Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uparci, chciwi właściciele apartamentu

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2010 10:35

jacektomek...w Rogoźnicy jest dużo dwójek ale nie sugeruj sie tym co
w internecie...
jacektomek321
Globtroter
Re: Uparci, chciwi Chorwaci

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacektomek321 » 23.06.2010 10:43

Torac napisał(a):
jacektomek321 napisał(a): Może dobrym wyjściem byłoby pojechać na noc tak, żeby na miejscu byc rano i poszukać kwatery. Jak cos znajdziesz to olejesz zaliczkę. Jak nie znajdziesz to zawsze możesz jednak wziąć tą zarezerwowana kwaterę.

Bardzo mądre i uczciwe :evil:

Chyba lepiej niz z góry olać zaliczkę i od razu jechać w ciemno?
Poza tym napisałem wyraźnie, że nie neguję zachowania Chorwatów. A umowa wyraźnie przewiduje, że w razie niewywiązania się z niej zaliczka przepada. Po to jest.
jacektomek321
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacektomek321 » 23.06.2010 10:46

alessandro1977 napisał(a):jacektomek...w Rogoźnicy jest dużo dwójek ale nie sugeruj sie tym co
w internecie...

Jadę pierwszy raz do Rogoźnicy, a po ostatnich "przygodach" w jeździe na noc wolę jechac w dzień. Dlatego został mi internet. Ale może faktycznie jest sporo dwójek tylko ich własciciele sie nie ogłaszaja w necie. Oblukam na miejscu :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.06.2010 10:53

jacektomek321 napisał(a):
Torac napisał(a):
jacektomek321 napisał(a): Może dobrym wyjściem byłoby pojechać na noc tak, żeby na miejscu byc rano i poszukać kwatery. Jak cos znajdziesz to olejesz zaliczkę. Jak nie znajdziesz to zawsze możesz jednak wziąć tą zarezerwowana kwaterę.

Poza tym napisałem wyraźnie, że nie neguję zachowania Chorwatów. A umowa wyraźnie przewiduje, że w razie niewywiązania się z niej zaliczka przepada. Po to jest.

Jeżeli nie dogaduję się z gospodarzem , bo On nie chce renegocjować umowy to zrezygnować , stracić zaliczkę.
Czy zaliczka w jakiś sposób rekompensuje gospodarzowi stratę z tytułu niewynajęcia apartamentu? W niewielkim stopniu - tak. Al..........................................................................................................:
Ale obawiam się że się nie rozumiemy.
Ostatnio edytowano 23.06.2010 11:51 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
hexapus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hexapus » 23.06.2010 10:54

jacektomek321 napisał(a):
Torac napisał(a):

no pewnie że mądre i uczciwe :wink: a co ? nie można w tej sytuacji żeby było po jego myśli. Jak się Chorwat się upiera to tak trzeba działać :) sposobem.
Ja dawno wyleczyłem się z zaliczek po pierwszym wypadzie do Cro. Zaznaczam że był to udany pobyt. Sam dojazd na czas mnie trochę podłamał (sobota) .Więc od tego czasu tylko w ciemno.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2010 10:56

Byłem dwa razy w Rogoźnicy u gościa, który nie ogłasza sie nigdzie...
Dlatego też płaciłem 32 euro za dobę w lipcu... :D
Willa 10 m od morza...
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.06.2010 10:58

....
Ostatnio edytowano 23.06.2010 11:50 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.06.2010 11:00

alessandro1977 napisał(a):Byłem dwa razy w Rogoźnicy u gościa, który nie ogłasza sie nigdzie...
Willa 10 m od morza...

...
Ostatnio edytowano 23.06.2010 11:50 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2010 11:09

Wiesz...jak komuś zależy to nie mam nic przeciwko aczkolwiek krąg jest ograniczony...Rogoźnica to póki co wyjątek, że byłem 2 razy ale generalnie to co roku lubię jeździć w inne miejsce...nie wiem kiedy ale jeszcze kiedyś wrócę do Rogoźnicy... :wink:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.06.2010 11:14

alessandro1977 napisał(a):Wiesz...jak komuś zależy to nie mam nic przeciwko aczkolwiek krąg jest ograniczony...Rogoźnica to póki co wyjątek, że byłem 2 razy ale generalnie to co roku lubię jeździć w inne miejsce...nie wiem kiedy ale jeszcze kiedyś wrócę do Rogoźnicy... :wink:

Mam tak z Brelą.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.06.2010 11:30

alessandro1977 napisał(a):Sprawę zadatku reguluje Kodeks cywilny a obowiązki z niego wynikające mają skutek prawny w obie strony...( art. 394 K. c. )...

Czy polski Kodeks Cywilny (art.394) obowiązuje Chorwata :?:
jacektomek321
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacektomek321 » 23.06.2010 11:31

Torac napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Byłem dwa razy w Rogoźnicy u gościa, który nie ogłasza sie nigdzie...
Willa 10 m od morza...

To ( dobrze radzę ) nie podawaj namiarów kolegom (przedmówcom)

A może z łaski swojej nie oceniaj przedmówców?? Wyraźnie napisałem, że nie można mieć pretensji do Chorwatów w opisanej sytuacji. A propozycja postępowania, którą podałem, wskazuje jedynie wyjście z sytuacji, kiedy I TAK nastąpi rezygnacja z kwatery.
Oceniasz postępowanie kolegi jako co najmniej nieuczciwość. Ok, tutaj Kolega chce zrezygnować z powodu zmiany planów, a co w sytuacji gdy ktoś sie rozchoruje dzień wcześniej i nie może wtedy przyjechać?? Co z tego że zadzwoni i przeprosi, że przyjazd jest nieaktualny? Czym ta sytuacji w praktyce różni się od opisanej przez Kolegę? Ty pewnie szlachetnie w sytuacji nagłej zmiany planów przelejesz Chorwatowi na konto kwotę za cały pobyt i wyślesz kosz kwiatów z przeprosinami. Wynajmujący podejmuje ryzyko opisanej sytuacji i musi sam oszacować zaliczkę. Jak goście się nie zjawią na czas to wystawi apartament i ma sporą szansę na to że kogoś zakwateruje. A zaliczka pokryje mu utracony zysk przez kilka dni. Taki biznes i takie ryzyko.
Często, jak goście przyjeżdżają w to samo miejsce wystarcza sama rezerwacja bez zaliczki.
Więc uprzejmie proszę darować sobie "mądrości" w typie "dobrze radzę nie podawaj namiarów przedmówcom". To wyraźnie sugeruje cwaniactwo i nieuczciwość.
m.kulczycki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.kulczycki » 23.06.2010 11:43

Ludzie nie wiem nad czym sie tu tyle rozpisywac bo sprawa jest banalna. Ktos decyduje sie w styczniu na wakacje, wplaca zaliczke za siedzibe (zawiazuje umowe) i koniec. Okazuje sie, ze z roznych powodow nie moze przyjechac to traci zaliczke i finito.
Watpie by wsrod nas byli ALTRUISCI, ktorzy zwracaja zaliczke i godza sie na strate zysku

Sam jestem w sytuacji, ze musialem zrezygnowac z wakacji w CRO w tym roku i dla mnie bylo oczywiste, ze zaliczka przepada - w koncu instytucja zaliczki o czyms swiadczy!!
Ale ja mialem na tyle szczescia, ze Chorwaci, u ktorych mialem spedzic wakacje sami zaoferowali, ze zaliczka z tego roku przechodzi na nastepny jak sie zdecyduje na wakacje u nich.[/b]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2010 11:48

Janusz Bajcer napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Sprawę zadatku reguluje Kodeks cywilny a obowiązki z niego wynikające mają skutek prawny w obie strony...( art. 394 K. c. )...

Czy polski Kodeks Cywilny (art.394) obowiązuje Chorwata :?:

Ja nie mówię, że obowiązuje Chorwata ale podaję skąd to wynika aby forumowicze mieli jasność co to jest zadatek i na jakiej podstawie działa...
Większość instytucji w polskim prawie cywilnym pochodzi z prawa rzymskiego i przypuszczam, że podobne uregulowanie kwestii cywilnych jest w innych krajach...
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.06.2010 11:49

Cwaniactwo i nieuczciwość to właśnie to co ty proponujesz koledze radząc żeby przyjechał rano i szukał apartamentów , jak nie znajdzie to wraca tam gdzie ma zaliczkowane.

Moja rada dla umieszczającego temat jest następująca:
a/Albo rozmawia z właścicielem dalej(próbuje jeszcze coś utargować) i tutaj czas działa już na jego korzyść.
b/sprzedaje w/w ofertę na cro.giełdzie lub innej (wtedy może sprzedawać i 10 dni)
Sentencja "Taki biznes i takie ryzyko" działa w 2 strony.

Róbmy tak dalej jak proponujesz rozpoczną zaliczki na poziomie 60%

Dużo osób podaje namiary na swoich gospodarzy , wielokrotnie nie płacą zaliczki. Komuś zmieniają się plany i zajedzie sobie gdzie indziej.
Ale ta wymiana zdań do niczego nie prowadzi - chodzi o zasady . Postaram się skasować złośliwości (niepotrzebne) i EOT
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Uparci, chciwi właściciele apartamentu - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone