do wyboru jazdę przez całą Polskę może lepiej wybrać Kołbask
napisał(a) partner » 12.08.2008 16:46
jaski napisał(a):Witam !!!
Właśnie sie zastanawiam ale mając do wyboru jazdę przez całą Polskę może lepiej wybrać Kołbaskowo i niemieckimi autostradami mijając Berlin do Drezna a dalej przez Czechy i Austrię do Chorwacji. Dlatego prosiłem o podpowiedź w tej kwestii bo widzę że jest parę osób z Pomorza które już wiele razy jechały do Chorwacji i maja doświadczenie w tym względzie. Zapomniałem dodać ze jadę do miejscowości Pisak.
Może jakoś pomogę ale jestem z poznańskiego.
Cena paliw w niemczech prawie ta sama a nawet mniejsza... tankowałem w Berlinie 30-07-08.
Drogi bez porównania...
Jechać przez Austrię później do Słoweni ale drogami niepłatnymi to unikniesz opłaty za winietę 35 euro. Jedziesz do Słowenii k. Spielfeld, jest tam przejście graniczne. Później zjazd z A1 na trasę 437 na Maribor.
Maribor mijasz od lewej strony azymut na południe, wjechać do centrum Mariboru, następnie drogą nr. 710 na Ptuj. Droga H2 (obwodnica Mariboru) jest typu expresowego więc winieta... Długość od 2 do 3 km przez miasto...
Jak już skierujesz się na drogę 710 to cofnąć się trzeba drogą nr. 2 do skrzyżowania z nr.1 i dalej jedziemy w kierunku granicy z Chorwacją, przejście Krapina.
Jest to wariant trasy jaki promuje Chorwackie ministerstwo turystyki.
Sam jadę w niedzielę 17-08 ale jadę przez Czechy (Mikulow-Wiedeń a dalej na Graz), no ale ja najpierw jadę do Wenecji, dopiero po tygodniu do Chorwacji. Wracać będę tak jak Ci napisałem tyle że odwrotnie.
No chyba że zaliczymy madziarów i słowację, ale to sie zobaczy jakie będą nastroje. W każdym bądź razie ten wariant mam również opracowany.
Przyjemnej podróży.