Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa Kraków - Istria na jeden raz czy na dwa dni?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 08.06.2008 11:14

Trasa:
polecam,
Maribor-Zagreb-Karlovac-Rijeka-Rovinj

Ile dni:
matematyka bardzo prosta,
jezeli masz <45 lat-1 dzien
jezeli masz >45 lat-2 dni

:papa:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 08.06.2008 11:54

Jacole napisał(a):Mosqito albo tam mieszkasz albo jesteś debeściakiem... tak czy inaczej WIELKIE DZIEKI CZYLI (DZIĘXX MAXX).
:D

Nie ma sprawy. Cieszę się ze mogłem pomóc. :lol:

W zeszłym roku jechałem tą trasą ( jak jeszcze nie było tego odcinka A6 tylko stara lokalna 50, ale i tak byłem bardzo zadowolony.
Teraz jak masz A6 to na odcinku Brno - Wiener Neustadt (czyli ok 50 km za Wiedniem w stronę Graz) masz cały czas autostradę oprócz malutkiego odcinka 20 km pomiędzy Neusiedl am See a Eisenstadt.

Winietkę słowacką kupisz w budce zaraz za granicą CZE/SVK i lepiej weź ze sobą korony słowackie to mają paskudny przelicznik Euro i czeskich koron. Austriacką kupisz w budce OAMTC zaraz za granicą SVK/AUT w Kittsee

Szerokiej drogi
Ostatnio edytowano 17.03.2013 17:47 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
michu73
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu73 » 08.06.2008 17:12

Mosqito napisał(a):

Winietkę słowacką kupisz w budce zaraz za granicą CZE/SVK i lepiej weź ze sobą korony słowackie to mają paskudny przelicznik Euro i czeskich koron. Austriacką kupisz w budce OAMTC zaraz za granicą SVK/AUT w Kittsee

Szerokiej drogi

A czy można te płatności za winiety w Czechach, Słowacji,Austrii, Słoweni i Chorwacji realizować kartą ?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 08.06.2008 19:01

michu73 napisał(a):A czy można te płatności za winiety w Czechach, Słowacji,Austrii, Słoweni i Chorwacji realizować kartą ?

Na większości stacji benzynowych można płacić kartą, za winiety również.
Ponadto w Chorwacji nie ma winiet, a płacisz na bramkach (gdzie również przyjmują zapłatę kartą).
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 08.06.2008 20:55

Mosqito napisał(a):
Jacole napisał(a):Co sądzicie o ominięciu Wiednia (w zwiazku z Euro2008) i przejechaniu z Bratysławy drogami krajowymi do Eisenstadt i dalej do autobahnem S31/S4 do Wiener Neustadt??? Na mapie wyglada ładnie... :?:

proponuję Ci:
z Bratysławy D4 do granicy, A6 do Knoten Bruckneudorf, na którym skręcasz na A4/E60 (Ost Autobahn) kierując się na Hungary (Nickelsdorf Gyor Budapest). Uważaj aby nie skręcić na Wien !!!

Austostradą A4/E60 jedziesz 5 km. Mijasz zjazd Parndorf i zjeżdżasz na węźle Neusiedl am See na drogę nr 50 w prawo w kierunku Eisenstadt. Zaraz za zjazdem z autostrady będzie po lewej stronie widoczna stacja Jet gdzie warto zatankować paliwo.

Kontynuujesz jazdę drogą 50 w kierunku Eisenstadt, mijając po drodze Jois, Breitenbrunn i Schutzen am Gebirge. Przed Eisenstadt skręcasz w prawo na drogę ekspresową S31 (Burgenland Schnellstrasse), którą jedziesz kilkanaście kilometrów i na węźle Knoten Mattersburg zjeżdżasz na drogę ekspresową S4 kierunek Wiener Neustadt, którą jedziesz do końca i na węźle Knoten Wiener Neustadt zjeżdżasz na autostradę A2/E59 kierunek Graz, Klagenfurt.

I jesteś kilkadziesiąt km za Wiedniem bez korków

i mnie pomogles:)
zmodyfikowalem sobie wlasnie trase w iGO8 i am5
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 09.06.2008 09:52

A nie lepiej pojechać z Krakowa na Zwardoń (50 km bliżej niż Cieszyn) potem na Zilina, Bratysława, Wień, Graz, Maribor, Ljubljana, I jesteśmy na Istrze to chyba najprostsza i najszybsza droga.
Ja tak planuje jechać, z wyjazdem koło 21-22 godz oby na południe być już na Chorwacji.
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 09.06.2008 17:24

Seavolv napisał(a):A nie lepiej pojechać z Krakowa na Zwardoń (50 km bliżej niż Cieszyn) potem na Zilina, Bratysława, Wień, Graz, Maribor, Ljubljana, I jesteśmy na Istrze to chyba najprostsza i najszybsza droga.
Ja tak planuje jechać, z wyjazdem koło 21-22 godz oby na południe być już na Chorwacji.

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=284038#284038
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 09.06.2008 17:41

Jechałem 2 lata temu i było ok mimo remontów ruch praktycznie niewielki. Teraz jadę około 22:00 z Krakowa więc myślę że raczej na korki się nie natknę.
mstomek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mstomek » 24.06.2008 19:12

vqsoft napisał(a):
Mosqito napisał(a):
Jacole napisał(a):Co sądzicie o ominięciu Wiednia (w zwiazku z Euro2008) i przejechaniu z Bratysławy drogami krajowymi do Eisenstadt i dalej do autobahnem S31/S4 do Wiener Neustadt??? Na mapie wyglada ładnie... :?:

proponuję Ci:
z Bratysławy D4 do granicy, A6 do Knoten Bruckneudorf, na którym skręcasz na A4/E60 (Ost Autobahn) kierując się na Hungary (Nickelsdorf Gyor Budapest). Uważaj aby nie skręcić na Wien !!!

Austostradą A4/E60 jedziesz 5 km. Mijasz zjazd Parndorf i zjeżdżasz na węźle Neusiedl am See na drogę nr 50 w prawo w kierunku Eisenstadt. Zaraz za zjazdem z autostrady będzie po lewej stronie widoczna stacja Jet gdzie warto zatankować paliwo.

Kontynuujesz jazdę drogą 50 w kierunku Eisenstadt, mijając po drodze Jois, Breitenbrunn i Schutzen am Gebirge. Przed Eisenstadt skręcasz w prawo na drogę ekspresową S31 (Burgenland Schnellstrasse), którą jedziesz kilkanaście kilometrów i na węźle Knoten Mattersburg zjeżdżasz na drogę ekspresową S4 kierunek Wiener Neustadt, którą jedziesz do końca i na węźle Knoten Wiener Neustadt zjeżdżasz na autostradę A2/E59 kierunek Graz, Klagenfurt.

I jesteś kilkadziesiąt km za Wiedniem bez korków

i mnie pomogles:)
zmodyfikowalem sobie wlasnie trase w iGO8 i am5

2 lata temu jak jeszcze nie było pełnej autostrady Bratysława - Wiedeń pojechałem opisywaną drogą. Jedzie sie Ok, ale do Eisenstadt jest wąsko, co chwilę miejscowości z ograniczeniem do 40-50 km/h.
Wg GPS odległość mniejsza o około 25 km, ale czas przejazdu dłuższy o 30 min.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi