Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 27.02.2010 12:50

jp napisał(a):I nie piszę tego tylko, że sympatyzuje z liberałami, ale dlatego, że żałosne jest narzekanie, że nic się nie zmienia i wybieranie tej samej trzody chlewnej.

Joł!!!
JP
Równiacha z ciebie!
Przywaliłeś z grubaśnego rurska!!!
Tak trzymaj... dobrze prawisz.. aż się miło czyta..
:sm:
jp
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jp » 27.02.2010 13:21

Takie poglądy są w ogromnej mniejszości. Na początku jest to frustrujące, ale teraz jest mi z tym bardzo dobrze. Od 2007 roku praktycznie nie interesuje mnie polityka, afery, wiadomości i jestem duuuuużo zdrowszym i szczęśliwszym człowiekiem. Mam więcej czasu dla rodziny i siebie. Wystarczy sobie uzmysłowić, że nasze nerwy nic nie zmienią, olać to i robić swoje. Niech się knury babrają w swoim błotku, a pospólstwo niech ma z tego radochę.

Tak czy siak, ja dalej nie będę miał podstawowej opieki zdrowotnej i będę musiał za nią płacić po raz kolejny płacić. Dzieci będę musiał posłać do prywatnych szkół, bo w normalnych często uczą niewykształceni słabi niegdyś studenci, a uczęszczają bezkarne gówniarze. Będę płacił tak samo wysokie i często niesprawiedliwe podatki. Niestety mam i będę miał ciągle niemiłe kontakty z wszelakimi urzędami, czując się jak intruz i petent. Zamknę się na prywatnym osiedlu lub we własnym domku odcinając się od bezkarnych, wszędobylskich, łysych idiotów z koszulkami "JP na 100%". To tylko kilka kluczowych sfer, z którymi wypadałoby coś zrobić, na co trzoda nie ma czasu, a motłoch woli igrzyska.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 27.02.2010 13:34

JP - na prezydenta i premiera w jednej osobie!
(niestety nie da się z pewnością na to namówić.. :()

JP - zostałem od dziś twoim fanem!!!!!!!!!!!!!!!

:P :P :P :hearts: :hearts: :hearts: :P :P :P
jp
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jp » 27.02.2010 13:52

A kysz z tymi serduszkami!! ;p
W tej kwestii mam podobne poglądy do Wojtka C. zwanego oszołomem.
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 27.02.2010 14:12

jp napisał(a):
turan napisał(a):
hepik napisał(a):Zajmowanie się jakimś niewyraźnie bełkocącym ,egzotycznym folklorem politycznym ,mającym poparcie u swoich wyznawców w granicach poniżej błędu statystycznego jest marnowaniem kilobajtów cro.pl ;)

Kredą w kominie zapiszę - zgadzam sie z hepikiem :!: 8O :wink:

I tu mamy najlepszy przykład panowie, że Wy się niczym nie różnicie. Żalicie się po forach, jątrzycie, obrzucacie się błotem, ale Wam nie zależy na lepszej Polsce i zmianach. Wasi ulubieńcy rządzą na przemian lub wspólnie od wielu lat. Przecież niedopuszczanie "folkloru politycznego" jak to nazywacie, to trwanie z tzw. bandą czworga. Wy nie szukacie programu, z którym się zgadzacie, ani ludzi z ideami, którzy chcą coś zrobić dla narodu. Szukacie przeciwnika politycznego, którego można za wszystko obwiniać.

Pisałem to już wcześniej, ale chętnie powtórzę. Rządy w Polsce po '89 nie różnią się od siebie czynami, a pustosłowiem. Mamy jedno koryto, wymieniające się knury i lochy, które inaczej chrumkają, ale robią to samo.

I nie piszę tego tylko, że sympatyzuje z liberałami, ale dlatego, że żałosne jest narzekanie, że nic się nie zmienia i wybieranie tej samej trzody chlewnej.

jp odpuść sobie. Hepik żyje w swoim świecie sondaży i ankiet. Jak napisał Jan_s1 jego prawda nie interesuje.
jp
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jp » 27.02.2010 20:20

Ja już sobie dawno odpuściłem, gdy sobie uświadomiłem, że większość Polaków to Hepiki i Turany. Nie odbierajcie tego personalnie Panowie, bo taka jest prawda, że jesteście przedstawicielami większości Polaków dokonując co kilka lat wyboru tzw. mniejszego zła. Opowiadając się de facto za dotychczasową Polską.
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.02.2010 20:28

jp napisał(a): Od 2007 roku praktycznie nie interesuje mnie polityka, afery, wiadomości i jestem duuuuużo zdrowszym i szczęśliwszym człowiekiem. Mam więcej czasu dla rodziny i siebie. Wystarczy sobie uzmysłowić, że nasze nerwy nic nie zmienią, olać to i robić swoje. Niech się knury babrają w swoim błotku, a pospólstwo niech ma z tego radochę.

a motłoch woli igrzyska.

Świnia.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2010 22:42

Bezczelna PO wynajęła Justynę Kowalczyk do zdobycia złota na Igrzyskach Olimpijskich dla przykrycia skandalicznego wywiadu Mira z pola golfowego. ;)

A pan Prezydent znowu bedzie sie musiał zrywać z samego rana na śniadanie z Mistrzynią :D
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 28.02.2010 10:00

Kapuściński jako agent SB :oops:

"Dlaczego naruszać dobre imię zmarłego?"

PAP
"Zawsze odnoszę wrażenie, że tego typu pozycje nastawione są na zarobek, a nie na ukazanie prawdy. Jeżeli wierzyć Domosławskiemu, to pisarz postanowił pokazać prawdziwą twarz znanego i cenionego Ryszarda, ale czy da się uwierzyć w takie wytłumaczenie? Bliska osoba oczernia Cię w momencie, gdy nie możesz się już bronić. Więc po co to? Bo chyba nie ze szlachetności" – napisał na blogu Bohema.

Czego to się nie robi, żeby sprzedać książkę. :evil:
Następni do zlustrowania: Sienkiewicz, Reymont, Prus i jeszcze paru innych.
A może sięgnąć głębiej, Kopernik, Kazimierz Wielki....
Czy to się kiedyś skończy...?
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 28.02.2010 10:51

Mirosław Drzewiecki zabrał głos po swoim słynnym wywiadzie, którego udzielił polonijnym dziennikarzom na Florydzie. W oświadczeniu napisał: "Przyznaję, że pytanie dziennikarza o aktualne sprawy związane z polityką wzbudziło we mnie emocje. Mam ogromne poczucie porażki, przerwano moją pracę będącą moją pasją, uniemożliwiono realizację kolejnych moich pomysłów, projektów 'Orlików błękitnych' (basenów), 'Orlików białych' (lodowisk). Najnowsze informacje na temat przygotowań do EURO 2012 napawają rosnącymi obawami. A wszystkim tym projektom poświęciłem dwa lata". Mirosław Drzewiecki twierdzi, że wyemitowany wywiad "wypaczył sens jego wypowiedzi", która w dużej mierze dotyczyła golfa.

Kiedy czytam ten wywiad sądzę, że Drzewiecki ma bardzo dużo racji. Populizm w naszym kraju święci triumfy. :?
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 28.02.2010 11:59

Tomasz W napisał(a):Następni do zlustrowania: Sienkiewicz, Reymont, Prus i jeszcze paru innych.

Bełkot.
jp
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jp » 28.02.2010 14:01

jan_s1 napisał(a):
Tomasz W napisał(a):Następni do zlustrowania: Sienkiewicz, Reymont, Prus i jeszcze paru innych.

Bełkot.

Zgadzam się z przedmówcą. Zawsze znajdą się obrońcy donosicieli i innych konformistów. Tak to się w Polsce przyjęło, że zamiast bronić ofiar staje się w obronie winnych. Nikt nie myśli o skutkach i efektach takich działań. Co to znaczy, że współpraca Kapuścińskiego nie była groźna? A skąd autorzy tych słów to wiedzą? Skąd ta pewność, że ktoś z jego otoczenia nie ucierpiał? Dlaczego wybielamy takich ludzi?
Zawsze należy ujawniać prawdę o przeszłości. Chociażby w imię prawdy i uczciwości, a nie zakłamania i obłudy. W życiu należy mieć zasady i kręgosłup moralny. Najprościej udawać, że nic się nie stało i dać ciche przyzwolenie.
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 28.02.2010 14:50

jp napisał(a):
jan_s1 napisał(a):

Bełkot.

Zgadzam się z przedmówcą. Zawsze znajdą się obrońcy donosicieli i innych konformistów. Tak to się w Polsce przyjęło, że zamiast bronić ofiar staje się w obronie winnych. Nikt nie myśli o skutkach i efektach takich działań. Co to znaczy, że współpraca Kapuścińskiego nie była groźna? A skąd autorzy tych słów to wiedzą? Skąd ta pewność, że ktoś z jego otoczenia nie ucierpiał? Dlaczego wybielamy takich ludzi?
Zawsze należy ujawniać prawdę o przeszłości. Chociażby w imię prawdy i uczciwości, a nie zakłamania i obłudy. W życiu należy mieć zasady i kręgosłup moralny. Najprościej udawać, że nic się nie stało i dać ciche przyzwolenie.

Piszę o tym nie dlatego, że chcę kogokolwiek wybielać albo umniejszać czyjekolwiek winy. Nie wiem, czy ktoś ucierpiał czy nie, nie piszę o tym. Kapuściński był człowiekiem a nie krystalicznie czystą postacią z bajki. Jak każdy człowiek podlegał wpływom i poddawał się czasom w których przyszło mu żyć. Za życia wszyscy mu kadzili albo po prostu go szanowali. Istniał IPN a Pan Kurtyka jakoś na jego temat się nie wypowiadał. Dopiero po śmierci, osoba która była z Kapuścińskim zaprzyjaźniona, klepała go po ramieniu, nagle "odkrywa" jego zgubne skłonności. A teraz liczy na sprzedaż książki i obrywy z tego tytułu. Pomimo sprzeciwu rodziny.
Człowiek który dokonuje osądu, jest też człowiekiem. Jest nieomylny? Jakiż on ma mandat do osądzania? Sam nie ma sobie nic do zarzucenia. Czuje się z tym dobrze.
I to mi się nie podoba. To i tylko to.

Jeśli dla Was to jest bełkot, to chyba się nie rozumiemy.
jp
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jp » 28.02.2010 15:15

Nie rozumiemy się. Dobudowujesz historię zamazując kluczowy fakt donosicielstwa. Nie chcesz dać mu zarobić to nie kupuj książki. Twoja nadinterpretacja to manipulacja, która podważa sens jakiegokolwiek ujawniania donosicielstwa. Podkreśliłeś to w ostatnim zdaniu pisząc o Sienkiewiczu, Reymoncie, Prusie i paru innych.

Być może rzeczywiście nie miałeś tego na myśli, ale ta retoryka, którą media powtarzają jak mantrę, doprowadza do wybielania winowajców wielu cierpień i krzywd. Nie dziw się takiej reakcji.
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 28.02.2010 15:26

jp napisał(a):Być może rzeczywiście nie miałeś tego na myśli, ale ta retoryka, którą media powtarzają jak mantrę, doprowadza do wybielania winowajców wielu cierpień i krzywd. Nie dziw się takiej reakcji.

Nie ujmuje nikomu prawa do dochodzenia zadośćuczynienia za krzywdy. Sądy się tym zajmują i są w tych sprawach wyroki.
Co do retoryki, to w jednych mediach jest jedna, a w drugich inna. Zależy kto puszcza oko do kogo. Na tym budują swoją politykę partie polityczne w Polsce. I niech budują, mają prawo. Partie opierają swoją politykę na linii podziału w społeczeństwie. A tu linia wyraźnie istnieje (choćby między nami). Po prostu niektórym się podoba grzebanie w przeszłości i sensacje typu "on był agentem" a innym się to nie podoba. Mnie się nie podoba i nie wzbudza we mnie pozytywnych emocji. Nie uważam też, że ktoś może mieć monopol na prawdę. I to wyraziłem. Mamy wolny kraj i każdy może myśleć o tym jak chce. Na szczęście! :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone