Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Voip discount - czy ktoś z was z tego korzysta?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.10.2008 09:02

Witam
Czy ktoś z szanownego koleżeństwa forumowego korzysta z usługi telefonicznej za pośrednictwem łącza internetowego - VoIP Discount?

Zapytania mam następujące (do tych co korzystaj):

- jaka jest jakość takich połączeń (jak z jakością dźwięku)?
- czy nie ma w trakcie rozmowy zanikania głosu?
- czy nie urywa rozmów?
- czy do nas da się dodzwonić bez problemów, czy też są jakieś zakłócenia i "niemożności"?

No i ogólnie słów kilka, bo z tego co wyczytałem to jest dość korzystna inwestycja.

Gdy słyszę od znajomych np. z Anglii ile tam się za usługi telefoniczne płaci lub na ten przykład o abonamentach w USA (za 29 dolców od 3 do 5 tyś. minut) to mnie sie jakoś tak odechciewa korzystanie z "usług" TPSA i innych (nie wyrażę się jakich) firm!

PS
Proszę mi nie podawać linków do opisów tej usługi, bo je co nieco przewertowałem.
Interesują mnie tylko opinie osób, które z tego korzystają lub korzystały i zrezygnowały lub się gdzieś zetknęły.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 10.10.2008 09:38

Do mnie dzwonil kol. z Syberii na moj tel. stacjonarny i spokojnie dogadac sie mozna, ale wydaje mi sie, ze w Skype jakosc jest lepsza.Uzywam Skype do rozmow za granice.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 10.10.2008 11:31

Korzystałam z niego w zeszłym roku.
Nie miałam żadnych problemów w jakością połączenia nawet do...Japoni i Chin oraz na Jamajkę.
Polecam.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 11.10.2008 10:36

Witam,
Korzystam w voipdiscounta od kilku lat. Jakość działania jest wprost proporcjonalna do posiadanego przez Ciebie łącza. Dobre łącze - działa super. Słabe łącze (np. moje radiowe) - działa kiepsko - wina łącza.
Moi rodzice mają łącze z kablówki i jakość jest rewelacja. Nic nie zanika, nie przerywa, jakość dźwięku rewelacja. Warto mieć słuchawkę na USB albo jeszcze lepiej bramkę SIP.

Ogólnie bardzo polecam. Za ok. 12 euro możesz korzystać spokojnie jakieś 3-4 miesiące, dzwoniąc na stacjonarki i okazjonalnie na komórki. Swoją drogą Skype teraz też wprowadził jakiś ryczałt na 10.000 minut miesięcznie.

Aha, nie jestem pewien, ale numeru przychodzącego to voipdiscount nie dawał.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.10.2008 16:25

krzychu_72 napisał(a):...Aha, nie jestem pewien, ale numeru przychodzącego to voipdiscount nie dawał.

Aha, to dobrze wiedzieć. No bo ktoś mi tłumaczył, że do tego połączenia nie trzeba mieć uruchomionego kompa, wystarczy mieć podłączony telefon przez ruter do sieci. No i myślałem, że jest numery przychodzący.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 11.10.2008 18:23

janniko napisał(a):No bo ktoś mi tłumaczył, że do tego połączenia nie trzeba mieć uruchomionego kompa, wystarczy mieć podłączony telefon przez ruter do sieci. No i myślałem, że jest numery przychodzący.

To niezupełnie tak. Możesz korzystać z tradycyjnego aparatu przy wyłączonym PC, ale musisz zaopatrzyć się w tzw. bramkę SIP (np. Linksys PAP2), urządzenie wielkości 2 paczek papierosów. To się podpina do routera i do tego urządzenia podłączasz telefon. No i taki telefon może dzwonić - pod warunkiem, że usługa z której korzystasz, daje numer przychodzący. Voipdiscount nie daje.

Niektórzy robią tak, że mają voipdiscounta na jednej linii bramki SIP, a na drugiej linii mają numer przychodzący jakiegoś polskiego operatora telefonii internetowej.

Przy okazji, Skype nie działa w protokole SIP, czyli nie zadziała z bramką SIP.

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone