maciek1956 napisał(a):Darek--przestań pie....ć![]()
![]()
![]()
.png)
smoki3 napisał(a):Wedera napisał(a):jakieś badziewie, którego nie było widać, zagrzypiała i przestała działać ,
Nic takiego się nie stało, zerwał się klin-bezpiecznik na wale wirnika (możliew, że są dwa). Potrzebne prawdopodobnie (trzeba zmierzyć) dwie śrubki M 8 x 50mm w klasie 5,8 i nakrętki samokątrująca, dwa klucze 13mm, młotek i trzpień do wybicia starego bezpiecznika. Sprzęt jak nowy.
Leszek Skupin napisał(a):smoki3 napisał(a):Wedera napisał(a):jakieś badziewie, którego nie było widać, zagrzypiała i przestała działać ,
Nic takiego się nie stało, zerwał się klin-bezpiecznik na wale wirnika (możliew, że są dwa). Potrzebne prawdopodobnie (trzeba zmierzyć) dwie śrubki M 8 x 50mm w klasie 5,8 i nakrętki samokątrująca, dwa klucze 13mm, młotek i trzpień do wybicia starego bezpiecznika. Sprzęt jak nowy.
Lepsza twardsza... przerobiłem na piecuimbusowa w klasie 8.8 co niektórzy (DEFRO) do piecy zakładają śruby w klasie 12.8
![]()
.png)
smoki3 napisał(a):
Ps. Co do odśnieżania, to mam dość. Dzisiaj cały dzień walczyłem ze śniegiem.
smoki3 napisał(a):Leszek Skupin napisał(a):smoki3 napisał(a):Wedera napisał(a):jakieś badziewie, którego nie było widać, zagrzypiała i przestała działać ,
Lepsza twardsza... przerobiłem na piecuimbusowa w klasie 8.8 co niektórzy (DEFRO) do piecy zakładają śruby w klasie 12.8
![]()
Leszku niestety nie masz racji. Zabezpieczenie jest po to, by w razie przeciążenia uległo zniszczeniu na korzyść ważniejszego elementu. Zabezpieczenie jest tak zaprojektowane, aby ulegało zniszczeniu-ścinaniu-zerwaniu w pierwszej kolejności. Jeśli jednak nie wytrzymuje obciążeń, musi być ku temu powód który należy usunąć. W przypadku odśnieżarki w spiralę wyrzutową dostaje się duży obcy element, który blokuje wyrzutnik, ścina się śruba-zabezpieczenie. Satelita przekazujący napęd nie ulega zniszczeniu.
W Twoim przypadku do ślimacznicy dostaje się węgiel nieodpowiedniej wielkości.
Rozumiem, że masz Defro z podajnikiem![]()
.png)
Serce w pasy napisał(a):....smoki3 napisał(a):Leszku niestety nie masz racji. Zabezpieczenie jest po to, by w razie przeciążenia uległo zniszczeniu na korzyść ważniejszego elementu. Zabezpieczenie jest tak zaprojektowane, aby ulegało zniszczeniu-ścinaniu-zerwaniu w pierwszej kolejności. Jeśli jednak nie wytrzymuje obciążeń, musi być ku temu powód który należy usunąć. W przypadku odśnieżarki w spiralę wyrzutową dostaje się duży obcy element, który blokuje wyrzutnik, ścina się śruba-zabezpieczenie. Satelita przekazujący napęd nie ulega zniszczeniu.
Smoki 3 ma rację, ale nie przejmuj się Lechu po drugim sezonie nauczysz się kupować dobry eko groszek, a miejsce przechowywania będziesz utrzymywał w większej czystości niż łazienkę![]()
Leszek Skupin napisał(a):Serce w pasy napisał(a):....smoki3 napisał(a):Leszku niestety nie masz racji. Zabezpieczenie jest po to, by w razie przeciążenia uległo zniszczeniu na korzyść ważniejszego elementu. Zabezpieczenie jest tak zaprojektowane, aby ulegało zniszczeniu-ścinaniu-zerwaniu w pierwszej kolejności. Jeśli jednak nie wytrzymuje obciążeń, musi być ku temu powód który należy usunąć. W przypadku odśnieżarki w spiralę wyrzutową dostaje się duży obcy element, który blokuje wyrzutnik, ścina się śruba-zabezpieczenie. Satelita przekazujący napęd nie ulega zniszczeniu.
Smoki 3 ma rację, ale nie przejmuj się Lechu po drugim sezonie nauczysz się kupować dobry eko groszek, a miejsce przechowywania będziesz utrzymywał w większej czystości niż łazienkę![]()
Sądzę, że w odśnieżarce mocniejsza śruba dałaby radę a silnik napędzający ani przekazanie napędu nie uległoby uszkodzeniusilnik co najwyżej by stanął
Jak w przypadku kosiarki jak trafia na kopiec kreta
Znaczy się robi bul bul bul i stoi
P.S. Nie DEFRO a HEITZ EKO 2 16kW
.png)
smoki3 napisał(a):Oszywiście,że stanie po bul bul bul. Niestety razem z połamaną przekładnią![]()
Ps.Tych kotłów nie znam i nie mam w ofercie.
smoki3

Leszek Skupin napisał(a):smoki3 napisał(a):Oszywiście,że stanie po bul bul bul. Niestety razem z połamaną przekładnią![]()
Ps.Tych kotłów nie znam i nie mam w ofercie.
smoki3
Jeśli mówisz o odśnieżarce to być może ... nigdy nie miałem
Jeśli mówisz o kosiarce to .... się myliszbo niejedno kretowisko swoją kosiarką wyrównałem
i ostrzyłem tylko raz noże nic poza tym się jej nie stało
Pozdrav
.png)
smoki3 napisał(a):...
Niektóre kosiarki między nożem, a wałem mają aluminiowe zabezpieczenie....