Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Kielc - czemu nie krócej?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ghs
Turysta
Z Kielc - czemu nie krócej?

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghs » 13.06.2009 21:28

Witam.

Chciałem z Kielc przez Budapeszt pojechać i ku memu zdziwieniu Google Maps mi zasugerowało dwie trasy nieco na około:

Obrazek

No i teraz się zastanawiam - dlaczego nie tak, jak niżej? Nawet samo Google pokazuje, że krócej i szybciej. Jakieś zasadzki tam są? Dodam, że zależy mi też na ładnych widoczkach.

Obrazek
zendzio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zendzio » 13.06.2009 21:43

Śmigaj na Presow, bez 2 zdań, trasa dopiero co przemierzona, 1,5 kkm do Orebica ;)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 14.06.2009 05:21

1. Jadąc z Krakowa, jeździmy przez Chyżne, Zvolen, Budapest itp
2. Jadąc z Rzeszowa, jeździmy przez Presov, Miskolc, Budapest itp.
Trasa 1 jest krótsza, ale trochę bardziej kręta.
Trasa 2 - lepsza droga. Odcinek węgierski: od granicy do Miskolca nowa dwupasmówka, a dalej do Buda. - autostrada.
Więc uwzględniając drogi poza granicami Polski prawdopodobnie na jedno wyjdzie czasowo, ale rozważyłbym dobrze odcinek "polski", ponieważ wydaje mi się, że szybciej przejedzie się przez Kielce-Kraków-Chyżne, niż Kielce-N.Sącz-Piwniczna. Zakopianka jest już przejezdna, ale nie wiem jak wygląda ten odcinek od Zakopianki do Chyżnego (w zeszłym roku był tragiczny).

Trasa przez Bratysławę - to jakieś nieporozumienie. No, ale cóż, komputery wciąż jeszcze są niedoskonałe.... 8)
Kasiulka85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiulka85 » 14.06.2009 10:03

My w tamtym roku ze Starachowic jechaliśmy na Rzeszów i dalej przez Presov i Miszkolc :)
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 14.06.2009 23:09

W ubiegłym roku zrobiłem trasę z Kielc przez Nowy Sącz, Piwniczną, Presov i dalej przez Budapeszt do Chorwacji. W sumie może trochę bliżej, ale komfort jazdy dużo gorszy niż przez Czechy i Austrię - zwłaszcza przez Polskę i Słowację (na Węgrzech - od Miskolca jest już autostrada, więc OK). W tym roku wracam na moją "starą" trasę - czyli Cieszyn - Brno - Graz itd.

Pozdrawiam
Tomek
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 17.06.2009 09:40

Patrząc na twój pierwszy screen z mapami polecam w 100% trasę prawą, z małą korektą: jedź przez Tarnów (bardzo dobra droga z Kielc), potem na Gorlice i przejście w Koniecznej. Doskonała trasa, jedzie się szybko i przy tym cudne widoczki na Beskid Niski. Potem oczywiście Preszow. Koszyce, itd.
Jestem z Tarnowa i piąty raz jadę do Chorwacji właśnie tędy.
Odcinek Tarnów-Konieczna pokonujesz w ok. 1 godzinę, 15 minut.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 17.06.2009 11:51

Ja prawie zawsze do Budapesztu jeździłem - ostatnią podaną trasą (przez Chyżne) najkrótsza. Za Donovaly ca' 10 km po lewej stronie masz dobrą knajpkę z pysznym i tanim jedzonkiem (cała w drzewie z dużym parkingiem).

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi