Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bytom-Zwardoń-Żylina-Bratysława -Rajka-Węgry(droga 86)-Ch.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kolo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kolo » 10.07.2007 16:28

Witam
Ja w tamtym roku jechałem do Chorwacji właśnie tym odcinkiem. Zatrzymała mnie straż graniczna gdy chciałem jechać na jakieś przejście graniczne przez Słowenie do 3,5t gdyż nie było czynne w nocy. Gdy zapytałem do letenye powiedzieli że ok i że autostrada na tym odcinku do granicy jest bezpłatna. Pojechałem sprawdziłem i faktycznie. Drogę do letenye wyznaczą ci ciężarówki gdyż one tam wszystkie jadą.Życzę przyjemnej podróży
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 10.07.2007 18:55

1makow9 napisał(a):Jeżeli przekraczasz granice w Letenye to z mapy winika że muuszę wjechać na autostrade a jadąc trasą 86 omijasz autostradę i nie musisz kupować winietki . A może sie mylę ?? Może jest dojazd do letenye bez konieczności wjechania na autostradę??

Jadąc drogą 86 dojedziesz do samej granicy bez konieczności wjazdu na autostrade, zresztą autostrada i tak sie kończy pare km przed granicą i wjeżdżasz z powrotem na droge 86. Radze nie zjeżdżać z drogi 86 . Sprawdzone osobiście pare dni temu
dzimaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzimaj » 10.07.2007 19:40

ja jechałem 86-tką :
mosonmagarovar , janossmoria csorna szil pali repcelak szeleste zonat szombatheley kisunyom kormend zalalovo kalocfa zalabaksa lentikapolna (zjechalem z 86-ki) lenti mahomfa lovaszi i tym momencie nie pamiętam jak ale po 5 minutach zwątpienia czy nie jadę w stronę Budapesztu trafiłem na letenye i przed letenye droga wygladala jak autostrada,ale nic sie za to nie placilo, zresztą już nie pamiętam jaka to była droga, wszycy w aucie spali a ja już też miałem dosyć , była 5 rano, ale jakoś na to przejście granicze dotarliśmy, droga była pusta, nie wiem jak przez to redics , ale wg mnie tędy szybciej.
volare77
Croentuzjasta
Rediks

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 10.07.2007 20:46

witajcie!
Przed Redics parę kilometrów w lewo. Tak jechałem w czerwcu
Ale w sumie się nie opłaca (czasowo) . W Słowenii na odcinku
10 km do granicy z CRO była droga w przebudowie. To oznacza
że teraz jest już prawie gotowa dwupasmówka na tym odcinku
tak że przejazd nie zajmuje wiecej jak 10 minut. Na mapie też
wykoncypowałem,że można jechać tak jak piszecie i omija się
jedna granicę. Ale jest jedno ale. Dojazd z Lenti do poczatku tej
nowej autostrady na Węgrzech jest bardzo wąski, kręty i prowadzi
przez kilka małych wsi , co w sumie zabiera trochę czasu.
Hej!
dzimaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzimaj » 10.07.2007 22:05

w porównaniu z całą trasą jak ajest do pokonania z PL do CRO to jest rzut kamieniem , a naprawdę nawierzchnia tej drogi jest bardzo dobra

tu wklejam link do trasy którą jechałem i będę jechał we wrześniu:

http://pl0004.mail.waw.pl/trasa/index.html
MateuszS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszS » 11.07.2007 08:39

dzimaj napisał(a):tu wklejam link do trasy którą jechałem i będę jechał we wrześniu:

Witaj,
Też będe jechał podobną trasą ale mam nadzieje że 31.08.
Odnośnie przejazu przez Słowenie kiedyś warto tam było wjechaś, żeby zatankować (DIESEL). W tym roku nie wiem jeszcze gdzie ile kosztuje.

O której i w jaki dzień tygodnia będziesz jeachał przez Bielsko.
Mogę podpowiedzieć jak przejechać bo Bielsko (centrum) rozkopane.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 11.07.2007 09:09

dzimaj napisał(a):w porównaniu z całą trasą jak ajest do pokonania z PL do CRO to jest rzut kamieniem , a naprawdę nawierzchnia tej drogi jest bardzo dobra

tu wklejam link do trasy którą jechałem i będę jechał we wrześniu:

Ja też bede jechał we wrześniu tą trasą, (na Korcule), ale trochę zmodyfikowaną, jeźdze GPS-em. Podobnie jechałem w czerwcu tego roku. A ogólnie tę tarse znam na pamięć bo jeżdze ok 5 lat 2 razy w roku.
Polecam super knajpę przy torach kolejowych w Csornie.
dzimaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzimaj » 18.07.2007 22:53

lll
Ostatnio edytowano 18.07.2007 22:54 przez dzimaj, łącznie edytowano 1 raz
dzimaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzimaj » 18.07.2007 22:54

MateuszS napisał(a):
dzimaj napisał(a):tu wklejam link do trasy którą jechałem i będę jechał we wrześniu:

Witaj,
Też będe jechał podobną trasą ale mam nadzieje że 31.08.
Odnośnie przejazu przez Słowenie kiedyś warto tam było wjechaś, żeby zatankować (DIESEL). W tym roku nie wiem jeszcze gdzie ile kosztuje.

O której i w jaki dzień tygodnia będziesz jeachał przez Bielsko.
Mogę podpowiedzieć jak przejechać bo Bielsko (centrum) rozkopane.

piątek , koło 20 tej, pewnie będzie bez niespodzianek
xxlgreg_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) xxlgreg_ » 19.07.2007 09:19

a ja mam pytanie odnośnie trasy węgry - słowenia - chorwacja a dokładnie przejścia a właściwie przejazdu.
Na mapach (Google , viammichelin) jest taka trasa Redics (86) , granica ze słowenią , dalej Lendava (86) , dalej trasa wpadamy na trase 109 (słowenia) . Po chorwackiej stronie mamy trasę 209 ale pomiędzy jest dziura. Tzn że nie ma tam przejścia granicznego?
Z mapy wynika że byłoby krócej niż przez Letenye
Pozdrawiam
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 19.07.2007 09:54

Oczywiście, że jest przejscie graniczne. Po stronie chorwackiej jest to Mursko -Sredisce. Przejscie graniczne jest na moście na rzece Mura. I prawdą jest, że jest krócej a przekroczenie dodatkowej granicy nie stanowi problemu. W ub.roku w Lendawie (SLO) można bylo zatankować deczko taniej niż gdzie indziej.
MM
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MM » 19.07.2007 13:08

W tej trasie zastanawia mnie przejazd krótkim odcinkiem autostrady M1 obok Moson Magyarovar, czy aby nie jest płatny?! Na stronie węgierskich autostrad, gdzie bezpłatne odcinki są zaznaczone białym kolorem, akurat ten odcinek wygląda na płatny. :?
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 19.07.2007 18:27

MM napisał(a):W tej trasie zastanawia mnie przejazd krótkim odcinkiem autostrady M1 obok Moson Magyarovar, czy aby nie jest płatny?! Na stronie węgierskich autostrad, gdzie bezpłatne odcinki są zaznaczone białym kolorem, akurat ten odcinek wygląda na płatny. :?

:!: Było o tym wielokrotnie :!:
:!: JEST BEZPŁATNY :!:

:papa:
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Bytom-Zwardoń-Żylina-Bratysława -Rajka-Węgry(droga 86)-Ch. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone