Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Poznań - Tucepi (Dalmacja)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darkold
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darkold » 17.04.2007 22:39

Brawo Jerzy26. Takich ludzi tu potrzeba. Oby wystarczyło cierpliwości. :papa:
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 20.04.2007 12:47

Ostatnio pojechałem z Poznania na Leszno, Głogów, Legnicę, Lubawka, Hradec Kralowe, Brno. W ten sposób ominąłem Wrocław nie nadkładając drogi. Wyjeżdżałem z Poznania wieczorem w piątek, więc od legnicy i dalej przez Czechy miałem prawie pustą drogę i w sumie brdzo dobry czas. Na pewno można polecić tą trasę poza sezonem. Nie mam pojęcia jak to będzie w sezonie.
jerzy26
Croentuzjasta
Poznań-Tucepi

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 20.04.2007 17:07

Trasę na Bolków znam, jadę tam tędy na Karpacz, przed Polkowicami do Lubinia łatwo o mandat, ale może byc, najważniejsze że nie przez Wrocław, w Czechach z Hradec na Svitawy, trasy porównywalne i chyba tak pojadę. Dziękuję za przypomnienie.
:D :D :D Pozdrowienia jerzy26 :P :P :P :lol: :lol:
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 20.04.2007 22:16

Korala napisał(a):Ostatnio pojechałem z Poznania na Leszno, Głogów, Legnicę, Lubawka, Hradec Kralowe, Brno. W ten sposób ominąłem Wrocław nie nadkładając drogi. Wyjeżdżałem z Poznania wieczorem w piątek, więc od legnicy i dalej przez Czechy miałem prawie pustą drogę i w sumie brdzo dobry czas. Na pewno można polecić tą trasę poza sezonem. Nie mam pojęcia jak to będzie w sezonie.

jechaliśmy tą trasą w sierpniu i nie narzekamy-wyjeżdżaliśmy z Leszna ok. 16.30.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.04.2007 17:38

Wrocław-Głuchołazy-Sumperk-Breclav-Reinthal-Wiedeń.

Dalej wedle uznania.

Spanie Oekotel lub Czechy. Dalej jest drożej. Nawet w Cro.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 21.04.2007 17:54

Korala napisał(a):Ostatnio pojechałem z Poznania na Leszno, Głogów, Legnicę, Lubawka, Hradec Kralowe, Brno. W ten sposób ominąłem Wrocław nie nadkładając drogi. Wyjeżdżałem z Poznania wieczorem w piątek, więc od legnicy i dalej przez Czechy miałem prawie pustą drogę i w sumie brdzo dobry czas. Na pewno można polecić tą trasę poza sezonem. Nie mam pojęcia jak to będzie w sezonie.

Ja początkowo jeździłem tą drogą (przez Lubawkę), ale w Czechach był koszmar - marne, zatłoczone drogi - zaznaczam, że w szczycie sezonu. W okolicach Hradec Kralove koszmar.
Ostatnio jeżdżę przez Boboszów (potem przez Mohelnice i Olomouc) i wydaje mi się, że to dużo lepsza droga - większość to dwupasmówki. Trzeba mieć winietę!

PozdraV
J.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.04.2007 18:02

Jacunio.
Przejedź moją trasą. Tam mniej zakrętasów. Boboszów przerabiałem i mych zachwytów nie wzbudzil....
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 21.04.2007 18:15

FUX napisał(a):Jacunio.
Przejedź moją trasą. Tam mniej zakrętasów. Boboszów przerabiałem i mych zachwytów nie wzbudzil....

No tak, tylko że z Boboszowa do Mohelnic jest zaledwie 45km, a z Głuchołazów do Mohelnic dwa razy tyle. No i droga z Wrocka do Boboszowa wydaje mi się prostsza niż do Głuchołazów...

PozdraV
J.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.04.2007 19:33

Jacunio.
Do Kłodzka wleczesz się 60-80 km/h
Na Głuchołazy gonisz autobahną i dalej spokojnie. Krótki odcinek po czeskiej stronie pelen zakrętasów i stosunkowo mały ruch. Granica CZ/A bezstresowo bez kolejek. Parę km w te czy we wtę nie robi mi rożnicy. najlepsza przez zgorzelec lecz 300 km dalej, ale warto. Do Grazu wtedy ca. 1000 km.
Korala
Croentuzjasta
Re: noclegi wien

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 22.04.2007 15:39

jerzy26 napisał(a):Drogi MK, najtańsze ale zarazem o dobrym poziomie są oekotel, pokój ok 20 20eu, adres obok ---- http://www.oekotel.com/

:P :P :D z pozdrowieniami jerzy26 :D :D

Oprócz oekotelu pod Grazem jest jeszcze Orangewings w Wiener Neustad. Jak na Austrię cena w miarę nie wysoka. http://www.orangewings.com
axmann
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axmann » 29.04.2007 12:22

witam

jezeli chodzi o trase to jazda przez czechy to jeden wielki koszmar - opcja dzien czy noc to ta sama wtopa
jechalem wielokrotnie przez Kudowe czy Boboszow ta sama lipa

teraz jezdze przez niemcy Zary - Hof - Graz - Maribor i jest ok

pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.05.2007 16:06

Wynalazłem i przetestowałem na majówce najlepszą, moim zdaniem, trasę przez Czechy.
Wrocław-Glubczyce-Knov-Olomouc-Brno-Breclav-Reithal (przejście od 22-6 nieczynne)-Wiedeń.
Dalej znane.
Znikoma ilość dróg dwukierunkowych, mało zakrętasów, 0 policji czeskiej, RUCH SAMOCHODOWY ZNIKOMY !!!!!!!!
serdecznie polecam.
Jednocześnie przestrzegam przed ograniczeniami w ruchu w Zagrzebiu w okolicach wlotowych od strony granicy. Jeżeli do wakacji z tymi mostami nie skończą, to tunele będą małą pestką. Wczoraj na powrocie straciłem ponad 0,5 h.
Ruch był w zasadzie lokalny.....
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi