Wiktor Woroszylski "Akt oskarżenia"
Jaki brzydki jest ten człowiek
Ze zdekomponowaną twarzą Z powieką
jak kurtyna co się zacięła
wpół zsuniętą na oko
Z kneblem krwi na wargach
Jego brzydota
jest wywrotowa Na równym miejscu
nogi uginają się pod nim
Złamana linia jego rąk
podnosi rękę
na strzelistość waszych luf i pozdrowień
Nic nie przemawia za nim
Za nim
mur
Sam nie przemawia za sobą
Jest niemy Odmawia
Wysoka Ludzkości
Jego przepocona koszula
to wrogi sztandar
Jego oddech nieświeży
zatruwa atmosferę
Jego smutek to zamach
na pogodę bliźnich
To oczywiste że
za uporczywe trwanie w brzydocie
człowiek ten winien zostać zapomniany
przez żyjących w pięknie.
Intencje wiersza są jasne: należy odrzucać pozory i kłamstwo, i zawsze bronić swoich poglądów, nawet jeśli zostaje się samemu i płaci za to wysoką cenę.
Wiktor Woroszylski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiktor_Woroszylski był poetą którego miałem to szczęście spotkać podczas mszy świętej za Ojczyznę (posiadam jego dedykację)w mrocznym czasie stanu wojennego w sosnowieckim kościele, liturgię sprawował ks. Marek Łabuda z Włoszczowej.
Dzisiaj "Fiki Miki", "Koziołek Matołek" - żart i kpina w rękach profesora polityka i PR-owców to oręż walki politycznej. Autorytetem dla pierwszorocznych studentów i wykładowcą dziennikarstwa Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej im. Wojciecha Korfantego w Katowicach jest Kuba Wojewódzki. Nie do zaakceptowania jest opluwanie Polski przez europosła, z poza jej granic. To ma nas śmieszyć, pijany Prezydent Kwaśniewski i na ten wzór tworzone filmiki o byłym i obecnym premierze? To ma być płaszczyzna rozmowy politycznej, gdzie wicemarszałek sejmu pluje mi po ekranie telewizora?
Dlaczego córka moja musiała kończyć studia poza granicą naszego kraju, Polska jest naszym najwyższym dobrem, dlaczego od 14-stu lat musi wzbogacać bogaty już niemieckojęzyczny kraj? Jakim prawem politycy okłamują naród tak doświadczony, dlaczego kpią i śmieją się z "moherów"? Babcia, pani profesor o światłym rozumie obdzieliła by wielu polityków swoją wiedzą!!!.
Boni, Pitera, Niesiołowski, Olechowski, Merkel, Misiak, Sawicka, Schetyna, prof. Koziołek Matołek vel Fiki Miki, Dzikowski, 600 mln zł na stadion Waltera (kto i co jeszcze?), choćby nic nie było na rzeczy, to odczucie społeczne jest inne niż to prezentowane w gazetowyborczej propagandzie i T(usk) V(ision) N(etwork). To ma być nasz wkład i testament dla naszych dzieci, taką wymarzyliśmy sobie i o taką walczyliśmy wolną demokratyczną Polskę? Spójrzmy wokół, bieda i bezrobocie nasila się z każdym dniem, a senator Rulewski i Frasyniuk (na przebywającego w więzieniu zbierałem pieniądze) przepoczwarzyli się w liberałów zapominając o swoich korzeniach.. podpięli się i płyną z prądem - wiem jednak, zbliżają się do głębin i zawirowań.
To dla nich podczas zagłębiowskich pielgrzymek na Jasną Górę zbieraliśmy fundusze rozprowadzając "cegiełki", to dla nich podczas mszy św. w Dąbrowie Górniczej śpiewała śp. Stefania Woytowicz
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stefania_Woytowicz , to w Mistrzejowicach u ks. Jancarza i Isakowicza-Zaleskiego ukrywane były dzieci TW "Bolka". Czy to się nie liczy, dlaczego mamy żyć na wpół przysłoniętą pamięcią?