piekara114 napisał(a):Ja to ścisły umysł i muszę mieć przepisy precyzyjne...
.png)
.png)
krutom napisał(a):piekara114 napisał(a):Ja to ścisły umysł i muszę mieć przepisy precyzyjne...
To mój sprawdzony przepis;
idziesz do Biedronki, otwierasz lodówkę, bierzesz gotowe ciasto do pizzy, zamykasz lodówkę, idziesz do kasy, płacisz, wracasz do domu, rozwijasz ciasto na tacy do pieczenia, nakładasz przecier pomidorowy (nie może być wodnisty), dodajesz pokruszoną w ręce mozarellę (pięknie się rozpłynie), dodajesz pozostałe składniki (tu trzeba włączyć fantazję) ja najczęściej pieczarki, cebulkę, kapary i salami.
Rozgrzewasz piekarnik do 190 °C i wkładasz do środka na 8 minut.
Gotowe.
Nie wiem czy to precyzyjne
Mam nadzieję![]()
Ciasto wychodzi cienkie.
Niektórzy polecają specjalne kamienne płyty do piekarnika. Po nagrzaniu nakłada się na nie ciasto i procedura pieczenia skraca się do 3 - 4 minut.

.png)
Bravik napisał(a):krutom napisał(a):piekara114 napisał(a):Ja to ścisły umysł i muszę mieć przepisy precyzyjne...
To mój sprawdzony przepis;
idziesz do Biedronki, otwierasz lodówkę, bierzesz gotowe ciasto do pizzy, zamykasz lodówkę, idziesz do kasy, płacisz, wracasz do domu, rozwijasz ciasto na tacy do pieczenia, nakładasz przecier pomidorowy (nie może być wodnisty), dodajesz pokruszoną w ręce mozarellę (pięknie się rozpłynie), dodajesz pozostałe składniki (tu trzeba włączyć fantazję) ja najczęściej pieczarki, cebulkę, kapary i salami.
Rozgrzewasz piekarnik do 190 °C i wkładasz do środka na 8 minut.
Gotowe.
Nie wiem czy to precyzyjne
Mam nadzieję![]()
Ciasto wychodzi cienkie.
Niektórzy polecają specjalne kamienne płyty do piekarnika. Po nagrzaniu nakłada się na nie ciasto i procedura pieczenia skraca się do 3 - 4 minut.
Mało precyzyjnie. Do której Biedronki?![]()

.png)
Właśnie nie. Ale kiedyś szklanka miała zawsze 250 ml a kostka masła 250 g i było jasne, a teraz szklanka ma od 170-330 ml, a kostka 180-200 g - i ciasto, zwłaszcza delikatne może nie wyjść, bo będzie za dużo mąki a za mało masła... Nie każdy umie gotować na oko.... Jest wiele dziedzin, gdzie precyzja jest ważna....Ural napisał(a):piekara114 napisał(a):Ja to ścisły umysł i muszę mieć przepisy precyzyjne...![]()
![]()
W domu też wszystko precyzyjnie poukładane ?
Dzięki. I to dla mnie konkretmaxredaktor napisał(a):To podam Ci mój, sprawdzony, na trzy pizze.piekara114 napisał(a):Ja to ścisły umysł i muszę mieć przepisy precyzyjne...
Też testowałam, ale mi smak tego ciasta nie przypadł do gustukrutom napisał(a):idziesz do Biedronki, otwierasz lodówkę, bierzesz gotowe ciasto do pizzy,
Oooo, nie wiedziałam, że jest tydzień włoski. Muszę zajrzećmarze_na napisał(a):Przy okazji tygodnia włoskiego Biedronka ma w ofercie pomidory firmy Mutti. Najlepsze.

.png)
marze_na napisał(a):piekara114 napisał(a):Oooo, nie wiedziałam, że jest tydzień włoski. Muszę zajrzećmarze_na napisał(a):Przy okazji tygodnia włoskiego Biedronka ma w ofercie pomidory firmy Mutti. Najlepsze.
![]()
Nie napisałam, że teraz jest tydzień włoski.
.png)

.png)
sito_zabrze napisał(a):Tak piszecie tu o pizzy i o cieście.
A ja zadam pytanie.
Czy drożdże są już dostępne w sklepach ?![]()
sito_zabrze napisał(a):Tak piszecie tu o pizzy i o cieście.
A ja zadam pytanie.
Czy drożdże są już dostępne w sklepach ?![]()