Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 15.03.2009 22:12

lubelski napisał(a): A co muzyki...mam tę przyjemność pamiętania dźwigania ciężkiego jak ..wiadro węgla magnetofonu ZK-120 do kumpla który nagrał właśnie Muzyczną Pocztę UKF.
.....czy to tęsknota za socjalizmem...nie to tęsknota do młodości, do właśnie takich czasów, do kumpli i kumpelek których już coraz mnie... ja to tak postrzegam..pozdrawiam

z dedykacją..

Obrazek

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.03.2009 22:15

JacYamaha napisał(a):Lubelski dobrze gada...

Jacek bo drażnią mnie takie uogólnienia że wszystko co było to złe, niedobre, komunistyczne.
Pamiętam taką akcję którą prowadzono w Teleranku...chyba nazywała się "Niewidzialna ręka". Chodziło o taką anonimową pomoc ludziom starszym , zniedołężniałym.
Pewnie ..zaraz oponenci napiszą komusze zagrywki..ale dzięki tej akcji a trwała spory okres czasu ilu ludziom starym, schorowanym przyniosła pomocy?. Przykłady można mnożyć ze nie tylko było źle i czerwono.. . I nie chodzi tu o gloryfikowanie komuny, socjalizmu czy jak byśmy tego nie nazwali.
Jaką ma ocenę np. dzień 1 maja w oczach 5-8 latka???. Że to złe..nie to była super frajda..najpierw pochód, potem w całym mieście imprezy, wspólny spacer z Rodzicami, lody... Refleksje przyjdą potem, w miarę dorastania(za niebycie na pochodzie zabrali mi premię ). Dlatego tamte czasy postrzegam jako okres szczęśliwego dzieciństwa a nie jakiejś walki politycznej. Trzeba też umieć ocenić na chłodno że nie wszystko, bez wyjątku było złe. A efekt wychowania młodzieży według metody Spocka (chyba tak to się pisze) są dziś widoczne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.03.2009 22:19

Jacky6 .takiego nie miałem...mój był z tym magicznym, zielonym oczkiem, jeszcze nie tranzystorowy.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 15.03.2009 23:00

Ja też takiego nie miałam ,musiałam się mocno naharować coby zdobyć takiego kaseciaka

Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.03.2009 23:20

Wspomnień c.d. - miałem gramofon Bambino

Obrazek
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.03.2009 23:38

mkm napisał(a):... i gdyby nie te szarpidruty :wink: , to kto wie , czy w ogóle byłby mini - max Kaczkowskiego :wink: :D
Pozdrav.

I powiem jak zgredzio:
kto dziś tak śpiewa? kto ma taki głos???

być może to podstarzałe "retro" ... ale czy od tego czasu powstało coś lepszego? Czy wogóle obecna muzyka młodzieżowa, jest w stanie wyłonić takiego kalibru głosy i artystów? OK. niech to będzie rap, techno, hip-hop, pop itp.. ale czy jest obecnie choć kilka tak wspaniałych głosów i muzyków jacy byli w latach 60-tych i 70-tych..?

A i Szarik i Janek z Gustlikiem i cały ten PRL-owski propagandowy chłam też były chyba lepsze od obecnego reality-wdupęzaglądamkażdemu współczesnego obrzydlistwa!
Tamto było zwykłą, w sumie śmieszną, propagandą i mało kto wierzył w te brednie promowane przez Czerwonych. Po prostu Janek był OK i Marusia niczego sobie.. itp.. i się oglądało..
A obecnie niestety ludzie naprawdę łapią się na ten kit, który promuje TV i to dopiero jest indoktrynacja... ludzie na prawdę zaczynają wierzyć, że sukces i "moje 5 minut" da im szczęści i wyzwoli z szarej przeciętności.. ech..
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2009 07:25

janniko napisał(a):.......ludzie na prawdę zaczynają wierzyć, że sukces i "moje 5 minut" da im szczęści i wyzwoli z szarej przeciętności.. ech...

Szczególnie w programach typu: "moment prawdy" :roll:
Czyli przykład na totalne upodlenie i zdziczenie dla kilkudziesięciu złotych :twisted:
Już na początku lat 90-tych twój krajan śpiewał o tym - tylko wtedy to była wersja "light" dziś już mamy wersje "hard"
janniko napisał(a):.......Tamto było zwykłą, w sumie śmieszną, propagandą i mało kto wierzył w te brednie promowane przez Czerwonych.Po prostu Janek był OK i Marusia niczego sobie.. itp.. i się oglądało....

A z tym też masz racje - jak ktoś widzi indoktrynacje i tym podobne bzdury we wszystkim to i w spokoju "animal planet" nie oglądnie szukając i tam podstępu :lol:
Ostatnio edytowano 16.03.2009 07:54 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.03.2009 07:38

lubelski napisał(a):...Jaką ma ocenę np. dzień 1 maja w oczach 5-8 latka???. Że to złe...

Już gdzieś wspominałem - w Gdańsku dzieciaki z podstawówki demokratycznie wybrały patrona szkoły - Brzechwę. Niestety w swej małolackiej nieświadomości nie wiedziały co był uczynił w przeszłości tenże. Zakrzyczeli na Radzie Miasta. Dzieciaki wielkie 8O :?:
nawet było powiedziane, że Brzechwa be ale akurat się Religa trafił - może weźmiecie - taka promocja.
Bez komentarza...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2009 08:06

janniko napisał(a): Marusia niczego sobie..

no tutaj się z Tobą Janniko nie zgodzę..tylko Lidka... nawet miałem lusterko kieszonkowe z jej podkolorowaną podobizną foto. Jak napisałeś..he he zgredzie pewnie pamiętają takowe :wink: :wink: :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.03.2009 08:15

Dla znawców "kultowego" serialu kto jet kto :?: :wink:

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.03.2009 08:42

mkm napisał(a):... i gdyby nie te szarpidruty :wink: , to kto wie , czy w ogóle byłby mini - max Kaczkowskiego :wink: :D
Pozdrav.

I jeszcze wspominając wymienię środową "wpół do trzynastej" i resztę w tonacji...
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 16.03.2009 08:49

JacYamaha napisał(a):
jan_s1 napisał(a):...Zadziwia mnie tylko jeden powtarzający się motyw - jeśli ktokolwiek wygłosi opinię, z którą nie sympatyzują, oznacza to tylko jedno - taki ktoś musi być na żołdzie u Ojca Dyrektora. ...

Bez przesady - to duże uproszczenie.
Lubelski dobrze gada...

To nie jest uproszczenie - wystarczy przejrzeć dwa (jeśli się nie mylę) wątki - przykładów jest wystarczająca ilość. Mnie to ani ziębi, ani grzeje, ale (nie ja pierwszy to zauważyłem) poziom rozmowy chwilami staje się katastrofalny. Jeśli ktoś uważa ojca Rydzyka za największe zło na tej Ziemi i wszystkich swoich oponentów (wierzących i niewierzących ; z prawa i z lewa) ładuje do tego samego worka to nie jest to ani mądre, ani śmieszne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2009 08:54

Janusz Bajcer napisał(a):Dla znawców "kultowego" serialu kto jet kto :?: :wink:

Obrazek

hmm ciężko będzie ale spróbuję.... ten po lewej to Imnimor ze sztuki "Igraszki z diabłem" w środku to Wanda z "Szatana z 7 klasy" a ta po prawej to żona Marka Walczewskiego chyba dobrze....... :wink: :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.03.2009 09:00

Andrzeju - odpowiedź celująca :lol: ale są tez inne odpowiedzi :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2009 09:07

JacYamaha napisał(a):I jeszcze wspominając wymienię środową "wpół do trzynastej" i resztę w tonacji...

..jeszcze takie nazwiska jak Janiszewski, Gaszyński, Mann......a wpół do trzynastej....dziadek Poszepszyński i wielka żyła dżemu, nie wpominając o Mandzurii, Kulisy Srebrnego Ekranu....." hajda na koń..wszystkim nam się........ Los Andos.... heh..ponadczasowe. :wink: rozrywka przez wielkie R
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone