Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

22 Sierpnia na Istrie w ciemno, kwatery, sklepy bezclowe ???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jurek13
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek13 » 19.08.2007 20:20

Witam serdecznie
Panowie chce jechac na Istrie bo na Dalmacji juz bylem
czytając Forum mam duzy metlik w glowie
to znaczy piszecie ze mozna w ciemno a
inni ze kwatery szukali 5 godzin i z ledwoscią znaleźli min 15 Euro/osoba
ze wszystko drogie na Istrii i ze nie warto

Moze ktos jedzie w tym terminie
moze macie jakies namiary na tanie kwatery
na chwile obecną chce jechać w okolice PREMANTURY ale wszystko sie moze zmienic

Druga sprawa jak jechalem na Dalmację to zawsze Maribor-Krapina itd
Teraz chyba trzeba byjechac Maribor Ljublijana-Koper
Czy ktos z was zna lepszą drogę

WAZNE CZY NA TEJ DRODZE PRZY WJEZDZIE SĄ SKLEPY BEZCŁOWE
takie jak na KRAPINIE lub w okolicy

a TAK wogole to po ile jest RAKIJA na ISTRII
Bo nizej na chorwacji to tak 25kun-litr

prosze o wszelkie INFORMACJE
Użytkownik usunięty
Re: 22 Sierpnia na Istrie w ciemno, kwatery, sklepy bezclowe

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2007 20:51

jurek13 napisał(a):...mam duzy metlik w glowie
to znaczy piszecie ze mozna w ciemno a
inni ze kwatery szukali 5 godzin i z ledwoscią znaleźli min 15 Euro/osoba
ze wszystko drogie na Istrii i ze nie warto...

1) Nie przejmuj się ględzeniem w stylu "5 godzin szukałem i nic nie znalazłem" Jedziecie praktycznie już po sezonie bo całe watahy Włochów juz pojechały do siebie. Ceny mogą byc nieco wyższe bo Włosi i Niemcy przez kolejny sezon troche rozpuścili miejscowych ale uważam ze spokojnie coś znajdziecie i ponegocjujecie i to nie w 5 czy więcej godzin :lol:
2) Również nie przejmuj się ględzeniem w stylu: "nie warto na Istrię"
Warto i to jak najbardziej. "Zrobiłeś" południe HR to będziesz miał jakieś porównanie jak jest na północy. A podróże kształcą :lol:
jurek13 napisał(a):...Druga sprawa jak jechalem na Dalmację to zawsze Maribor-Krapina itd
Teraz chyba trzeba byjechac Maribor Ljublijana-Koper
Czy ktos z was zna lepszą drogę
WAZNE CZY NA TEJ DRODZE PRZY WJEZDZIE SĄ SKLEPY BEZCŁOWE
takie jak na KRAPINIE lub w okolicy...

Ta droga wydaje się byc najlepszą na Istrię. Jak jeżdziłem tam to właśnie tym odcinkiem. Co do sklepów wolnocłowych to są jeszcze jakieś resztki ale to już nie to co kiedyś, kiedy przebicie na kosmetykach czy alkoholu było średnio 50 % w stosunku do naszych cen (chyba, że traficie na jakąś mega promocję, czasami się udaje :wink: ) . Wykaz sklepów wolnocłowych na poszczególnych przejściach granicznych masz tu:
http://www.kompas-mts.si/
jurek13 napisał(a):....a TAK wogole to po ile jest RAKIJA na ISTRII
Bo nizej na chorwacji to tak 25kun-litr...

Na Istrii rakija to ok 20-25 HRK za litr. Ale....nie kupuj jej na bazarach i w tym podobnych miejscach. Po najlepszy bimber warto wybrac się w głąb półwyspu do jakiejkolwiek dziury nie leżącej na trasie tranzytowej. Zatrzymacie się w jakiejkolwiek wiosce i spytajcie u kogo można kupic dobra rakiję :wink:
jurek13
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek13 » 19.08.2007 22:48

Wielkie dzieki super info
prosze o jeszcze ktos moze teraz wrocil
pozdrawiam
kim
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kim » 19.08.2007 23:04

Chwilka, jakoś nie chwytam tematu - co oznacza ilestam od osoby???
Płacę za apartman za spędzone dni. Jechałem (3 osoby) na początku lipca na Istrie i płaciłem za 10 dni za apartament 43 ojro/dzień. Apartament był oficjalnie 4 osobowy - lekkie "przegiecia" (na drodze negocjacji) potrafią cuda 8).
Co do cen - brak danych po sezonie ale lipiec - negocjacje zaczynały się w okolicach 50 ojro (raczej w górę).
Droga przez Słowenię - via Ljublana - Koper moim zdaniem jest optymalna - koszty i wrażenia jak bedziesz chciał - służę.
Co do kwater - znalazłem lokum w Karegidorze/ Umag - zależało mi na bliskiej odległości od Wenecji.
Na Istrii trzeba i warto być - osobiście był to mój pierwszy i chiba 8) ostatni raz.
Baw się dobrze
Pozdrav
georem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) georem » 20.08.2007 08:53

jurek13 napisał(a):Wielkie dzieki super info
prosze o jeszcze ktos moze teraz wrocil
pozdrawiam

My jeździmy zawsze we wrześniu do Chorwacji i wydaje nam sie to najlepszy termin, niestety z zieciakami odpada. Ale do rzeczy:

- Umag Soll Stelle maris bungalowy bardzo dobrej jakości z pełnym wyposażeniem 8-10E/osobę
- ceny w sklepach średnio tak jak u nas, jedne rzeczy tańsze inne drozsze, drogie owoce morza
- w knajpach taniej niż w Polsce, pizza 25Kun, obiad 30-40K, duże piwo poniżej 10K, tanie wina
- po co Ci sklepy bezcłowe skoro wódka i alkohole tańsze nież w PL, w zasadzie te wolnocłowe sklepy widziałem pozamykane między Słowenią a Chorwacją.

Generalnie Istria bardzo fajna, polecam zwiedzenie okolic, Rovinja, Puli, Triestu, Wenecji........... dobrej zabawy i wypoczywania....

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone