Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A1 - Split w kierunku na Dubrovnik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 22.02.2012 23:47

No właśnie jak jest szybciej:
- zjazd na Makarską i dalej Jadranką do Ploce
- do końca autsotradą i przez Prolog, przez góry do Ploce
?
georem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) georem » 23.02.2012 08:22

Moim zdaniem do końca autostradą, jazda Jadranką to piękne widoki ale tempo na poziomie 50-60 km/h. Najlepsza droga na Pelješac to autostrada do końca, Ploce na prom do Trpanja na którym już sobie możesz odetchnąć po dłuzszej jeździe. Potem zależy gdzie na półwyspie planujesz pobyt to masz od kilku do kilkudziesięciu km jazdy. Pozdrawiam.
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 23.02.2012 20:12

georem napisał(a):Moim zdaniem do końca autostradą, jazda Jadranką to piękne widoki ale tempo na poziomie 50-60 km/h. Najlepsza droga na Pelješac to autostrada do końca, Ploce na prom do Trpanja na którym już sobie możesz odetchnąć po dłuzszej jeździe. Potem zależy gdzie na półwyspie planujesz pobyt to masz od kilku do kilkudziesięciu km jazdy. Pozdrawiam.

Też twierdzę, że autostradą do końca a potem do Ploče. Jestem jednak zwolennikiem trasy przez Neum, dalej przez Ston i przejazd całym Pelješacem, bo widoki są nieziemskie. W zeszłym roku przejeżdżałem tamtędy co zresztą opisałem na swojej stronie www.mojachorwacja.eu i konieczność dłuższej jazdy jest niczym w stosunku do tego co można zobaczyć.
georem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) georem » 23.02.2012 23:23

Tak, kilka lat temu jechałem przez makarską do Potomje co trwało ok. 5h a odległość niespełna 200km i wykończyło nas, a było to wieczorem czyli żadnych widoków. Jechałem bardzo szybkim autem i powiem, że prędkość na tej trasie była nie więcej niż 50-60km/h. Więc stwierdziłem że dojechać na miejsce trzeba jak najszybciej, a widoki mogę podziwiać już na wakacjach.
anek cro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) anek cro » 10.07.2012 15:30

Zdecydowanie Dalmatina ciągle jeszcze tylko do Ravčy.
Pozdrawiam[/quote]
znalazłam wątek sprzed 3 lat...
czy od tego czasu jest już coś więcej? tzn. czy jest moze już autostrada do Ploce albo dalej?
dzięki za info
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.07.2012 07:39

anek cro napisał(a):czy od tego czasu jest już coś więcej? tzn. czy jest moze już autostrada do Ploce albo dalej?
dzięki za info

Do Vrgorac.
Deny
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Deny » 13.07.2012 08:34

Dziś wybieram się do Makarskiej wieć gdzie zjechać żeby szybko dojechać do Vrgorac czy Sestanowac ?
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 13.07.2012 10:49

Deny napisał(a):Dziś wybieram się do Makarskiej wieć gdzie zjechać żeby szybko dojechać do Vrgorac czy Sestanowac ?

Pojechałeś już?
Jak nie to Sestanovac.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 13.07.2012 11:48

Szybciej jest Sestanovac, piękniej Vrgac
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 16.07.2012 10:15

Wybieramy sie w sierpniu na półwysep Peliesac. Jedziemy od strony Węgier, Zagrzeb i autostradą wzdłuż Jadranki aż do końca. Pytanie do tych, ktorzy w tym roku jechali tą trasą. Jak można najdalej dojechać autostrada, gdzie zjechac i jak najlepiej kierować sie na Peliesac.

Bardzo proszę o poradę, i ostatnie wiadomości na ten temat, Z góry strasznie dziękuję za odpowiedz, troche boimy się górskich tras.

:cry: :o :wink: :lol:
bl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bl » 16.07.2012 11:11

7 lipca dojechaliśmy do końca autostrady. Potem kierunek na Dubrownik, początkowo jest trochę serpentyn i stosunkowo ostrego zjazdu, ale bez presady. Da radę. Potem droga prowadzi mniej więcej po płaskim, zakręty bez przesady. I, w zależności od preferencji, odbicie do Ploce na prom do Trpanja, albo przez Neum samochodem. My wybieramy tę drugą opcję.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 16.07.2012 11:16

Autostrada kończy się w Vrgac i jest kawałek zwykłej drogi do Ploce, potem ową "jadranką". Jak ci przypasuje prom to możesz nim dotrzeć do Trpanj - to już jest ostatni odcinek przed "końcem" półwyspu. Jeżeli zamierzasz gdzieś w okolicach Stonu to prom nie ma sensu. Jeszcze przynajmniej taniej zatankujesz w Neum (BiH). Półwysep ma ok 60 km więc droga wzdłuż nie trwa krócej niż 1 h. Nie wiem gdzie chcesz dotrzeć?
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 16.07.2012 11:28

Docelowo Orebic, Orebic. Z noclegiem przy granicy węgierskiej, potem autostradą i tak jak mówicie, chyba jednak do Stonu. Ciekawe ile to zajmie czasu od granicy do Orebica. Mozna by trochę na autostradzie przyspieszyć, ale nie wiem czy tu Policja łapie???

Dzieki juz za te wspaniałe informacje, a moze wiecie coś o tym czasie i Policji??????
:lol: :lol: :lol:
Cromireczka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromireczka » 16.07.2012 12:02

MWN napisał(a): Jeszcze przynajmniej taniej zatankujesz w Neum (BiH).

A tak z ciekawości ile tam paliwo kosztuje? Można kartą płacić? Stacja przyzwoita, jakiej jakości paliwa się spodziewać?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 16.07.2012 12:09

Cromireczka napisał(a):
MWN napisał(a): Jeszcze przynajmniej taniej zatankujesz w Neum (BiH).

A tak z ciekawości ile tam paliwo kosztuje? Można kartą płacić? Stacja przyzwoita, jakiej jakości paliwa się spodziewać?

Ja kilkanaście razy tankowałem na stacji znajdującej się już na opłotkach Neum - jak jedziesz w kierunku Peljesaca i Dubrovnika to po lewej stronie. Płatność karta bez problemu, różnicy w jakości nie zauważyłem nigdy, taniej jak w CRO było zawsze :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

A1 - Split w kierunku na Dubrovnik - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone