Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacka policja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
irko
Croentuzjasta
Chorwacka policja

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 23.06.2007 01:05

Dojezdzajac do autostrady pod Splitem dostałem 300 kun mandatu za jazde 131 km/h na ograniczeniu do 80 km/h

Mam niestety przeświadczenie ze było to czyste wymuszenie rozbojnicze w biały dzień
- w tym scisku w jakim jechalem podobno mnie wyluskali i to z pół kilometra
- radar ustawiony na statywie, zatrzymały sie ze trzy auta a dopiero póżniej zdałem sobie sprawe ze nikt do niego nie podchodził w celu zrobienia pomiaru nastepnym ofiarom
- postraszyli ze musze placic 2000 kun ale oni dobrzy wujkowie dadza mi tylko 300 i mam sie cieszyc
- nie mialem sie nawet jak poklocic po chorwacku :-/

pozdrawiam
ir
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 23.06.2007 08:28

irko napisał(a):Dojezdzajac do autostrady pod Splitem dostałem 300 kun mandatu za jazde 131 km/h na ograniczeniu do 80 km/h

Mam niestety przeświadczenie ze było to czyste wymuszenie rozbojnicze w biały dzień
- radar ustawiony na statywie, zatrzymały sie ze trzy auta a dopiero póżniej zdałem sobie sprawe ze nikt do niego nie podchodził w celu zrobienia pomiaru nastepnym ofiarom
- postraszyli ze musze placic 2000 kun ale oni dobrzy wujkowie dadza mi tylko 300 i mam sie cieszyc

pozdrawiam
ir

Jak się rozbójniczo jeżdzi 131 km/h na ograniczeniu 80km/h to się płaci mandaty z pokorą , a nie z dziwnymi przeświadczeniami. :D
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 23.06.2007 08:38

platon napisał(a):
irko napisał(a):Dojezdzajac do autostrady pod Splitem dostałem 300 kun mandatu za jazde 131 km/h na ograniczeniu do 80 km/h

pozdrawiam
ir

Jak się rozbójniczo jeżdzi 131 km/h na ograniczeniu 80km/h to się płaci mandaty z pokorą , a nie z dziwnymi przeświadczeniami. :D
Dokładnie...... a teraz się żali :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2007 08:48

irko napisał(a):....- nie mialem sie nawet jak poklocic po chorwacku :-/
ir

I to byc może Cię uratowało :lol:
mayorbien
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayorbien » 23.06.2007 09:00

Dwa lata temu tez dostałem w chorwacji mandat za przekroczenie prętkości i zapłaciłem 100 kn. Jedno co mi się nasuneło że rozmowa z nimi była bardzo podobna jak z polską policja :-) czyli poprostu wzieli w łapę :-)
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 23.06.2007 09:34

pozdrawiam

Za idnetyczne przekroczenie ale pod Zagrzebiem zapłaciłem kilka lat temu - początkowo chcieli 500 - skończyło się na 100 kunach
:P
pzdr :papa: :hut:
zapłaciłem
ir
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 23.06.2007 10:15

platon napisał(a):Jak się rozbójniczo jeżdzi 131 km/h na ograniczeniu 80km/h to się płaci mandaty z pokorą , a nie z dziwnymi przeświadczeniami. :D

gdybym tyle jechal to bym placil i nie stekał
ale sie tyle nie jechalo

mam wrazenie ze zostałem wybrany "na chybił - trafił" poniewaz mialem obca tablice (gliniaz wygldal na takiego co zastanawia sie kogo wybrac a nie wygladajacy akurat mnie bo mnie mierzył)

ponadto po co to straszenie i gadanie o 2000 kun?
zebym nie fikał i płacił?
aprokop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aprokop » 23.06.2007 16:37

Tak się składa że właścicielem apartamentów w którym mieszkałem 2 razy w czerwcu 2006 i 2007 jest policjant z zawodu, nie zna polskiego języka, wezwany prywatnie przez sąsiada do pijanego polaka nie potrafiącego trafić do swojego miejsca pobytu, swoim prywatnym samochodem błądząc po nieścisłych informacjach naszego rodaka odwiózł go do miejsca zamieszkania - "nie ma problema" - bo człowiek potrzebował pomocy, pomimo że się trochę zapomniał "rakija, rakija, rakija...",
Buk!
donia2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia2 » 23.06.2007 17:35

mayorbien napisał(a):Dwa lata temu tez dostałem w chorwacji mandat za przekroczenie prętkości i zapłaciłem 100 kn. Jedno co mi się nasuneło że rozmowa z nimi była bardzo podobna jak z polską policja :-) czyli poprostu wzieli w łapę :-)

Bardzo przykro czytać takie wypowiedzi. Przekroczenie prędkości jest wykroczeniem czyli czynem zabronionym o mniejszym ciężarze gatunkowym. Takie wykroczenie może się zdarzyć każdemu (chociaż nie powinno) i wówczas należy ponosić konsekwencje: karę (grzywnę), punkty karne itd. :oops:

Natomiast dawanie łapówek ( o zgrozo) jest przestępstwem. 8O :roll: Piszacy wyżej jeszcze ma czelność się tym podzielić na forum. Takie przestępcze zachowanie forumowicza powinno być zgoła potępione. 8) Jeszcze nam Polakom przynosi wstyd wśród obcych. :oops:

Prosze o rozważenie kasowania tego typu postów.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 23.06.2007 17:57

mayorbien napisał(a):Dwa lata temu tez dostałem w chorwacji mandat za przekroczenie prętkości i zapłaciłem 100 kn. Jedno co mi się nasuneło że rozmowa z nimi była bardzo podobna jak z polską policja :-) czyli poprostu wzieli w łapę :-)

:)))
To jest nas więcej :))))
Tez dwa lata temu :))) za wyprzedzanie na ciągłej :(( dałem 150 Kun - chcieli 300 Kun na kolacje :))))

Zapłaciłem z uśmiechem :)))
des34
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) des34 » 23.06.2007 17:59

donia2
Rozumiem , że Ty przez całe życie nie złamałąś żadnego paragrau -- choćby takiego tyci--tyci? :lol:
mayorbien
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayorbien » 23.06.2007 18:15

donia2 napisał(a):

Bardzo przykro czytać takie wypowiedzi. Przekroczenie prędkości jest wykroczeniem czyli czynem zabronionym o mniejszym ciężarze gatunkowym. Takie wykroczenie może się zdarzyć każdemu (chociaż nie powinno) i wówczas należy ponosić konsekwencje: karę (grzywnę), punkty karne itd. :oops:

Natomiast dawanie łapówek ( o zgrozo) jest przestępstwem. 8O :roll: Piszacy wyżej jeszcze ma czelność się tym podzielić na forum. Takie przestępcze zachowanie forumowicza powinno być zgoła potępione. 8) Jeszcze nam Polakom przynosi wstyd wśród obcych. :oops:

Uwielbiam takie posty świadczące o dulszczyznie :evil:

Po pierwsze tym postem chciałem zwrócić uwagę, że Policja w Chorwacji identycznie zachowuje się jak w Polsce.
Po drugie sam policjant zaproponował mi łapuwe i co miałem mu może w imię fałszywej uczciwości zapłacić 2500 Kn i zawrócić do polski.
Po trzecie skasować to możesz sama się z tego forum a nie sugerować o kasowaniu postów innych.
Po czwarte te forum jest, aby ludzie mogli ze sobą otwarcie rozmawiać o swojej największej pasji, czyli CHORWACJI!!! a nie robić z siebie lepszych a niżeli są w rzeczywistości.

Po piąte bardzo gorąco ciebie pozdrawiam w imię pokoju na ziemi :-)
Marcin zastava
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin zastava » 23.06.2007 19:27

mayorbien napisał(a):
donia2 napisał(a):

Uwielbiam takie posty świadczące o dulszczyznie :evil:

Po pierwsze tym postem chciałem zwrócić uwagę, że Policja w Chorwacji identycznie zachowuje się jak w Polsce.
Po drugie sam policjant zaproponował mi łapuwe i co miałem mu może w imię fałszywej uczciwości zapłacić 2500 Kn i zawrócić do polski.
Po trzecie skasować to możesz sama się z tego forum a nie sugerować o kasowaniu postów innych.
Po czwarte te forum jest, aby ludzie mogli ze sobą otwarcie rozmawiać o swojej największej pasji, czyli CHORWACJI!!! a nie robić z siebie lepszych a niżeli są w rzeczywistości.

Po piąte bardzo gorąco ciebie pozdrawiam w imię pokoju na ziemi :-)

Popieram!!!!
Ja też nie płacę mandatów tylko daję na kolacje :D jak trzeba, ale przeważnie dogaduje się z polską policją bez płacenia.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 23.06.2007 19:37

Marcin zastava napisał(a):
Popieram!!!!
Ja też nie płacę mandatów tylko daję na kolacje :D jak trzeba, ale przeważnie dogaduje się z polską policją bez płacenia.
Ostatnio edytowano 28.06.2007 09:18 przez asikx, łącznie edytowano 1 raz
des34
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) des34 » 23.06.2007 20:35

Bardzo "lubię" takich ludzi , którzy innym życzą pobytu w więzieniu i innych przykrości.Wiadomo , że polska policja to: 0- kultury, 0- fachowości/patrz-Magdalenka, kilka lat temu.Tam mieli "przyjemność" z fachowcami i jaki wynik :?: , 0 - wszystkiego , jak to mówi p.Kononowicz!!!
Przecież oni sami podczas kontroli sypią teksty w stylu: mogę wypisąć mandat albo mogę nie wypisywać, itd.
DUUUUżo mógłbym pisać o takich/i podobnych/, sytacjach -- przez kilka lat byłem pezełożonym kierowców...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi