Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żywność w Cro.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 27.10.2008 14:06

Ceny żywności na wybrzeżu i w turystycznych regionach już teraz są wysokie, a ceny w restauracjach bywają bardzo wysokie. A teraz załóżmy teoretycznie (bo w to nie wierzę) że te przepisy będą skrupulatnie egzekwowane. Wtedy zgodnie z prawami rynku wszystko tak poszybuje w górę że już tylko naprawdę bogatszych będzie stać na przyjazd. Więcej wydadzą ale będzie ich mało więc wszystkie kalkulacje ustawodawców wezmą w łeb. Ale jak pisałem nie wierzę że tak się stanie :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.10.2008 14:37

darek1 napisał(a):Woziłem i będę woził, a czy to wstyd. Wstyd to kraść i z dupy spaśc. Nie muszę jadać pizzy, jem to co lubię i rodzina też. A, że ekonomiczniej to też prawda.

Jak wyobrażacie sobie wielorodzinną rodzinę, gdzie jedno zarabia na życie lub dwoje ale nie za wiele. Co, może ich będzie stać na konoby i wycieczki. Trzeba się cieszyć, że chociaż troszkę ich dzieci zobaczą świat. A dzieci to nasze wspólne dobro. Szlag mnie trafia jak widzę biedę dzieci, Sa rodziny gdzie dzieci frytkami czy pomodorami się rzucają i marnotrawią żywność. Takie są niestety też kontrasty w Polsce.

Niech biedniejsza część społeczeństwa też weżmie coś od życia. Świat nie kończy się na blichtrze, konobach i drinkach w barach. Trochę skromności drodzy obywatele.

Brawo Darku...dobrze, że więcej osób jest mojego zdania...miałem wrażenie w tym temacie, że piszę chyba coś nienormalnego...
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.10.2008 15:17

Po prostu, trzeba być normalnym.
Chcę jeszcze dodać, że jest wiele rodzin w Polsce i dzieci w tych rodzinach, które nigdy nie zobaczą brzegu Adriatyku. Z jakich powodów, ano z takich że ich nie stać. Więc nie mówmy, że nie wypada brać żywności z Polski. Skoro ktoś bierze to znaczy. że w domu się nie przelewa lub oszczedza się po to chociażbyżeby pokryć koszty akademika dla studiujacych dzieci. Po to, żeby miały lepszy start w życiu i nie musiały liczyć pieniądze jak ich rodzice od pierwszego do pierwszego.

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 27.10.2008 15:23 przez darek1, łącznie edytowano 1 raz
kasiutka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiutka » 27.10.2008 15:18

Nives napisał(a):Nie chodzi o to ze Chorwaci zupelnie chca zabronic aby przywiesc suchi pokarm (makaron, zapakowany kawalek kabanosu, kilka puszek, jedzenie dla dzieci), tylko chca zabronic przywozenia tego co moze stanowic zagrozenie i czego mozna kupic takze tam (jajka, mieso w stanie zywym, pomidory itp.).

Ja mam pytanie. co to jest mięso w stanie żywym?no chyba nikt nie bedzie brał ze sobą żywej kury żeby w Cro z niej rosół zrobić... '
A może jednak LOL
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.10.2008 15:20

Czuję, że jeszcze będzie tu gorąco (6.XII niedługo-jeśli dobrze pamiętam)
Ostatnio edytowano 28.10.2008 07:47 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 27.10.2008 15:37

darek1 napisał(a):Woziłem i będę woził, a czy to wstyd. Wstyd to kraść i z dupy spaśc. Nie muszę jadać pizzy, jem to co lubię i rodzina też. A, że ekonomiczniej to też prawda.

Jak wyobrażacie sobie wielorodzinną rodzinę, gdzie jedno zarabia na życie lub dwoje ale nie za wiele. Co, może ich będzie stać na konoby i wycieczki. Trzeba się cieszyć, że chociaż troszkę ich dzieci zobaczą świat. A dzieci to nasze wspólne dobro. Szlag mnie trafia jak widzę biedę dzieci, Sa rodziny gdzie dzieci frytkami czy pomodorami się rzucają i marnotrawią żywność. Takie są niestety też kontrasty w Polsce.

Niech biedniejsza część społeczeństwa też weżmie coś od życia. Świat nie kończy się na blichtrze, konobach i drinkach w barach. Trochę skromności drodzy obywatele.

Zgadzam się z tobą Darek w 100 % Pozdrav Adas
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 27.10.2008 15:38

JacYamaha napisał(a):Czuję, że jeszcze będzie tu goraco (6.XII niedługo-jeśli dobrze pamiętam)

oj będzie :))
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 27.10.2008 17:33

kasiutka napisał(a):Ja mam pytanie. co to jest mięso w stanie żywym?no chyba nikt nie bedzie brał ze sobą żywej kury żeby w Cro z niej rosół zrobić... '
A może jednak LOL

ja widzialam na wlasne oczy jak ludzie przyworza nad morze mlode prosiaczki i jajka, a takze cale worki, ziemniakow, owocow i warzyw - moim zdaniem przepis ten skierowany jest aby taci tego juz nie robily :!: :arrow: a) bo to moze byc niebezpieczne, b) bo to zmniejsza przychody kraju z turystyki, c) bo takie przepisy takze maja inne kraje, na czele z tymi z EU;

darek, zgadzam sie z tym co piszesz, ale nie przesadzajmy ze skrajnimy przypadkami biedy. roznice w cenach nie sa az takie duze. zreszta ja baltyk po raz pierwszy zobaczylam w wieku 22 lat i niczego mi nie brakuje. 8)
gosku24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosku24 » 27.10.2008 18:02

Nives napisał(a):
darek, zgadzam sie z tym co piszesz, ale nie przesadzajmy ze skrajnimy przypadkami biedy. roznice w cenach nie sa az takie duze. zreszta ja baltyk po raz pierwszy zobaczylam w wieku 22 lat i niczego mi nie brakuje. 8)

prosze mi podac zrodlo, gdzie pisze ze nie wolno bedzie przywozic puszki oraz suchy makaron, symboliczna ilosc zapakowanych kabanosow :wink:

Nives nikt nie pisze o skrajnej biedzie!!!
Większośc ludzi,którzy jada ze swoimi rodzinami do Chorwacji,nie zarabiają wielkich pieniędzy.
Wiele osób odkłada cały rok,aby zabrać dzieci nad ciepłe morze,i liczą się z pieniędzmi.
Dlatego jadąc biorą żywność,...i nie powiesz mi,że w Chorwacji nie wydadzą więcej na to samo co przywioza z Polski np.mięso, czy jak ty to napisałeś prosiaczki:?:
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 27.10.2008 18:19

gosku24 napisał(a):Dlatego jadąc biorą żywność,...i nie powiesz mi,że w Chorwacji nie wydadzą więcej na to samo co przywioza z Polski np.mięso, czy jak ty to napisałeś prosiaczki:?:

Nie chcialam powiedziec ze ktokolwiek z Polski przywozi prosiaczki ani miesa zywego - czegos takiego na oczy nie wydzialam. Ale z innych krajow, szegolnie tych sasiednich - owszem.

Tak ze jakies miary musza byc. Chorwaci sami maja prawo zdecydowac jak sie przed tym ochronia.

Zreszta nie wierze ze w Polsce nie istnieje podobny przepis. A czy sie przestrzega, to juz inna sprawa :wink:
Tantal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tantal » 27.10.2008 18:34

Nives napisał(a):Zreszta nie wierze ze w Polsce nie istnieje podobny przepis. A czy sie przestrzega, to juz inna sprawa :wink:

Przede wszystkim w Polsce, po wejściu do strefy Schengen, nie ma kontroli granicznej, zatem jak się już ktoś przebije przez unijne granice to może wieźć co dusza zapragnie. :)

Choć, jak już pisałem wcześniej, nie brałem ze sobą dużych zapasów bo lubię sprawdzić co się jada w danym kraju, to całkowicie rozumiem ludzi którzy poprzez takie, nawet niewielkie oszczędności, sprawiają, że ich pobyt w Chorwacji może trwać o jeden dzień dłużej.
Chorwaci powinni być dumni z tego, że mają piękny kraj i cieszyć się, że ludzie chcą tam przyjeżdżać, poznawać kulturę i obyczaje. I nie jadą tam dlatego, że jest tanio, tylko dlatego że pięknie tam jest i chcą to piękno dzieciom pokazać.
Takimi zakazami Chorwacja raczej dużo nie zyska. Bogaci będą jeździli do wypasionych hoteli i pensjonatów. Tylko na kim wtedy będą zarabiali właściciele pól namiotowych, wynajmujący apartamenty i wielu ludzi którzy żyją dzięki turystom...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.10.2008 19:57

Nives napisał(a):
ja widzialam na wlasne oczy jak ludzie przyworza nad morze mlode prosiaczki

A ja słyszałem o gościu,którego rodzina przepadała za gołąbkami...więc zabrał ich całe stadko przywiązane sznurkiem do bagażnika na dachu...a żeby nie straciły na wadze dokarmiał po drodze czipsami przez szyberdach. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.10.2008 20:03

Tantal napisał(a):...zatem jak się już ktoś przebije przez unijne granice to może wieźć co dusza zapragnie....

Tu bym dyskutował czy wszystko co dusza zapragnie. Nawet jak już się "przebijesz" przez zewnętrzną granicę 8) :lol:
Tantal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tantal » 27.10.2008 22:05

Trochę uogólniłem :D Miałem na myśli artykuły spożywcze :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.10.2008 07:51

hepik napisał(a):
Nives napisał(a):
ja widzialam na wlasne oczy jak ludzie przyworza nad morze mlode prosiaczki

A ja słyszałem o gościu,którego rodzina przepadała za gołąbkami...więc zabrał ich całe stadko przywiązane sznurkiem do bagażnika na dachu...a żeby nie straciły na wadze dokarmiał po drodze czipsami przez szyberdach. :wink:

:lool: :lool: :lool: Obrazek :lool: :lool: :lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone