Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Właściciele odśnieżarek i łopat do śniegu łączcie się!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 01.12.2010 22:10

maciek1956 napisał(a):Darek--przestań pie....ć :!: :!: :!:

:roll: :roll: :roll: 8O 8O 8O
Z
Cromaniak

Postnapisał(a) Z » 02.12.2010 06:37

maciek1956 chciałem zaadoptować quada jako odśnieżarkę,czy byłaby możliwość abyś dobrał mi łańcuchy na jedną oś po przesłaniu wymiarów kół?.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.12.2010 10:51

Napisz maila lub na GG rozmiary koła
Z
Cromaniak

Postnapisał(a) Z » 02.12.2010 13:39

W sobotę dokopię się do garażu,to dam znać.
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.12.2010 13:39

smoki3 napisał(a):
Wedera napisał(a):jakieś badziewie, którego nie było widać, zagrzypiała i przestała działać ,

Nic takiego się nie stało, zerwał się klin-bezpiecznik na wale wirnika (możliew, że są dwa). Potrzebne prawdopodobnie (trzeba zmierzyć) dwie śrubki M 8 x 50mm w klasie 5,8 i nakrętki samokątrująca, dwa klucze 13mm, młotek i trzpień do wybicia starego bezpiecznika. Sprzęt jak nowy.

Lepsza twardsza... przerobiłem na piecu :twisted: imbusowa w klasie 8.8 co niektórzy (DEFRO) do piecy zakładają śruby w klasie 12.8 8O :cool:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.12.2010 17:09

Leszek Skupin napisał(a):
smoki3 napisał(a):
Wedera napisał(a):jakieś badziewie, którego nie było widać, zagrzypiała i przestała działać ,

Nic takiego się nie stało, zerwał się klin-bezpiecznik na wale wirnika (możliew, że są dwa). Potrzebne prawdopodobnie (trzeba zmierzyć) dwie śrubki M 8 x 50mm w klasie 5,8 i nakrętki samokątrująca, dwa klucze 13mm, młotek i trzpień do wybicia starego bezpiecznika. Sprzęt jak nowy.

Lepsza twardsza... przerobiłem na piecu :twisted: imbusowa w klasie 8.8 co niektórzy (DEFRO) do piecy zakładają śruby w klasie 12.8 8O :cool:

Leszku niestety nie masz racji. Zabezpieczenie jest po to, by w razie przeciążenia uległo zniszczeniu na korzyść ważniejszego elementu. Zabezpieczenie jest tak zaprojektowane, aby ulegało zniszczeniu-ścinaniu-zerwaniu w pierwszej kolejności. Jeśli jednak nie wytrzymuje obciążeń, musi być ku temu powód który należy usunąć. W przypadku odśnieżarki w spiralę wyrzutową dostaje się duży obcy element, który blokuje wyrzutnik, ścina się śruba-zabezpieczenie. Satelita przekazujący napęd nie ulega zniszczeniu.

W Twoim przypadku do ślimacznicy dostaje się węgiel nieodpowiedniej wielkości.
Rozumiem, że masz Defro z podajnikiem :lol:

Ps. Co do odśnieżania, to mam dość. Dzisiaj cały dzień walczyłem ze śniegiem.
:evil:
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 02.12.2010 23:34

smoki3 napisał(a):

Witam w klubie. dziś tylko 3,5 godzinki, a w poniedziałek prawie 5 godzin.
Czyli jest postęp.

Jutro podobno 3 tura, czyli kolejna porcja ćwiczeń.

Byle do wiosny!

Pozdrowinia
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2010 00:27

smoki3 napisał(a):
smoki3 napisał(a):

Leszku niestety nie masz racji. Zabezpieczenie jest po to, by w razie przeciążenia uległo zniszczeniu na korzyść ważniejszego elementu. Zabezpieczenie jest tak zaprojektowane, aby ulegało zniszczeniu-ścinaniu-zerwaniu w pierwszej kolejności. Jeśli jednak nie wytrzymuje obciążeń, musi być ku temu powód który należy usunąć. W przypadku odśnieżarki w spiralę wyrzutową dostaje się duży obcy element, który blokuje wyrzutnik, ścina się śruba-zabezpieczenie. Satelita przekazujący napęd nie ulega zniszczeniu.

Smoki 3 ma rację, ale nie przejmuj się Lechu po drugim sezonie nauczysz się kupować dobry eko groszek, a miejsce przechowywania będziesz utrzymywał w większej czystości niż łazienkę :lol: :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.12.2010 10:07

Serce w pasy napisał(a):....
smoki3 napisał(a):Leszku niestety nie masz racji. Zabezpieczenie jest po to, by w razie przeciążenia uległo zniszczeniu na korzyść ważniejszego elementu. Zabezpieczenie jest tak zaprojektowane, aby ulegało zniszczeniu-ścinaniu-zerwaniu w pierwszej kolejności. Jeśli jednak nie wytrzymuje obciążeń, musi być ku temu powód który należy usunąć. W przypadku odśnieżarki w spiralę wyrzutową dostaje się duży obcy element, który blokuje wyrzutnik, ścina się śruba-zabezpieczenie. Satelita przekazujący napęd nie ulega zniszczeniu.

Smoki 3 ma rację, ale nie przejmuj się Lechu po drugim sezonie nauczysz się kupować dobry eko groszek, a miejsce przechowywania będziesz utrzymywał w większej czystości niż łazienkę :lol: :lol:

Pelletem palę :!: :evil: Może zbyt dużo pyłu drewnianego się zrobiło z granulek i napęd nie dawał rady, tak czy siak rozebrałem, przeczyściłem, złożyłem i chodzi :D a czy nie mam racji :?: Te zabezpieczenia oczywiście mają się łamać, ścinać, kruszyć na rzecz ważniejszego elementu, ale skoro DEFRO stosuje mocniejsze śruby.... to czemu nie można zastosować ich w moim przypadku :?: Na razie nie próbowałem :lol:

Sądzę, że w odśnieżarce mocniejsza śruba dałaby radę a silnik napędzający ani przekazanie napędu nie uległoby uszkodzeniu ;) silnik co najwyżej by stanął ;) Jak w przypadku kosiarki jak trafia na kopiec kreta ;) Znaczy się robi bul bul bul i stoi :lol:

P.S. Nie DEFRO a HEITZ EKO 2 16kW ;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2010 13:20

Serce w pasy napisał(a):....
smoki3 napisał(a):Leszku niestety nie masz racji. Zabezpieczenie jest po to, by w razie przeciążenia uległo zniszczeniu na korzyść ważniejszego elementu. Zabezpieczenie jest tak zaprojektowane, aby ulegało zniszczeniu-ścinaniu-zerwaniu w pierwszej kolejności. Jeśli jednak nie wytrzymuje obciążeń, musi być ku temu powód który należy usunąć. W przypadku odśnieżarki w spiralę wyrzutową dostaje się duży obcy element, który blokuje wyrzutnik, ścina się śruba-zabezpieczenie. Satelita przekazujący napęd nie ulega zniszczeniu.

Sądzę, że w odśnieżarce mocniejsza śruba dałaby radę a silnik napędzający ani przekazanie napędu nie uległoby uszkodzeniu ;) silnik co najwyżej by stanął ;) Jak w przypadku kosiarki jak trafia na kopiec kreta ;) Znaczy się robi bul bul bul i stoi :lol:

P.S. Nie DEFRO a HEITZ EKO 2 16kW ;)

Oszywiście,że stanie po bul bul bul. Niestety razem z połamaną przekładnią :twisted:

Ps.Tych kotłów nie znam i nie mam w ofercie.

smoki3
:lol:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.12.2010 13:26

smoki3 napisał(a):Oszywiście,że stanie po bul bul bul. Niestety razem z połamaną przekładnią :twisted:

smoki3

Jeśli mówisz o odśnieżarce to być może ... nigdy nie miałem ;)
Jeśli mówisz o kosiarce to .... się mylisz :lol: bo niejedno kretowisko swoją kosiarką wyrównałem :twisted: i ostrzyłem tylko raz noże nic poza tym się jej nie stało :D

Pozdrav :papa:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2010 13:49

smoki3 napisał(a):Oszywiście,że stanie po bul bul bul. Niestety razem z połamaną przekładnią :twisted:

smoki3

Jeśli mówisz o odśnieżarce to być może ... nigdy nie miałem ;)
Jeśli mówisz o kosiarce to .... się mylisz :lol: bo niejedno kretowisko swoją kosiarką wyrównałem :twisted: i ostrzyłem tylko raz noże nic poza tym się jej nie stało :D

Pozdrav :papa:

Jeśli jest miękkie kretowisko, to kosiarka stanie przeważnie bez skutków ubocznych. Niektóre kosiarki między nożem, a wałem mają aluminiowe zabezpieczenie. Wtedy ono ulega zniszczeniu . Koszt wymiany około 30zł.

Pozdrawiam. :lol:

smoki3
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 03.12.2010 14:35

maciek1956 napisał(a):Darek--przestań pie....ć

O!
Widzę, że tutaj dyskusja na odpowiednim poziomie...
:sm: :hut:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.12.2010 15:11

smoki3 napisał(a):...
Niektóre kosiarki między nożem, a wałem mają aluminiowe zabezpieczenie....

Moja nie ma i dzięki temu łoziny już nią kosiłem :twisted:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2010 22:09

I następne dwie godzinki przesypywania wody z miejsca na miejsce.... :roll: :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Właściciele odśnieżarek i łopat do śniegu łączcie się! - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone