Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja zaczyna się dopiero w dół od Splitu???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 16.10.2006 20:29

Jestem obecny na forum już od przeszło dwu lat i bardzo często czytam na forum: „prawdziwa Chorwacja to zaczyna się za Splitem”. No więc po dwukrotnym pobycie w 2005 Istria 2006 Peljesac nie zauważyłem takiej zasadniczej różnicy. Może poza jedną praktycznie od Splitu do Dubrownika jedno wielkie plażowisko z jednej strony jadranki plaże z drugiej apartamenty i cały czas praktycznie 50 km/h i zatrzęsienie turystów. Na Istrii szczególnie na jej wschodnim wybrzeżu jest cicho i spokojnie szczególnie jeżeli omija się kombinaty turystyczne typu Rabac. Istria w moim odczuciu jest bardziej kameralna, może to wspomnienie pierwszego zauroczenia Chorwacją i Adriatykiem ale na tym małym półwyspie wszędzie było blisko i bardzo dużo do zwiedzenia. Na Peljesacu, żeby cokolwiek zobaczyć to już była wyprawa często ponad 100 km w jedną stronę. I mimo, że na miejscu zrobiłem tyle samo co po Istrii ca 2500 km to zwiedziłem znacznie mniej ze względu na odległości.
Z uwagi na to, że mieszkam na krańcu Polski moja druga połowa stwierdziła, że nigdy więcej w te okolice nie chce jechać. Proszę więc szanownych cromaniaców o podanie argumentów, które mogłyby przekonać moją połowicę do tej jak mówi wielu naprawdę prawdziwej Chorwacji. Mnie nie trzeba przekonywać szczególnie po hobotnicy i winie w dalmatyńskiej Kuczy w Boraku. Polecam też risotto z mątwy z kozicami – szok kulinarny.
8O 8O 8O
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 16.10.2006 20:52

Censor w sumie moze i masz racje ...bo co to oznacza "prawdziwa chorwacja" ? W ten sposob moga sie czuc obrazoni wszistci chorwaci ktori mieszkaja w innich rejonach ktory nie sa blisko plazy. A jezeli chodzi o ruznice Istri i Dalmacji to moze ta ruznice odczuwami mi tutejszy tubilce, a nie koniecznie turisci. Kilka lat temu w Istri bilo multum turistow, a Dalmacja jeszcze byla taka "dziewicza". Ale jusz dawno po numerku i niema zbitniej ruznici, tylko morze na poudniumoze bic ciut bardziej przezrocziste, ale z inej stroni Istra ma bardzo fajne wioseczki w gurach....
I ludzie na Istrze sa chiba bardziej nie powiem mily, ale bardziej zawodowo przijemni dla turistow...wszistkich...
Staraja sie jak moga pokazac to co maja najlepsze. Oni dawno skumali ze jezeli rozsadnie i na powarznie zajmujesz sie turistika, to mozesz przedluzic sezon z ktorego mozna niezle zyc...a ze by sie turisti nie poczuli zazynani na kazdim kroku, bo poudniowci chca z 3 miesianca dobrze sobie zyc. Polecam Istrie na wakacje, moze poudniowaci zauwarza ze cos jest nie tak i wiciagna wnioski na dalsza przislosc.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 17.10.2006 09:03

Stwierdzenie "Prawdziwa Chorwacja" jest chyba wyłącznie pewnym sformułowaniem dla okreslenia rejonu, który wolimy. Ja często używam stwierdzenia, że dla mnie "Chorwacja zaczyna się za Makarską" ale to nie do końca jest prawdą... 8) Tak jak powiedział Leon poniżej Makarskiej nie czuje się aż takiej cywilizacji jak wyżej, choć obecnie przy takim natłoku turystów to już chyba nieaktualne stwierdzenie. No może w zakresie zabudowy i przyrody jest jest nadal bardziej dziewiczo.

Wydaje mi się, że tu chodzi o wrażenia krajobrazowe, góry schodzace do morza w rejonie Makarskiej, czy np. położenie miasteczek za Makarską. Nie mówiąc o przepięknym położeniu Dubrownika.

Sam Peljesac, który przytaczasz według mojej oceny nie jest najpiekniejszym rejonem HR ale ma jednak coś w sobie. I warto tam jechać, chocby dla odwiedzenia małych meijscowości jak Żuljana czy Trstenik albo plazy Divna i dla miasta Korculi.

Ja jednak mówiąc "Chorwacja zaczyna się za Makarską" , nigdy nie zapominam o Hvarze, Pagu czy Mljecie. Nie mówiąc o uroczych Elefiti czy Primosten albo starym mieście w Splicie czy Zadarze. A przepiękne Plitvickie czy KRKa? Ehhh można by wyliczać :D tak więc to tylko takie stwierdzenie wskazujące na ulubiony region....

Co do Istrii, ja chyba tam szybko nie zawitam .... bo z opowieści które słysze wynika, ze jest to miejsce gdzie sporo hoteli a i turystów więcej, dyskotek. Może się mylę ale takich wypowiedzi jest sporo dlatego ..... następny wypad do HR to Cres lub Losin :D - choć to nie południe za Makarską :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.10.2006 09:52

Ally , a "mala riba" z cytrynką w Dalmatinska Kuca to co? tez niekiepskie to było na przekąseczkę!!
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 17.10.2006 12:51

Dla mnie osobiście różnica jest taka, że Dalmacja z punktu widzenia środkowoeuropejczyka jest bardziej egzotyczna: sucho, cieplutko, południowa roślinność. Ale nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że Istria to taki turystyczno - dyskotekowy kombinat. W zeszłym roku objechaliśmy Dalmację i w tym roku dla odmiany pierwszy tydzień spędziliśmy na Istrii, żeby samemu przekonać się jaka jest. Nastawialiśmy się na tłumy, zwłaszcza rozwrzeszczanych Niemców, bo taki obraz Istrii się nam wyłaniał na podstawie posiadanych przez nas informacji, zwłaszcza, że pojechaliśmy w połowie lipca. Jechaliśmy w ciemno, bo tak nam bardziej odpowiada. Trafiliśmy na fajny apartament we Vrsarze, który stanowił naszą bazę wypadową do zwiedzenia Istrii i Cresu. I bardzo mile nas Istria rozczarowała. Jeżeli ktoś chce tłumów i dyskotek, to oczywiście problemu z tym nie ma, ale my poznaliśmy spokojną i uroczą Istrię, pełną małych, średniowiecznych przytulnych miasteczek i wioseczek, gdzie mimo sezonu w pełni, turystów jak na lekarstwo, nawet w tych bardziej popularnych (przynajmniej mi się wydaje, że popularnych) jak Motovun. W miejscowościach nadmorskich, tych najpopularniejszych, jest dużo ludzi, ale bez przesady, Dubrovnik czy Split też wyludnione nie są. Możliwe, że gdybysmy siedzieli tylko we Vrsarze na plaży, albo gdyśmy mieszkali w pełnym hotelu, to nasza opinia byłaby inna, ale nam pozostał obraz Istrii przestronnej, w większości odwiedzanych przez nas miejsc pustej, różnorodnej krajobrazowo, takiej naprawdę fajnej. Gdybym miała do wyboru tylko jedno miejsce na wakacje, to raczej wybrałabym Dalmację z uwagi na tą egzotykę, o której pisałam, ale Istria jest naprawdę warta zobaczenia. I napewno jeszcze tam wrócę. Tak jak i do Dalmacji.
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 17.10.2006 12:58

kurcze, a czemu nikt nie mowi nic o Slavonii? przeciez "nasza" Chorwacja to nie tylko morze...
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 17.10.2006 14:52

RobCRO napisał(a):kurcze, a czemu nikt nie mowi nic o Slavonii? przeciez "nasza" Chorwacja to nie tylko morze...

Bo dla większości Chorwacja to pasmo nadmorsie o szerokości do 10 km w głąb lądu. Smutne jest to ale prawdziwe. I wcale się temu nie dziwię.

Przejeżdżając przez Slavonię, gdyby nie tablice informacyjne, człowiek by nie wiedział, czy to Węgry, Słowacja, czy właśnie Chorwacja z tamtejszym Vukovarem, czy Osijekiem. Tam też mają własną kulturę i swojskie potrawy. O winie nie wspominając.

Pozdrawiam.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.10.2006 15:14

Prawda jest taka , że 99,9% z nas jedzie do Cro nad morze i tam wypoczywa a zarazem zwiedza. Wiec nie ma sie co dziwić , że to najlepiej znamy lub wydaje sie nam , że znamy! A że Slawonia jest kapitalna , tylko trzeba ja poznać to inna sprawa. Osijek i okolice na ten przykład! Spichlerz Chorwacji!
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 18.10.2006 08:08

Ale nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że Istria to taki turystyczno - dyskotekowy kombinat.

Niestety sporo jednak takich opinii na temat Istrii. Niemniej nauczona tegorocznym doświadczeniem (różne opinie na temat Wenecji) bardzo możliwe, że i zawitam na Istrię.

Choć jak pisałam wyżej wydaje mi się, że sformułowanie "prawdziwa Chorwacja zaczyna się za Splitem, za Makarską itd" dotyczy wyłącznie naszych upodobań i regionów, które najbardziej lubimy. Nie ma to nic wspólnego z twierdzeniem, że Istria na chorwackie wakacje się nie nadaje. To poprostu jedne z rejonów HR, który "nam się spodobał lub tez niespodobał".
To chyba troszkę tak jak z Pagiem.... jego odmienność powoduje, że nie wszyscy lubią tą wyspę. Dla mnie jest piękna i niecodzienna ..... a nie jest za Makarską :wink:
*p*a*t*i*
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 18.10.2006 08:22

Zgadza się, jednemu podoba się Istria drugiemu znów Dalmacja. Osobiście objechałam całą Chorwację od północnych skalistych wybrzeży przez środkową Chorwację w części lądowej - szcególnie urokliwe odludne wioski zszutrowymi drogami (polecam, naprawdę piękne woidoki), no i oczywiście piękne plażyczki Dalmacji. I absolutnie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że prawdziwa chorwacja zaczyna się za Splitem. Zależy oczywiście od gustów, aczkolwiek na mnie w całości zrobiła równie duże wrażenie... :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 18.10.2006 14:31

zamiast komentarza, mało statystyki (2006 rok):

1.Istra
2,5 mil. turistow
17,3 mil. noclegow

2.Primorska
1,9 mil. turistow
10,5 mil. noclegow

3.Dalmacja
1,5 mil. turistow
8,3 mil. noclegow

pozdrawiam
e.zetka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) e.zetka » 18.10.2006 14:57

Ale statystyka wyniaka z tego, że do Dalmacji jest dużo dalej niż na Istrię. To chyba o to chodzi. Wielu moich znajomych pojechało na Istrię, bo przerażała ich droga na południe.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 23.10.2006 21:03

Tak to prawda. Wiele osób twierdzi, że to daleko.... dziwne. :lol: ...... no napewno ktos z Gdańska zbyt blisko nie ma. Dla mnie 1500km do Dubrovnika to nie problem, zresztą teraz autostrad sporo więc i droga szybsza.

Nie zapomne wyprawy "poldkiem" z przyczepa kempingową w stronę Dubrovnia..... tadroga była dłuuuuugggaaaa i .... nie było autostrady 8)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.10.2006 19:20

My znamy tylko Istrie i wszystko am tam bardzo odpowiada - zwlaszcza duzy wybor campow FKK a im dajlej na puludnie tym gorzej w tym temacie :lol:
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 27.10.2006 15:44

Trzy razy bylismy w dalmacji i ten klimat nam odpowiada.Ale że nie bylismy na Istrii więc nie mam porównania.Dlatego w przyszłym roku Istria :D POZDRAV.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone