Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żywność - jesli ktos jeszcz nie wie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.10.2008 16:36

Lubuszanin napisał(a):....A z czym Slowenia odpuscila?

Mirko cuś wspomniał wczoraj o tym :papa:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 15.10.2008 20:02

Taki fajny news, a entuzjazm na forum niewielki ;).
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 16.10.2008 07:06

Entuzjazm będzie wielki, jak zacznie się sezon na wyjazdy czyli w przyszłym roku. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2008 08:30

Lubuszanin napisał(a):Taki fajny news, a entuzjazm na forum niewielki ;).

Entuzjazm będzie większy kiedy już nowina przerodzi się w decyzję Słoweńców...na razie cieszmy się z nowiny dotyczącej zakazu wwożenia żywności :lool: :lool: :lool: :lool:
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 16.10.2008 14:53

Ja jestem ciekaw, jeśli byłby taki zakaz to co taki celnik powie na np konserwy na których jest napisane: Uvoznik Lidl Hrvatska d.o.o. Zagreb a zakupione oczywiście w Polsce co nigdzie nie jest napisane.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2008 15:27

joajer napisał(a):Ja jestem ciekaw, jeśli byłby taki zakaz to co taki celnik powie na np konserwy na których jest napisane: Uvoznik Lidl Hrvatska d.o.o. Zagreb a zakupione oczywiście w Polsce co nigdzie nie jest napisane.

To co chorwackie sami zjedliby a pozostałe utylizowaliby na Twój koszt... :lool:
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 16.10.2008 16:15

Chodzi o to że taki towar jest dopuszczony na ich rynek a nie sposób na takich produktach wykazać producenta więc jak taką np konserwę nie wpuścić do HR skoro jest ona dostępna a każdym Hrvatskim Lidlu...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2008 16:40

joajer napisał(a):Chodzi o to że taki towar jest dopuszczony na ich rynek a nie sposób na takich produktach wykazać producenta więc jak taką np konserwę nie wpuścić do HR skoro jest ona dostępna a każdym Hrvatskim Lidlu...

To nie o to chodzi, czy taki towar jest u nich dostepny czy nie a o zwykłą ochrone rynku polegającą na tym, żebyś tą kase zostawił nie w Lidlu w Pcimiu tylko u nich w HR.
I w razie zakazu nie będzie miało znaczenia czy na konserwie napisano "made in Croatia" czy "made in cokolwiek"
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 16.10.2008 18:28

No to chyba niezupełnie tak bo jakiś przepis musi być i na czymś się musi opierać. A jak Ci udowodnią że nie kupiłeś tego czy owego w HR? My jeździliśmy z HR na zakupy do SLO albo do BIH (i mogliśmy mieć coś w aucie zakupione w HR)a raz jadąc do Czarnogóry jechałem 3x przez HR i 2x przez BIH na przemian (w jedną stronę) i wjeżdżając po raz 2gi czy 3ci mogłeś zrobić zakup w lidlu HR albo też BIH (o ile tam są, ale lidl to przykład) Więc myślę że takiego ograniczenia w 2009 nie będzie bo ono się nie klei, zwłaszcza do obywateli UE, a HR przecież też chce do UE. Poza tym interesuje mnie to tylko teoretycznie (aczkolwiek bulwersuje) bo nie zabieram teraz żywności ze sobą bo nie mam jej gdzie na motor wsadzić.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2008 18:45

joajer napisał(a):No to chyba niezupełnie tak bo jakiś przepis musi być i na czymś się musi opierać.....

No i jest a nazywa się ów przepis - prawo celne danego kraju :lol:
joajer napisał(a):.... A jak Ci udowodnią że nie kupiłeś tego czy owego w HR? My jeździliśmy z HR na zakupy do SLO albo do BIH (i mogliśmy mieć coś w aucie zakupione w HR)a raz jadąc do Czarnogóry jechałem 3x przez HR i 2x przez BIH na przemian (w jedną stronę) i wjeżdżając po raz 2gi czy 3ci mogłeś zrobić zakup w lidlu HR albo też BIH (o ile tam są, ale lidl to przykład) .....

Gwarantuję Ci, że nikt nie będzie z Tobą na ten temat rozmawiał na granicy - celnicy mają pracę, jaką mają i to po prostu dyskusji nie podlega 8)

Jak dla mnie również jest to temat zupełnie obojętny - czy będzie taki zakaz czy też nie :wink:
Kiedyś przy dużych róznicach cenowych to bym dyskutował - dziś, niejednokrotnie w innych krajach ceny żywności są równe a w pewnych krajach nawet niższe niż w Polsce :papa:
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 16.10.2008 19:32

Wyroby mięsne np min 100% droższe, ale nawet Niemcy jadą ze swoim jakimś tam zaopatrzeniem, każdy coś ma, choćby swoje ulubione krakersy których w HR nie kupisz, kraj który dąży do UE nie będzie cudował a poza tym jakby każdemu wszystko zabrali to w następnym roku turystów wiele mniej.W tym roku był b. dobry kurs walut i cenowo było całkiem dobrze. Cena piwa w knajpie była niższa niż w Zakopanem, a pizza w telepizzy jest droższa niż w HR. Oczywiście jak jedziesz na min 2 tyg z dziećmi to troszkę szarpnie po kieszeni, ale niewiele jest miejsc gdzie wyjdzie taniej, a jak już są to dalej do nich.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.10.2008 06:54

Piotrek_B napisał(a):...Gwarantuję Ci, że nikt nie będzie z Tobą na ten temat rozmawiał na granicy - celnicy mają pracę, jaką mają i to po prostu dyskusji nie podlega 8)

Zgoda w 200%.

Mnie temat dotyczy ale jakoś jestem spokojny bo
- po 1 primo jeszcze daleko do kolejnego wyjazdu,
- a po drugie primo miłość jest tylko jedna... więc czy z pulpetem czy bez wszystkie drogi prowadzą do HR
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.10.2008 07:01

joajer napisał(a):Wyroby mięsne np min 100% droższe, ale nawet Niemcy jadą ze swoim jakimś tam zaopatrzeniem, każdy coś ma, choćby swoje ulubione krakersy których w HR nie kupisz, kraj który dąży do UE nie będzie cudował a poza tym jakby każdemu wszystko zabrali to w następnym roku turystów wiele mniej.W tym roku był b. dobry kurs walut i cenowo było całkiem dobrze. Cena piwa w knajpie była niższa niż w Zakopanem, a pizza w telepizzy jest droższa niż w HR. Oczywiście jak jedziesz na min 2 tyg z dziećmi to troszkę szarpnie po kieszeni, ale niewiele jest miejsc gdzie wyjdzie taniej, a jak już są to dalej do nich.

Dlatego między innymi zawiesili ten przepis gdyż po jego wprowadzeniu, turyści, z których żyli czyli Polacy, Węgrzy i Czesi zaczęli wycofywać rezerwacje...i tak będzie zapewne zawsze, każdy brał żywność, bierze i będzie brał...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.10.2008 07:14

Żywność wożą jeszcze Holendrzy, Włosi, Austriacy, Słoweńcy ......
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.10.2008 07:17

Janusz Bajcer napisał(a):Żywność wożą jeszcze Holendrzy, Włosi, Austriacy, Słoweńcy ......

Otóż to dlatego nic się w tej kwestii nie zmieni i jak to było określane niejednokrotnie - Chorwaci sami sobie zrobili kuku...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Żywność - jesli ktos jeszcz nie wie - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone