Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 03.05.2020 11:15

Byłem wczoraj drugi raz oglądać działkę już z dziołchą i dzieciokiem. Chyba przeniesiemy nasze włości w okolice Pyrzowic. 5km pod lotniskiem i nie w osi pasa. Teren i działka już sprawdzona przez kuzynkę pod kątem geologicznym, kopalnianym, media sprawdzone, nic ino się budować....

Tylko skąd na szybko naruchać 0,5 bańki na budowę :roll: :oczko_usmiech:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.05.2020 12:16

sito_zabrze napisał(a):Byłem wczoraj drugi raz oglądać działkę już z dziołchą i dzieciokiem. Chyba przeniesiemy nasze włości w okolice Pyrzowic. 5km pod lotniskiem i nie w osi pasa. Teren i działka już sprawdzona przez kuzynkę pod kątem geologicznym, kopalnianym, media sprawdzone, nic ino się budować....

W okolicy lotniska i jeziora przeczyckiego jest sporo takich działek. Sam się rozglądam, ale zawsze coś :x
sito_zabrze napisał(a):Tylko skąd na szybko naruchać 0,5 bańki na budowę :roll: :oczko_usmiech:

Bier pod hipotekę tych dwóch mieszkań, tak jak nam chodzi po głowie i coś trzeba dołożyć. Oczywiście zależy od pow. działki i domu, my celujemy w drewniany (Unihaus z Ustronia), niewielki, bo kto to by sprzątał, bardziej chodzi o ogród i działkę: szklarnia, wędzarnia, piwniczka, owoce, hamak, wszystko pod nosem, bo RODOS jednak tak nie motywuje.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.05.2020 12:32

Nefer napisał(a):Zazdroszczę górskiego łazikowania.
Daj jeszcze, proszę, parę zdjęć i napisz, jaką trasą szliście :) . Niech chociaż człowiek wirtualnie się trochę nasyci górskimi widokami. :wink: .

Mówisz i masz! :D

Nasza trasa:

M.Rycerzowa (Custom).png

Zaznaczyłam na różowo ;), żeby się nie pokrywało z kolorami szlaków i obok nich, żeby było widać trasę. Pętla z Soblówki, przez Małą Rycerzową, w sumie 15 km. Mieliśmy jeszcze iść na Muńcuł, ale goniły nas czarne chmury.

Kilka zdjęć:

IMG_9009 (Custom).JPG

IMG_9013 (Custom).JPG

IMG_9031 (Custom).JPG

Tatry Zachodnie:

IMG_9042 (Custom).JPG

Hala Rycerzowa:

IMG_9046 (Custom).JPG

Mały popas pod szczytem Małej Rycerzowej, przed bacówką, ze Staropramenem :D:

IMG_9061 (Custom).JPG

Widoki - w stronę Małej Fatry:

IMG_9077 (Custom).JPG

i słowackich Tatr Zachodnich::

IMG_9095 (Custom).JPG

Trochę śniegu na szlaku:

IMG_9120 (Custom).JPG

Przejście przez przysiółek Mlada Hora (wbrew mylącej nazwie, to w Polsce ;)):

IMG_9158 (Custom).JPG

Odpoczynek nad potokiem:

IMG_9168 (Custom).JPG

a potem sprint niebieskim szlakiem ;), z powrotem do Soblówki. Uciekaliśmy przed ciemnymi chmurami. Zabrakło nam jakieś 20 minut ;), ale dopadł nas tylko deszczyk. Ulewa zaczęła się, kiedy weszliśmy do samochodu.

Taka wycieczka, oprócz pięknych widoków, gwarantuje bardzo ciekawy, zróżnicowany szlak - trochę trawy, trochę kamieni, przedzieranie się przez zarośla, trawersy :) Zdziwiło nas to, że jak na stosunkowo mało popularne rejony, było sporo turystów. Ludzie musieli się stęsknić za górami... Co się musiało dziać na szlaku na Babią! 8O Albo w Beskidzie Śląskim...

Pozdrawiam :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.05.2020 12:41

maslinka napisał(a):Tatry Zachodnie:

Maslinko wczoraj to i z Koniakowa pięknie majaczyły ośnieżone Tatry :D tylko dla smartfona były słabe do uchwycenia, nie tak jak u Ciebie, ale jednak bliżej te kilkadziesiąt km byliście, pięknie
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 03.05.2020 13:30

te kiero napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Byłem wczoraj drugi raz oglądać działkę już z dziołchą i dzieciokiem. Chyba przeniesiemy nasze włości w okolice Pyrzowic. 5km pod lotniskiem i nie w osi pasa. Teren i działka już sprawdzona przez kuzynkę pod kątem geologicznym, kopalnianym, media sprawdzone, nic ino się budować....

W okolicy lotniska i jeziora przeczyckiego jest sporo takich działek. Sam się rozglądam, ale zawsze coś :x
sito_zabrze napisał(a):Tylko skąd na szybko naruchać 0,5 bańki na budowę :roll: :oczko_usmiech:

Bier pod hipotekę tych dwóch mieszkań, tak jak nam chodzi po głowie i coś trzeba dołożyć. Oczywiście zależy od pow. działki i domu, my celujemy w drewniany (Unihaus z Ustronia), niewielki, bo kto to by sprzątał, bardziej chodzi o ogród i działkę: szklarnia, wędzarnia, piwniczka, owoce, hamak, wszystko pod nosem, bo RODOS jednak tak nie motywuje.

Ad. 1 Ja oglałdem ogłoszenia internetowe i to jest bez sensu, same od pośredników w kosmos cenie. Na miejscu okolice Mierzęcic , Nowej Wsi sporo banerów przy drodze. Także trzeba jezdzić , oglądać okolice i szukać.

Bierz z nami w Nowej Wsi :mrgreen: . Są 2 obok siebie 5m od asfaltowej drogi , media w drodze, piękna okolica , pola i łąki . Pan sprzedaje 800mkw za 75tys ale zaznaczył do negocjacji

Ja chce uciekać z aglomeracji, z tego syfu , kurzu i kominów, oczywiście wolałbym bliżej ale ceny powalają....

Ad. 2

U nas to wygląda tak i nie wiem jeszcze jak to ugryźć ( nie mamy ślubu ale moze weźmiemy cywilny na szybko )

Ja mam kawalerkę bez kredytu, wynajmuje ją juz od paru lat, po opłatach i podatkach zostaje mi na czysto 400zł z niej ( mało ale tez nie jest jakoś odwalona ) . Kawalerka nie moze byc sprzedana bo ja chce mieć zabezpieczenie i chce ją dać kiedyś dzieciakowi

Aśka ma M4 powierzchnia 47 mkw o wartości ok. 150 tys ale jeszcze jest do spłacenia 70 tys przez 22 lata ( rata na poziomie 300zł )

Gotówki jak dobrze wszystko pochytamy i sprzedamy jedno auto ( bo na budowe potrzebne jest kombi za max 4k ) bedziemy mieli jakieś 110-120 tys . Plus ewentualnie dodatkowo 80k po sprzedaniu M4 i spłaceniu kredytu od razu.

Sam nie wiem jak to zrobić bo mamy juz 4 dychy na karku i nie chcemy do śmierci żyć na kredyt :roll: :oczko_usmiech:

Jeśli wynajmiemy Aśki M4 za powiedzmy 1000zł plus media to po odliczeniu czynszu i kredytu zostanie nam powiedzmy 250 na czysto. Wiem ze mozna za wiecej ale musze liczyć wariant mniej optymistyczny. Czyli z wynajmu obu mieszkań wyciągniemy jakieś ~700.

Teraz koszty , działka 73 tys, domek Kanadyjczyk mały ( bo chcemy odpowiednik mieszkania z dostępem do trawy ) jakieś 270 tys, czyli trzeba liczyć jakieś 400 tys plus troche własnej pracy

Czekam na podpowiedzi , nasza zdloność kredytowa to niby 500k ale nie chcemy brać wiecej niz 200 tys
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 03.05.2020 14:40

maslinka napisał(a):
Nefer napisał(a):Zazdroszczę górskiego łazikowania.
Daj jeszcze, proszę, parę zdjęć i napisz, jaką trasą szliście :) . Niech chociaż człowiek wirtualnie się trochę nasyci górskimi widokami. :wink: .

Mówisz i masz! :D

Dzięki wielkie :D .
Okolice piękne. Zawsze przyjemnie choć wirtualnie w Beskid Żywiecki zajrzeć. A Mlada (lub Młada) Hora znana jest m.in. ze schroniska, które tam działało chyba do 2010 roku.
A ludziska na pewno się stęsknili za możliwością wyrwania się do lasu, w góry bez maseczki. :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.05.2020 14:55

Plany fajne, a jak z edukacją syna? Póki przedszkole to nie boli, ale szkoła, zajęcia dodatkowe, spotkania z kolegami.... Sama po sobie widzę, że przeprowadzka ze wsi do mieszkania w miasteczku to pod katem syna było najlepsze rozwiązanie... Zrobiliśmy to jak syn szedł do zerówki - całkiem inne możliwości i wcześniej i teraz. Przynajmniej nie muszę od kilu lat poświęcać pół popołudnia na dowożenie na zajęcia dodatkowe, bo komunikacja zbiorowa znikoma....

100 zł za wynajem M4 to co zawiera do wynajmującego? odstępne=Twój zarobek czy całość (odstępne+wszelkie opłaty, czynsz, woda śmieci itp). Jakby to nie było to bardzo mało.

A i do kredytu nie trzeba mieć ślubu :D Kupujecie nieruchomość wspólnie i ważne, aby i kredyt i akt własności były na oboje, bo inaczej kwestie własności są bardzo zagmatwane w razie czego...

Z ciekawości ile będzie Wam zajmował dojazd codzienny do pracy? Oczywiście w normalnych warunkach, a nie jak teraz, gdzie ruch jest sporo zredukowany.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.05.2020 15:00

te kiero napisał(a):
maslinka napisał(a):Tatry Zachodnie:

Maslinko wczoraj to i z Koniakowa pięknie majaczyły ośnieżone Tatry :D tylko dla smartfona były słabe do uchwycenia, nie tak jak u Ciebie, ale jednak bliżej te kilkadziesiąt km byliście, pięknie

Na pewno :D Koniaków słynie z pięknych widoków.

Nefer napisał(a):Dzięki wielkie :D .
Okolice piękne. Zawsze przyjemnie choć wirtualnie w Beskid Żywiecki zajrzeć.

Bardzo mi się tam podobało 8) Stwierdziliśmy, że musimy częściej jeździć w Żywiecki. (Często jeździliśmy w Śląsko-Morawski ze względu na dobre piwo w chatach ;), ale skoro teraz do Czech nie można...) Dojazd z Gliwic nie jest już tak długi, jak kilka lat temu. Trochę dróg powstało i w niecałe dwie godziny jesteśmy na miejscu :D A czeskie piwo w plecaku ;)

Nefer napisał(a):A ludziska na pewno się stęsknili za możliwością wyrwania się do lasu, w góry bez maseczki. :)

Tak, było kilku samotnych łazików, biegaczy, rodziny, pary, no i niestety również duże, hałaśliwe ekipy :roll:, a ludzie w tych ostatnich grupach raczej nie utrzymywali między sobą dystansu...

Maseczkę miałam na samym początku, jeszcze w Soblówce ;):

IMG_8969 (Custom).JPG

Potem już wdychałam czyste górskie powietrze :D
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 03.05.2020 15:09

piekara114 napisał(a):Plany fajne, a jak z edukacją syna? Póki przedszkole to nie boli, ale szkoła, zajęcia dodatkowe, spotkania z kolegami.... Sama po sobie widzę, że przeprowadzka ze wsi do mieszkania w miasteczku to pod katem syna było najlepsze rozwiązanie... Zrobiliśmy to jak syn szedł do zerówki - całkiem inne możliwości i wcześniej i teraz. Przynajmniej nie muszę od kilu lat poświęcać pół popołudnia na dowożenie na zajęcia dodatkowe, bo komunikacja zbiorowa znikoma....

100 zł za wynajem M4 to co zawiera do wynajmującego? odstępne=Twój zarobek czy całość (odstępne+wszelkie opłaty, czynsz, woda śmieci itp). Jakby to nie było to bardzo mało.

A i do kredytu nie trzeba mieć ślubu :D Kupujecie nieruchomość wspólnie i ważne, aby i kredyt i akt własności były na oboje, bo inaczej kwestie własności są bardzo zagmatwane w razie czego...

Z ciekawości ile będzie Wam zajmował dojazd codzienny do pracy? Oczywiście w normalnych warunkach, a nie jak teraz, gdzie ruch jest sporo zredukowany.

Jakie 100zł za m4 ? Jeśli wynajmiemy za 1000zł plus media to odejmując czynsz i kredyt zostanie nam na czysto 250zł ( czynsz 450 i kredyt 300 )

Dojazdy nam sie wydłużą ale zawsze prace mozna zmienić jak juz chata bedzie stała ( nie mamy określonego fachu i obydwoje pracujemy "półfizycznie" :oczko_usmiech: . Aśka ma teraz 27km do pracy , wzrośnie jej do 50km . Ja mam teraz 7km i wzrośnie mi do 38km.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.05.2020 15:18

sito_zabrze napisał(a):Jakie 100zł za m4 ? Jeśli wynajmiemy za 1000zł plus media to odejmując czynsz i kredyt zostanie nam na czysto 250zł ( czynsz 450 i kredyt 300 )
Jedno 0 mi uciekło. To i tak bardzo tanio. U mnie, mieszkanie 38 m2 to koszt wynajmu 1200 zł (w tym czynsz z wodą, śmiecie itp. ok. 300 zł). Dlatego dla mnie 1000 zł, które zakładasz za wynajem to bardzo tanio. Dobrze mieć umowę z kwotą, aby pokazać w banku, że masz to mieszkanie pod wynajem i masz z niego dochód (jeszcze lepiej jak widać to w rocznym picie).
Kończmy ten OT.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 03.05.2020 15:44

Fajne tam macie ceny mieszkań. Jak za darmo. U mnie przy Metrze budują blok gdzie cena to 14500zł/m2.
M4 to mieszkanie 4 lub 5 pokojowe.
47m2 to typowe M2.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.05.2020 15:53

wikol napisał(a):U mnie przy Metrze budują blok gdzie cena to 14500zł/m2.

Przy Metrze Służew nad Dolinką :?:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 03.05.2020 16:01

Janusz Bajcer napisał(a):
wikol napisał(a):U mnie przy Metrze budują blok gdzie cena to 14500zł/m2.

Przy Metrze Służew nad Dolinką :?:

Bielany przy Metrze Młociny.
Doszło do takich absurdów cenowych mieszkań że w cenie 3 pokojowego mieszkania możemy kupić dom z działką pod Warszawą około 5km od granic miasta. Autobus dojeżdża do metra więc nie ma problemu.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 03.05.2020 16:11

wikol napisał(a):Fajne tam macie ceny mieszkań. Jak za darmo. U mnie przy Metrze budują blok gdzie cena to 14500zł/m2.
M4 to mieszkanie 4 lub 5 pokojowe.
47m2 to typowe M2.

M4 to mieszkanie w którym jest 3 pokoje i nasze mimo za ma tylko 47mkw tyle posiada :twisted:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.05.2020 16:13

maslinka napisał(a):Zaznaczyłam na różowo ;), żeby się nie pokrywało z kolorami szlaków i obok nich, żeby było widać trasę. Pętla z Soblówki, przez Małą Rycerzową, w sumie 15 km. Mieliśmy jeszcze iść na Muńcuł, ale goniły nas czarne chmury.

Piękne widoczki :!: :)
Ja w tym roku na razie zaliczyłem bardzo krótki "rozruch" na trasie Brenna - Błatnia. Rycerzowa dopisana do programu na ten rok, tym bardziej, że nie znam jeszcze odcinków szlaków pomiędzy Rycerzową a Mladą Horą (czerwony) i Mladą Horą a Soblówką (niebieski). Schodziłem niejedne buty w tym rejonie ale wydaje mi się, że to nowe szlaki, podobnie jak zielony pomiędzy Soblówką a Przełęczą Przysłop. Najczęściej docierałem na szczyt lub do bacówki zielonym szlakiem z Ujsół przez Muńcuł schodząc żółtym lub czarnym do Soblówki albo przez Przegibek do Rycerki. Pamiętam jeszcze czasy, gdy u bacy na Muńcole i Rycerzowej (lub pobliskim Krawców Wierchu) można było kupić cieplutkie oscypki :D

Aga, jest na forum taki fajny wątek: beskid-slaski-zywiecki-maly-niski-sadecki-i-wyspowy-t26188-1050.html
Mogłaś tu wkleić tą mini relację. Łatwiej byłoby znaleźć w przyszłości :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 945
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone