Przepraszam za długą przerwę, ale ostatnio brakowało mi czasu. Wygląda na to, że już wszystko wróciło do normy, więc obiecuję poprawę.
Góra Mojra – magiczne i święte miejsce dla trzech religii Jak myślicie, że moje nerwy po wejściu na wzgórze doznały ukojenia, to się grubo mylicie. Owszem na razie jestem zadowolona, nawet bardzo. Bo... udało się

Ale za kilka minut będę przeklinać pod nosem. Ale po kolei.
Wzgórze Świątynne (bliblijna nazwa – Góra Mojra) jest bardzo ważnym miejscem dla wyznawców trzech potężnych religii.
Muzułmanie uważają, że to właśnie tu Prorok Mahomet na swym koniu Buraku powędrował do Nieba. Dlatego też dla wyznawców islamu jest to jednych z najważniejszych miejsc religijnych na świecie obok Mekki i Mediny.
Dla Żydów, o czym pisałam już wcześniej miejsce jest szczególne tu bowiem stała świątynia (świątynie), którą do dziś opłakują. To w niej przechowywano Arkę Przymierza.
Zarówno dla Żydów jak i dla chrześcijan - skała (ukryta pod meczetem ze złota kopułą) jest niesłychanie istotna, gdyż tu Abraham miał złożyć swego syna Izaaka w ofierze Bogu. W nieistniejącej świątyni nauczał też Jezus.
Każdy więc ma swój powód, by miejsce to było dla niego szczególne.
Pierwsze co zobaczymy po wejściu na wzgórze to meczet Al Aksa nakryty szarą kopułą. Niestety, niewierni nie są wpuszczani do wnętrz.
Meczet ten ma imponujące wymiary, długość 90 metrów, a szerokość 60. We wnętrzu może się pomieścić aż 5 tysięcy wiernych.
Budynek został w mniejszym lub większym stopniu zniszczony podczas trzęsień ziemi (ostatnie miało miejsce 1937 r.).
Wokół Meczetu Al Akas można zobaczyć także pozostałości fragmentów budowli z czasów panowania Rzymian.
A tu już widok na Meczet Kopuła na Skale i fontannę do ablucji - Al- Kas tzw. Puchar wybudowana w 709 roku, a potem w XIV wyremontowana i rozbudowana.
i fontanna z bliska. Jest używana do dziś.