Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Łódź -> Tucepi czy dobrze wybrałem?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.05.2009 08:06

W pierwotnych założeniach troche brak konsekwencji.W Słowacji chcesz zrezygnować z części autostrady,bo bliżej będzie lokalnymi.Na Wegrzech wręcz przeciwnie.
Droga przez zachodnie Węgry(droga 86) jest przenicowana na wylot w FAQ w temacie "Droga przez zachodnie Wegry"
Ale żeby jeszcze bardziej zamieszać to napiszę,że w zeszłym roku, wracając, na obwodnicy Bratysławy 10 km przejechałem w godzinę ,bo na dwupasmówce lekko stukły sie 3 samochody a Słowacy za bardzo nie śpieszyli sie z usunięciem aut :wink:
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 06.05.2009 09:26

hepik napisał(a):W pierwotnych założeniach troche brak konsekwencji.W Słowacji chcesz zrezygnować z części autostrady,bo bliżej będzie lokalnymi.Na Wegrzech wręcz przeciwnie.
Droga przez zachodnie Węgry(droga 86) jest przenicowana na wylot w FAQ w temacie "Droga przez zachodnie Wegry"
Ale żeby jeszcze bardziej zamieszać to napiszę,że w zeszłym roku, wracając, na obwodnicy Bratysławy 10 km przejechałem w godzinę ,bo na dwupasmówce lekko stukły sie 3 samochody a Słowacy za bardzo nie śpieszyli sie z usunięciem aut :wink:

Hej, bardzo Ci dziękuję za nieustający strumień informacji. Jeśli chodzi o brak konsekwencji to nie mogę się zgodzić. W przypadku zjazdu z autostrady w Słowacji spodziewam się nie gorszego a być może lepszego czasu przejazdu do tego jeden z postojów (które ze względu na dziecko planuje tak co 3h) ma szanse wypaść w ciekawym miejscu. Trasa ta biegnie wzdłuż rzeki co może zaowocować wieloma fajnymi widokami do tego prawdopodobnie ma małe natężenie ruchu. Reasumując mając ten sam lub lepszy czas przejazdu zyskuje na atrakcyjności.
Teraz sprawa drogi 86 vs Autostrada przez Węgry:
Droga 86 na mojej mapce 422 km. Z tego co o niej czytałem i zdjęć które widziałem wiem że jest to droga o dużym natężeniu ruchu, dosyć wąska i jeśli się jedzie przepisowo umiarkowanie wolna.
Węgierska autostrada 525 km (ten sam punkt początku i końca) czyli 103km więcej. Droga szybka (będę nią jechał 21 czerwca w niedziele po południu w okresie bez korkowym), dwujezdniowa i w moim wariancie zawierająca element widokowy. Podejrzewam że średnia prędkość przelotowa tej drogi będzie co najmniej 40% większa niż w przypadku 86 a tym samym nieco większa odległość zostanie pokonana w i tak krótszym czasie.
Nie mniej jednak finalna decyzja jeszcze nie zapadła choć nie ukrywam że 90% szansy ze względu na wyżej wymienione argumenty ma wariant przez Budapeszt. :wink:
mariusz 69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz 69 » 06.05.2009 10:59

LFB Dlaczego odrzuciłeś wariant drogi przez Nitrę?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.05.2009 11:04

422 km?
Eeee,chyba nie.Znaczy wątpię.Pamiętam jak dziś,że po 13 wyjeżdżałem z pod sklepu wolnocłowego na granicy CRO-słoweńskiej a 20 po 16 utknąłem w korku na obwodnicy Bratysławy.To musiałbym jechać ze średnią 150km/h
Dunaj w okolicach Komarna najciekawszy nie jest.Tak gdzieś od Esztergomu zaczynają sie jego widokowe zakola.Na 3 h to bardziej juz jakies kąpielisko termalne zaliczyć ...np Dunajska Streda albo kilka innych w tych okolicach.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 06.05.2009 12:14

LFB napisał(a):Droga 86 na mojej mapce 422 km.

Tylko ustawiłeś początek trasy w Trencinie :wink: a to jeszcze + 130 km do Bratysławy :lol: ... i zostaje z Br-wy tylko ok 290 km :wink:
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 06.05.2009 12:18

jorgus111 napisał(a):
LFB napisał(a):Droga 86 na mojej mapce 422 km.

Tylko ustawiłeś początek trasy w Trencinie :wink: a to 130km przed Bratysławą :lol: ... i zostaje tylko ok 290 km :wink:

Tak ja wiem że sama 86 jest krótsza, mi chodziło jednak o róznice między dwoma wariantami a nie długość samej 86-stki. Dla tego na moich mapkach wybrałem początek i koniec dla tras w ich częsciach wspólnych.
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 06.05.2009 12:27

mariusz 69 napisał(a):LFB Dlaczego odrzuciłeś wariant drogi przez Nitrę?

Przez Nitrę jest 22 kilometry dalej i do tego przejazd przez samą Nitrę, różnica w kilometrach w stosunku do wariantu przez Bratysławę jest juz niewielka a sznase na szybszy przejazd znikome.
tomekj69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekj69 » 07.05.2009 12:46

LFB-Powiem o swoich doświadczeniach.
Już czwarty raz do Chorwacji jadę trasą przez Słowację, Węgry.
Zawsze przez Zwardoń, zawsze obwodnicą Bratysławy, za Rajką,kilka kilometrów węgierską autostradą, a następnie drogą 86 do przejścia granicznego ze Słowenią. Po chorwacjkiej stronie juz tylko autostradą.
Podkreślić muszę tylko jeden ważny element moich podróży. Jechałem zawsze w nocy, tj. z Pabianic wyjazd ok. 17-18. Wegierską część trasy pokonywałem nocą. Natężenie ruchu minimalne. Zero policji, zero kombajnów, ciągników rolniczych, wozów drabiniastych itp. Dwa lata temu w Brodaricy (3 km od Szibenika) zameldowałem się o 12:00 .
Tego lata jadę do Mimic, czyli nie daleko Tucepi i mam zamiar wystartować ok. 16. Z krótkimi przerwami na siku i rozprostwanie kości ciągła jazda do godziny 1:00-max. 2. Tak gdzieś własnie koło 1-2 w nocy kończą mi się baterie,dlatego robię 2 godzinny postój na drzemkę i dalej w drogę.
Jazda w nocy miała i ma dla mnie jeszcze jedną poważną zaletę. Moje dziecko smacznie przesypia praktycznie całą drogę. A jak śpi to nie jest uciążliwe :wink:
No chyba, że nie mozesz jeździć w nocy, to wtedy ten wariant odpada.
I jeszcze jedno-nigdy nie zaczynałem podróży w weekend. Jakiej bys drogi nie wybrał, to w weekendy zawsze będzie tłoczno.
Staram się nie zjeżdżać z autostrad na boczne drogi, bo tam 'doskwiera" ruch lokalny. Moi przyjaciele próbowali podróżować po słowackiej i węgierskiej stronie drogmi lokalnymi i zawsze kończyło się to dla nich nerwicami związanymi z koniecznością "wleczenia" się za w/w pojazdami wolnobieżnymi. Nawet w niedzielę rolnicy pracują i zbierają z pól. Tak więc uważam, że szkoda czasu i nerw. Oczywiście i na autostradzie może zdarzyć się coś ,co ją "zakorkuje", ale ja jak na razie nie miałem wątpliwej przyjemności poznać co znaczy słowo "korek" na Słowacji i na Węgrzech.
Tak więc życzę szerokości i udanego urlopu.
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 08.05.2009 08:58

tomekj69 -> Ja licze że moje dziecko jakoś grzecznie spędzi drogę, na kródszych dystansach nie mamy z córką problemów. Pewniej się czuję jadąc w dzień zwłaszcza jesli jade z dużymi prędkościami dla tego narazie preferuje wariant dziennej jazdy. Dam znać ile czasu mi zajeła podróż i jak uciążliwy był ten słowacki kawałek. W dzień droga 86 to jakieś 4-4,5h jazdy (230km) w dużym ruchu dla tego w tym roku się nie skusze. Może wracając ale raczej nie.
msz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) msz » 08.05.2009 15:18

Ja w tamtym roku wyjechałem z Łodzi około 8 rano na Cieszyn, Czechy i dalej słowackimi autostradami a Węgry drogą 86 a w Letenye przy chorwackiej granicy byłem około 18:30. Wydaje mi się ze to bardzo dobry czas. Chciałbym powiedzieć także ze to był nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji, przerwy robiliśmy mniej więcej co dwie godziny więc podejrzewam, że trasę tę można zrobić szybciej. Nie wiem jak czy autostrada na Węgrzech będzie szybciej. Ja w tym roku znowu route 86.
Pozdrawiam i udanych wakacji
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 10.05.2009 09:33

A ja bym tak jeszcze bardzo prosił o informację, którędy najlepiej dojechać do Budapesztu (bo pozwiedzać trochę chcę)...i dlaczego akurat proponowaną drogą? :):)...
dagmara2003
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmara2003 » 10.05.2009 11:33

O ilu Łodziaków ;) My w tym roku po raz pierwszy do Chorwacji, do Podgory. I plan jest żeby jechać przez Czechy, Austrię i Słowenię. Ale dokładnie nie wiem jakimi drogami bo to już działka męża. HiHi, za 5 dni wyruszamy :D :D :D
grekomaniak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grekomaniak » 13.05.2009 12:22

Na kanwie tematu. Jechałem autostradą Bartysława - Żylina 7go maja.
Odcinek Bratysława - Trnawa jest w przebudowie co w praktyce oznacza, że jedzie się tą samą ilością pasów (2 w każdą stronę) ale są one zwężone z ograniczeniem prędkości typowo do 80km/h. W poszerzonym pasie pomiędzy jezdniami toczą się roboty, wymieniana jest barierka, wjeżdżają na jezdnie ciężarówki.
Generalnie średnio 80km/h (w dzień roboczy czyli gdy jest znacznie większy ruch) da się jechać.
Dodatkowo w dzień roboczy trzeba być przygotowanym na 0.5-1godz korek w okolicach Poważskiej Bystricy, gdzie autostrada się na razie kończy. [/list]
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 13.05.2009 12:39

Drogie Łodziaki!
Jadę z Gdańska na południe - przez Łódź :?

Planuję wyjazd o ok. 3 w nocy, co oznacza dotarcie do Łodzi na godzinę ok. 7.00 (lipiec, środa).

Czy zalecacie ucieczkę w Zgierzu na Aleksandrów Łódzki-Konstantynów-Pabianice-Rzgów i objazd od zachodu, czy parcie przez Łódź A1?

pozdrov, Krystof
guzzi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzzi » 13.05.2009 13:54

Krystof napisał(a):Drogie Łodziaki!
Jadę z Gdańska na południe - przez Łódź :?

Planuję wyjazd o ok. 3 w nocy, co oznacza dotarcie do Łodzi na godzinę ok. 7.00 (lipiec, środa).

Czy zalecacie ucieczkę w Zgierzu na Aleksandrów Łódzki-Konstantynów-Pabianice-Rzgów i objazd od zachodu, czy parcie przez Łódź A1?

pozdrov, Krystof

To wszystko zależy od kiedy zaczną remontować "Gierkówkę" Piotrków - Częstochowa. Jeżeli od czerwca tego roku - wybrałbym trasę na Pabianice - Bełchatów.
pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa Łódź -> Tucepi czy dobrze wybrałem? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone