Re: 22 Sierpnia na Istrie w ciemno, kwatery, sklepy bezclowe
napisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2007 20:51
jurek13 napisał(a):...mam duzy metlik w glowie
to znaczy piszecie ze mozna w ciemno a
inni ze kwatery szukali 5 godzin i z ledwoscią znaleźli min 15 Euro/osoba
ze wszystko drogie na Istrii i ze nie warto...
1) Nie przejmuj się ględzeniem w stylu "5 godzin szukałem i nic nie znalazłem" Jedziecie praktycznie już po sezonie bo całe watahy Włochów juz pojechały do siebie. Ceny mogą byc nieco wyższe bo Włosi i Niemcy przez kolejny sezon troche rozpuścili miejscowych ale uważam ze spokojnie coś znajdziecie i ponegocjujecie i to nie w 5 czy więcej godzin
2) Również nie przejmuj się ględzeniem w stylu: "nie warto na Istrię"
Warto i to jak najbardziej. "Zrobiłeś" południe HR to będziesz miał jakieś porównanie jak jest na północy. A podróże kształcą
jurek13 napisał(a):...Druga sprawa jak jechalem na Dalmację to zawsze Maribor-Krapina itd
Teraz chyba trzeba byjechac Maribor Ljublijana-Koper
Czy ktos z was zna lepszą drogę
WAZNE CZY NA TEJ DRODZE PRZY WJEZDZIE SĄ SKLEPY BEZCŁOWE
takie jak na KRAPINIE lub w okolicy...
Ta droga wydaje się byc najlepszą na Istrię. Jak jeżdziłem tam to właśnie tym odcinkiem. Co do sklepów wolnocłowych to są jeszcze jakieś resztki ale to już nie to co kiedyś, kiedy przebicie na kosmetykach czy alkoholu było średnio 50 % w stosunku do naszych cen (chyba, że traficie na jakąś mega promocję, czasami się udaje

) . Wykaz sklepów wolnocłowych na poszczególnych przejściach granicznych masz tu:
http://www.kompas-mts.si/jurek13 napisał(a):....a TAK wogole to po ile jest RAKIJA na ISTRII
Bo nizej na chorwacji to tak 25kun-litr...
Na Istrii rakija to ok 20-25 HRK za litr. Ale....nie kupuj jej na bazarach i w tym podobnych miejscach. Po najlepszy bimber warto wybrac się w głąb półwyspu do jakiejkolwiek dziury nie leżącej na trasie tranzytowej. Zatrzymacie się w jakiejkolwiek wiosce i spytajcie u kogo można kupic dobra rakiję