Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zagadka matematyczna

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2010 10:55

Zapytam nieśmiało - tylko się nie chichrajcie :wink: - 201 kłamców? :?

edit: Przepraszam.. dupa... nie tak...
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 15.02.2010 12:10

Interseal napisał(a):Zapytam nieśmiało - tylko się nie chichrajcie :wink: - 201 kłamców? :?

edit: Przepraszam.. dupa... nie tak...

Też otrzymałam taką odpowiedź.

x1- mówi prawdę i kisi
x2- mówi prawdę i gra
x3- mówi prawdę i rzuca

y1-kłamie i kisi (naprawdę)
y2-kłamie i gra (naprawdę)
y3-kłamie i rzuca(naprawdę)

Nasze równania do rozwiązania
x1+x2+x3+y1+y2+y3 = 1999

i teraz
x1 +(y2+y3) =1000 ( spośród kłamców na pytanie kto kisi ogórki odpowiedzą nam ci co nie kiszą czyli co grają i rzucają)

x2+(y1+y3)= 700 ( spośród kłamców na pytanie kto gra odpowiedzą nam ci co nie gra czyli co kiszą i rzucają)

x3+(y1+y2) = 500 (spośród kłamców na pytanie kto rzuca odpowiedzą nam ci co nie rzucają czyli co kiszą i grają)

Mamy 4 równania i 6 niewiadomych.

3 ostatnie równania dodamy sobie stronami i otrzymamy

x1+x2+x3+y2+y3+y1+y3+y1+y3 = 1000+700+500

x1+x2+x3+2y1+2y2+2y3=2200

Ale one nas wcale nie interesują x1,x2,x3,y,1,y2,y3. Interesuje nas odpowiedź na pytanie ilu jest kłamców czyli wartość takiej sumy y1+y2+y3 więc oznaczamy sobie tę sumę jako B, a x1+x2+x3 jako A

A+B=1999
A+2B=2200

Stąd odpowiedź B=201 - jest poprawna.
Ostatnio edytowano 15.02.2010 12:53 przez Lidia K, łącznie edytowano 1 raz
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 15.02.2010 12:11

Ja tak jak Mariusz, nie matematyk i nie humanista, chociaż epizody humanistyczne mi się zdarzały i dalej zdarzają :)
Mariusz, rozwiązałem Twoje pierwsze zadanie podobnie do Ciebie, od razu wychodząc z tego że różnica wieku zawsze była ta sama. W wyobraźni sobie narysowałem kreskę czasu i przesuwające się po niej widełki różnicy wieku i potem już układ 2 równań z 2 niewiadomymi sam się ułożył.
Odpowiedzi do zagadek Mamy K. nie czytam, zostawię sobie rozwiązanie na wolną chwilę :)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 15.02.2010 12:18

mnie też wyszło 201, ale ja to policzyłem na chłopski rozum ;). Skoro odpowiedzi było 2200, a mieszkańców 1999 to różnica 201 jest ilością kłamców
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2010 12:29

Arek napisał(a):mnie też wyszło 201, ale ja to policzyłem na chłopski rozum ;). Skoro odpowiedzi było 2200, a mieszkańców 1999 to różnica 201 jest ilością kłamców

tyle, że nie wiesz w jaki sposób kłamali kłamcy... mogli kłamać mówiąc trzy razy TAK lub mówiąc trzy razy NIE i to już nie daje Ci pełnego obrazu, czy 201 naddatku w odpowiedzi TAK to 201 kłamców...

Ups... Małgosia coś napisała a ja się rozwodzę.... moment :wink:

Nie.... to nie dla mnie... :wink: :D nic nie kumam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2010 14:04

Taak, nie da się ukryć, że matematyka czasami się przydaje (i logika też :lol: ).
Od strony "praktycznej" też :lol:
Pamiętacie ten wątek :?:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=9450&start=0

Pozdrav
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 15.02.2010 14:45

Interseal napisał(a):
Nie.... to nie dla mnie... :wink: :D nic nie kumam

Obrazek

To pomocniczy rysunek.
Pierwsze równanie jest oczywiste.

Trzy następne są takie jak wyżej, w poprzednim poście.
x1+ y2+y3 = 1000 (pytanie = ilu mieszkańców kisi kapustę)

prawdomównych jest x1
kłamców - y1, ale oni nie mówią prawdy, więc się nie przyznają, tak twierdzą ci pozostali, czyli y2 i y3 (przecież kłamią, wcale nie kiszą kapusty)

Pozostałe dwa tworzymy analogicznie (popatrz wyżej i na rysunek)
I rozwiązujemy tak pokazałam wyżej.
Zamiast literek A i B można napisać X i Y

Arek, chłopski rozum się bardzo przydaje, ale ja lubię zobaczyć dlaczego tak wychodzi chłopu. Góral też potrafi bardzo celnie przewidzieć pogodę a nie ma pojęcia o równaniach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2010 14:51

Dzieki za poglądowe przedstawienie sprawy... wiesz... ja rozumiem Twoje równania i skąd się wzięły... tyle że chyba za bardzo się nad tym rozwodzę.... gdyż rozwiąznie miałem po dwóch minutach ale spokoju nie daje mi to co napisałem w odpowiedzi na post Arka.

Muszę się spokojnie w domu przed spaniem nad tym zastanowić. :)

Pozdrawiam!
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 15.02.2010 14:56

Interseal napisał(a):
Arek napisał(a):mnie też wyszło 201, ale ja to policzyłem na chłopski rozum ;). Skoro odpowiedzi było 2200, a mieszkańców 1999 to różnica 201 jest ilością kłamców

tyle, że nie wiesz w jaki sposób kłamali kłamcy... mogli kłamać mówiąc trzy razy TAK lub mówiąc trzy razy NIE i to już nie daje Ci pełnego obrazu, czy 201 naddatku w odpowiedzi TAK to 201 kłamców...

Nieprecyzyjnie się obaj wyraziliśmy. Z informacji podanych w zagadce nie jesteśmy w stanie podać ilu było kłamców, a ile było kłamliwych odpowiedzi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2010 23:11

Interseal napisał(a):Muszę się spokojnie w domu przed spaniem nad tym zastanowić. :)

Więc zastanowiłem się przed spaniem i już wiem, gdzie popełniłem podstawowy błąd. Zapomniałem o czymś takim jak "zawsze kłamie" i "zawsze mówi prawdę"... czyli nie może raz kłamać a w innym powiedzieć prawdę, by być uznany za kłamcę... teraz już ukłąd równań "mi leży" :wink:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 18.02.2010 15:30

Mówił Wam już ktoś, że jesteście niezwykli!

To ja skromnie i z dumą o tym przypominam!

Sama brnę w nudnych tabelkach wniosków o płatność do unijnych projektów inwestycyjnych.....rety...choć już i tak jest lepiej bo zrobili wzór w excelu (wcześniej śliczne wordowskie tabelki, gdzie wszytsko wpisywało się na piechotę).

A propos dochodzenia do wyniku, pewnie jest to jednoznaczny dowód na to, że każdy z nas ma inną mocniej rozwinietą intelgencję (akurat od roku towarzyszy mi teoria Gardnera). Dla mnie też logiczno-przestrzenna a więc karteczki, rysunki, układanki są o wiele bardziej zrozumiałe niź równanie matematyczne...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.02.2010 21:32

A mogę wrzucić zagadkę logiczną?

Poniższe zdanie jest fałszywe.

Powyższe zdanie jest prawdziwe.

Dla ułatwienia - rozwiązania paradoksu owego nie znam, dlatego wrzucam,
które zdanie jest prawdziwe?
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 23.02.2010 21:49

Prawdziwe jest zdanie u góry.
Sugeruje to zdanie na dole :P
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 03.03.2010 10:23

Jest 7 plecaków. W każdym plecaku jest 7 dużych kotów. Każdy duży kot ma 7 małych kotów. Każdy kot ma 4 łapy. Ile jest łącznie nóg?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.03.2010 10:25

1568
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.