Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stary Kasztel i okolice!!!!

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
herdzinka
Plażowicz
Stary Kasztel i okolice!!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) herdzinka » 23.05.2007 05:55

No witam wszystkich.Wybieram sie w tegoroczne lato do Starego KAsztelu wraz z rodzina. I chciał bym uzyskać jakieś informacje na temat Stargo Kasztelu i innych miast znajdujących sie w obrębie. Chodzi mi konkretnie co by było godne uwagi co warto zobaczyć gdzie pojść jakie są tam atrakcje.Dzieki wszystkim za info narazie pozdrawiam.
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 23.05.2007 06:53

Było już kilkakrotnie na forum o Kaštelach.
Miejsce wypadowe bardzo dobre - spójrz tylko na mapę miejscowość pomiędzy Splitem a Trogirem. Dodatkowo niedaleko do Šibenika i PN Krka.
Między tymi miastami kursują autobusy miejskie.
Minus to woda - wprawdzie byłem tam kilka lat temu, ale informacje z forum potwierdzają, że nic się nie zmieniło - woda do czystych nie należy.
Kaštel Stari leży nad zalewem ograniczonym przez wyspę Ciovo i przez półwysep na którym leży Split.
Wystarczy wjechac na Ciovo od strony otwartego morza lub poza Split - róznica zasadnicza.
Jesli to Twój pierwszy wyjazd do CRO nie będziesz mieć skali porównawczej - ból mniejszy. Ale jeśli już byłeś w CRO możesz być trochę zawiedziony.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 23.05.2007 10:13

Byłam w OT'resnik" w Kaszteli 5 lat temu i to był mój pierwszy raz.Tak jak pisze przedmówca:na pierwszy raz to dla mnie woda byla ok,nawet bardzo bo ciepla i wg.mnie czystsza niz w Bałtyku.W samej miescinie to robic nie ma co,ale jeździc w okolice i zwiedzac to jak najbardziej :)
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 23.05.2007 12:38

Tak to racja w 100%co pisze Toudee.Super miejsce wypadowe.I cala Makarska do zwiedzenia masz nie daleko,Omiś z Cetina(rafting)Nudzic sie nie bedziesz.Zrobisz sobie rozpoznanie na nastepny raz :D i bedziesz jechala nastepnym razem tam gzie juz bylas widzialasi gdze sie podobalo.Ja 2 lata temu bylem w Trogirze a wlasciwie to juz byla Ciovo bylo super
herdzinka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) herdzinka » 24.05.2007 05:48

A ma ktoś może jakieś zdjecia Starego Kasztelu lub innego KAsztelu???
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 24.05.2007 09:11

kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 24.05.2007 21:02

herdzinka napisał(a):No witam wszystkich.Wybieram sie w tegoroczne lato do Starego KAsztelu wraz z rodzina. I chciał bym uzyskać jakieś informacje na temat Stargo Kasztelu i innych miast znajdujących sie w obrębie. Chodzi mi konkretnie co by było godne uwagi co warto zobaczyć gdzie pojść jakie są tam atrakcje.Dzieki wszystkim za info narazie pozdrawiam.
Byłem trzy lata temu w Kasteli Stari w hotelu Palace.Mieścinka mała ale poczciwa było kilka sklepów, knajpek, kościół, poczta i małe targowisko.Co do wody to nie była rewelka pod względem krystaliczności ale nikt nie narzekał z tysięcy turystów:D dodam że ciepły adriatyk wszystko wynagradzał :P dało sie nurkować i coś zobaczyć.W basenie hotelowym też coś można było coś zobaczyć :wink: Polecam gorąco wyjazd do Splitu......naprawde warto!!!
hondac
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hondac » 02.06.2007 13:50

A dla mnie Stary Kasztel to największa pomyłka w moich wakacyjnych wypadach-nudno i brudno.
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 02.06.2007 14:22

W zeszłym roku byliśmy wracając ze Splitu w Kasztelu bo kumpel wyczytał w jakimś przewodniku że jest godny zobaczenia. Zobaczyliśmy, ok ale nic nadzwyczajnego. Natomiast jako baza wypadowa może być bo niedaleko do Splitu i Trogiru. Natomiast nie widziałem tam jakiś rewelacyjnych miejsc dop kąpieli. Ale tak jak mówiłem byłem tylko przejazdem więc może cuś przeoczyłem.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne