Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd w sobotę do Grazu-Cieszyn/Żylina czy Cieszyn/Brno ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
M_i_m_i
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) M_i_m_i » 19.08.2009 09:58

Witam wszystkich serdecznie,
Przeczytałam wszystkie wątki na temat tras dojazdu ale nadal nie wiem, którędy jechać - wyjeżdżamy w sobotę rano, po południu chcemy dotrzeć na nocleg do Grazu a potem Plitvickie Jeziora - Tucepi.
Wg mapy droga przez Żylinę wygląda na krótszą i można ominąć Wiedeń, z kolei GPS zapytany o szybką trasę z Cieszyna do Grazu pokazuje trasę przez Brno - różnica w czasie dość znaczna, na niekorzyść Żyliny. natomiast wg Viamichelin trasa szybka to trasa właśnie przez Żylinę. Ponieważ nie dowierzam takim urządzeniom, chciałabym zapytać osoby, które znają te trasy: zależy mi na szybkim i w miarę bezproblemowym dojezdzie - jadę z dzieckiem, mamą i starszą osobą, sama też nie uważam się za super kierowcę, orientację w terenie mam taką sobie więc nie chciałabym komplikować zanadto trasy - mam wprawdzie GPS z mapą Navteq ale nie wiem, na ile się sprawdzi.
Czy wyjeżdzając w sobotę rano ok. 6 z ok. Krakowa mogę spodziewac się korków na trasie do Grazu?
Z góry dziękuję za wszelkie rady i pozdrawiam,
M.
banatom
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banatom » 19.08.2009 10:18

Witam
Wracałem z Tucepi w sobotę i przejechałem trasę w 18 godzin do Tychów.
Korek na granicy Slo/Hrk na 2 godziny stania (do Cro mniejszy),tankowanie gazu w Austrii 1 h oraz obiad w Słowacji 1 godzina + mniejsze postoje na na odpoczynek i tankowanie.
Jeżeli pojedziesz przez Żylinę musisz się liczyć ze zjazdem z autostrady po kilkunastu kilometrach i przejazdem przez miasto (i tu korek),roboty drogowe przed Bratysławą (80 / h ) oraz roboty drogowe przed Wiedniem, a tam widziałem 5 km korek w drodze do CRO.Dalsza trasa bez żadnych problemów szybko i sprawnie.Pozdrawiam.
Greg69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg69 » 19.08.2009 10:27

Witaj! Wprawdzie w Cro byłem tylko dwa razy, ale różnymi trasami i mam pewne doświadczenia. Otóż, ćwiczyłem dwa warianty z Suwałk w tamtą stronę:
1/ Suwałki, Wawa, Cieszyn, Ołomuniec, Brno, Mikulov (nocleg), Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb, Split i dalej;
2/ Suwałki, Wawa, Cieszyn, Żylina, Bratysława, obwodnica Wiednia, Graz (nocleg) i jak wyżej.
Gdybym miał jechać trzeci raz - a mam nadzieję, że do tego dojdzie - to zmodyfikowałbym dojazd, tzn. z Cieszyna pojechałbym do Brna i na Bratysławę i dalej jak w wariancie 2. Przez Żylinę można stracić naprawdę dużo czasu. Wszystko zależy od szczęścia, czy trafisz na większe lub mniejsze natężenia prac drogowych, m.in. przed Poważską Bystricą i na autostradzie przed Bratysławą. Poza tym w tym wariancie trzeba przejechać kilkadziesiąt kilosów zwykłymi drogami w Czechach i na Słowacji.
Jadąc przez Brno cały czas poruszasz się po drogach dwujezdniowych, które początkowo oznaczone są jako ekspresowe a później za Ołomuńcem już autostrada bez przerwy aż do Ptuja na Słowenii (winieta miesięczna 15 euro - nowy, 20-kilometrowy odcinek z Mariboru oddany niedawno). Pozostanie Ci niecałe 20 km do granicy Cro i znowu autostrada. Aha! Istotne jest to, że nie wjeżdżasz do Wiednia w żadnym wariancie. Drogi są dobrze oznaczone, ale naprawdę warto posiłkować się GPSem. Radziłbym jedynie przed wyjazdem ponotować numery dróg i węzłów oraz miejscowości, przez które będziesz przejeżdżać - tak dla własnego dobrego samopoczucia.
Pozdrav i miłego wypoczynku!
PS. Ponieważ wróciłem stamtąd tydzień temu, to już Ci zazdroszczę. :D
dawidski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidski » 19.08.2009 10:57

Witam,
dwa tygodnie temu jechałem w okolice Splitu.
Przejrzyj sobie mój post.
forum/viewtopic.php?t=25506&highlight=
W tamtą stronę wyjeżdżałem w niedzielę rano, po drodze żadnych korków.
Tak jak kolega wyżej napisał, w Czechach jest parę kilometrów po normalnych drogach, ale uważam, że bez żadnego kłopotu.
Tylko nie wiem, jak jemu udało się nie wjeżdżać do Wiednia. Ja jechałem z mapą i według drogowskazów, i przejechałem przez Wiedeń. Ale cały czas praktycznie po dwa, trzy pasy, i bez żadnego kłopotu.
Greg69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg69 » 19.08.2009 11:26

Szybkie sprecyzowanie - przez Wiedeń jechałem w wariancie przez Brno, Mikulov i również poszło bez większych problemów, chociaż był to poniedziałek rano (2-ga połowa czerwca 2007). Trochę czasu gubi się tutaj na odcinku od Mikulova do wewnętrznej obwodnicy Wiednia. Będzie super, jak Austryjacy skończą autostradę od Mikulova, a przynajmniej aktualnie budowany odcinek łącznie z przejściem przez Wiedeń. Ciekawe tylko, kiedy to będzie?
W wariancie przez Bratysławę nie wjeżdżałem do Wiednia, lecz "wylądowałem" na południowej obwodnicy i nastepnie zjazd na autostradę do Graz. Poszło jak po maśle.
Podtrzymuję radę, żeby jechać przez Brno i Bratysławę. Otwarte pozostaje pytanie, gdzie zamierzasz nocować? Polecam Oekotel pod Graz - zjazd południowy z autostrady na lotnisko.
Sorki za nieścisłości. :)
M_i_m_i
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) M_i_m_i » 19.08.2009 13:46

Podtrzymuję radę, żeby jechać przez Brno i Bratysławę. Otwarte pozostaje pytanie, gdzie zamierzasz nocować? Polecam Oekotel pod Graz - zjazd południowy z autostrady na lotnisko.
Sorki za nieścisłości. :)[/quote]

Dokładnie w tym hotelu zamierzam nocować, już zrobiłam rezerwację - zdziwiłam się tylko trochę że wszystko na telefon i nie oczekują potwierdzenia mailem, ale mam nadzieję że faktycznie rezerwacja jest.

Skoro byłeś w tym hotelu mam pytanie- czy daleko jest do cetrum i czy warto wybrać się tak wieczorem ? I od której jest śniadanie ? Rano chcemy jak naszybciej wyruszyć w stronę Plitvic.
Greg69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg69 » 19.08.2009 14:21

...odpowiadam:
Rezerwacją się nie stresuj - jest na 100%
Do centrum jest około 6-7 km i warto zobaczyć. Zaparkujesz w rejonie centrum i jeżeli będziecie mieć jeszcze siły, to można trochę podreptać. Użyj GPS - wrzuć mu parkingi w centrum i daj się zprowadzić na wybrany - szybko i bezstresowo. Centrum wieczorem jest spokojne i pustawe.
Warto też przespacerować się nad pobliskim zalewem rekreacyjnym. Wybór należy do Was.
Śniadanie jest chyba od 7.00 a może wcześniej. Nie jestem pewien, gdyż będąc kierowcą w mojej rodzinie skorzystałem z przywileju dłuższego o 30min. pospania i jak zszedłem bufetu jeszcze półprzytomny, to wszystko było przygotowane przez Żonę i Dzieci :D
Problem ze śniadaniem polega na tym, że śpiochy muszą odstać co nieco w kolejce (szwedzki bufet w austriackim wydaniu głównie dla Polaków).
Aha - w pokojach nie ma lodówek, więc schłodzenie wina lub piwka nie jest możliwe :roll: .

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone