Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja- jak i gdzie, prośba o pomoc

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawunia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawunia » 02.07.2005 13:48

Ja polecam Selce jest to bardzo blisko Cyrkwenicy mozna tam isc wybrzezem piechotą, po za tym jest blisko na wypady wycieczkowe na KRK i w inne miejsca , po za tym swietne apartamenty, nie wiem jak w tym roku ale w zeszlym w sierpniu placilem 45 Eur za apartament dwo pokojowi z dwoma łazienkami i kuchna super urzadzona , taras , a do morza 50 m. Polecam Selce,
eranet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) eranet » 02.07.2005 18:19

czyli wyjazd raczej na wieczór, wiec zapewne zrobie to w niedziele wieczorem, choć szczerze powiedziawszy nie lubie jeździc w nocy. Zarcia ze sobe tez postaram sie wziąć trochę, jechał będe powoli zgodnie z zaleceniami. Na pewno Istria, ale jeszcze nie wiem, która miejscowośc, wyjdzie w praniu. Co to jest pljeskavica, cevapcici? I nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie ile to jest dalej od centrum jeśli nie chce hałasu? 1km/5 km? Najważniejsze pytanie? Które miejsce na Istrii jest najbardziej urokliwe? Chciałbym sie oświadczyć, myslę, że tam to zrobie, choć w rachube wchodzi nasze Zakopane, ale może jednak ta Chorwacja?
PS. Dzieki za cierpliwość i wyrozumiałośc dla mnie, nie moge poświęcić zbyt wiele czasu na czytanie forum, bo ten wyjazd jest jedną wielką niespodzianką trzymaną w tajemnicy przed moja kobietą, z która razem pomieszkuję, dlatego musze uważać by niespodzianka nie spaliła na panewce... :wink:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 03.07.2005 16:32

W Porecu wynajmowałem kwatery 3-5 km od centrum i był spokój.
Pljeskavica to zrazy z rusztu z 3 rodzajów mięsa, a cevapcici - maleńkie, pieczone na grilu kiełbaski baranio-wołowe. Choć są odstępstwa regionalne.
A co do najlepszego miejsca oświadczyn, to naprawdę nie mogę pomóc, ale gratuluję i życzę wszystkiego najlepszego.
Pzdr
eranet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) eranet » 04.07.2005 22:29

chyba zdecyduje sie na Rovinj :D . Sądząc po postach brzmi naprawde interesująco, mam nadzieje, że bedzie i romantycznie i w miare spokojnie. Czy ktos zechce udzielić jeszcze jakiejś rady nowicjuszowi? A może jakieś namiary na niedroga, przyzwoita kwatere? Gdzie mozna fajnie zjeść (a przy tym po normalnych cenach, jak z plażami - moja kobieta nie potrafi pływać, więc czy zejście jest łagodne?) Co jeszcze, jeśli ktoś ma coś do dodania z góry dziekuje za każda rade i wskazówke, a wszystkim piszącym w odp. na moje posty WIELKIE DZIEKI :!: :hut:
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 05.07.2005 08:22

Gdybyś zdecydował się na Istrię, to zapewne będziesz jechał przez Maribor. I tu po drodze chciałbym Ci zaproponować cobardzo godnego zwiedzenia w Słowenii. Tym miejscem jest Logarska Dolina. Z autostrady do Ljubljany trzeba zjechać kilkanaście km za Celje. Infomują o tym znaki przy autostradzie i po 60 km znajdziesz się na miejscu. Jest to "alpejska perełka". Droga biegnie cały czas nad piękną górską rzeką Savinjią, która na swym przebiegu kilkakrotnie znika pod ziemią. Jest to dolina długości ok. 8 km, szerokości ok. 500 m otoczona z 3 stron stromymi ścianami Alp Kamieńskich. Prawie na sam koniec doliny prowadzi droga asfaltowa, a na jej końcu jest Snack Bar Pod Slopom, wieża Orlove Gnezdo i Wodospad Rink. Przy wjeżdzie do doliny jest kemping może nie najwyższej kat., ale jest prąd sanitariaty i przepiękne widoki stromych skał wzgórz sięgających powużej znacznie 2000 m. Są tu też bardzo ciekawe szlaki turystyczne. Można zatrzymać się równiez w kwaterach prywatnych. Zachęcam do odwiedzenia tegio miejsca. :la:
AAM
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AAM » 05.08.2009 08:12

Witam
dzięki za świetne opisy, a jak jechać żeby max ominąć płatne drogi
pozdrawiam :D
AAM
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AAM » 05.08.2009 10:37

a jeszcze jedno pytanie - jak w słowacji, węgry i chorwacja oznaczony jest ON, czy są jakieś rodzaje i jaka jest jego jakość
pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.08.2009 10:43

AAM napisał(a):Witam
dzięki za świetne opisy, a jak jechać żeby max ominąć płatne drogi
pozdrawiam :D

W viamichelin jest opcja "omijać płatne" i samo wyznaczy czyli omijaj główne drogi - dojedziesz w tydzień :wink:
mirass
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 05.08.2009 11:54

Będąc na istri jakieś 10 lat temu a był to pierwszy raz byłem bardzo zdegustowany Chorwacją.Po tych 10 latach pojechalem jeszcze raz na makarską i to było to!! o co mi chodziło nie widzę piękniejszego miejsca.Na miejsce docierasz szybko tym bardziej że autostradą,a gdzie jechać? wybór nalezy do ciebie. tak jest na Braciu-Pućiśća
mirass
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 05.08.2009 11:55

2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 05.08.2009 13:25

Miejsc godnych oświadczyn jest w Chorwacji mnóstwo. Nie znam nikogo kogo by wakacje w Chorwacji rozczarowały. Zachód słońca, mała knajpeczka na plaży... Ach, dopiero przyjechałam i już chcę wracać. Aby Twoja wybranka mogła swobodnie spacerować po wodzie nie zapomnij butów do pływania, albo kup na miejscu.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 05.08.2009 13:42

2salamandra22 napisał(a):Nie znam nikogo kogo by wakacje w Chorwacji rozczarowały.

A ja znam :wink:
mirass
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 05.08.2009 17:30

Przestań jorgus bo już nie mogę się śmiać czytając ten chyba jedyny przypadek na forum :lol:
AAM
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AAM » 07.08.2009 08:26

Witam
jest taka strona == reklama ==
co myślicie o tej ofercie i solidności - uczciwości
czy Ktoś może z niej korzystał
proszę o uwagi
dziękuję i pozdrawiam :D
mirass
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 09.08.2009 20:39

Ja korzystam z www.adriatic.hr i jestem bardzo zadowolony żadnych problemów tak że polecam.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Chorwacja- jak i gdzie, prośba o pomoc - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone