Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.03.2009 20:50

jan_s1 napisał(a):Jasne, że znam inną historię, bo ta Twoja, wg której "Solidarność" na spółkę z Kwaśniewskim obaliła nie tylko PZPR, ale i za jednym zamachem ZSRR

Pisząc o "Solidarności" i byłym "prezio" chodziło o Wałęsę.
Tym razem Ty nie zrozumiałeś którego "prezia" miałem na myśli, tak jak ja nie zrozumiałem dokładnie, którego "prezia" miał na myśli atomics19.
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 25.03.2009 21:08

czy naszym zamiarem jest ciągłe grzebanie w mniej lub bardziej zamierzchłej przeszłości ( stopień zmierzchłości przeliczalny wedle daty urodzenia )...
kto wreszcie przekieruje wektory na przyszłość...
...
przecież to już niejaki Stańczyk dawał ( za pensję błazna ) receptury na przyszłość...
...
kiedy przyjdzie przełamanie ? wreszcie ?
:roll: :roll: 8) 8)
atomicsl9
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) atomicsl9 » 25.03.2009 21:10

jan_s1 napisał(a):
Przecież ogólnie wiadomo, że to Wałęsa z rodziną obalił komunę - przynajmniej sam tak powiedział. :lol:

:lol:
Ja tam o "rodzinie" nic nigdy nie słyszałem, ale za to często: "ja sam obalałem", "ja miałem rozwiązania", "to ja miałem końcepcje", etc...

pzdr :D
atomicsl9
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) atomicsl9 » 25.03.2009 21:14

jacky6 napisał(a):[color=blue]
czy naszym zamiarem jest ciągłe grzebanie w mniej lub bardziej zamierzchłej przeszłości

No mam wrażenie, że kilka wpisów popełniłem o czasach obecnych
i tym co się dzieje. Inni też. Że nie zostało podchwycone w stopniu Ciebie
satysfakcjonującym ? Też ubolewam... :D

To się zrobił taki freestyle (fristajl). Nikt nikogo nie przekona, nikt nie
słucha argumentów i kontrargumentów, czasem błyśnie ktoś błyskotliwym
tekstem, śmiesznie poczytać jak jest bez przesadnej zapalczywości... :lol:

pzdr
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 25.03.2009 21:26

atomicsl9 napisał(a):No mam wrażenie, że kilka wpisów popełniłem o czasach obecnych

zauważyłem...
... będąc w znacznej części zgodnym - kadzić nie chciałem...
zamierzałem i jeszcze lekko zamierzam - pchać wózek do przodu - choć siły mogą być różne i tempo...
...
jak przekonać adwersarzy o zamknięciu klubu ZBoWiD, pójść do przodu...

8) 8) :wink: :wink: :P :P
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.03.2009 21:30

atomicsl9 napisał(a):
jan_s1 napisał(a):
Przecież ogólnie wiadomo, że to Wałęsa z rodziną obalił komunę - przynajmniej sam tak powiedział. :lol:

Ja tam o "rodzinie" nic nigdy nie słyszałem, ale za to często: "ja sam obalałem", "ja miałem rozwiązania", "to ja miałem końcepcje", etc...

pzdr :D

To, co napisałem akurat słyszałem na własne uszy. Ciekawa jest inna sprawa. Wymyśl z głowy dowolną głupotę i ogłoś to, jako cytat z Wałęsy. Ludzie uwierzą, że on tak powiedział. Jeśli co bardziej dociekliwi zaczną szukać, to istnieje duża szansa, że znajdą.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.03.2009 21:39

jacky6 napisał(a):
atomicsl9 napisał(a):No mam wrażenie, że kilka wpisów popełniłem o czasach obecnych

zauważyłem...
... będąc w znacznej części zgodnym - kadzić nie chciałem...
zamierzałem i jeszcze lekko zamierzam - pchać wózek do przodu - choć siły mogą być różne i tempo...
...
jak przekonać adwersarzy o zamknięciu klubu ZBoWiD, pójść do przodu...

8) 8) :wink: :wink: :P :P

Pewnie, że można pójść do przodu. Ale jak w takim razie potraktować znaną kwestię z Orwella: "kto panuje nad przeszłością, panuje nad teraźniejszością, a kto panuje nad teraźniejszością, panuje nad przyszłością"?
atomicsl9
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) atomicsl9 » 25.03.2009 21:47

jacky6 napisał(a):[color=blue]

Jako, że wektory muszą mieć prócz zwrotu punkt podparcia, więc należy ten punkt próbować wypracować. Nielekkie to jest, ale "pchanie wózka"
wespół być może pomoże. Choć fundamentalizm adwersarzy w tej materii jest niemały :lol:
Ten punkt, to wbrew pozorom bardzo istotna sprawa jest... :wink:
Jan w poprzednim wpisie, ciekawie to ujął w kontekście Orwellowskim :idea: (oś czasu...jakby co...;) )

pzdr
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.03.2009 21:58

jacky6 napisał(a):
czy naszym zamiarem jest ciągłe grzebanie w mniej lub bardziej zamierzchłej przeszłości ( stopień zmierzchłości przeliczalny wedle daty urodzenia )...
...
przecież to już niejaki Stańczyk dawał ( za pensję błazna ) receptury na przyszłość...
...

No właśnie - powiedz mi proszę kiedy?
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 25.03.2009 22:12

JacYamaha napisał(a):
jacky6 napisał(a):
...

No właśnie - powiedz mi proszę kiedy?

nie jest to takie trudne...
...
wtedy - gdy dzisiejsi {...} włożą kalesonki na zimę i barchanki na doopkę a mochery na główkę...
...
do tego czasu będziem walić grochem o mur ( niekoniecznie berliński alebo stoczniowy )...

:wink: :wink: :P :P
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 25.03.2009 22:15

z mojej strony dedykacja - na dobrą nockę...
===
ostatni Kowboy Rzeczypospolitej ścigany listem gończym przez "pseudocyklistów"...
a mnie jest szkoda WC - kwadransa...
to była nie tylko sztuka walnięcia kubkiem ( pustym ) w stół :-))
===
trudna sztuka do zgryzienia pod poduszkę ?
:roll: :roll: :P :P
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 25.03.2009 22:25

Filtrowane informacje

Sprawujący władzę wykonawczą uczą nas słuchać i czytać informacji, jednak wytrenowani przez Jana Rema (właśc. Jerzego Urbana) potrafimy odrzucać plewy, czytać i słuchać między wierszami i żadne dementi Pawła Grasia nie jest w stanie zakłamać prawdy, choćby autorytet "michnikowszczyzny" określał tą wiadomość jako debilny njus (news). Tylko człowiek mający dobre związki ze specsłużbami, jest w stanie skanalizować zewsząd wypływające przecieki, (tak się premierowi wydawało) tak by uniknąć dwuznacznej sytuacji, by dziennikarze otrzymywali informacje wcześniej uzgodnione. Tusk nie miał zaufania do byłej rzeczniczki, w końcu zdecydował się na Pawła Grasia", jak powiedział, "Niezdolnego do manipulacji, opowiadającego się za informacją, a przeciwko propagandzie", o "wrodzonym obrzydzeniu do kłamstwa".

Standardy i sprawowanie władzy.

Tusk dobrowolnie zrezygnował z wcześniej zapowiadanych standardów, mówiąc: "Takie jest życie" udzielając immunitetu na nieprawość w imię utrzymania władzy. Automatycznie poszedł sygnał zezwalający na podreperowanie funduszami publicznymi rodzinki i znajomych tak, by cię nie złapał prokurator na czynach kryminalnych. Takiej logiki Tuska nie wolno nam zaakceptować! Sztabowcy platformy doradzili Tuskowi konstatację i wygłoszenie wykładu nt. różnicy poglądów odnośnie standardów, aż tu nagle wyświetlono aferę Misiaka. Jednak "pawlakowy" zwyczaj służby Ojczyźnie pozostał a nawet zwiększyło się poczucie bezpieczeństwa zajmujących stanowiska kierownicze na różnych poziomach władzy. Tusk wpadł w matnię "pawlakowych" układów, za cenę utrzymania stołka zdolny jest posunąć się do zawiązania koalicji ze znienawidzonym Pisem. Mroczna strona PSL-u to tajemnica poliszynela i Tusk nie da się wpuścić w logikę zerwania koalicji. Jak się okazuje, Tuskowi etyka politycznej odpowiedzialności jest obca, a publikacje i komentarze piętnujące hipokryzję i dwulicowość Tuska, jak miód na serce "pawlakowych". Od Tuska nie należy oczekiwać reakcji, w myśl: "Niech stanie się sprawiedliwość, choćby miał zginąć świat", Tuska słowa to: "Moje możliwości perswazji nie są zbyt duże", - szaleńcza logika nakazuje Tuskowi trwać! Tusk zapomniał o zastosowaniu znanego mu kodeksu dobrych praktyk, kiedyś postulat programowy platformy! Tusk tłumaczy swoje zachowanie, argumentując: "Widzicie, oni są tacy i nic nie mogę zrobić", zapomina o postawie etycznej polityki, głoszonej w kampanii wyborczej!

Gabinet Tuska trwa!
Ostatnio edytowano 26.03.2009 09:40 przez bonar, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.03.2009 22:27

jacky6 napisał(a):
nie jest to takie trudne...
...
wtedy - gdy dzisiejsi {...} włożą kalesonki na zimę i barchanki na doopkę a mochery na główkę...
...
do tego czasu będziem walić grochem o mur ( niekoniecznie berliński alebo stoczniowy )...

:wink: :wink: :P :P

Odpowiem tak
zebik napisał(a):Jacky6 jak możesz pisz normalne posty , a nie jakieś z drugim i trzecim dnem. Na prawdę nie doda ci to splendoru
atomicsl9
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) atomicsl9 » 25.03.2009 22:32

jacky6 napisał(a):
z mojej strony dedykacja - na dobrą nockę...
===
ostatni Kowboy Rzeczypospolitej ścigany listem gończym przez "pseudocyklistów"...
a mnie jest szkoda WC - kwadransa...
to była nie tylko sztuka walnięcia kubkiem ( pustym ) w stół :-))
===
trudna sztuka do zgryzienia pod poduszkę ?
:roll: :roll: :P :P

Kowboy to wolny człowiek teraz chyba. Wyprowadził się z kołchozu i
"ścignąć" go nie będzie proste nienawistnym aktywistom politically corectness. mam nadzieję Jacky :x
Dla Ciebie Jacky i dla wszystkich na zawsze :idea: :
ostatnio słucham, tekstu też staram się, MPT

pzdr[/url]
Ostatnio edytowano 25.03.2009 22:42 przez atomicsl9, łącznie edytowano 1 raz
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 25.03.2009 22:39

JacYamaha napisał(a):Odpowiem tak... Jacky6 jak możesz pisz normalne posty , a nie jakieś z drugim i trzecim dnem. Na prawdę nie doda ci to splendoru

jeszcze nie zasnąłem - ( wnuczka nie POzwala )...
pls - clear - co to jest "normalne posty"...
komentarza nie dowalam...
:wink: :wink: :roll: :roll: :P :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone