Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uparci, chciwi właściciele apartamentu

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 23.06.2010 22:02

kammaj napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):
kammaj napisał(a):Zmieniłem, mam nadzieję że już lepiej. Dzięki Panie Januszu. Swoją drogą może uda mi się też taką belonę upolować, bo mam zamiar trochę powędkować.

Nie jest już lepiej trollu.

Nie wiem jak to rozumieć Wasza Miłomściwość. jak masz jakieś problemy z tożsamością to do psychiatry bo na psychologa chyba już za późno:)

Jesteś uparty i chciwy.To już wszyscy wiedzą.Trollem też jesteś. :D
Krzychu 33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychu 33 » 23.06.2010 22:05

Kolega Bocian ma bardzo trafne hasło:

Ignor dla forumowych idiotów.

AMEN
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.06.2010 06:37

Kammaj.
Niestety masz chyba tylko dwa wyjścia:
1. przystać na warunki gospodarza i zaryzykować niewielkie niedogodności lub upierdliwości (ale słowo "zaryzykować" oznaczy, że może się tak zdarzyć, lecz nie musi.. :)).
2. olać czyli stracić 150 euro i spokojnie poszukać czegoś innego, może tańszego (ale pewności nie ma 100%, że znajdziesz :)).

Po rozważaniu bezemocjonalnym pierwszy wariant, pomimo ryzyka, wydaje się rozsądniejszy.

Nie chodzi o to, kto z was ma rację, czy zachowuje się bardziej honorowo czy bardziej "po ludzku". Po prostu zawierając pewną umowę i wpłacając zaliczkę, zgodziłeś się na pewne warunki i, jakby nie patrzył, powinieneś je honorować. Najlepszym wyjściem byłby jakiś kompromis i w sumie wydaje się, że gospodarz zaproponował dość sensowne wyjście - te 9,5 dnia płacenia, za 9 dni pobytu. Skoro "złamałeś" warunki umowy, to te pół dnia stanowi pewną "karę". To jest biznes.

A dyskusja, która się tutaj toczyła, zeszła trochę na inne tory. Myślę, że zetknęły się tu dwa poglądy na kwestie "biznesu":
1. wolnorynkowy - klient nasz pan i trzeba o niego dbać
2. socjalistyczny - mój biznes to mój biznes, a jeśli komuś się nie podoba, to "spieprzaj dziadu"
Który z nich jest lepszy... hm? niech sobie każdy sam zdecyduje, bo to jest wieczny spór i nie łatwo go rozstrzygnąć.

Z jednej strony pan Chorwat miał rację, że chciał by warunki umowy były dotrzymane. Ale patrząc perspektywicznie.. hm.. to raczej trudno go posądzić o wysoki poziom przewidywalności. Pan Chorwat zakłada, że z roku na rok będzie miał więcej klientów i nie musi dbać o takiego polskiego klienta jak ty, bo znajdzie sobie innych Niemców czy Austriaków i generalnie "srał cię pies". Ale biedak jakoś nie może przewidzieć, że za rok koniunktura się może totalnie zmienić i będzie musiał zabiegać o klientów i będzie stał z tabliczką na szosie i "klepał biedę". A jeśli by w tym roku poszedł ci na rękę, to jest duże prawdopodobieństwo, ze w przyszłym roku też byś przyjechał lub polecił jego kwaterę innym! I na tym, moim zdaniem, polega jego "buraczaństwo".
Ostatnio edytowano 24.06.2010 07:04 przez janniko, łącznie edytowano 2 razy
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.06.2010 06:44

Takie traktowanie biznesu przez Chorwata wcale nie skreśla go z listy miłych,fajnych ludzi . Dba o swój biznes , optymalizuje obłożenie . Ja bym jechał i przedstawił się jako porządny , miły , słowny turysta z Polski. Jeżeli kontakt zaskoczy to na następny sezon odrobisz tą stratę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2010 06:51

Janniko...z wieloma rzeczami się zgadzam ale Polacy to wyjątkowi turyści...są lojalni i jak się im spodoba to wrócą w to samo miejsce a na pewno będą polecać gospodarza innym...sam znam kilu, którzy tak zżyli się z gospodarzami, że nawet na allegro wystawiają ich kwatery...
W przypadku Niemców tego nie ma - przyjedzie raz i raczej nikomu niczego nie poleca bo taka ich natura...a jak sytuacja gospodarcza sie poprawia to większość odsetek Niemców woli egzotykię i all inclusive...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.06.2010 06:55

alessandro1977 napisał(a):Janniko...z wieloma rzeczami się zgadzam ale Polacy to wyjątkowi turyści...są lojalni i jak się im spodoba to wrócą w to samo miejsce a na pewno będą polecać gospodarza innym...sam znam kilu, którzy tak zżyli się z gospodarzami, że nawet na allegro wystawiają ich kwatery...
W przypadku Niemców tego nie ma - przyjedzie raz i raczej nikomu niczego nie poleca bo taka ich natura...a jak sytuacja gospodarcza sie poprawia to większość odsetek Niemców woli egzotykię i all inclusive...

Nie uogólniałabym.... co najmniej dyskusyjne.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2010 07:34

Moje spostrzeżenia wynikają z samego przekazu Niemców, których znam dość sporo oraz potwierdzenia w postaci słów Chorwata - właściciela willi...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.06.2010 08:56

kammaj napisał(a):Zmieniłem, mam nadzieję że już lepiej. Dzięki Panie Januszu. Swoją drogą może uda mi się też taką belonę upolować, bo mam zamiar trochę powędkować.

Również dziękuję :D i życzę 'połamania kija" przy połowie belony :wink:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 24.06.2010 09:05

Biznes to Biznes jak mówi stare powiedzenie :) Ale w Biznesie też trzeba być człowiekiem. Ja tam nie oceniam, czy właściciele apartament dobrze robią się targując i będąc upartym czy nie, nie mnie to oceniać.
Dla kontrastu powiem, że w tym roku zarezerwowałam apartament w Primosten, po relacji ludzi,którzy tam na dniach byli postanowiłam zrezygnować, nawet kosztem straty zaliczki. Napisałam do właściciela apartamenty,przeprosiłam, zrezygnowałam. O zwrot zaliczki nie prosiłam. Odpisał miło, że rozumie, że ok i że prosi o podanie numeru konta na które ma zwrócić zaliczkę. Można? Można! Co prawda jeszcze jej na koncie nie mam :) ale dam mu szansę :)
Poprzednia strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Uparci, chciwi właściciele apartamentu - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone