nawet kamień do pizzy żeby skrócić czas pieczenia, ale efekt końcowy cały czas nie całkiem mnie satysfakcjonuje :? .
Najchętniej robię takie pizzerki zmieniając tylko dodatki.
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 05.05.2020 20:20

sito_zabrze napisał(a):A ja się bije z myslami...

Wczoraj dzwoniłem do agenta od kredytów hipotecznych, rynek już reaguje na wirusa. Ci co mieli jeszcze na początku roku zdolność na poziomie 0,5 mln teraz może dostaną 200 tys... I to też niekoniecznie :?

Według mnie trochę stanęło z kredytami jak i z kupnem. Teściowie maja na sprzedaż mieszkanie ok 60m, w lutym u nas poszło by spokojnie za 200 tys. Wystawili w połowie marca i na razie cisza 8)
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 05.05.2020 20:29

dids76 napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):A ja się bije z myslami...

Według mnie trochę stanęło z kredytami jak i z kupnem. Teściowie maja na sprzedaż mieszkanie ok 60m, w lutym u nas poszło by spokojnie za 200 tys. Wystawili w połowie marca i na razie cisza 8)

Może i pójdzie za 200. Ludzie siedzą w domu. Może nie maja czasu. Chyba, że dochody maja mniejsze i liczą się z tym faktem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 946
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone