Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Gorzowa Wlkp. do Makarskiej Prośba o pomoc życzliwych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Porter11
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Porter11 » 06.08.2009 07:50

Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów. Mam na imię Mariusz i jestem z Gorzowa Wlkp. Jestem tu "pierwszakiem" i poraz pierwszy mam zamiar wybrać się do Chorwacji. Obiecałem to swojemu dziecku i pomimo zapoznania się z kosztami które mnie przeraziły zrobię wszystko zeby moja córka która żyje tym wyjazdem już od miesiąca nie była zawiedziona. Jednak mam trochę ograniczone możliwości finansowe i chcę jak najbardziej "przyciąć" koszty. Dlatego bardzo Was prosze o pomoc. Proszę również o wyrozumiałość. Mam dwa dni do wyjazdu i czytam nocami to forum. Wiem że temat ten pojawiał się wiele razy i uwierzcie mi że przeczytałem te wszystkie posty (niektóre po kilkadziesiąt stron) i mam jeszcze większy bałagan. To mój pierwszy wyjazd za granice a do tego tak daleko więc zrozumcie moje obawy. Proszę kogoś licząc na uprzejmość aby opisał mi krok po kroku jak objechać Słowenię aby nie płacić za winietę. Będę jechał z Gorzowa Wlkp. przez Niemcy (świecko) - Austrię i Słowenię. Taką trasę pokazuje mi google http://maps.google.pl/maps?hl=pl&tab=wl. Jenak chciałbym objechać autostradę w Słowenii ale nie wiem nawet gdzie zjechać czy już w Austrii a co dalej??? Aha zapomniałem dodać iż chciałbym jechać do Makarskiej. Poza tym przeraża mnie koszt autostrady już CRO gdzie wyszło mi że będę musiał zapłacić 285 kun w jedną stronę. W dwie strony to jakieś 80 euro. Czy da się jechać tą trasą bliżej morza - wzdłuż wybrzeża aby nie płacić tyle za autostradę??? Bardzo Was proszę o pomoc Naprawdę czytałem wszystkie posty ale są dla mnie niezrozumiałe - każdy pisze co innego. Może ktoś jechał podobną trasą i mógłby mi pomóc.
Porter11
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Porter11 » 06.08.2009 08:05

przepaszam ale podany przeze mnie link do google nie pokazuje tej trasy tylko samą mapę Nie wiem dlaczego. W kazdym bądź razie po wpisaniu Gorzów Wlkp. - Makarska jest to ta pierwsza trasa wyświetlana przez Google przez Regensburg w Niemczech.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.08.2009 08:08

Drogi Kolego - na wszystkie Twoje pytania jest odpowiedź na forum. Nie trzeba pisać tylko czytać, czytać, czytać.
Na początek polecam FAQ.
becia25
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) becia25 » 06.08.2009 08:24

Proponowałabym spore zakupy w Polsce przed wyjazdem jeżeli chcesz naprawdę zaoszczędzić.Co do drogi wzdłuż wybrzeża w Cro to podobno jest bardzo kręta,więc jeśli Ci się nie spieszy to i tamtędy można jechać.Ja niestety jadę przez Słowację i Węgry więc nie pomogę w objechaniu autostrad w Słowenii.życzę powodzenia
__Marcin__
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) __Marcin__ » 06.08.2009 08:33

Porter11 napisał(a):Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów. Mam na imię Mariusz i jestem z Gorzowa Wlkp. Jestem tu "pierwszakiem" i poraz pierwszy mam zamiar wybrać się do Chorwacji. Obiecałem to swojemu dziecku i pomimo zapoznania się z kosztami które mnie przeraziły zrobię wszystko zeby moja córka która żyje tym wyjazdem już od miesiąca nie była zawiedziona. Jednak mam trochę ograniczone możliwości finansowe i chcę jak najbardziej "przyciąć" koszty. Dlatego bardzo Was prosze o pomoc. Proszę również o wyrozumiałość. Mam dwa dni do wyjazdu i czytam nocami to forum. Wiem że temat ten pojawiał się wiele razy i uwierzcie mi że przeczytałem te wszystkie posty (niektóre po kilkadziesiąt stron) i mam jeszcze większy bałagan. To mój pierwszy wyjazd za granice a do tego tak daleko więc zrozumcie moje obawy. Proszę kogoś licząc na uprzejmość aby opisał mi krok po kroku jak objechać Słowenię aby nie płacić za winietę. Będę jechał z Gorzowa Wlkp. przez Niemcy (świecko) - Austrię i Słowenię. Taką trasę pokazuje mi google http://maps.google.pl/maps?hl=pl&tab=wl. Jenak chciałbym objechać autostradę w Słowenii ale nie wiem nawet gdzie zjechać czy już w Austrii a co dalej??? Aha zapomniałem dodać iż chciałbym jechać do Makarskiej. Poza tym przeraża mnie koszt autostrady już CRO gdzie wyszło mi że będę musiał zapłacić 285 kun w jedną stronę. W dwie strony to jakieś 80 euro. Czy da się jechać tą trasą bliżej morza - wzdłuż wybrzeża aby nie płacić tyle za autostradę??? Bardzo Was proszę o pomoc Naprawdę czytałem wszystkie posty ale są dla mnie niezrozumiałe - każdy pisze co innego. Może ktoś jechał podobną trasą i mógłby mi pomóc.

Objazd autostrady w Słowenii myślę że jasno przedłożone ...
forum/viewtopic.php?t=19656

A tutaj dojazd starą drogą przez Plitvice i Knin na południe CRO ...
forum/viewtopic.php?t=17814
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 06.08.2009 08:51

Porter11 napisał(a):Proszę kogoś licząc na uprzejmość aby opisał mi krok po kroku jak objechać Słowenię aby nie płacić za winietę. Będę jechał z Gorzowa Wlkp. przez Niemcy (świecko) - Austrię i Słowenię.

Jak już miniesz Graz, to przed granicą słoweńską musisz zjechać z autostrady zjazdem 226. Popatrz na mape.
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 06.08.2009 11:21

Jak jesteś z Gorzowa to proponuje przez Zieloną Góre :lol:
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 06.08.2009 20:34

Porter11 napisał(a): Czy da się jechać tą trasą bliżej morza - wzdłuż wybrzeża aby nie płacić tyle za autostradę???

Od Zagrzebia na południe,jeśli nie chcesz autostradą,najlepiej starą 1-ką (Karlovac,Plitvice itd.)
Ósemka to serpentyny i prędkość "rowerowa"na wielu odcinkach.Wg mnie to żadna oszczędność.
Pozdrawiam.
chalek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chalek » 06.08.2009 22:33

becia25 - jak wyglada twoja trasa z Przasnysza?
becia25
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) becia25 » 08.08.2009 07:46

Jadę przez Słowację i Węgry.
Bero2
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bero2 » 09.08.2009 16:51

Jadę podobnie jak Ty przez Niemcy, Austrię i Słowenię. Wyjeżdżam za godzinę o 19.00.
Pozdr.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone