Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alpejskie wędrówki i wspinaczki

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 28.10.2016 20:06

plavac napisał(a):
piotrf napisał(a):A w sprawie kolorowej ferraty - czy spotkałeś gdzieś bardziej zieloną :?: :mrgreen:

Albo tak wiśniowo-różaną jak na ostatnim zdjęciu!? Tak barwnej kompozycji ze stalówką, lonżą i karabinkiem jeszcze nie pokazywałeś 8) Uroczo niewinne :wink:
Pozdrawiam!
P.

rzeczywiście, ferrata zawsze kojarzy mi się z czymś bardziej skalnym, szarym i ogólnie surowym. A tu wręcz błogo :oczko_usmiech:
Piękne widoki 8)

pozdrawiam,
Michał
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 28.10.2016 23:11

Na przedostatnim z ostatniej serii ładnie się góry na dalszych planach układają.
A całość taka trochę jak z innej planety.
Zabrzmiało to, jakbym na innych planetach byl
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.10.2016 07:52

masz jakąś markowa uprząż czy wystarczy no name; zastanawiam się nad kupnem, tak na wszelki wypadek, a nóż się przyda; choć zapewne takie przejście 8O nie będzie mi dane, nigdy jednak nie wiadomo;
z wszędziezielonym na dole i kolorowym obok faktycznie dziwnie to wygląda, ale mz ładniej i przyjemniej
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2016 14:51

Mikeee napisał(a):
plavac napisał(a):
piotrf napisał(a):A w sprawie kolorowej ferraty - czy spotkałeś gdzieś bardziej zieloną :?: :mrgreen:

Albo tak wiśniowo-różaną jak na ostatnim zdjęciu!? Tak barwnej kompozycji ze stalówką, lonżą i karabinkiem jeszcze nie pokazywałeś 8) Uroczo niewinne :wink:

rzeczywiście, ferrata zawsze kojarzy mi się z czymś bardziej skalnym, szarym i ogólnie surowym. A tu wręcz błogo :oczko_usmiech:
Piękne widoki 8)

Przez zielone zdarzało mi się jeszcze na ferracie przedzierać, ale z rzadka, a zielone nie rosło tak intensywnie. Natomiast takiego kwiecia jeszcze na żadnej innej ferracie nie spotkałem.

ACandrzej napisał(a):Na przedostatnim z ostatniej serii ładnie się góry na dalszych planach układają.
A całość taka trochę jak z innej planety.

Zgadzam się. Już wtedy mnie ten widok ujął i teraz ponownie, kiedy przygotowywałem fotki.

te kiero napisał(a):masz jakąś markowa uprząż czy wystarczy no name; zastanawiam się nad kupnem, tak na wszelki wypadek, a nóż się przyda; choć zapewne takie przejście 8O nie będzie mi dane, nigdy jednak nie wiadomo;

Widać na uprzęży znak "Lhotse", ale nie jestem specjalistą w zakresie sprzętu. Mnie odpowiada.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2016 17:20

Nadal jest piekielnie stromo, aż się zastanawiam, jak ta cała bujna roślinność potrafi się tu utrzymać, nie dając się deszczom wypłukać. Chwilami pojawiają się ziemne półki, szerokości na ogół w sam raz na jedną stopę, więc wciąż asekuruję się uważnie, aż nagle teren łagodnieje i wychodzę na sielski grzbiet,

P07G0602.JPG

P07G0604.JPG

P07G0605.JPG

P07G0608.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.10.2016 15:53

... którym w moment docieram na wierzchołek Tristkogel.

P07G0609.JPG

P07G0612.JPG

P07G0613.JPG

P07G0614.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 30.10.2016 16:09

Natura zrobiła ten chodniczek na ostatnim zdjęciu - czy człowiek?!
Gładkość niezwykła...
P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.10.2016 16:22

plavac napisał(a):Natura zrobiła ten chodniczek na ostatnim zdjęciu - czy człowiek?!
Gładkość niezwykła...

To tylko wygląda na chodnik, a jest zwykłym występem skalnym.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.10.2016 15:12

Ustawiam samowyzwalacz w aparacie, sadowię się i... pstryk!

P07G0616.JPG

P07G0617.JPG

P07G0619.JPG

P07G0620.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 31.10.2016 16:18

Franz napisał(a):... sadowię się i... pstryk!

Ładne tło, ładne usadowienie to i pstryk się udał :)
A co to po lewej tam majaczy na horyzoncie? Bo po prawej to chyba błonkówka się jakaś załapała... 8)
Pozdrawiam.
Piotrek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.10.2016 16:27

Franz napisał(a):Obrazek

Te chmury trochę groźnie wyglądają ... :? ,
za to ścieżka wygląda jakby ktoś rolkę toiletpapieru puścił z górki :oczko_usmiech:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.10.2016 17:21

plavac napisał(a):A co to po lewej tam majaczy na horyzoncie? Bo po prawej to chyba błonkówka się jakaś załapała... 8)

Grupa Leoganger z najwyższym szczytem Birnhorn. To tam robiłem ferratę, przed którą przygotowałem sobie dodatkowo ekspres na ten piekielnie wymagający trawers pod przewieszką.

mysza73 napisał(a):Te chmury trochę groźnie wyglądają ... :? ,

Pogoda się psuje.

mysza73 napisał(a):za to ścieżka wygląda jakby ktoś rolkę toiletpapieru puścił z górki :oczko_usmiech:

Była taka reklama...

Pozdrawiam,
Wojtek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 31.10.2016 19:56

Piękne ujęcia 8) . Ładnie do nich zatańczyło słońce z chmurami

pozdrawiam,
M
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.11.2016 20:56

Mikeee napisał(a):Piękne ujęcia 8) . Ładnie do nich zatańczyło słońce z chmurami

Bo to najpiękniejszy górski taniec...

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 01.11.2016 21:17

te kiero napisał(a):masz jakąś markowa uprząż czy wystarczy no name; zastanawiam się nad kupnem, tak na wszelki wypadek, a nóż się przyda; choć zapewne takie przejście 8O nie będzie mi dane, nigdy jednak nie wiadomo;

Sprzęt tego typu powinien mieć przede wszystkim atest UIAA (czyli międzynarodowej organizacji/federacji alpinistycznej, która bada sprzęt wysokogórski i wspinaczkowy pod kątem wytrzymałościowym w specjalnych testach). Cała reszta to fantazja producentów, przeznaczenie sprzętu (do skałek lub na wielkie ściany) i stopień zaawansowania produktu. Stosowanie uprzęży no name zaleca się tylko w przypadku łatwiejszych przejść i pod warunkiem sprawdzenia jego stanu przed wyjściem w skały a także przy posiadaniu podstawowych umiejętności poruszania się w skale. Tyle że to wszystko jest na własne ryzyko. ;)
Żeby się połamać wcale nie trzeba lotu z dużej ściany. :mrgreen: Wystarczy odpowiednie przeciążenie z kilku metrów przy spełnieniu kilku zasad mechaniki i fizyki. A takie krótkie loty się też zdarzają, bo wystarczy jeden ukruszony chwyt w zwietrzałej skale lub uślizg buta czy ręki na śliskiej skale i....:(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe