Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cena paliwa...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 14.05.2015 16:13

Mi tez więcej spala jadać spowrotem różnica według komputera to 0.7l przy 1000 kilometrów daje 7l czyli wracając robię 100km mniej. Ja nie jeżdżę szybko i cała trasę tam i spowrotem pokonywalem z max dozwoloną predkoscia
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.05.2015 19:40

Ciekawe rzeczy piszecie z tym spalaniem (różnicą) w te i nazad. W życiu tego nie analizowałem, ale teraz spróbuję.

A najlepiej spróbuję tak ułożyć trasę, aby było jak najwięcej łagodnych podjazdów i stromych zjazdów w każdą stronę. :oczko_usmiech:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.05.2015 20:04

walp napisał(a):A najlepiej spróbuję tak ułożyć trasę, aby było jak najwięcej łagodnych podjazdów i stromych zjazdów w każdą stronę. :oczko_usmiech:

Wystarczy jechać w te i we wte tą samą trasą, tylko z powrotem to tyłem. :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 14.05.2015 20:28

Jak spojrzysz na rozkład jazdy autobusów na przystanku to autobus wczesniej nie przyjedzie. Jak zaczniesz liczyc spalanie to też nie zaoszczędzisz, a mózg będzie czerwony od wysiłku... :)
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 14.05.2015 20:44

Calapula napisał(a):
AdamBeata napisał(a):Albo masz auto zawalone winem, gadżetami z wakacji :)

A to akurat odwrotnie. W tamtą stronę wiozę zapasy żywnościowe dla całej grupy a w tę jest tego bagażu znacznie mniej.

Ale jesteście ciężsi o te zjedzone zapasy :D , no i plus wino
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 14.05.2015 21:47

moje auto spala tyle samo w jedną i druga stronę... w czasie jazdy zawsze sprawdzam na komputerze pokładowym... :-)
novy77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) novy77 » 17.05.2015 16:39

Aja wiem dlaczego auto więcej spala w drodze powrotnej , ponieważ jest nadmiar butelek RAKIJI w bagażnku jak i magnesów na lodówkę. Pozdrawiam wszystkich :D
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 17.05.2015 18:35

slavko.v napisał(a):moje auto spala tyle samo w jedną i druga stronę... w czasie jazdy zawsze sprawdzam na komputerze pokładowym... :-)

Mi również wychodzi tak samo. Jadąc do mam załadowany dodatkowo jakimś tam jedzeniem, a z powrotem winem i Karlovaćko :D
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 17.05.2015 20:06

Obserwuję wątek ponieważ na początku września też jedziemy do Chorwacji, z tym że do tej pory nie analizowałem ile pali samochód w jedną a ile w drugą stronę. Nasuwa mi się jeden fakt, że jak wracamy z wakacji to zawsze wraca się szybciej niż na nie jedzie. Nie wiem czemu ale tak jest przynajmniej w naszym wypadku. Co do kupowania paliwa to zawsze kupujemy na stacji w której kupujemy winiety. Dotankowuje bo i tak muszę stać do kasy i tak. Powiem szczerze, że koncentruję się raczej na drodze i bezpiecznym dotarciu do celu niż na obserwowaniu cen na stacjach benzynowych. Wakacje są tylko raz w roku :hut:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.05.2015 20:11

majchrzy napisał(a):Dotankowuje bo i tak muszę stać do kasy i tak. Powiem szczerze, że koncentruję się raczej na drodze i bezpiecznym dotarciu do celu niż na obserwowaniu cen na stacjach benzynowych. Wakacje są tylko raz w roku :hut:

Mam podobnie. Te dywagacje z mojej strony tu w tym wątku to tak pół żartem, pół serio :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2015 10:46

wracając do pytania gdzie są stacje paliw: viamichelin.pl po zaplanowaniu trasy możesz włączyć pokazywanie stacji paliw, parkingów oraz wyszukać hotelu.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 19.05.2015 11:00

Michał233 napisał(a):Rok temu miałem taką sytuację, że właśnie miałem mało w baku benzyny a stacji jak nie było, tak nie było. I dlatego pytam. A na jakiej stacji najlepiej tankować? Wolę zapytać, niż się potem zdziwić.

Zerknij tu: http://hitchwiki.org/en/A2_%28Austria%29
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 19.05.2015 11:17

jadac autostradami w Austrii czy Chorwacji zazwyczaj sa informacje za ile jest km kolejna stacja paliw. Mozna latwo ocenic czy juz zjezdzac czy czekac na kolejna

ogolnie ja mam zasade ze w takiej trasie na schodze ponizej 1/4 baku, na wypadek korkow czy objazdow, zwlaszcza w nocy

moj sprawdzony system od lat to tankowanie: Warszawa - potem ostatnia stacja w Polsce - potem CZ w poblizu granicy - a potem to juz Chorwacja (razem ze sniadaniem).
Michał233
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał233 » 30.05.2015 09:26

Z tego co pamiętam, to już zadawałem to samo pytanie, ale zadam je jeszcze raz: Gdzie na trasie pomiędzy Wiedniem a Grazem znajdują się jakieś stacje benzynowe? Mogę pobrać jakąś aplikację, która pozwoli mi to sprawdzać? Cokolwiek.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.05.2015 09:33

Michał233 napisał(a):Z tego co pamiętam, to już zadawałem to samo pytanie, ale zadam je jeszcze raz: Gdzie na trasie pomiędzy Wiedniem a Grazem znajdują się jakieś stacje benzynowe? Mogę pobrać jakąś aplikację, która pozwoli mi to sprawdzać? Cokolwiek.

http://www.autohof.net/autohof/autohoef ... xit_a.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone