Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja- jak i gdzie, prośba o pomoc

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
eranet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) eranet » 30.06.2005 22:20

witam wszystkich,
wszyscy tak ładnie pisza o tej Chorwacji, ze postanowiłem tam pojechać, ale nie wiem gdzie. kilka dni spedze w naszym Zakopcu i stamtąd planuje podróz. jaka trasa, i gdzie pojechać? Chciałbym i odpocząć (poleżeć na plazy i pomoczyć nogi) i cos zwiedzić, jednocześnie nie zapędzając sie aż na sam koniec. Jaka jest przecietna cena noclegu od os w pokoju 2-osobowym, co zabrać ze sobą, żeby było ekonomicznie, gdzie najlepiej tankować? O czym jeszcze nalezy pamietać i co wiedziec? Prosze o pomoc
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 01.07.2005 08:06

eranet napisał(a):witam wszystkich,
wszyscy tak ładnie pisza o tej Chorwacji, ze postanowiłem tam pojechać, ale nie wiem gdzie. kilka dni spedze w naszym Zakopcu i stamtąd planuje podróz. jaka trasa, i gdzie pojechać? Chciałbym i odpocząć (poleżeć na plazy i pomoczyć nogi) i cos zwiedzić, jednocześnie nie zapędzając sie aż na sam koniec. Jaka jest przecietna cena noclegu od os w pokoju 2-osobowym, co zabrać ze sobą, żeby było ekonomicznie, gdzie najlepiej tankować? O czym jeszcze nalezy pamietać i co wiedziec? Prosze o pomoc
Odpowiem Ci bardzo krótko! Jeżeli jedziesz 1 raz to poprzestań na Istrii, to jest stosunkowo blisko i w zasadzie jest to miniatura Chorwacji. Przeczytaj sobie wszystkie głosy w dyskusji o Chorwacji i wszystko będzie wiadome. Tu zawarte są porady turystów którzy byli tam już nie raz. Powodzenia, przyjemnych wakacji! :lol:
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 01.07.2005 08:07

Odpowiem Ci bardzo krótko! Jeżeli jedziesz 1 raz to poprzestań na Istrii, to jest stosunkowo blisko i w zasadzie jest to miniatura Chorwacji. Przeczytaj sobie wszystkie głosy w dyskusji o Chorwacji i wszystko będzie wiadome. Tu zawarte są porady turystów którzy byli tam już nie raz. Powodzenia, przyjemnych wakacji! :lol:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 01.07.2005 08:25

A ja polecam wyspy, Cres, Losinj lub Pag. W moim przekonaniu ( i dotyczy to całej Chorwacji) wyspy są bardziej atrakcyjne niż stały ląd.
Chciałabym polecić południową Dalmacje ale skoro chcesz coś bliżej to te miejsca są w sam raz.
Co do Istrii, zdania są podzielone na Forum. Mnie się Istria kojarzy z bardzo komercjalną turystką i dużą iloscią turystów i hotelami. Mogą sie jednak mylić bo to jedynie spostrzeżenia wynikłe z opowieści tych którzy tam byli a jak wiadomo sa gusta i guściki. Poczytaj forum, napewno wybierzesz coś w sam raz dla Ciebie.
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 01.07.2005 08:34

NA pytania, które zadałeś, jest mnóstwo odpowiedzi na forum. Szukaj ich. Ja popieram wersję z wyspami na pierwszy raz: Krk, Cres, Losinj. PAn w zdecydowanej większości jest tylko skalisty - możesz czuć sięnieco zawiedziony.
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 01.07.2005 12:00

Dalmacja,Dalmacja,Dalmacja....Od Omisia w dol...
eranet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) eranet » 01.07.2005 18:35

czyli nadal nic nie wiem, a juz na pewno gdzie jechac... :D , każdy pisze co innego i co innego poleca :D . Wiem, że na pewno nie na południe, bo to daleko, wysp nie wiem dlaczego, ale nie brałem pod uwagę, myślałem o Istrii albo o Dalmacji. Ile moze trwać podróż z ZAkopanego w te rejony? wiem, że zabrać musze ser żółty i wedline i wodę mineralną :wink: Jade w ciemno i kwater będe szukał na miejscu, chyba że ktoś coś poleca. Gdzie jest więcej ciekawych rzeczy do zobaczenia? Czy 500 euro na 2 osoby na 10 dni to za mało?
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 01.07.2005 19:19

Polecam Porec lub Rovinj na Istrii. Są to bardzo urokliwe miasteczka z dużą ilością zabytków i specyficzną atmosferą, no i jest gdzie pobalować. Plaże w większości betonowe, czyściutkie i ciepłe morze. Ze znalezieniem wolnej kwatery nie powinno być problemów, tam prawie wszyscy z tego żyją. Do tego super dojazd: za Ziliną zaczyna się autostrada, a od przejścia granicznego Kastel jest droga szybkiego ruchu w okolice Rovinj. Jeśli chodzi o koszty, to musisz założyć, że za kwaterę zapłacisz ok. 250-300 za 10 dni. W zależności od własnych potrzeb, odpowiedz sobie na pytanie, czy reszta wystarczy Ci na inne atrakcje związane z pobytem. Zakładam, że te 500 łojro, to masz "na czysto", bez kosztów dojazdu.
Pzdr
eranet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) eranet » 01.07.2005 19:32

tak na czysto, mam też karte kredyt. więc to nie jest problem, ale chciałem poznać po prostu realia. Zakładam, że 25-30 euro to za noclego dla 2 osób? Ile trwa dojazd do tych miejscowości i która jest spokojniejsza, bo raczej to mnie interesuje? Gdzie warto sie wybrać będąc w tamtych okolicach i jak duze sa to miejscowosci? Czy ta droga szybkiego ruchu jest płatna do Rovinji czy nie? Bardzo Ci dziekuje za info, czekam na jeszcze :P
Ps. Czy jest gdzies w okolicy takie romantyczne miejsce co by zadac pytanie dotyczące "wspólnej" przyszłości :wink:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 01.07.2005 19:56

No to jedziemy:
1.Tak, 25-30 to za nocleg dla osób.
2. Czas dojazdu :to zależy od wielu czynników, jak np. dzień i pora wyjazdu. Z Zakopanego, bo jak zrozumiałem,tam zaczynasz, to będzie ok. 1000 km. Szczegóły sprawdź na http://www.viamichelin.fr. Polecam trasę Chyżne-Bratysława-Parndorf-Eisenstadt-Wiener Neustadt-Maribor-Postojna-Kastel idalej Porec lub Rovinj. Możesz też w Mariborze odbić na Zagrzeb i autostradą A6/B6 przez tunel Ućka jechać do Rovinj. Koszty opłat za drogi będą chyba zbliżone.
3.Która miejscowość spokojniejsza? No, z tym, to jest drobny problem. Jeżeli szukasz ciszy, to rozglądaj się za kwaterami w większej odległości od centrum. Jednocześnie będzie, to niestety, dalej od morza i plaż.
4.Na Istrii jest mnóstwo rzeczy do obejrzenia: stare miasto w Porecu i Rovinju, antyczne zabytki w Puli m.in. amfiteatr , Limski fiord, Motovun i Pazin-miasteczka w głębi półwyspu. Przejrzyj forum, albo jeszcze lepiej przewodnik Pascala. Wszystko w zasięgu 1 godz. jazdy autkiem.
Jeżeli będę mógł coś jeszcze podpowiedzieć, to śmiało pytaj.
kwlj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kwlj » 01.07.2005 20:03

No i o to chodzi krystek, wydaje mi się że nic dodać i nic ująć.

Pozdrawiam
kwlj
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 01.07.2005 20:14

miro napisał(a):Dalmacja,Dalmacja,Dalmacja....Od Omisia w dol...

Hvar, Hvar, Hvar.....
:P

Pozdro
Rafał
eranet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) eranet » 01.07.2005 20:49

a jakiej wielkości to sa miasta/miasteczka? Co znaczy dalej od centrum? 1 km/5km? Liczę, że trasa zajmie ok. 12 godz (dobrze licze, czy chce być za szybko? :wink: ) Mysle o wyjeździe albo w niedziele ok 3-4 rano, albo w poniedziałek o takiej godz. bezpośrednio z Zakopanego. Co lepsze? Gdybyś miał odp. na pytanie gdzie warto poprosić o reke to co bys wybrał? Na co zwrócić uwagę? Co warto ze soba zabrać? Czy na plażach w tych okolicach nalezy sie czegoś bać? Nie wiem nadal czy fajniejsza jest miejscowośc Porec czy Rovinj? Jak kształtuja sie ceny przecietnej kolacji/obiadu? Czy uważasz, że warto brać ze soba jakieś makarony/ryże/sosy? Może cos chcesz dodac od siebie?
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 02.07.2005 07:36

Masz dużo pytań i dobrze, ale na wiele z nich odpowiedzi są banalnie proste. Co do przebiegu trasy to usisz pamiętać o tym, że jadąc auyostradami jedziesz szybciej, ale "mniej widzisz". Pytasz czy zajedziesz w ciągu 12 godzin na Istrię. Pamiętaj o jednym - jedziesz na urlop, nie na wyścigi i czas przejazdu zależy od bardzo wielu czynników m.in. pogody, nasilenia ruchu na drodze i remontów, ograniczeń, no i oczywiście wydolności kierowcy. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego,że by zajechać i wrócić bezpiecznie. Co do wyżywienia. Jeżeli będziesz żywił się we własnym zakresie to będzie to po cenach zakupu produktów spożywczych w Polsce, jeżeli w barach, restauracjach miejscowych to znacznie, znacznie drożej. A więc wniosek z tego zabieraj do kufra papu ile wejdzie. Co do miasteczek na Istrii to są to perełki, każde z nich warte jest zwiedzenia. Mogę Cię zapewnić,że przez 10 dni nie będziesz się nudził. Największe z nich to Rovinji i Pula. Rovinji ma ok. 8000 mk, a Pula ok. 45.000 mk (to są dane z przed kilku lat), a pozostałe miasta liczą od kilkuset do .... mk. Życzę przyjemnych wakacji! Na urlopie odpoczywaj nie spiesz się :!: :!: :!:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 02.07.2005 08:50

Na część pytań odpowiedź już uzyskałeś. Termin wyjazdu ( niedziela / poniedziałek raniutko) gwarantuje Ci szybki dojazd, myślę, że zajmie to góra 14 godz. Tylko weź pod uwagę, że jeżeli jedziesz "w "ciemno", to lepiej jest zajechać na miejsce przed południem. Dlaczego? Większe możliwości negocjacji ceny i więcej czasu na wybór kwatery. Chyba będzie lepiej wyjechać np. w niedzielę wieczorem.
Dalej, żadnych niebezpieczeństw na plażach nie ma. Wybór miejscowości: w tym nie pomogę, bo dla mnie są tak samo warte odwiedzenia. Odległość między nimi umożliwia dokładne obejrzenia każdego.
Ceny posiłków: zależą od klasy lokalu, ale np. pizzę można dostać od 30 kun, trochę drożej pljeskavica, cevapcici, spaghetti, dania rybne (często w cenniku jest podana cena za kg ).Średnio koszt to ok. 60-80 kun.
Czy warto brać jadło? Niektóre rzeczy pewnie tak. Najlepiej porównaj sam ceny z chorwackiego Konzum i decyduj, co zabrać.
Inne rady: pakować się, jechać i odpoczywać. Nie ma się czego obawiać.
Pzdr
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone