Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ural
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3008
Dołączył(a): 13.03.2015

Postnapisał(a) Ural » 05.05.2020 21:26

piekara114 napisał(a):Ja to ścisły umysł i muszę mieć przepisy precyzyjne...


8O 8O 8O W domu też wszystko precyzyjnie poukładane ?
Ostatnio edytowano 05.05.2020 21:54 przez Ural, łącznie edytowano 1 raz
maxredaktor
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1313
Dołączył(a): 13.08.2010

Postnapisał(a) maxredaktor » 05.05.2020 21:46

piekara114 napisał(a):Ja to ścisły umysł i muszę mieć przepisy precyzyjne...


To podam Ci mój, sprawdzony, na trzy pizze.

Alora, ingredienti, jak to mawia Makłowicz :)

- 400 gramów mąki (typ 550 odpowiada mniej więcej włoskiej 00)
- 25 gramów drożdży
- łyżeczka płaska cukru
- 1/4 litra wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy

Mąkę przesiewasz do miski. Robisz zagłębienie w środku i wrzucasz tam rozdrobnione drożdże z cukrem. Zalewasz wodą, miskę przykrywasz i odstawiasz na 30 min. Potem dokładasz sól, oliwę i zaczynasz mieszać. Najpierw łyżką, a potem już łapkami. I zagniatasz, dosypując co nieco mąki, aż ciasto będzie wyrobione (nie będzie się kleić do rąk). Mi to zajmuje około 15-20 minut. Można też to zrobić przy pomocy maszyny, będzie nieco szybciej.
Wyrobione ciasto formujesz w kulę, posypujesz mąką i odstawiasz na jakąś godzinę, a podwoi objętość. Potem kroisz i formujesz pizze.

Smacznego!
krutom
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3420
Dołączył(a): 16.06.2006

Postnapisał(a) krutom » 05.05.2020 21:57

piekara114 napisał(a):Ja to ścisły umysł i muszę mieć przepisy precyzyjne...


To mój sprawdzony przepis;
idziesz do Biedronki, otwierasz lodówkę, bierzesz gotowe ciasto do pizzy, zamykasz lodówkę, idziesz do kasy, płacisz, wracasz do domu, rozwijasz ciasto na tacy do pieczenia, nakładasz przecier pomidorowy (nie może być wodnisty), dodajesz pokruszoną w ręce mozarellę (pięknie się rozpłynie), dodajesz pozostałe składniki (tu trzeba włączyć fantazję) ja najczęściej pieczarki, cebulkę, kapary i salami.
Rozgrzewasz piekarnik do 190 °C i wkładasz do środka na 8 minut.
Gotowe.

Nie wiem czy to precyzyjne :oops:
Mam nadzieję :papa:
Ciasto wychodzi cienkie.

Niektórzy polecają specjalne kamienne płyty do piekarnika. Po nagrzaniu nakłada się na nie ciasto i procedura pieczenia skraca się do 3 - 4 minut.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2020 22:01

krutom napisał(a):
piekara114 napisał(a):Ja to ścisły umysł i muszę mieć przepisy precyzyjne...


To mój sprawdzony przepis;
idziesz do Biedronki, otwierasz lodówkę, bierzesz gotowe ciasto do pizzy, zamykasz lodówkę, idziesz do kasy, płacisz, wracasz do domu, rozwijasz ciasto na tacy do pieczenia, nakładasz przecier pomidorowy (nie może być wodnisty), dodajesz pokruszoną w ręce mozarellę (pięknie się rozpłynie), dodajesz pozostałe składniki (tu trzeba włączyć fantazję) ja najczęściej pieczarki, cebulkę, kapary i salami.
Rozgrzewasz piekarnik do 190 °C i wkładasz do środka na 8 minut.
Gotowe.

Nie wiem czy to precyzyjne :oops:
Mam nadzieję :papa:
Ciasto wychodzi cienkie.

Niektórzy polecają specjalne kamienne płyty do piekarnika. Po nagrzaniu nakłada się na nie ciasto i procedura pieczenia skraca się do 3 - 4 minut.


Mało precyzyjnie. Do której Biedronki? :mrgreen: :oczko_usmiech:
krutom
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3420
Dołączył(a): 16.06.2006

Postnapisał(a) krutom » 05.05.2020 22:11

Bravik napisał(a):
krutom napisał(a):
piekara114 napisał(a):Ja to ścisły umysł i muszę mieć przepisy precyzyjne...


To mój sprawdzony przepis;
idziesz do Biedronki, otwierasz lodówkę, bierzesz gotowe ciasto do pizzy, zamykasz lodówkę, idziesz do kasy, płacisz, wracasz do domu, rozwijasz ciasto na tacy do pieczenia, nakładasz przecier pomidorowy (nie może być wodnisty), dodajesz pokruszoną w ręce mozarellę (pięknie się rozpłynie), dodajesz pozostałe składniki (tu trzeba włączyć fantazję) ja najczęściej pieczarki, cebulkę, kapary i salami.
Rozgrzewasz piekarnik do 190 °C i wkładasz do środka na 8 minut.
Gotowe.

Nie wiem czy to precyzyjne :oops:
Mam nadzieję :papa:
Ciasto wychodzi cienkie.

Niektórzy polecają specjalne kamienne płyty do piekarnika. Po nagrzaniu nakłada się na nie ciasto i procedura pieczenia skraca się do 3 - 4 minut.


Mało precyzyjnie. Do której Biedronki? :mrgreen: :oczko_usmiech:

Mam kilka "obcykanych", ale nie zdradzę. Poluję tam na kolekcje winyli. Bacznie śledzę stronę Biedronki w soboty, bo od poniedziałku rzucają raz na kwartał fajne LP.
Trzeba pilnować, bo te lepsze znikają natychmiast po to, aby pojawić się Allegro z pewną przebitką.
No cóż, wszystko jest dostępne na CD, "spotifaju", "dizerze" albo innym steamingu, ale urok czarnej płyty w dobrej cenie pozostał. :papa:
Trajgul
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1942
Dołączył(a): 26.08.2016

Postnapisał(a) Trajgul » 06.05.2020 06:03

Piekara, to ja jeszcze dodam od siebie, że najlepiej zblenderowac pomidory bez skórki i nasion. Mogą być z puszki. Byle nie te z biedry, bo są kwaśne ;)
marze_na
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8859
Dołączył(a): 12.08.2010

Postnapisał(a) marze_na » 06.05.2020 06:35

Trajgul napisał(a):Byle nie te z biedry, bo są kwaśne ;)

Przy okazji tygodnia włoskiego Biedronka ma w ofercie pomidory firmy Mutti. Najlepsze :hearts: .
piekara114
Opiekun działu
Avatar użytkownika
Posty: 17034
Dołączył(a): 30.06.2010

Postnapisał(a) piekara114 » 06.05.2020 08:05

Ural napisał(a):
piekara114 napisał(a):Ja to ścisły umysł i muszę mieć przepisy precyzyjne...
8O 8O 8O W domu też wszystko precyzyjnie poukładane ?
Właśnie nie. Ale kiedyś szklanka miała zawsze 250 ml a kostka masła 250 g i było jasne, a teraz szklanka ma od 170-330 ml, a kostka 180-200 g - i ciasto, zwłaszcza delikatne może nie wyjść, bo będzie za dużo mąki a za mało masła... Nie każdy umie gotować na oko.... Jest wiele dziedzin, gdzie precyzja jest ważna....

maxredaktor napisał(a):
piekara114 napisał(a):Ja to ścisły umysł i muszę mieć przepisy precyzyjne...
To podam Ci mój, sprawdzony, na trzy pizze.
Dzięki. I to dla mnie konkret :D

krutom napisał(a):idziesz do Biedronki, otwierasz lodówkę, bierzesz gotowe ciasto do pizzy,
Też testowałam, ale mi smak tego ciasta nie przypadł do gustu :D To już wolę kupić jedną z tych gotowych schłodzonych, zwłaszcza ta z mozzarellą jest dobra :D

marze_na napisał(a):Przy okazji tygodnia włoskiego Biedronka ma w ofercie pomidory firmy Mutti. Najlepsze :hearts: .
Oooo, nie wiedziałam, że jest tydzień włoski. Muszę zajrzeć :D

:papa:
marze_na
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8859
Dołączył(a): 12.08.2010

Postnapisał(a) marze_na » 06.05.2020 08:11

piekara114 napisał(a):
marze_na napisał(a):Przy okazji tygodnia włoskiego Biedronka ma w ofercie pomidory firmy Mutti. Najlepsze :hearts: .
Oooo, nie wiedziałam, że jest tydzień włoski. Muszę zajrzeć :D

Nie napisałam, że teraz jest tydzień włoski :wink: .
Trajgul
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1942
Dołączył(a): 26.08.2016

Postnapisał(a) Trajgul » 06.05.2020 08:35

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):
marze_na napisał(a):Przy okazji tygodnia włoskiego Biedronka ma w ofercie pomidory firmy Mutti. Najlepsze :hearts: .
Oooo, nie wiedziałam, że jest tydzień włoski. Muszę zajrzeć :D

Nie napisałam, że teraz jest tydzień włoski :wink: .

Byłaś nieprecyzyjna ;)
marze_na
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8859
Dołączył(a): 12.08.2010

Postnapisał(a) marze_na » 06.05.2020 08:40

Trajgul napisał(a):Byłaś nieprecyzyjna ;)

:mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak
Posty: 2667
Dołączył(a): 13.03.2011

Postnapisał(a) sito_zabrze » 06.05.2020 08:47

Tak piszecie tu o pizzy i o cieście.
A ja zadam pytanie.

Czy drożdże są już dostępne w sklepach ? :roll: :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13816
Dołączył(a): 16.12.2016

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.05.2020 09:03

sito_zabrze napisał(a):Tak piszecie tu o pizzy i o cieście.
A ja zadam pytanie.

Czy drożdże są już dostępne w sklepach ? :roll: :oczko_usmiech:


Nie wim jak gdzie indziej ale u nas są - do wyboru do koloru :wink:
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8242
Dołączył(a): 20.08.2008

Postnapisał(a) dids76 » 06.05.2020 09:16

sito_zabrze napisał(a):Tak piszecie tu o pizzy i o cieście.
A ja zadam pytanie.

Czy drożdże są już dostępne w sklepach ? :roll: :oczko_usmiech:

W Lidlu wczoraj były tylko świeże :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.05.2020 09:19

sito_zabrze napisał(a):Tak piszecie tu o pizzy i o cieście.
A ja zadam pytanie.

Czy drożdże są już dostępne w sklepach ? :roll: :oczko_usmiech:


Po zluzowaniu obostrzeń, ludzie rzucili się na meble - to i drożdży jest teraz full opór :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

cron
Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 948
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone