Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trzecia wizyta w Chorwacji

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 01.09.2008 20:02

mirko napisał(a): :D Ja też tak myślę, za 150 lat, przegonią "leniwych" Chorwatow.

Republika Srpska(Banja Luka)
BDP/capita - 2600$
Republika Hrvatska
BDP/capita - 8700$
:lol:

Mirko ..... to dane oficjalne a rzeczywistość :?: W takim razie gdzie te pieniądze :?:
BiH nie znam ale wierzę w to co piszą inni.
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 01.09.2008 20:10

Pewną alternatywą jest kupienie ryb, np. w Planktonie (Janina) i upichcenie na grillu "we własnym zakresie". Cena średniej wielkości dorady - takiej w sam raz dla osoby dorosłej - 80kn/kg. Tej samej wielkości dorada kosztuje w Neum 60kn. Zabawne, ale w Auchanie dorada jest w cenie 20pln/kg ;-)
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 02.09.2008 07:51

Meczetów w okolicach Banja Luki jest sporo i to odnowione lub nowe, a wg. oficjalnych statystyk w ciągu ostatnich paru lat ludnośc muzułmańska w częsci serbskiej wzrosła do ok 180000 co stanowi już ok12-15% wszystkich mieszkańców ( a ilośc Serbów maleje ...)
cześc CHorwacka w Bośni tez się prezentuje dośc okazale ( sprawę ewentulanych ruin pomińmy , często to wynika z zagmatwanych spraw własnościowych ) , w samym Mostarze , prosze mi wskazac miasto w Polsce wielkosci 100 000-150 000 mieszkanców które miałoby salony samochodowe mercedesa , volvo , o innych markach nie wspominając , ktos te autka kupuje .... Z drugiej strony faktem jest że tereny na południe od Mostaru jako stosunkowo jednolite etnicznie akurat wiele nie ucierpiały w czasie wojny .... Ale rozmawiałem ze swoim gospodarzem z Gradaca , to mieszkaniec Mostaru który postawił sobie apartamentowiec w Gradacu ( notabene swego czasu był burmistrzem w Mostarze ) i mówił ze do Bosni sporo osób wraca lub inwestuje sposród tych co uciekli przed wojna do Europy Zachodniej .
A wracając do cen w CHorwacji , będąc na południu czy w okolicach Plitwic zawsze mozna sobiew uzupełnic zapasy wpadajac do Bosni , ja tak robiłem właśnie , a co do cen w knajpkach no cóz wakacje mam jedne ( oprócz nart w zimie i majówki ) więc mozna sobie odżałowac ....
wojtek.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek. » 02.09.2008 08:56

Tak się właśnie zastanawiam kilo Dorady w Polskim sklepie około 20 pln. Kilo nie patroszonej Dorady w Chorwackiej Ribarnicy 100 kun ? Czyli wychodzi im dalej od morza tym taniej... :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2008 08:58

To ja chyba do jakiejś innej Chorwacji jeżdżę...
hjokiel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hjokiel » 02.09.2008 09:06

Żeby była jasność, bo może zostałem źle zrozumiany. Nawet jak ceny wzrosną pięciokrotnie to i tak tam po raz kolejny pojadę.
Informując o drożyźnie w Chorwacji mój cel był tylko taki, aby uprzedzić właśnie wyjeżdżających. Można się wtedy przygotować; inaczej zaplanować podróż, wziąć więcej trwałej żywności, nie nastawiać się na jedzenie ryb, a wieczorne posiłki spożywać z dala od nadbrzeżnych knajp.
Jeszcze jedna uwaga dla chcących podróżować po Cro. Trzeba mieć dokładne mapy. Można je tam kupić, choć nie są tanie (ok. 40 kuna). Miałem przypadki, że na skrzyżowaniu kierunek był oznaczony tylko z jednej strony. Zresztą zdecydowanie gorzej jest w Czechach (poza autostradami). Tam drogowskazy są tak małe, że wieczorem trzeba podjeżdżać do nich "z lupą i latarką" :)
Informując o przereklamowaniu Hvaru, też nie miałem na celu odmawiania przyjemności zwiedzania tej wyspy. W ogóle zachęcam do połączenia odpoczynku na cudownych plażach ze zwiedzaniem dalszym i bliższym (włącznie z wchodzeniem na szczyty gór, np. Biokowa).
Będę miał satysfakcję jeśli komukolwiek swoimi informacjami pomogłem w podróży do i po pięknej Chorwacji.
hjokiel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hjokiel » 02.09.2008 09:51

alessandro1977, rozwiń myśl swoją, proszę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2008 09:51

W sumie u nas np. mapy dobrej jakości też są dość drogie i kosztują w granicach 20 zł...
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 02.09.2008 09:55

who napisał(a):Pewną alternatywą jest kupienie ryb, np. w Planktonie (Janina) i upichcenie na grillu "we własnym zakresie". Cena średniej wielkości dorady - takiej w sam raz dla osoby dorosłej - 80kn/kg. Tej samej wielkości dorada kosztuje w Neum 60kn. Zabawne, ale w Auchanie dorada jest w cenie 20pln/kg ;-)

Bo nie kupują ani od Chorwatów z Chorwacji, ani od tych z NEum.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 02.09.2008 10:01

Tp podaj jeszcze Mirco parytet nabywczy i zarobki, a najlepiej byłoby parytet McDonalda, ale jak go w Cro nie ma?
MPaulo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MPaulo » 02.09.2008 10:03

hjokiel napisał(a): Słowacja szara i nijaka.

Wszyscy o cenach, a ja o czymś innym...
Drogi przyjacielu, to oczywiście subiektywna, prywatna, tendencyjna, wewnętrzna, indywidualna opinia, ale...
pisać tak o Słowacji to jakiś skandal!!!
8O
Najpiękniejszy przyrodniczo kraj naszego klimatu, pełen cudownych zakamarków, nie zniszczony masową turystyką, gdzie można znaleźć wspaniałe, klimatyczne zakamarki, a przede wszystkim tak kojąco w ciszy, spokoju, bez pośpiechu odpocząć, oczywiście wędrując, jeżdżąc i zwiedzając; gdzie czas płynie tak oszałamiająco wolno; gdzie Tatry, zamki, piwo i barmanki; gdzie Raj i Orawa, Koszyce i Bratysława; gdzie natura i brak korków; gdzie knajpka w każdym grajdołku...

Oczywiście to nie Saint Tropez z dupami( 8) ), ani włoskie ośrodki w Alpach, ale... właśnie o to chodzi! Te małe, piękne miasteczka... A przyroda taka przecudna...
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2008 10:12

Jestem tego samego zdania...jego znajomość Słowacji ogranicza się chyba do kilku dróg..też uważam, żę to piękny kraj ale trzeba tam troszkę pobyć...
hjokiel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hjokiel » 02.09.2008 11:13

Widzę, że nadepnąłem na odcisk "fanów" Słowacji :wink:
Mówiłem o wrażeniach z podróży z Chorwacji przez Słowację.
Porównanie autostrady chorwackiej i słowackiej to niebo i ziemia. W Cro co 10 km jest oświetlony parking z toaletami, co 20 km stacja benzynowa z infrastrukturą. A w Słowacji? Na odcinku od Bratysławy do Povarskiej była chyba tylko jedna stacja benzynowa (zablokowana zresztą przez tiry - całe szczęście, że miałem jeszcze dość paliwa), a kolejne parkingi były tak ciemne, że strach było tam zajechać.
Jasne, że są piękne rejony Słowacji, a ceny są niższe niż w Polsce. Jadłem tam: smacznie, tanio, miło.
Miałem poza tym nieprzyjemne zdarzenie. Przy zjeździe w Povarskiej Bystricy na Bytcę nie zauważyłem znaku pionowego stop (było już ciemno, padał deszcz, a namalowany trójkąt z linią poprzeczną był mocno wyblakły - zauważyłem go dopiero gdy go przejeżdżałem). No i oczywiście 50 m dalej stał policyjny radiowóz (czyżby przypadek?) Skąd my to znamy? Nie dyskutowałem, przyznałem się do przewinienia i może dlatego zamiast mandatu 2000 koron stróż prawa wypisał w końcu na 1000.
Nie mam oczywiście żalu, ot, takie zdarzenie. Choć to nic, gdy wspomnę Hiszpanię. Tam spod hotelu, gdy poszedłem po ostatnie pakunki do pokoju policja "zgarnęła" mi samochód i odstawiła na parking za miasto.
W Chorwacji natomiast przy policjancie (nie widziałem go) przejechałem linię ciągłą. Podjechali, popatrzyli, uśmiechnęli się i tyle. Czyż takie zdarzenia nie mają też wpływu na ocenę pobytu?
hjokiel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hjokiel » 04.09.2008 15:37

Zapomniałem o zdjęciach :cry: * [Biokowo - góra środkowej Dalmacji]
* [cudowne plaże Mimic]
* [woda - kryształ]
* [Omis - centrum]
* [widok na Brac - kopalnie białego marmuru]
* [niebieskie jezioro w Imotski]
* [Kaplica cmentarna w Bribirze]
* [starożytne resztki osady obok]
* [Skradinski buk na Krkrze]