napisał(a) travel » 30.11.2017 20:57
13.09 ŚRODANie pisałam wcześniej co mnie skłoniło do odwiedzenia Czarnogóry. Po obejrzeniu popularnego programu Roberta Makłowicza bardzo spodobały mi się rejony Boki Kotorskiej. Zaczęłam więc przekopywać internet i znalazłam to:
Prawda,że śliczne serpentynki
A gdzie serpentynki tam i ja
To zdjęcie przedstawia najkrótszą drogę z Kotoru do Parku Narodowego Lovcen .
W środę rano pogoda była słoneczna. Jedziemy do Lovcenu serpentynkami spojrzeć na Bokę z góry.
Park Narodowy Lovcen obejmuje powierzchnię 6 220 ha w centralnej części pasma gór Lovćen. Najwyższy szczyt Štirovnik wznosi się na wysokość 1749 m n.p.m. Najważniejszą górą w parku jest Jezerski vrh -1657 m n.p.m., gdzie na szczycie znajduje się mauzoleum Piotra II Petrovića Njegoša, największego czarnogórskiego twórcy okresu romantyzmu, a także władcy. Ze szczytu rozpościera się piękny widok na park, a także na Zatokę KotorskąNo to ruszamy.....standardowy korek w Kotorze i po 10 minutach zaczynamy się wspinać.
Jest dość wcześnie i droga jest pusta. Na razie nic nie zakłóca nam kontemplacji widokami:
Niestety po chwili okazuje się,że nie tylko my jedziemy tu tak wcześnie i z ledwością mijamy się ze sporej wielkości dostawczakiem
Widać,że nie tylko my robimy sobie skróty
Potem trafiamy na Ruskich , którzy później będą złośliwie włazić mi w kadr
Dojeżdżamy do punktu widokowego , a Ruscy już tam są

Widoki zapierają dech w piersiach i nawet Ruscy nie są w stanie ich zepsuć:
CDN