Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.05.2020 15:33

sito_zabrze napisał(a):Cieszy mnie czasami mieszkanie w bloku :oczko_usmiech: Dzisiaj zimno, kaloryfery pyk na 3 poziom i można mieszkać bez palenia w piecu :mrgreen:
Żaden kaloryfer i piec gazowy nie zastąpi kominka w taki dzień :mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 06.05.2020 15:38

gusia-s napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Cieszy mnie czasami mieszkanie w bloku :oczko_usmiech: Dzisiaj zimno, kaloryfery pyk na 3 poziom i można mieszkać bez palenia w piecu :mrgreen:

My jeśli rzucimy sie na budowę domku to bedzie bez kominka.... Wszyscy znajomi którzy go mają używają go 3x w roku lub wcale :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.05.2020 15:41

sito_zabrze napisał(a):
gusia-s napisał(a):

My jeśli rzucimy sie na budowę domku to bedzie bez kominka.... Wszyscy znajomi którzy go mają używają go 3x w roku lub wcale :oczko_usmiech:

Nie żartuj 8O 8O 8O
Mieszkam w domu dziesiąty rok i w kominku przez jesień i zimę palę codziennie :hearts:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 06.05.2020 15:46

Kapitańska Baba napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
gusia-s napisał(a):

Nie żartuj 8O 8O 8O
Mieszkam w domu dziesiąty rok i w kominku przez jesień i zimę palę codziennie :hearts:

Z tego co piszesz to mieszkacie na wsi :oczko_usmiech:
Miastowi mają troche inaczej, zabiegani, cały dzień poza domem , kto będzie dorzucał do pieca ? :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.05.2020 15:48

sito_zabrze napisał(a):
Z tego co piszesz to mieszkacie na wsi :oczko_usmiech:
Miastowi mają troche inaczej, zabiegani, cały dzień poza domem , kto będzie dorzucał do pieca ? :oczko_usmiech:

Nic nie dorzucam :D Chyba ze jest straszny wiatr - wtedy jeden raz dokładam.
I ogrzewam kominkiem cały sporych rozmiarów dom.
Nakładam do pełna, rozpalam - koniec.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 06.05.2020 15:54

Kominek to nie jest ozdoba salonu tylko ma służyć do ogrzewania domu w chłodne dni.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 06.05.2020 15:58

Kapitańska Baba napisał(a):Nie żartuj 8O 8O 8O :

Oj Kapitańska, Ty niedowiarku. Ludzie mają i nie używają, jak z wieloma innymi rzeczami czy czynnościami.
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 06.05.2020 16:10

..... właśnie rozpaliłem w kominku, jedyna ,,niedogodność'', to konieczność dorzucania, co około 45 min :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.05.2020 16:11

Trajgul napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Nie żartuj 8O 8O 8O :

Oj Kapitańska, Ty niedowiarku. Ludzie mają i nie używają, jak z wieloma innymi rzeczami czy czynnościami.

Wiem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: To czasem boli :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 06.05.2020 16:15

Ojciec ma domek w lesie nad Pilicą. Aktualnie siedzi tam i pali codziennie w kominku. Ciepło ma i przyjemnie. Bardzo często gdy przyjeżdżamy tam w piątek na wieczór w chłodniejsze dni jest palone w kominku..Przyjemnie się siedzi patrząc w kominek.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.05.2020 16:23

sito_zabrze napisał(a): Z tego co piszesz to mieszkacie na wsi :oczko_usmiech:
A co Ty myślisz, że ludzie na wsi to leżą i pachną :mrgreen:
Też mieszkam na wsi z wyboru, oboje pracujemy i jesteśmy zabiegani.
W kominku zimą palimy co dzień podobnie jak Kapitańska. Poza tym okresem w razie potrzeby. To nasze główne źródło ogrzewania całego domu. Uwielbiam patrzeć na ogień i słuchać trzasków palonych polan, to trochę jak ognisko :hearts:
Od 20 lat jeszcze nam się nie znudziło i nigdy nie zmarźliśmy :mrgreen:
Jedni lubią wygodę inni klimat ;)
Cieszę się, że mam klimat i jest mi z tym wygodnie :)
Kominek w domu być musi, nawet tak na wszelki wypadek :mrgreen: Przy budowie to już niewielki dodatkowy wydatek a nóż się przyda :).

lew napisał(a):..... właśnie rozpaliłem w kominku, jedyna ,,niedogodność'', to konieczność dorzucania, co około 45 min :lol:
To czym Ty palisz? zapałkami :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.05.2020 16:28

W Krakowie (gmina Kraków) jest zakaz palenia w kominkach, chyba że jest to biokominek lub jedyne zainstalowane źródło ogrzewania w domu. Więc nie wszędzie się w kominku da zapalić... Jak czytałam przed pandemią, to inne polskie miasta także chcą pójść w tym kierunku.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.05.2020 16:29

piekara114 napisał(a):W Krakowie (gmina Kraków) jest zakaz palenia w kominkach, chyba że jest to biokominek lub jedyne zainstalowane źródło ogrzewania w domu. Więc nie wszędzie się w kominku da zapalić... Jak czytałam przed pandemią, to inne polskie miasta także chcą pójść w tym kierunku.

Trudno - najwyzej wyrzucimy pieć gazowy, i tak go nie używamy i będzie jedyne źródło ogrzewania :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.05.2020 16:31

gusia-s napisał(a):To czym Ty palisz? zapałkami :mrgreen:

I to chyba jak włos - dzielonymi na czworo :mrgreen:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 06.05.2020 16:55

piekara114 napisał(a):W Krakowie (gmina Kraków) jest zakaz palenia w kominkach, chyba że jest to biokominek lub jedyne zainstalowane źródło ogrzewania w domu. Więc nie wszędzie się w kominku da zapalić... Jak czytałam przed pandemią, to inne polskie miasta także chcą pójść w tym kierunku.

W związku z ekologią jest to mądre posunięcie, kominek fajny klimat jak piszecie ale ten kominek generuje sporo "syfu" do nieba a potem wszyscy patrzymy na wskaźniki PM, kanarki i inne aplikacje. Niestety spalamy w nim drewno z którego jest dym, popiół itp.
Drewno jak wiadomo jest z wycinki lasu i innych, a ktoś tu narzekał już na forum, że mamy masowe "niszczenie" lasów.
Proponuję kominki gazowe, płomień będzie a ile ekologiczniej ?.

Inną kwestią są koszta, mam kilku znajomych co to niby grzeją gazem i jakie niskie rachunki płacą, jaką mają super instalację nowoczesną... 400zł za gaz za 2 miesiące w zimie. Tyle, że okazuje się że gaz to sobie coś tam grzeje ale głównie pracuje kominek a tego nie liczą bo to przecież tylko dla klimatu jest :D to że dzień w dzień pół dnia tym grzeją to się nie liczy :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 950
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone