Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trpanj od 16.VIII warto ?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Monte Christo
Cromaniak
Trpanj od 16.VIII warto ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 02.08.2010 09:10

Hej.
Grecja odpadla, wiec pewnie Cro :) Ciagnie jak magnes.
Tak sobie mysle nigdy na polwyspie Peljesac nie bylismy, wiec moze by sie tam wybrac ?
Co Wy na to ? Czy ta miejscowosc jak w temacie jest ok ?
Nie chce tloku, moze byc pare knajpek zeby zjesc cos dobrego.

Poradzcie, bo tamte rejony sa przeze mnie w ogole nie znane.

Druga rzecz. Czy ktos plyna trase.
SPLIT-ANCONA ??

Pozdrawiam.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 02.08.2010 09:37

Monte Christo napisał(a):Czy ta miejscowosc jak w temacie jest ok ?

Bardzo dobry wybór. Poczytaj tutaj co na ten temat, w swojej relacji, pisze Gego.
Pozdrawiam i miłego wypoczynku.
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 02.08.2010 11:16

dasuch napisał(a):Bardzo dobry wybór. Poczytaj tutaj co na ten temat, w swojej relacji, pisze Gego.
Pozdrawiam i miłego wypoczynku.

Podpowiedz gdzie najlepiej wziąć apartament - preferujemu plaże skałkowe (taka jak na tym pierwszym zdjęciu przytoczonej przez Ciebie wątku-relacji) oraz żeby było w miarę blisko do centrum - knajpek, nie lubię za dużo spacerować ze wskazaniem na bliskość do morza bo nosimy kupę sprzętu do ABC (pianki, płetwy rekreacyjne i długie , pasy balastowe) więc plecaczek trochę wrzyna się w ramiona, a już i lata nie te :lol: .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.08.2010 11:31

Monte Christo, Trpanj bardzo fajny! Trochę wąskich uliczek do szwendania się, ładna widokowa promenada (wygląda jak ścieżka) nad morzem i sporo knajpek na nabrzeżu.

Wieczorną atrakcją jest przypływanie promu Vladimir Nazor (koło 21:00), który zastąpił starą, rozklekotaną Peljescankę i który każdy chce sfocić :D

Plażowanie - na skałach przy tej nadmorskiej ścieżce albo w fajnej zatoczce Luka, 1,5 km za centrum, z palmami na plaży i przyjemnym beachbarem.

No i słynna plaża Divna niedaleko. I Duba - też piękna miejscówka.

Byliśmy w tym roku 5 dni w Trpanju i bardzo nam się podobało, zwłaszcza wieczorami. Trochę dużo Rodaków, ale generalnie cały półwysep jest ich pełen. (Po 16 sierpnia nie powinno być już tłumów.) A Orebića w tym względzie nic nie przebije :wink:

Dotrę w końcu do Trpanja w swojej relacji i wrzucę trochę fotek. Ale raczej nie uda mi się przed Twoim ewentualnym wyjazdem, więc musisz mi uwierzyć na słowo :wink:

Pozdrawiam :papa:
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 02.08.2010 11:56

maslinka musisz sie postarac :)
Ja chce jechac w ciemno, mam nadzieje ze znajde cos, jak to zwykle bylo w poprzednich latach.
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 02.08.2010 12:05

maslinka napisał(a):Monte Christo .... Dotrę w końcu do Trpanja w swojej relacji i wrzucę trochę fotek. Ale raczej nie uda mi się przed Twoim ewentualnym wyjazdem, .....

Pisz, pisz, to może na mój wyjazd coś zdążysz (22 VIII z tym że najpierw Primosten, a Trpanij pewnie 26-27).
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 02.08.2010 13:06

A powiedzcie, warto promem z Ploce ?Czy lepiej na okolo stałym ladem ?
I ile ten promek kosztuje ?
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 02.08.2010 23:13

maslinka napisał(a):
Plażowanie - na skałach przy tej nadmorskiej ścieżce albo w fajnej zatoczce Luka, 1,5 km za centrum, z palmami na plaży i przyjemnym beachbarem.

Napisz coś bliżej gdzie ta zatoczka jak tam trafić w którą stronę się udać by do niej trafić? Pozdrówka
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.08.2010 23:19

Alek70 napisał(a):Napisz coś bliżej gdzie ta zatoczka jak tam trafić w którą stronę się udać by do niej trafić? Pozdrówka

Alek, zamiast długo tłumaczyć, posłużę się zdjęciem Gego. Mam nadzieję, że mi wybaczy :wink:
Gego objaśniał dojście do plaży w zatoczce Luka w swojej relacji.

gego napisał(a):Obrazek

Kamp oznaczony jest na niebiesko
Jak wyjedziesz z portu to nie jedziesz na rozwidleniu drogą z pierwszeństwem przejazdu w prawo, tylko kierujesz się w lewo (Kamp jest oznaczony - bez problemów trafisz).

I wszystko jasne :D

ryba73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryba73 » 04.08.2010 09:26

Byłam w Trpanj 4 lata temu, dla mnie super! cały półwysep też, kiedys chcę tam wrócić
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 04.08.2010 10:25

Maslinka... dzięki :D Pozdrawiam
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 04.08.2010 10:34

Monte Christo napisał(a):A powiedzcie, warto promem z Ploce ?Czy lepiej na okolo stałym ladem ?
I ile ten promek kosztuje ?

Za auto osobowe płacisz 138,- za osobę dorosłą 32,- i za dziecko od 3 do 12 lat 16,- KN (wg http://www.jadrolinija.hr/pdfs/st.cijene.01.06.pdf )
A czy warto promem? Są różne opinie na ten temat. Jak źle trafisz to dłużej czekasz na prom niż jedziesz. Ja płynąłem tylko raz, a późniejsze kilkanaście razy to zawsze lądem. Pamiętaj tylko o zielonej karcie bo przejeżdżasz przez Bośnię. Pozdrawiam

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne