Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Vela Luki na Korculi h. Posejdon - służe radami

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 01.07.2009 13:11

Wczoraj niestety powróciłem popołudniu do szarej rzeczywistości (co sie Polska zwie).
Byłem od 20.06 na Korculi, zapowiedzi złej pogody były bardzo niepokojace. Ale tak żle nie było, niedziela i wtorek to ulewy ogromne i to jak na Chorwacje. Natomiast od środy ładna pogoda, czasem ranao lekki deszczyk. Ale za to temperatura przyjemna bo 23-26 stopni. Więc i pozwiedzać sie dało i poleniuchowac na plaży również.
Pytajcie - służe opiniami i radami.
sija26
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sija26 » 01.07.2009 14:11

Witaj
Wybieram się w sierpniu na Korcule,napisz porszę skąd płynąłeś i jakie ceny promów?
Pozdrawiam
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 01.07.2009 14:32

Co polecasz lub zdecydowanie nie polecasz na Korculi?
Może również, o ile oczywiście dysponujesz czasem zdasz krótką relację ze swojego pobytu? :papa:
lukman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukman » 01.07.2009 14:35

z niecierpliwością czekam na relację 8)
sedi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sedi » 01.07.2009 17:07

mam pytanko bo jedną z alternatyw mojego urlopu jest właśnie miejsce z którego wróciłeś,powiedz mi jak z plazyczkami i kwateram w sumie wybieram sie w ciemno. Jakie ceny sa w obecnym sezonie,jest tam jakis KONZUM (sklep) no i czy sa jakies rzorywki wieczorne w postaci np dyskotek
pozdrawiam i czekam na odpowiedz :)
sylwiatg
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylwiatg » 01.07.2009 17:32

Przyłanczam sie do pytań o ceny na Korczuli.na Korczule wybieram sie z rodzinką na początku września.Zamierzamy przepłynąć z Orebić,wiem ze to najdalszy punkt,ale na Korczule wyruszamy z Vodic.Jakie miejksce na Korczuli byś polecił?
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 01.07.2009 18:16

Teraz po powrocie zbyt dużo zaległych obowiązków się nawarstwiło i musze to nadrobić ale obiecuje że zdam relację a w zasadzie chyba fotorelację gdyz to lepiej mi wychodzi.
Ale tak na szybko.
Płynęliśmy ze Splitu, jednakże że wszytko było opłacone w biurze to przepłynięcie było tylko dla osób, bez pojazdów.
A ceny to jeśli dobrze pamiętam to :
Split - Vela Luka 30 kn - katamaran 2 godz
Vela Luka - Split 45 kn - prom 3 godz.
Na Vela Luce polecam nie trzymanie się blisko hotelu lecz piesze ekspedycje wzdłuż wybrzeża wyspy na dlasze zatoczki.
My znależliśmy sobie kilka takich miejsc z pięknym zejściem do czysciutkiej wody, a co najważniejsze odosobnienie prawie w 100%.
Oczywiście wyprawę na wyspę Proizd na całodzienne plażowanie, wyprawe do miejcowości Prigradica, bardzo czyściutka i piękna plaża i mało ludzi.
W samej Vela Luce jest kilka sklepów , chyba 3 Kerumy i 2 Konzumy.
Są to takie małe sklepiki, ale 1 km za miastem jest też dużuy market Konzum.
A miasteczko raczej spokojne więc jak ktoś poszukuje miejsca do spędzenia szaleńczo nocy to raczej miasto Korcula.
Kwatery i apartamenty raczej byc powinni, od razu po zejściu z promu stoją ludzie z tabliczkami "sobe, rooms".
Pląze raczej skaliste, kamieniste w samej Vela Luce, a jak już napisałem każdy może znaleść coś dla siebie.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 02.07.2009 18:48

majeczka napisał(a):Co polecasz lub zdecydowanie nie polecasz na Korculi?
Może również, o ile oczywiście dysponujesz czasem zdasz krótką relację ze swojego pobytu? :papa:

... Prigradica, bardzo czyściutka i piękna plaża i mało ludzi... To brzmi bardzo zachęcająco :D
Informacyjnie , Moreska w Korculi 10 sierpnia , następna 13 sierpnia ... , początek godz. 21.00 8)
Pozdrav.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.07.2009 21:47

mkm napisał(a):
... Prigradica, bardzo czyściutka i piękna plaża i mało ludzi... To brzmi bardzo zachęcająco :D
Informacyjnie , Moreska w Korculi 10 sierpnia , następna 13 sierpnia ... , początek godz. 21.00 8)
Pozdrav.

Dziękuję mkm, rzeczywiście brzmi to bardzo obiecująco... :lol:
Na pewno zaliczę i Prgradicę i Moreskę. :D :papa:
dzazminka
Plażowicz
Posejdon

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzazminka » 29.07.2009 14:31

Witam, ja również wybieram się do tego hotelu. Czy mógłbyś coś o nim bliżej powiedzieć - byłabym ogromnie wdzięczna - może jakieś fotki wrzucił...?
Powiem szczerze boje się trochę tej Vela Luki chciałabym zwiedzić jak najwięcej w ciągu tego tygodnia na pewno Split i Dubrovnik. O ile z tym pierwszym nie ma problemu to nie ukrywajmy z drugim jest i to duży. Nie wiem wogole jak zabrać się za ustalenie planu dojazdu żeby ogarnąć temat Dubrovnika w jeden dzień... myślałam o skuterku tylko czy podołam żeby dojechać :) może ma ktoś cenną radę.
Pozdrawiam
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 29.07.2009 15:03

Jeśli chodzi o hotel Posejdon to byliśmy mile zaskoczeni. Jest po kapitalnym remoncie, może tego nie widać na zewnątrz ale w środku jest bardzo ładnie i czysto. Jak na ** bardzo wysoki poziom. Indywidualna klima, jedzenie bardzo dobre i obfite w formie szweckiego stołu.
Polecam wycieczki na plażowanie za hotel Adria, spokojne zatoczki na ktorych nawet przez kilka godzin mieliśmy 100% prywatności.
Super też jest miejscowość Prigradica z piekną plażą, no i oczywiscie miasto Korcula. Split tez jest do zrealizowania w jeden dzień a Dubrovnik - to może okazac sie już zbyt meczące jak na 1 dzień.
Super również popłynac na plażowanie na wyspe Proizd.
Ogólnie Vela Luka jest bardzo spokojnym miejscem, więc jak ktos szuka rozrywki i "życia' nocnego to bardziej Korcula.
Nam chodziło o cisze i spokoj i się nie zawiedliśmy.
dzazminka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzazminka » 30.07.2009 07:12

Bardzo dziękuję Pawelsko.
Byłeś może Rainbowem w tym hotelu??
My również nie szukamy rozrywek i życia nocnego ale dobrej bazy wypadowej ;) nie wiesz może jak tam jest z transportem miejskim? jakieś autobusy?? a ceny taksówek wodnych??
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 30.07.2009 09:34

Tak z Raibowem byłem.
A wy jedziecie autokarem?
Z Vela Luki do Korculi jeżdzi autobus chyba 6 razy dziennie, na Korcule cena bodzajże 28 Kun.
Z centrum do Posejdona jest taxi wodna za 4 kn.
Napiszcie po powrocie jak było.
dzazminka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzazminka » 30.07.2009 10:51

Śmigamy samolotem 10 września - liczymy na mało turystów i piękną pogodę. Posejdon wyszedł przypadkiem chcieliśmy Baską Vodę ale Vela Luka to był jedyny wolny termin we wrześniu.
Trochę mnie uspokoiłeś, że to piękne okolice bo się martwiliśmy.
dzazminka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzazminka » 19.09.2009 15:13

Ano wróciłam i ja z Cro.
Cóż powiedzieć mogę... wszystko co zostało napisane w tym temacie to prawda. Hotel super, jedzenia mnóstwo, Vela Luka senna, okolice bajeczne... ogólnie fajnie. Niestety u nas prawie cały zero słońca i deszcz :( więc Korcula niestety u mnie pozostawia po sobie trochę żalu, w szczególności dlatego, że tylko u nas lało, nawet na Hvarze było słonecznie...
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone