Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Witam, jadąc z Boboszowa przez Ołomuniec, Brno jakich dróg się spodziewać?? Czy są tam jakieś drogi szybkiego ruchu?? Dużo miejscowości i ograniczeń po drodze??
Witam,
drogi są w dobrym stanie, ale trzeba sięl iczyć z przejazdem przez miejscowości i ograniczeniem szybkości. Jeżeli przez Olomouc, to od Mohelnice jest droga szybkiego ruchu aż prawie do granicy z Austrią, jeżeli przez Svitavy, droga normalna z ograniczeniami w miejscowościach.
No i winietka albo od Mohelnice albo za Brnem.
Dzięki, w zeszłym roku jechałem do Cro przez Niemcy i było ok i trochę się obawiam tej trasy przez Czechy. Jechałem na Istrię więc się opłacało. Teraz na Riwierę Makarską już mniej bo trzeba nadłożyć ok. 300km.
Jezeli jedziesz przez Austrię i Slowenię i na dodatek z piątku na sobotę, weź w uwagę, że w zeszły tydzień droga przez Slowenię (Maribor-Macelj) zajmowała średnio ok. 5 godzim. Na czeskich forach radzą omijać tą drogę.
Tyle żeby dostać się na autostradę w Zagrzebiu trzeba by było jechać w ogóle nieciekawymi drogami na Węgrzech. Czy się mylę?? Rozważam opcję przez Bratysławę.
frome napisał(a):Jezeli jedziesz przez Austrię i Slowenię i na dodatek z piątku na sobotę, weź w uwagę, że w zeszły tydzień droga przez Slowenię (Maribor-Macelj) zajmowała średnio ok. 5 godzim. Na czeskich forach radzą omijać tą drogę.
Zakładając że przez (Maribor-Macelj) chcę przejechać w okolicach pierwszej w nocy też moge napotkać korki ??
Trochę inna kwestia: po przekroczeniu granicy w Boboszowie jadąc w kierunku Ołomuńca po ilu kilometrach zaczyna się jakaś płatna droga?? Nie wiem czy winietkę kupić od razu za granicą czy może trochę dalej.