Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żywność - jesli ktos jeszcz nie wie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 05.02.2009 11:42

Witam.
Czy coś się zmieniło na rok 2009 w kwestii żywności? Można nie można..oto jest pytanie :)

Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.02.2009 11:50

toomas napisał(a):Witam.
Czy coś się zmieniło na rok 2009 w kwestii żywności? Można nie można..oto jest pytanie :)

Pozdrawiam

Przepraszam, że nie odpowiem wprost
klik a dużo więcej przydatnych informacji tu
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.02.2009 12:07

toomas napisał(a):Witam.

Pozdrawiam

Zawsze były ograniczenia wwozu produktów żywnościowych, tylko wszyscy przymykali oko.Myślę, że jak będziesz wiózł prowiant w przyzwoitych ilościach, to i oczy celników nadal nie będą nic widziały ;).Osobiście w tym roku też zabieram swoje żarcie.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 05.02.2009 12:11

No wybieramy się w sierpniu dwoma samochodami (8 osób) i właśnie planujemy zabrać jakieś jedzonko, no może raczej półprodukty. Resztę kupimy pewnie na miejscu.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.02.2009 12:24

Toomas, myślę, że Chorwaci przymkną oko, jeśli nie będziesz ich tą żywnością "kłuł w oczy". My też zabieramy ze sobą ze trzy słoiki z mięsem własnej roboty, trochę makaronu i ryżu, kilka sprawdzonych słoików z daniami gotowymi, pasztety, serki, kiełbasę krakowską...

Bardziej martwi mnie to, że będziemy jechać przez Bośnię i nie wiem, czy bośniaccy celnicy będą tak tolerancyjni. W ubiegłym roku, jadąc do Mostaru na jednodniową wycieczkę z Cro, mieliśmy w bagażniku jakieś makarony i ryż, czego zapomnieliśmy zostawić w namiocie i bośniacki celnik zaczął o to wypytywać. Może ktoś jechał przez Bośnię, przewożąc jedzenie, i może mi powiedzieć, jak to z nimi wygląda :?: :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.02.2009 12:30

Maslinka - dwa razy zaglądał (dwa różne miejsca) ale nie był nachalny. Raz po otwarciu klapy wyleciały na jego stopy ręczniki. Izwienitie pażałusta :wink: .
Cała żywność była na spodzie bagażnika i totalnie zawalona sprzętem turystycznym i torbami. Nie chciało mu się ....
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.02.2009 12:35

JacYamaha napisał(a):Maslinka - dwa razy zaglądał (dwa różne miejsca) ale nie był nachalny. Raz po otwarciu klapy wyleciały na jego stopy ręczniki. Izwienitie pażałusta :wink: .
Cała żywność była na spodzie bagażnika i totalnie zawalona sprzętem turystycznym i torbami. Nie chciało mu się ....

Dzięki za szybką odpowiedź :) To już się nie będę martwić, nawet Bośniakami :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.02.2009 12:40

Maslinko, Bośniacy NIGDY nie prosili o otworzenie bagażnika (czego nie można powiedzieć o Chorwatach i Czarnogórcach) a jechałem tamtędy nawet nie wiem ile już razy. Granicę przekraczałem też w kilku różnych miejscach i w różnych miesiącach (czerwiec, sierpień, wrzesień).
Ale nigdy nie wiadomo na kogo się trafi :roll:
Jest ryzyko, jest zabawa :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.02.2009 12:49

kulka53 napisał(a):Maslinko, Bośniacy NIGDY nie prosili o otworzenie bagażnika (czego nie można powiedzieć o Chorwatach i Czarnogórcach) a jechałem tamtędy nawet nie wiem ile już razy.

No właśnie mnie strasznie zdziwiło to, że bośniacki celnik czepił się dwóch opakowań ryżu czy makaronu, bo więcej nie mieliśmy. Chyba, że mu się nudziło i chciał sobie pogadać :wink: Powiedzieliśmy, że to "rzeczy campingowe" i że jedziemy tylko na 1 dzień do Mostaru. Ale pamiętam, że nie wystarczył mu "rzut oka", że podnosił nasze koszyki z talerzykami, jakby czegoś szukał pod spodem... No ale pewnie taki nam się akurat dociekliwy celnik trafił. A może wyglądamy podejrzanie :twisted: :wink:
dagiesza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagiesza » 05.02.2009 12:55

:lol: Do naszego MIŚKA nie zaglądał żaden z celników, nawet przez okno, mogłem przewozić pod natryskiem 4 osoby bez paszportu. :wink: :wink: Lodówka jest zawsze pełna, czy to żarcie krajowe czy obce, nie było nawet takiego pytania. :D Sąsiadowałem na kampie z Niemcami, lodówki mieli załadowane jak dobre delikatesy po dostawie towaru. :lool: Mieli np.: własne piwo, mięso, itp. :P Te przepisy o ograniczeniu wwozu produktów żywnościowych to chyba anachronizm pamiętający czasy KDLu i TITO. :wink:
:smo: :papa:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 05.02.2009 16:31

dagiesza napisał(a)::lol: Te przepisy o ograniczeniu wwozu produktów żywnościowych to chyba anachronizm pamiętający czasy KDLu i TITO. :wink:
:smo: :papa:

Nooooo, Noooo..
Rozporządzenie Komisji Europejskiej 745/2004.
zasady

:roll:
dagiesza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagiesza » 05.02.2009 17:52

OOO ... kurde defekt ... 5 lat .... ale myślę, że pogadam z kumplem weterynarzem i coś uradzimy.
:o :idea: :lol:
pozdrav :papa: :wink:
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 06.02.2009 09:13

Trochę otuchy dodaliście :) Ale zobaczymy jeszcze jak sprawa będzie wyglądała bliżej wakacji.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Żywność - jesli ktos jeszcz nie wie - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone