Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Apartament ZOVKO w Marusici - opinie

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
macvw
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 311
Dołączył(a): 11.03.2012
Apartament ZOVKO w Marusici - opinie

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 10.03.2013 10:26

Po raz 3, ze znajomymi, w 4 auta, wybieramy się do Chorwacji, tym razem 100km. niżej od Primosten, do Marusici. Mam tam zarezerwowane wszystkie 4 apartamenty Zovko, czy ktoś tam był? Pozdrawiam :papa:
macvw
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 311
Dołączył(a): 11.03.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 10.05.2013 02:28

macvw napisał(a):Po raz 3, ze znajomymi, w 4 auta, wybieramy się do Chorwacji, tym razem 100km. niżej od Primosten, do Marusici. Mam tam zarezerwowane wszystkie 4 apartamenty Zovko, czy ktoś tam był? Pozdrawiam :papa:

Chyba będziemy tam pierwszymi Polakami..
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 10.05.2013 12:50

macvw napisał(a):Chyba będziemy tam pierwszymi Polakami..

Wszystko możliwe. Pod tym domem widziałem najczęściej czeskie i chorwackie rejestracje.

Dom widać z Jadranki (zjazd do Marusici Capula) zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Czyli z plaży 160 schodów plus drugie tyle pod górę. Za to blisko sklepik i krótki zjazd na parking.
Od razu zapytajcie gospodarza czy ma pomieszczenie przy plaży aby codziennie nie taszczyć, materacy, leżaków itp.
macvw
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 311
Dołączył(a): 11.03.2012
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 13.05.2013 11:59

pasażer napisał(a):
macvw napisał(a):Chyba będziemy tam pierwszymi Polakami..

Wszystko możliwe. Pod tym domem widziałem najczęściej czeskie i chorwackie rejestracje.

Dom widać z Jadranki (zjazd do Marusici Capula) zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Czyli z plaży 160 schodów plus drugie tyle pod górę. Za to blisko sklepik i krótki zjazd na parking.
Od razu zapytajcie gospodarza czy ma pomieszczenie przy plaży aby codziennie nie taszczyć, materacy, leżaków itp.

Dzięki za info! Proszę napisz mi, czy te 160 schodów są bardzo strome? Co prawda dzieci mają od 6 do 12 lat, ale mam trochę obawy...A, i czy ten sklep jest dobrze zaopatrzony i jak cenowo tzn. czy w Omis, w markecie jest dużo taniej. Pozdrav
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 13.05.2013 18:01

Stromo nie jest lecz schody mają różnej wysokości stopnie co powoduje, że podejście trochę męczy. Niemniej jednak dla dzieciaków to atrakcja, a dla pań znakomity trening pośladków :wink:
Ostatecznie możesz również skorzystać ze schodów pod apartamentem Ruzmarina. Stopnie równe, schody jak na klatce schodowej. Kilka razy tamtymi schodami wchodziłem lub schodziłem jednak nie musiałem nadużywać ich gościnności.

Droga na plażę od Zovko
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To dom Irena. Przed nim skręcamy w lewo i mamy zaraz schody na plażę. Idąc prosto dochodzimy do ekskluzywnych apartamentów rodziny Zuzul (Opera, Mandolina, Ruzmarina).
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 13.05.2013 21:17

dla porównania schody na plażę spod Ruzmarina

Obrazek
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 13.05.2013 21:24

macvw napisał(a):A, i czy ten sklep jest dobrze zaopatrzony i jak cenowo tzn. czy w Omis, w markecie jest dużo taniej. Pozdrav

Opisałem w tym temacie > marusici-tam-jade-t23540-105.html#p1105361
Zapiszcie się na rafting. Info znajdziesz również w w/w temacie.
Pozdrav
macvw
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 311
Dołączył(a): 11.03.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 15.05.2013 15:47

Dziękuję Ci za tak wyczerpującą odpowiedź, dodatkowo ze zdjęciami, rewelacja! Pozdrav :papa:
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 15.05.2013 20:53

macvw napisał(a):Dziękuję Ci za tak wyczerpującą odpowiedź, dodatkowo ze zdjęciami, rewelacja! Pozdrav :papa:

Chwilę zastanawiałem się czy pokazać Ci ten zjazd jednak Ty zjeżdżać w dół nie będziesz. Jak rano pójdziesz na plażę, to do 16.00 przynajmniej na niej zagościsz. Później do apartamentu na obiad i popołudnie do Baska Voda (najczęściej), Breli, Makarskiej lub do Omisza. Tak my spędzaliśmy czas w Marusici. Niekiedy wracało się późną nocą, a trzeba było jeszcze zjechać w dół. Kierowcą na Jadrance była moja pani, bo po kilku chmielowych płynach raczej niewskazane za kółko trzymać. W nocy jakoś trzeba było zjechać na parking pod dom, a moja pani - w sumie zuch dziewczyna - nie odważyła się nawet za dnia. I co dalej z tym fantem... :? Mieszkałem w połowie zjazdu. Zjeżdżając trzeba mocno się zadawać i szybko ścinać. Podjeżdżać na lekkim gazie, równo. Gorzej jak ktoś z przeciwka wyjedzie. Ten niżej musi cofnąć. Najgorszy zakręt na powyższym zdjęciu 5-6 i poniższym. 90stopni, nic nie widać. Niektórzy wcześniej trąbią. 8O Po kilku dniach można się przyzwyczaić. Nawierzchnia ma dobrą przyczepność. (Biedronkowe buty do wody na tej drodze ledwo na 2tyg wystarczyły.) hmmm... ostatnio tam zimy bywają. Wówczas chyba wszyscy pod sklepem parkują. Na szczęście, Ty to będziesz pokonywał w sandałach :wink:

Obrazek
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 15.05.2013 22:37

Zapiszcie się na rafting. Info znajdziesz również w w/w temacie.

Ja byłem na raftingu i polecam ale jak macie obawy ze względu na dzieci lub po prostu Was to nie kręci, to bezpieczniejszą alternatywą jest wycieczka łodzią w górę rzeki do Radmanove mlinice. Warto według mnie zliczyć obydwa miejsca. W drugie można (trzeba!) pojechać autem.
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link



Masz też przynajmniej dwa warianty zjazdu z autostrady. Zamiast tradycyjnie w Šestanovac możesz rozważyć wcześniejszy zjazd w Blato Na Cetini do centrum Omisza. zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link > zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link Droga z małym dreszczykiem. Przed tunelem jest punkt widokowy na ujście Cetiny > zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link (jednemu się spieszyło)
Jeżeli zaplanowałeś już zdjęcia z tego punktu widokowego > zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link to możesz je zrobić przy małej wycieczce do wodospadów Gubavica.

Dom będzie ok, dlatego pozwoliłem sobie na małą garść informacji o okolicy. Pozdrav
aha... przejdź się na spacer do starszej części Marusici (nad Jadranką) i napisz później czy jeszcze stoi tam różowy cadillac lub to co z niego zostało.
macvw
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 311
Dołączył(a): 11.03.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 16.05.2013 15:25

Zapewniam Cię, że po powrocie tj.29-go lipca dam Ci znać, czt Cadillac jeszcze stoi:-) WIELKIE dzięki za cenne info, na pewno je wykorzystam. Ponieważ do Croatii jedziemy trzeci raz, pewnie nie ostatni :D tym razem musimy zaliczyć Dubrownic, oczywiście wyjazd pewnie ok.6 rano. Chcemy też "skoczyć" do Mostaru. Na pewno prawie codziennie wieczorem będziemy w Omiszu, i do Baśka Voda, czy Makarska też się choć raz wybierzemy. Dobrze, że Zovko ma wbudoway grill, więc będzie można piec świeże rybki. A czy w Omiszu polecasz jakąś pizzerię? W Primosten była taka jedna rewelacyjna. Uwbielbaimy takie drogi z dreszczykiem, więc pojedziemy też na Sveti Jure. Na szczęście każdy kierowca jest dobry /mam na myśli facetów :wink: / ale ostrrożności nigdy za mało. Dobrze, że zjazd do Zovko jest taki łagodny, ponieważ wieczorami, z Omisza na pewno będą wracały dziewczyny, każda ma prawko, tyle dojadą :) Napisz mi, gdzie są te wodospady Gubavica. Pozdrav.
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 16.05.2013 17:50

macvw napisał(a): A czy w Omiszu polecasz jakąś pizzerię?

Kilka osób na forum chwaliło pizzerie Antula. W uliczkach starego miasta zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Raz tam pizze jadłem. Największa w całej Chorwacji. Najsmaczniejszą z anchois jednak jadłem w Korculi.
Antuli jednak miło nie wspominam. Długo się czekało za pizzą (Tomislav by się zagotował), długo za rachunkiem i na koniec trzeba było wejść do środka i upomnieć się o resztę, którą kelner zapomniał przynieść. Zdaję sobie jednak sprawę, że jakość obsługi w cro nie zawsze stoi na najwyższym poziomie. Sezonowi kelnerzy itd.

Podobno dobra jest restauracja Kod Mije. Jadąc z Marusi, kawałek za tunelem w Lokva Rogoznica zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Nie byłem tam. Ze względu na słońce najczęściej obieraliśmy kierunek Baska Voda. Zaproponować Ci mogę bar w Promajnie zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

macvw napisał(a): Napisz mi, gdzie są te wodospady Gubavica. Pozdrav.

Ścieżka przy straży pożarnej. Obok stoi tablica. zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link W tym miejscu jest P-2, uważaj na policję.
W Zadvarje przy drodze jest dużo straganiarzy z rakijami i owocami. Raz u jednego kupiłem orahovicę lecz później nie odważyłem się jej wypić. Podobnie jak od handlarzy z Omisza. Prosek jeszcze nie taki zły ale rakija :? Zawartość wylana do zlewu. Najdroższy mój "wazonik", w kształcie ładnej panny, stoi na półce do dziś :wink: Namiar na przyzwoitą rakiję dałem Ci na PW, a dobre winko sprzedają w willi z dużym tarasem przy schodach na plażę.
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 16.05.2013 22:00

macvw napisał(a): Ponieważ do Croatii jedziemy trzeci raz, pewnie nie ostatni :D tym razem musimy zaliczyć Dubrownic, oczywiście wyjazd pewnie ok.6 rano. Chcemy też "skoczyć" do Mostaru.

W Dubrovniku byłem. Mostar ciągle przede mną. Teraz planowałem zrobić te miejsca za jedną wycieczką lecz kolega przekonał mnie, że lepiej rozłożyć na dwa dni. Można z rana pojechać do Mostaru i wieczór w Dubrovniku lecz będzie to trochę męczące. Znajomi, którzy byli też na omiskiej, zrobili Mostar i Dubrovnik w jeden dzień. Przyznali później, że byli lekko ugotowani i przede wszystkim wszędzie za krótko, a to są wakacje! Nie chodzi o to kto ile w ciągu jednego dnia zobaczy. Nie uda się zrealizować wszystkich punków, to masz powód na kolejny wyjazd do Cro! :oczko_usmiech:

Na PW wyślę Ci swój plan z ciekawymi miejscami w okolicy. Układając wg własnych priorytetów możesz się nim sugerować.
Pozdrav

..................
dopisałem się tu > z-gradaca-do-mostaru-t41099.html#p1171059
macvw
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 311
Dołączył(a): 11.03.2012
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 30.07.2013 17:59

Dom będzie ok, dlatego pozwoliłem sobie na małą garść informacji o okolicy. Pozdrav
aha... przejdź się na spacer do starszej części Marusici (nad Jadranką) i napisz później czy jeszcze stoi tam różowy cadillac lub to co z niego zostało.[/quote]
WITAJ! W sobotę wróciliśmy, dzięki za cenne informacje, wiele się przydało! Cadillac stoi, ale w opłakanym stanie, Aha! Pan Mate Zovko jest super! Jego żona też. Przesympatyczni ludzie, wszyscy byliśmy pod ogromnym wrażeniem rozmów z nimi na różne tematy. Przywitali nas poczęstunkiem wraz z rakiją, orachowicą i winem, później, jeszcze w czasie pobytu byliśmy u nich na czymś podobnym, na wyjazd była jeszcze do Polski rakija, oczywiście własnej roboty. Tak nas polubili, 4 rodziny, razem 16 osób, że jak odjezdżaliśmy, żony dostajac od Mata po róży zauważyły, że gościowi płyną łezki. Oj przykro było wyjeżdżać...
malwicia
Autostopowicz
Posty: 1
Dołączył(a): 15.06.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) malwicia » 15.06.2014 20:21

Znalazłam na forum ten temat i info o pobycie w Apartamentcie ZOVKO MATE w Marusici. Mam pytanie - Czy masz może kontakt bezpośredni do p. Zovko? Będę wdzięczna za odpowiedź i jakiś namiar na prv.
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje



cron
Apartament ZOVKO w Marusici - opinie
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2019