napisał(a) ally » 19.06.2005 09:14
hehehe wiedziałam, że kiedyś o to zapytasz
Jako, że jesteś "przyczepowcem" to ja bym jednak poleciła autostradę i to na pierwszy raz. Po pierwsze spokojna droga dla prowadzącego, szybko dotrzesz na miejsce, a do Peljesaca jest daleko (!!!). Po drugie na miejscu jest wiele do zwiedzania, tak więc nie trzeba za dużo wymyślać. Po kolejne z tego co widzę interesuje Cię też Dubrovnik tak więc kolejna wycieczka w planie ( nie wiem tylko czy chcesz tam zostać kilka dni?Jeśli tak to najpierw jedź do Dubrovnika - Rudnie

, tam zostań ze 4-5 dni a potem na Peljesac).
W drodze powrotnej gdy będziesz już wytrawnym cromaniakiem, zjedziesz z autostrady i zachaczysz o Plitvice lub KRKa( to już kwestia wyboru).
Jechałam z przyczepą ( polonezem) starą drogą i oczywiście nie mogę narzekac ale ta droga wymaga więcj wysiłku. Plusem jest to, że widzisz Chorwację bo autostrada biegnie szczerym polem.
P.s.
Nie wiem jak w tym roku ale w zeszlym w Karlovacu na autostradzie była taka mini półapka .....
Oznakowanie dla niewiedzących kierowało na Split na starą drogę tak więc, dobrze w tym miejscu patrz na mapę i kieruj się na Rjeke mimo wszystko .....
Bosiljevo, to miejsce gdzie odbijasz na Split, wszelkie inne drogowskazy to pozostałości z czasów gdy nei było autostrady.