Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BYTOM - FAZANA WYJAZD 14.06

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mateuszsos
Globtroter
BYTOM - FAZANA WYJAZD 14.06

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateuszsos » 10.06.2013 19:20

Witam w piątek wieczorem tj.14.06 pierwszy raz wybieramy się samochodem na Chorwacja w związku z tym iż jedziemy we dwójkę ,mam więcej czasu niż środków na koncie ,oraz auto w gazie ,postawiliśmy na trasę bez odcinków płatnych .Wyjeżdżamy z Bytomia w woj. śląskim na tygodniowy pobyt w miejscowości Fazana .Posługując się google maps. oraz podanym w pierwszym poście kalkulatorem otrzymaliśmy poniższą trasę :http://maps.google.pl/maps?saddr=Tarnow ... ls&t=m&z=6
Zwracam się z zapytaniem czy tą trasą rzeczywiście dojedziemy bezpłatnie,jak również o rady i opinie.Zastanawiam się również nad innym wariantem trasy przez Słowację i Węgry z pominięciem Czech.Co o tym myślicie ??
Jest również wariant trzeci zakup winietki na Czechy i Austrię i przejazd przez Słowenię i Chorwację drogami nie płatnymi (koszt plus ok. 100 zł )??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2013 20:49

Popraw link.
mateuszsos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateuszsos » 10.06.2013 21:17

poprawiony link http://goo.gl/maps/uqnPn
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 10.06.2013 23:41

mateuszsos
Faktycznie za wyjątkiem kawałka A1 w Ostrawie jest to odcinek bezpłatny, jadąc 86 jechałbym przez Lendava Mursko Sredice i Cekovac Jadąc nocą przez boczne drogi w Czechach to wyzwanie, Węgry bez problemu, boczne drogi w Hr są ok. lecz w okolicy miast w ciągu dnia dość duży ruch.
Mimo wszystko jak bym miał jechał na noc, to kupuję za 110 zł winiety Cz i A (10 dniowe) jadę do Klagenfurtu i dopiero stąd przez Trżic, Lubljana, Ćrmi Kal, Buzet do Fazana. Z TG masz wtedy ok.11-12 godzin i jesteś na miejscu w miarę na "chodzie" w godzinach porannych przed południowym szczytem.
Jak nie było słoweńskiej autostrady (gotowej) z Maribor do Lubljany, to tak jeździłem z małym wyjątkiem, że odcinek Lubljana-Kozina pokonywałem po autostradzie, płatny był na bramkach oraz jechałem w dzień (10 h).
Wyjazd zaplanuj w zależności od: masz rezerwację kwatery to są udostępniane od 16:00, jak jedziesz w ciemno to ważne byś był rano i w miarę kojarzący.
Tak dla informacji, to z TG do Poreć lub Rovinji po autostradach Cz, A, Slo i Buzet (Hr) w ciągu dnia czas dojazdu wynosi ok. 9 h i 230 zł opłat łącznie w obie strony.
mateuszsos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateuszsos » 11.06.2013 08:11

Dziękuje za rady koszt winietek na Czechy i Austrię ok 100 zł ,teraz takie moje pytanie o winietkę w Słowenii jeśli wykupię ją w sobotę rano czy za tydzień w sobotę też będzie ważna czy tylko do piątku ??
Mam również pytanie o opłatę za drogę w Chorwacji z Umag do Puli (nigdzie nie umiem się dokopać o koszt )
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 11.06.2013 10:23

Będzie ważna do piątku. Tydzień = 7 dni :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2013 11:20

wielbiciel napisał(a):mateuszsos
jadąc 86 jechałbym przez Lendava Mursko Sredice i Cekovac

To jest racja, po co robisz kółko na ostatnim odcinku przed granicą Węgry-Cro, tu masz link jak przejechać Słowenię nie płacąc za "Hytrą Cestę".
Ta trasa (przez Słowację, Węgry) wychodzi najtaniej i nie jest wcale dłuższa, płacisz ew. tylko za Słowacką winietę Węgry za "free", a Chorwacja jak wolisz, bokami (przez Karlowac) lub autostrada.
Mam również pytanie o opłatę za drogę w Chorwacji z Umag do Puli (nigdzie nie umiem się dokopać o koszt )

Koszt ok. 30 zł (w/g kalkulatora kosztów 25 zł, ale lepiej ciut dołożyć)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.06.2013 17:05

mateuszsos napisał(a):Dziękuje za rady koszt winietek na Czechy i Austrię ok 100 zł ,teraz takie moje pytanie o winietkę w Słowenii jeśli wykupię ją w sobotę rano czy za tydzień w sobotę też będzie ważna czy tylko do piątku ??

Jak chcesz kupić winietki przed podróżą, to w PZM Gliwice ul. Lompy obok Politechniki (w PZM TG (Gliwicka) są droższe!!). Odcinek Umag-Pula to 35 kuna, a jak byś jechał tak jak opisałem wyżej (od Buzet) to do Fazana dojedziesz darmowo, starą drogą (pusto).
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 11.06.2013 22:34

mateuszsos napisał(a):Witam w piątek wieczorem tj.14.06 pierwszy raz wybieramy się samochodem na Chorwacja

też w ten dzień jadę, ale mam inną trasę -> Słowacja (winieta) + Węgry (bez winiety) + Słowenia (bez winiety)
mateuszsos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateuszsos » 12.06.2013 13:06

Marek mógłbyś podać mapkę z twoją trasą ,i miejscem docelowym w Chorwacji.
W tym momencie skłaniam się przy opcji Czechy ,Austria winietka oraz Słowenia ,Chorwacja za darmo.
Szacunkowy koszt Paliwo 500 zł obie strony + winietki 100 zł .
Masz jakieś wyliczenia na ten temat ??
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 12.06.2013 14:03

jadę w piątek trasą: Cieszyn - Żylina - Bratysława - (trasa 86) - Redics - Mursko (15 km w Słowenii) - Stefanec - Sestovac.
u Ciebie paliwo 500 PLN w obie strony???? to ja z moim mizernym spalaniem w trasie 5.0/100 liczę minimum 2x pełne tankowanie po 60 litrów. zależy mi by trasę w jedną stronę pokonać na jednym baku. więc koszt paliwa wyjdzie (tam/nazod) ok. 120 litrów * (około) 5,4 PLN = 648 PLN
do tego winieta 14 Euro na Słowacji + opłaty (tam/nazod) w CRO ~ 260 PLN...
koszty są :mrgreen:
w Czechach betonówka by mnie zabiła, a w Austrii mnóstwo tuneli... - jadę w nocy, więc wystarczy mi ciemności

BTW
1) skąd masz koszty winietek po 100 PLN? właściwe ceny są podane na odpowiednich stronach. jak jedziesz powyżej 10 dni, to czechy - winieta na 1 miesiąc (440 Kć), austria - winieta na 2 miesiące (24,2 Euro). to dodatkowe koszty.
2) granica Słowenia / CRO to prawie połowa mojej drogi - nie zdecydowalbym się jechać Jadranką (8), bo przez te wsie nie osiągniesz normalnych prędkości przelotowych...
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 12.06.2013 14:18

A po co w Austrii winieta 2-miesięczna :?:
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 12.06.2013 14:22

bo jest na 10 dni (8,30 Euro), a następna na 2 miesiące (24,20 Euro).
więc jak jedziesz na 14 dni, to... :)
http://www.skionline.pl/stacje/oplaty-z ... y,147.html
thopson23
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) thopson23 » 12.06.2013 14:26

mrarek napisał(a):bo jest na 10 dni (8,30 Euro), a następna na 2 miesiące (24,20 Euro).
więc jak jedziesz na 14 dni, to... :)
http://www.skionline.pl/stacje/oplaty-z ... y,147.html

a nie lepiej 2x 10 dni???

16,60 vs 24,20

:?
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 12.06.2013 14:28

lepiej :D
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone