Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żywność w Cro.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.10.2008 09:31

JacYamaha napisał(a):
Nives napisał(a):popieram 100% taki zakaz 8)

A zapytam dlaczego (niech się dzieje)

A nie zauważyliście, że Nives na forum wszystko na przekór ??? Próbuje zwrócić na siebie uwagę chyba...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.10.2008 09:36

alessandro1977 napisał(a):
JacYamaha napisał(a):

A nie zauważyliście, że Nives na forum wszystko na przekór ??? Próbuje zwrócić na siebie uwagę chyba...

Eeeee, przesadzasz :wink:
Często pisze, że zdjęcia w relacjach się jej podobają 8)
Czyli jak (prawie) wszyscy :D :wink:

Żeby było w temacie, to: brałem, biorę i brać będę :!: :wink:
Tę żywność oczywiście 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.10.2008 09:46

kulka53 napisał(a):
JacYamaha napisał(a):

Eeeee, przesadzasz :wink:
Często pisze, że zdjęcia w relacjach się jej podobają 8)
Czyli jak (prawie) wszyscy :D :wink:

Żeby było w temacie, to: brałem, biorę i brać będę :!: :wink:
Tę żywność oczywiście 8)

To jest nas dwóch bo i mnie nic nie przekona do tego aby jedzenia nie brać...zresztą, zrezygnują i tak z tego durnego pomysłu...
Tantal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tantal » 27.10.2008 09:47

Tylko żeby to miało sens to na granicy musieliby zacząć do samochodów zaglądać. W moim przypadku nawet do paszportu nie zajrzeli więc mogłem przewieźć nawet pół wieprzka :) Tylko po co ciągnąć drzewo do lasu. w Cro też jest co jeść i między innymi po to gdzieś jadę żeby spróbować lokalnej kuchni :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.10.2008 10:00

Tantal napisał(a):Tylko żeby to miało sens to na granicy musieliby zacząć do samochodów zaglądać. W moim przypadku nawet do paszportu nie zajrzeli więc mogłem przewieźć nawet pół wieprzka :) Tylko po co ciągnąć drzewo do lasu. w Cro też jest co jeść i między innymi po to gdzieś jadę żeby spróbować lokalnej kuchni :D

Ale wodę, makaron, ryż zawsze można wziąć...tak samo trochę wędlin bo resztę już wiadomo, że na miejscu się kupuje...a tak na marginesie - wyobrażasz sobie,że mieliby dzień w dzień zaglądać do kilku tysięcy samochodów przeprawiających się przez granicę ??? Zapału po 30 minutach zabrakłoby im...Obrazek
Tantal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tantal » 27.10.2008 10:09

alessandro1977 napisał(a):Ale wodę, makaron, ryż zawsze można wziąć...tak samo trochę wędlin bo resztę już wiadomo, że na miejscu się kupuje...[/img]

Pewnie, że można (a w przypadku wody nawet trzeba bo nieprzyzwoicie droga jest) :) Też trochę jedzenia miałem, ale tylko na czarną godzinę, jakby przyszło gdzieś spać na jakimś parkingu lub zajechać gdzieś o nieprzyzwoicie późnej porze.

alessandro1977 napisał(a):...a tak na marginesie - wyobrażasz sobie,że mieliby dzień w dzień zaglądać do kilku tysięcy samochodów przeprawiających się przez granicę ??? Zapału po 30 minutach zabrakłoby im...Obrazek

Nie wyobrażam sobie i dlatego ten zakaz jest bez sensu. Szkoda mi tylko tych "wybrańców" którym się jednak kontrola przytrafiła, bo pewnie tacy pechowcy byli.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.10.2008 10:13

Podobnie jak Kulka53 - żywność do Chorwacji zawsze brałem i brać będę

(chyba że pojadę w opcji HB)

Natomiast wcześniej już pisałem - nawet ja przepis wejdzie , będzie to tzw. "martwy przepis" jakich wiele w każdym ustawodawstwie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.10.2008 10:45

alessandro1977 napisał(a):...Zapału po 30 minutach zabrakłoby im...[

To nie jest kwestia zapału tylko przestrzegania przepisów celnych-jeżeli będą takowe to celnicy będą sprawdzać. Przecież nie jest powiedziane, że muszą zaglądać do każdego auta. Wyrywkowe kontrole mogą skutecznie wystraszyć potecjalnych miłośników pulpetów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.10.2008 10:56

JacYamaha napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):...Zapału po 30 minutach zabrakłoby im...[

To nie jest kwestia zapału tylko przestrzegania przepisów celnych-jeżeli będą takowe to celnicy będą sprawdzać. Przecież nie jest powiedziane, że muszą zaglądać do każdego auta. Wyrywkowe kontrole mogą skutecznie wystraszyć potecjalnych miłośników pulpetów.

Ale muszą liczyć się z tym, że jeżeli konsekwentnie będą sie tego trzymać to niestety stracą sporą rzeszę turystów...to nieuniknione...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.10.2008 11:01

alessandro1977 napisał(a):...Ale muszą liczyć się z tym, że jeżeli konsekwentnie będą sie tego trzymać to niestety stracą sporą rzeszę turystów...to nieuniknione...

Oczywiście, że tak. To nie podlega dyskusji.
Wydaje mi się jednak, że ktoś zrobił jakieś badania (albo na zamówienie jakiejś partii chłopskiej może ? i ten pogląd został przeforsowany) i wyszło im, że mniejsza ilość turystów zostanie zastąpiona tymi bogatszymi, którzy zostawią de facto więcej kasy.
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 27.10.2008 11:57

JacYamaha napisał(a):

dlatego ze Chorwacja powinna tez na turystach jakos zarobic a nie pozwalac aby turisci wszystko ze soba przywozili i zadne pieniadze w Chorwacji nie zostawiali. strategia powinna byc aby przyciagnac tych turystow, ktorzy nie krepuja sie wydac jakies pieniadze.

taki typ turystiki gdzie wszystko ze soba wozisz, nazywa sie: "turyzm pomidorowy", jak starasz sie oszczedzac do max-a. sa ludzie co nawet jajka i pieczone prosiaczki woza nad morze! co za glupota :)

rozumiem aby wozic jedzenie dla malych dzieci, ale poza tym - po co? ja nigdy nic nie nosze.

Ja uwazam ze turyzm pomidorowy powinien sie uprawiac gdzies indziej, nie w pieknej Chorwacji, gdzie trzeba sprobowac lokalne znakomite dania.

oprocz tego, inne kraje tez maja taki podobny przepis! przypuszczam ze Polska tez nie pozwala aby przywozic pokarm w stanie nie suchym.

:)

ps. sorry za bledy ortograficzne.
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 27.10.2008 12:01

Janusz Bajcer napisał(a):

Uważaj Nives :!:
- jak mi zabiorą kabanosa , to przyjadę do Ciebie i "schrupię" Cię na śniadanko :wink: :smo: :lol: :papa:

a uuu ? czy mam to zrozumiec jako grozbe ? :P

kabanos w Chowacji - nie, nie, dziekuje - lepiej prszut, czy suszona ryba :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.10.2008 12:03

Przywożenie ze sobą ulubionych posiłków nie oznacza skąpstwa. Mylę się?
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 27.10.2008 12:03

JacYamaha napisał(a):

alessandro, kochane dziecko, zanim zaczniesz obrazac bez powodu, najpierw spytaj sie co z toba jest nie tak. moze Ci moge jakos pomoc? :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.10.2008 12:05

Nives napisał(a):taki typ turystiki gdzie wszystko ze soba wozisz, nazywa sie: "turyzm pomidorowy", jak starasz sie oszczedzac do max-a. sa ludzie co nawet jajka i pieczone prosiaczki woza nad morze! co za glupota :)

czyli świat tylko dla młodych, pięknych i bogatych?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone