Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Poznań - Tucepi (Dalmacja)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Balcer_pl
Autostopowicz
Trasa Poznań - Tucepi (Dalmacja)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Balcer_pl » 11.04.2007 13:37

Witam wszystkich serdecznie. To moj pierwszy post..wybieram sie do Chorwacji w lipcu. Dokladnie do Hotelu Neptun w Tucepi. Chcialbym zasiegnac informacji jaka trase najlepiej obrac. Mam mape na komputerze i juz sobie liczylem ale ona jest z 2002 roku i nie mam nowych drog i np. czytam tu ze jest Autobana z Zagrzeb-Split ale ja jej nie widze na mapie i nie wiem jak bede mial jechac. Chcielibysmy zwiedzic Prage po drodze i jeziora plitvickie a nie wiem czy ta autostrada czasami tam nie biegnie w okolicy. Wiec prosba zeby policzyc mi taka trase zeby bylo bez problemow z bladzeniem i nie za duzo kilometrow. Wiadomo ze w kraju sobie poradze..jade dobrym autem. Z gory dziekuje za podpowiedz
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 11.04.2007 14:45

jerzy26
Croentuzjasta
Trasa z Ponania do Tucepi

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 11.04.2007 15:23

Jestem ze Śremu, ja jadę zawsze przez Gostyń, Rawicz, Wrocław(przejazd przez Wrocław jest tragiczny- spróbuj ominąc) Ząbkowice i przejście w Boboszowie (przed granicą zatankuj do pełna), Brno( winieta), Wiedeń( za Wiedniem cały czas autostrada - Winieta ) na Grazz i Maribor Słowenia. Przed Mariborem Pesnica - to jest ok. 770 km z Poznania, godz. ok 18.00 - 20.00 zależy od korków Wrocławiu, Brnie i patrzenia na znaki we Wiedniu ( oznakowanie b.dobre ) nocleg - pokój na dwie osoby z łazienką 20 Euro, mogę dac namiary. Rano kilkadziesiąt km w Słowenii ( tankowanie do pełna-najlepiej na kartę) i na Zagreb autostadą aż do samego Splitu, ze Splitu kierunek w lewo na Dubrownik a po drodze jest Tucepi w sumie ok. 500 km a powrót przez Plitvice i Prahe jak interesuje to napisz.
pozdrowienia Jerzy :lol: :lol: :D
Jacunio
Cromaniak
Re: Trasa z Ponania do Tucepi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 11.04.2007 18:16

jerzy26 napisał(a):nocleg - pokój na dwie osoby z łazienką 20 Euro, mogę dac namiary.

Bardzo proszę!

Natomiast przejazd przez Wrocław załatwiam w ten sposób:
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=142876#142876

PozdraV
J.
jerzy26
Croentuzjasta
nocleg - pokój na dwie osoby z łazienką 20 Euro

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 11.04.2007 18:37

Do Szanownego Jacunio :!: :!:

Pesnica Pri Mariboru --- NOCLEGI

Mesiadek Ivan

SPODNIE DOBRENJE 37E

2211 PESNICA

PRI MARIBORU

TEL. 00386 26 532301
00386 506 34266
Objazd ronda przed Mariborem za granicą A-SLO, zaraz za I bramkami na wjezdzie na autostradzie, wyjazd z ronda na Pesnice, prosto już w Pesnicy główną ulica ok. 1 km, za Pizzą w lewo do góry a potem są kierunkowskazy, można się pytac, wszyscy Go znają ato jest mała miejscowośc.
Pozdrowienia Jerzy26
:D :D :D :D :D
P.S. Już należy dzwonic a pózniej tylko potwierdzic. Tel. może odebrac kobieta, ale wie o co chodzi...
Ostatnio edytowano 18.04.2007 14:55 przez jerzy26, łącznie edytowano 1 raz
Balcer_pl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Balcer_pl » 12.04.2007 09:19

Kolego Jerzy..podales mi mniamniuśna trase bo wczoraj liczylem rozne i Twoja jest krotsza..ale ja chcielm Prage zobaczyc po drodze do hotelu a jeziora jak bedziemy wracali..a powiedz mi czy z Brna jest Autobana bezposrednio do Wiednia czy trzeba leciec ta przez Bratislave? i z Maribor do Zagrzebia i do Splitu caly czas jest autostrada tak? a o jaka karte Ci chodzilo zeby nia zatankowac..bankomatowa? i czy autobana z Zagdrzebia do Slitu idzie gdzies z niej zjechac zeby bylo blisko do tych jezior plitvickich? aha i jeszcze pytanko do Brna to sie jedzie zwyklymi "landowkami" tak? a w Brni dopiero na Autobane sie wjezdza i trzeba placic?..dzieci Ci bardzo kolego :D:D:D
Balcer_pl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Balcer_pl » 12.04.2007 09:22

Jacunio Tobie tez oczywiscie dziekuje za przydatne linki i wskazowki :)..Jerzy a Ty co roku jezdzisz?? teraz tez jedziecie?
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 12.04.2007 10:33

Balcer_pl napisał(a):Kolego Jerzy..podales mi mniamniuśna trase bo wczoraj liczylem rozne i Twoja jest krotsza..ale ja chcielm Prage zobaczyc po drodze do hotelu a jeziora jak bedziemy wracali..a powiedz mi czy z Brna jest Autobana bezposrednio do Wiednia czy trzeba leciec ta przez Bratislave? i z Maribor do Zagrzebia i do Splitu caly czas jest autostrada tak? a o jaka karte Ci chodzilo zeby nia zatankowac..bankomatowa? i czy autobana z Zagdrzebia do Slitu idzie gdzies z niej zjechac zeby bylo blisko do tych jezior plitvickich? aha i jeszcze pytanko do Brna to sie jedzie zwyklymi "landowkami" tak? a w Brni dopiero na Autobane sie wjezdza i trzeba placic?..dzieci Ci bardzo kolego :D:D:D

Nie, z Brna nie ma bezpośrednio do Wiednia, jednak jest bardzo doba ichchciejsza kajówka. Czasami z poboczem. Przejście granicznie pod Mikulovem również spokojne.

Z Maribora do Zagrzebia są odcinki starej autostrady. Tuż obok w budowie jest nowy odcinek. Generalnie na całej trasie z Polski do Cro to będzie najgorszy odcinek, często, gęsto duży ruch spowodowany zwężeniami.
Od Zagrzebia wrzucasz 5 i gnasz na południe.
Zjazdów jest sporo, ale trzeba uważać na który zjechać. Dojazd banalnie prosty, później kierować sie na Karlovac starą droga, ale doskonale utrzymaną.

W Austrii kupujesz winiete dzieki czemu nie płacisz za autostrade. W Słowenii i Chorwacji są bramki. W Cro płacisz przy zjezdzie.

Srećan Put
jerzy26
Croentuzjasta
Poznań - Tucepi

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 12.04.2007 12:07

Zamierzam jechać po raz trzeci, w lipcu - kierunek Rogożnica.
Do Pragi najlepiej na Jelenią, Szklarską i Mlada Bolesłav, do Pragi droga była niepłatna nie wiem jak teraz ale najlepiej kupic winietę na m-c w Cz i dwa tygodnie Austria nate tygodnie które pojadę - ja kupuję w Poznaniu wcześniej w PZMot i mam spokuj- nie zauważyłem że przepłacam/ wkoło Pragi tanie pokoje, następnie droga do Wiednia i dalej tak poprzednio. W Sło autostrada platna tylko przed Mariborem przed rondem około 0,4 Euro. Jeżeli chcesz zjechać do Plitvic ( a zobaczyć należy obowiązkowo) to na autostradzie są zanaczone bardzo wyrażnie i o wiele wcześniej ( brązowe tablice informują o parku), za autoceste płacisz przy zjeżdzie, nocleg znajdziesz w prywatnych pokojach (sobe ) do wyboru i koloru ok. 20 Euro za dwie osoby. Plitvice zwiedzać od rana - 8.00 - bilet drogi około 50 zł na nasze ale warto. Zwiedzanie do około 13.00 z przełynięciem statkiem i kawą. Oraz obiad najlepiej przy parkingu i kasach biletowych - proponuje pieczonego kurczaka, niby zwykły ale w Polsce takiego nie jadłem, póżniej dalej na Split i na Rivierę Makarską do Tucepi. Można też zaliczyć Plitvice i prahe w drodze powrotnej. Jak masz pytania to jestem do dyspozycji. :) :D :D :D :D :) 8) Pozdrowienia Jerzy26
MK
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MK » 16.04.2007 21:25

jerzy26 napisał(a):Jestem ze Śremu, ja jadę zawsze przez Gostyń, Rawicz, Wrocław(przejazd przez Wrocław jest tragiczny- spróbuj ominąc) Ząbkowice i przejście w Boboszowie (przed granicą zatankuj do pełna), Brno( winieta), Wiedeń( za Wiedniem cały czas autostrada - Winieta ) na Grazz i Maribor Słowenia. Przed Mariborem Pesnica - to jest ok. 770 km z Poznania, godz. ok 18.00 - 20.00 zależy od korków Wrocławiu, Brnie i patrzenia na znaki we Wiedniu ( oznakowanie b.dobre ) nocleg - pokój na dwie osoby z łazienką 20 Euro, mogę dac namiary. Rano kilkadziesiąt km w Słowenii ( tankowanie do pełna-najlepiej na kartę) i na Zagreb autostadą aż do samego Splitu, ze Splitu kierunek w lewo na Dubrownik a po drodze jest Tucepi w sumie ok. 500 km a powrót przez Plitvice i Prahe jak interesuje to napisz.

mozesz podac namiary na ten nocleg za 20 euro koło wiednia

pozd mk
MK
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MK » 16.04.2007 22:00

MK napisał(a):
jerzy26 napisał(a):Jestem ze Śremu, ja jadę zawsze przez Gostyń, Rawicz, Wrocław(przejazd przez Wrocław jest tragiczny- spróbuj ominąc) Ząbkowice i przejście w Boboszowie (przed granicą zatankuj do pełna), Brno( winieta), Wiedeń( za Wiedniem cały czas autostrada - Winieta ) na Grazz i Maribor Słowenia. Przed Mariborem Pesnica - to jest ok. 770 km z Poznania, godz. ok 18.00 - 20.00 zależy od korków Wrocławiu, Brnie i patrzenia na znaki we Wiedniu ( oznakowanie b.dobre ) nocleg - pokój na dwie osoby z łazienką 20 Euro, mogę dac namiary. Rano kilkadziesiąt km w Słowenii ( tankowanie do pełna-najlepiej na kartę) i na Zagreb autostadą aż do samego Splitu, ze Splitu kierunek w lewo na Dubrownik a po drodze jest Tucepi w sumie ok. 500 km a powrót przez Plitvice i Prahe jak interesuje to napisz.

mozesz podac namiary na ten nocleg za 20 euro koło wiednia

pozd mk
jerzy26
Croentuzjasta
noclegi wien

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 17.04.2007 07:29

Drogi MK, najtańsze ale zarazem o dobrym poziomie są oekotel, pokój ok 20 20eu, adres obok ---- http://www.oekotel.com/

:P :P :D z pozdrowieniami jerzy26 :D :D
MK
Autostopowicz
Re: noclegi wien

Nieprzeczytany postnapisał(a) MK » 17.04.2007 08:48

jerzy26 napisał(a):Drogi MK, najtańsze ale zarazem o dobrym poziomie są oekotel, pokój ok 20 20eu, adres obok ---- http://www.oekotel.com/

:P :P :D z pozdrowieniami jerzy26 :D :D

dzieki ten hotel juz sam znalazlem ale cena to jest 21 euro od osoby a nie za pokój myslalem ze masz cos tanszego

pozdro MK
jerzy26
Croentuzjasta
poznań trogir

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 17.04.2007 15:36

Tańsze pokoje są na granicy Cz- A, najwięcej w Znojno i tam szukaj, Austria jest pod tym względem droga. Z granicy do Wien około 90 km.
:P Z pozdrowieniami Jerzy26 :D :D :D :D
MK
Autostopowicz
Re: poznań trogir

Nieprzeczytany postnapisał(a) MK » 17.04.2007 19:37

jerzy26 napisał(a):Tańsze pokoje są na granicy Cz- A, najwięcej w Znojno i tam szukaj, Austria jest pod tym względem droga. Z granicy do Wien około 90 km.
:P Z pozdrowieniami Jerzy26 :D :D :D :D

dzięki
mk
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi