Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jaski
Turysta
Wyjazd do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaski » 07.08.2008 11:21

Witam wszystkich.
Wybieram się w tym roku po raz pierwszy do Chorwacji i w związku z tym mam prośbę do bardziej doświadczonych podróżników o pomoc w ustaleniu trasy przejazdu a szczególnie przejazdu przez Słowenię. Jechać będę z Redy a więc proszę o pomoc szczególnie ludzi z Trójmiasta i Szczecina. planuję przejazd korzystając z autostrad niemieckich od przejścia granicznego w Kołbaskowie następnie Czechy, Austria, Słowenia i wreszcie Chorwacja. Jeżeli ktoś z państwa może polecić jakieś dobre i niedrogie miejsce noclegu na trasie to także proszę o informacje. Z góry bardzo dziękuję.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2008 11:39

jaski napisał(a):Witam wszystkich.
Wybieram się w tym roku po raz pierwszy do Chorwacji i w związku z tym mam prośbę do bardziej doświadczonych podróżników o pomoc w ustaleniu trasy przejazdu a szczególnie przejazdu przez Słowenię. Jechać będę z Redy a więc proszę o pomoc szczególnie ludzi z Trójmiasta i Szczecina. planuję przejazd korzystając z autostrad niemieckich od przejścia granicznego w Kołbaskowie następnie Czechy, Austria, Słowenia i wreszcie Chorwacja. Jeżeli ktoś z państwa może polecić jakieś dobre i niedrogie miejsce noclegu na trasie to także proszę o informacje. Z góry bardzo dziękuję.

tu masz część a reszta wpisz w wyszukiwarkę i wyskoczy

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=20484
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 07.08.2008 12:07

jaski napisał(a):Wybieram się w tym roku po raz pierwszy do Chorwacji i w związku z tym mam prośbę do bardziej doświadczonych podróżników o pomoc w ustaleniu trasy przejazdu a szczególnie przejazdu przez Słowenię. Jechać będę z Redy a więc proszę o pomoc szczególnie ludzi z Trójmiasta i Szczecina. planuję przejazd korzystając z autostrad niemieckich od przejścia granicznego w Kołbaskowie następnie Czechy, Austria, Słowenia i wreszcie Chorwacja.

Tu juz wiele napisano na ten temat. Użyj wyszukiwarki na forum.
Co do trasy to zalezy ona też od punktu docelowego, inaczej jedziesz przez Słowenię na Istrię a inaczej na Peljesac.

BTW - pchanie się spod Gdyni do Kołbaskowa ma sens?
jaski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaski » 07.08.2008 17:33

Witam !!!
Właśnie sie zastanawiam ale mając do wyboru jazdę przez całą Polskę może lepiej wybrać Kołbaskowo i niemieckimi autostradami mijając Berlin do Drezna a dalej przez Czechy i Austrię do Chorwacji. Dlatego prosiłem o podpowiedź w tej kwestii bo widzę że jest parę osób z Pomorza które już wiele razy jechały do Chorwacji i maja doświadczenie w tym względzie. Zapomniałem dodać ze jadę do miejscowości Pisak.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 07.08.2008 19:49

jaski napisał(a):Witam !!!
Właśnie sie zastanawiam ale mając do wyboru jazdę przez całą Polskę może lepiej wybrać Kołbaskowo i niemieckimi autostradami mijając Berlin do Drezna a dalej przez Czechy i Austrię do Chorwacji. Dlatego prosiłem o podpowiedź w tej kwestii bo widzę że jest parę osób z Pomorza które już wiele razy jechały do Chorwacji i maja doświadczenie w tym względzie. Zapomniałem dodać ze jadę do miejscowości Pisak.

cześć

ja jadę z Gdańska przez Wrocław - Czechy - Austrie - Słowenie - Chorwacja - OMIS

poza Austrią będę jechał drogami lokalnymi aby uniknąć korków.

Co do trasy przez Niemcy to jest sporo informacji o tej trasie i o utrudnieniach związanych z remontami - poszukaj dobrze na forum.

Pozdrawiam
heza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heza » 07.08.2008 20:15

Witajcie.
Przejazd z Redy przez Niemcy może być dobrym pomysłem jednak chciałbym zauważyć, aby jednocześnie nie jechać przez Czechy. Wydaje mi się, ze nie ma takiej potrzeby.
Ja jadąc już za dwa dni będę jechał właśnie przez Niemcy po to aby nie tracić czasu na czeskie drogi i jeszcze winietę.
Dodam, że dla mnie jadąc tą trasą jest dalej o ok. 150 km ale mimo to przejeżdżam ją szybciej o godzinę.
W ubiegłym roku trasa ta nie miała żadnych utrudnień i przejazd był bezproblemowy. Chyba będę musiał się upewnić jak to jest teraz.
A może ktoś jechał przez Niemcy w tym roku i się wypowie.
Pozdrawiam
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 11.08.2008 10:37

Z dotychczasowych postów wynika, że większość z nas ma jakąś urazę do przejazdu przez Czechy. Ja natomiast uważam, że droga od Boboszowa do Mikulova jest całkiem znośna (jeżdżę ją od wielu lat do Wiednia). Szczególnie przyjemnie zrobiło się od czasu zniesienia odprawy celnej (czescy celnicy to byli naprawdę smutni panowie).
Przy pierwszym przejeździe przez Czechy warto jednak pamiętać o prostej zasadzie: zapamiętuj numery dróg, a dopiero w drugiej kolejności nazwy miejscowości (Svitavy, Brno itd.), bo ichnie drogowskazy są dalekie od doskonałości - bywa, że mała wioska oznaczona jest taką samą wielkością litery co duże miasto. To cholernie mylące i absorbujące, zwłaszcza gdy stoi się tuż przed zmianą świateł i ma przed sobą listę 6-8 drogowskazów o identycznej czcionce i wielkości.
Przy drugim, trzecim itd. przejeździe problem znika, bo Czechy to naprawdę mały kraj i trudno się w nim zgubić.
Pozdrawiam.
partner
Odkrywca
do wyboru jazdę przez całą Polskę może lepiej wybrać Kołbask

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 12.08.2008 16:46

jaski napisał(a):Witam !!!

Może jakoś pomogę ale jestem z poznańskiego.
Cena paliw w niemczech prawie ta sama a nawet mniejsza... tankowałem w Berlinie 30-07-08.
Drogi bez porównania...
Jechać przez Austrię później do Słoweni ale drogami niepłatnymi to unikniesz opłaty za winietę 35 euro. Jedziesz do Słowenii k. Spielfeld, jest tam przejście graniczne. Później zjazd z A1 na trasę 437 na Maribor.
Maribor mijasz od lewej strony azymut na południe, wjechać do centrum Mariboru, następnie drogą nr. 710 na Ptuj. Droga H2 (obwodnica Mariboru) jest typu expresowego więc winieta... Długość od 2 do 3 km przez miasto...
Jak już skierujesz się na drogę 710 to cofnąć się trzeba drogą nr. 2 do skrzyżowania z nr.1 i dalej jedziemy w kierunku granicy z Chorwacją, przejście Krapina.
Jest to wariant trasy jaki promuje Chorwackie ministerstwo turystyki.
Sam jadę w niedzielę 17-08 ale jadę przez Czechy (Mikulow-Wiedeń a dalej na Graz), no ale ja najpierw jadę do Wenecji, dopiero po tygodniu do Chorwacji. Wracać będę tak jak Ci napisałem tyle że odwrotnie.
No chyba że zaliczymy madziarów i słowację, ale to sie zobaczy jakie będą nastroje. W każdym bądź razie ten wariant mam również opracowany.
Przyjemnej podróży.
jdubowski
Cromaniak
Re: do wyboru jazdę przez całą Polskę może lepiej wybrać Koł

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 12.08.2008 16:54

partner napisał(a):Jechać przez Austrię później do Słoweni ale drogami niepłatnymi to unikniesz opłaty za winietę 35 euro. Jedziesz do Słowenii k. Spielfeld, jest tam przejście graniczne. Później zjazd z A1 na trasę 437 na Maribor.

Jechałeś po 1.7.2008?
Ten zjazd z przejścia granicznego na drogę 437 jest otwarty?
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 12.08.2008 20:59

Nie po 01-07 nie jechalem, ale wszelkie źródła z jakich korzystałem kierują w ten sposób, nawet Chorwackie ministerstwo turystyki.
Ja mam to tak zaplanowane, co będzie to się okaże. 8O
natkan.no1
Podróżnik
traska

Nieprzeczytany postnapisał(a) natkan.no1 » 18.08.2008 16:17

witam serdecznie :)
my ruszamy z Sopotu 28.08 i zdecydowaliśmy jechać przez Niemcy, Austrię i Słowenię. Ruszamy w nocy ze względu na naszą 1,5 roczną pociechę i pierwszy przystanek z noclegiem robimy na pld. Niemiec przy samej granicy z Austrią, następny w Plitvickich a później do Dubrownika.
pozdro.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone