piekara114 napisał(a):Cysterna to wiadomo cudo.
maslinka napisał(a):Wow! Przepiękne zdjęcia z Cysterny!

To miejsce chcę kiedyś zobaczyć!

te kiero napisał(a):...cysterna jest na Stambułowym podium.
piotrf napisał(a):Cysterna też jest u mnie na podium
Tak myślałam, że Cysterna Bazyliki przypadnie Wam do gustu. Dla mnie to miejsce jest rewelacyjne i bardzo klimatyczne.
te kiero napisał(a):A Twoje zdjęcia jak zwykle mega, troszku masz oko podobne do mojego przy robieniu zdjęć
ale jakość u Ciebie lepsza...
piotrf napisał(a):Gosiu , piękne zdjęcia
Dzięki, miło mi, że Wam się podobają moje fotki.
Z tym okiem, to faktycznie coś jest na rzeczy, bo mnie się Twoje ujęcia też podobają. Może dlatego, że tak jak i ja, robisz szersze plany. Nie przepadam za mocnymi zbliżeniami, chyba że chcę pokazać jakiś konkretny szczegół. Szerszy plan bardziej do mnie dociera, bo można na nim zobaczyć większy kawałek świata.
piekara114 napisał(a):Wejściówki takie zachodnioeuropejskie, ale wiadomo są to zabytki warte swojej ceny, choć do cen lokalnych gość mocno wyśrubowane (takie mam wrażenie).
Faktycznie doganiają cenowo kraje zachodniej Europy i wcale im się nie dziwię. Myśląc ich kategoriami, to dlaczego mają mieć niższe ceny, niż np. we Włoszech czy w Hiszpanii, skoro ich zabytki nie ustępują w niczym tym zachodnim. Nas turystów boli fakt, iż różnica w cenach biletów dla Turków i dla turystów jest bardzo duża.
Ale w ten sposób wspierają rozwój kultury wśród swoich obywateli. A turyści, skoro przyjechali zwiedzać, to i tak zapłacą.
te kiero napisał(a):Wychodzi 20Eur, do przełknięcia
piekara114 napisał(a):A nie było jakiejś zbiorczych biletów czy coś w stylu Stambulcard, aby jakieś zniżki były?
Nasza cena za bilety w przeliczeniu na euro wyniosła 12,60 euro, więc nie zastanawialiśmy się nad jakimiś zniżkami czy Stambulcard. Ale teraz sprawdziłam na oficjalnej stronie Cysterny Bazyliki i Karta Muzealna do niej nie obowiązuje, o czym można przeczytać
tutaj.
A propos oficjalnych stron, to zapomniałam w odcinku o Cysternie Serefiye podać link do ich strony, co teraz nadrabiam.
https://kultur.istanbul/serefiye-sarnici/. Można na tej stronie obejrzeć zdjęcia z pokazów mapowania 360 stopni.