Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Środowisko, klimat - ochrona

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Środowisko, klimat - ochrona

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.12.2018 16:03

Dziś rozpoczął się w Katowicach szczyt klimatyczny. Najważniejszym zadaniem, jakie stoi przed uczestnikami, to ustanowienie reguł wdrażania postanowień z konferencji paryskiej w 2015. Oby przekonali również prezydenta Brazylii, żeby porzucił swój chory pomysł wykarczowania Puszczy Amazońskiej.

Dobar dan cro.pl :wink:
Kiepura
Cromaniak
Re: Dzień dobry

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 03.12.2018 21:34

walp napisał(a):Dziś rozpoczął się w Katowicach szczyt klimatyczny. Najważniejszym zadaniem, jakie stoi przed uczestnikami, to ustanowienie reguł wdrażania postanowień z konferencji paryskiej w 2015. Oby przekonali również prezydenta Brazylii, żeby porzucił swój chory pomysł wykarczowania Puszczy Amazońskiej.

Dobar dan cro.pl :wink:

Zgromadzenie cwaniaków którzy żerując na naiwności społeczeństwa obrabiają kasę z podatków. Plus lobbyści.
Mam nadzieję, że pojedzą popiją, pop... i pojadą do domu nic nie uchwalając.

Tym optymistycznym akcentem Dzień dobry Państwu. :D

Wiatraki. Mam nadzieję, że ta gangrena nie zagości w duże ilości w Polsce. Widok zdegradowanego krajobrazu Niemiec przeraża.
Farmy fotowoltaiczne czy cuś w ten deseń. Na ich wyprodukowanie potrzeba zużyć więcej energii elektrycznej niż one same wytworzą w ciągu swojego "życia". Gdzie sens ? Myślę zresztą, że podobnie jest z wiatrakami.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.12.2018 22:47

Kiepura napisał(a):Zgromadzenie cwaniaków którzy żerując na naiwności społeczeństwa obrabiają kasę z podatków. Plus lobbyści.
Mam nadzieję, że pojedzą popiją, pop... i pojadą do domu nic nie uchwalając.

Tym optymistycznym akcentem Dzień dobry Państwu. :D

Wiatraki. Mam nadzieję, że ta gangrena nie zagości w duże ilości w Polsce. Widok zdegradowanego krajobrazu Niemiec przeraża.
Farmy fotowoltaiczne czy cuś w ten deseń. Na ich wyprodukowanie potrzeba zużyć więcej energii elektrycznej niż one same wytworzą w ciągu swojego "życia". Gdzie sens ? Myślę zresztą, że podobnie jest z wiatrakami.

Aha... czyli palimy węglem, plastikiem, szmatami... no i czym tylko mamy pod ręką...
Mapki, na których Polska jest czarną plamą na mapach świata to przecież wymysł jakichś lobbystów czegoś tam (ale nie wiadomo czego). Odczyty czujników w moim mieście, które pokazują tysiąckrotne przekroczenie normy to też jakiś lewacki, szatański wynalazek. A drapanie w gardle i smród to zapewne kara boska za nieprawomyślne poglądy...

Jestem pod wrażeniem... choć właściwie chyba nie powinienem być zaskoczony w kraju, w którym połowa społeczeństwa uważa, że efekt cieplarniany to teoria spiskowa a 20% uważa, że Ziemia jest płaska :roll:

Kiepura mam nadzieję, że nie jesteś takim hipokrytą i w domu używasz wyłącznie prawdziwe 100 watowe żarówki a nie jakieś tam LEDy :!:

Dobry wieczór z czystego i pachnącego żywicą Śląska :oczko_usmiech:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.12.2018 06:18

Kiepura napisał(a):Na ich wyprodukowanie potrzeba zużyć więcej energii elektrycznej niż one same wytworzą w ciągu swojego "życia". Gdzie sens ? Myślę zresztą, że podobnie jest z wiatrakami.
A skąd takie dane?

Ja mam inne:
Payback time* (foto, polykristallin): ~4 lata
Lifetime: 20-25 lat

Bilans** CO2 (na 1 kWh):
Wiatr: 25 g
Woda: 40 g
Foto: 90 g

Węgiel*** : 950 g

* zwrot włożonej do produkcji i recyklingu energii
** ilość CO2 wyemitowana przy produkcji, montażu i utrzymaniu podzielona przez średni lifetime
*** tylko "produkcja" energii, bez budowy

PS.:
@ Kiepura,
zmień awatar, uwłaczasz mu.
dario7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dario7 » 04.12.2018 08:05

Kiepura napisał(a):Wiatraki. Mam nadzieję, że ta gangrena nie zagości w duże ilości w Polsce. Widok zdegradowanego krajobrazu Niemiec przeraża.

... nie dodałeś jeszcze krajobrazu wokół całego Wiednia :mrgreen:
... jakoś im nie przeszkadza widok, a jakości powietrza można tylko pozazdrościć :evil:

... ale co tam, jak ktoś mieszka w smogu krakowskim, to ...
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.12.2018 08:25

walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.12.2018 08:37

Kiepura napisał(a):Mam nadzieję, że pojedzą popiją, pop... i pojadą do domu nic nie uchwalając.

Ja bym jednak chciał, żeby uchwalili, a następnie, aby te postanowienia były respektowane, bo same ambitne cele i deklaracje problemu nie rozwiążą.
Wiem, że dla niektórych ochrona środowiska to stek bzdur, ale 7 milionów ludzi umierających co roku z powodu zanieczyszczeń powinno dawać do myślenia. Nie mówiąc już o zagrożeniu nas wszystkich, jakie niesie globalne ocieplenie.
Czasu nie ma zbyt wiele, bo być może jesteśmy ostatnim pokoleniem, które ma możliwość, aby rozwiązać te problemy. Później efekty mogą być nieodwracalne.
greenrs napisał(a):... a 20% uważa, że Ziemia jest płaska :roll:

Tu mnie Jacku zaskoczyłeś, bo byłem przekonany, że odsetek jest mniejszy. :oczko_usmiech:

Z innej beczki. Nie wiem, czy kojarzycie Tim'a Berners'a-Lee? To gość, który wynalazł HTML i pierwszą stronę www. Nie podoba mu się, że wirtualny świat kreują dziś potentaci Facebook, Google i Twitter.

Czytam, że pracuje nad projektem, którego celem będzie stworzenie opensource’owej platformy Solid, prowadzącej do powstania "nowego Internetu", który przywróci "równość szans i bezpieczeństwo".
Ciekawe, ciekawe ... :)

Dzień dobry. :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.12.2018 09:23

walp napisał(a):
greenrs napisał(a):... a 20% uważa, że Ziemia jest płaska :roll:

Tu mnie Jacku zaskoczyłeś, bo byłem przekonany, że odsetek jest mniejszy. :oczko_usmiech:

Pamiętam, że kilka lat temu usłyszałem takie dane w jakiejś audycji radiowej (chyba w Trójce, bo głównie tej stacji słucham). Też byłem zaskoczony a raczej zszokowany. Może od tego czasu coś się zmieniło ale nie mam takich danych. Podobnie zaszokował mnie kiedyś odsetek ludzi w Polsce, którzy nigdy nie słyszeli o teorii ewolucji bądź w nią nie wierzą :roll:

Pomijając już te kwestie nie ulega jednak wątpliwości, że świadomość ekologiczna naszego społeczeństwa należy do najniższych w Europie i niestety nie zawsze można to tłumaczyć ubóstwem. Pewne środowiska nakręcają jakąś psychozę, że ekologia jest antypolska, antykatolicka i lewacka (podejrzewam, że wielu nadużywających tego słowa nie zna jego znaczenia i myśli, że jest obraźliwe). To właśnie te środowiska można by podejrzewać o lobbing a nie zwolenników czystej energii i czystego powietrza. Myślę, że kiedyś dojdziemy do takiego punktu, że wycinanie lasów, zaśmiecanie oceanów czy zatruwanie powietrza będzie uznawane za zbrodnię przeciwko ludzkości. Zapewne daleka jeszcze droga do tego - czasem mam wrażenie, że niektórzy wolą zginąć niż przyznać się do własnej ignorancji.

Dzień dobry. Dziś u nas pada więc stężenie PM 2,5 tylko 240 % normy.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.12.2018 09:34

greenrs napisał(a):niektórzy wolą zginąć niż przyznać się do własnej ignorancji
Słowo "niektórzy" sugeruje małą liczbę.
Odnoszę wrażenie, że liczba jest większa niż "niektórzy".
Typuję na dobrze ponad 50%.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 04.12.2018 10:32

greenrs napisał(a): czasem mam wrażenie, że niektórzy wolą zginąć niż przyznać się do własnej ignorancji.

boboo napisał(a):Odnoszę wrażenie, że liczba jest większa niż "niektórzy".

Może to jest wynikiem "naszej (polskiej?) mentalności".
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.12.2018 10:55

Pisząc moje spostrzeżenia nie miałem na myśli żadnej konkretnej nacji.
Raczej gatunek człowieka jako "Ziemianie".
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.12.2018 20:50

Dzień dobry,

greenrs napisał(a):Aha... czyli palimy węglem, plastikiem, szmatami... no i czym tylko mamy pod ręką...
(...)

Kiepura mam nadzieję, że nie jesteś takim hipokrytą i w domu używasz wyłącznie prawdziwe 100 watowe żarówki a nie jakieś tam LEDy :!:

Rozgryzłeś mnie, :oops:

Dodam jeszcze, że wieczorami bijam żonę. No i maltretuje kota, ale to już nie powinno nikogo dziwić :lool:

boboo napisał(a):zmień awatar, uwłaczasz mu.

Awatar jak awatar. Inteligencji to uwłacza raczej brak umiejętności czytania ze zrozumieniem.

Przypomnę tylko, że mój wpis oceniał li tylko zgromadzenie pełnych hipokryzji polityków, którym nie zależy na świeżym powietrzu, tylko realizacji własnych interesów, różnej maści krzykaczy, których głównym celem jest ciepła posadka ministerialnego doradcy lub dotacja do fundacyjki. Jak funkcjonuje ruch ekologiczny w Polsce to najlepiej widać na przykładzie Koloseum w Puszczy Noteckiej.

Nic tam (w moim poście) natomiast nie było o ochronie środowiska jako takiej :mrgreen:
Co najwyżej o różnych śmiesznych pomysłach typu wiatraki.

No dobra, to koniec dyskusji merytorycznej :lol: Teraz będą bzdety. Tym razem o ochronie powietrza.

Być może wykształcenie czy 35 lat w kontakcie z branżą nie upoważnia mnie do bycia takim ekspertem i autorytetem w sprawach ochrony środowiska jak Bono, Schwarzenneger czy Di Caprio. Ale co mi tam :roll: :lol:

Punkt pierwszy. Ażeby mieć czyste powietrze trzeba tylko trzech rzeczy.
Pieniędzy.
Pieniędzy.
Pieniędzy.

A technicznie jak to się załatwia? Prosta sprawa wystarczy popatrzeć jak to robią cwaniackie i pełne hipokryzji społeczeństwa państwa zachodnich.

Po pierwsze trzeba się nauczyć robić elektrownie atomowe. To podstawa.
W naszym przypadku jest jeszcze kwestia przeróbki i zgazowywania węgla.

Po drugie. Wywalić całą śmierdzącą produkcję do Chin lub biedniejszych krajów europejskich gdzie za łapówkę lub z obawy o utratę miejsc pracy można tą działalność utrzymać bez problemu. Jak to się robi. Prosto. Ustanawia się normy na niespełnialnym poziomie.

I już. Proste nie ? Pełne hipokryzji społeczeństwa zachodnie wytwarzają dla zaspokojenia swoich potrzeb więcej zanieczyszczeń niż komukolwiek się wydaje. Tyle, że w Polsce, Chinach, itd.
A potem świecą w oczy mapkami z zielonymi kółkami.

W Polsce jeśli chodzi o przemysł w ciągu ostatnich trzydziestu lat dokonano w dziedzinie ochrony środowiska ogromnego postępu.
W branży w której pracuje nie odbiegamy w niczym od czołówki. Dokonało się to głównie rękami inżynierów, mrówczą pozytywistyczną pracą. Tak zwani ekolodzy tylko szkodzili.

To nie znaczy, że wszystko jest cacy bo nie jest. Pracy jest jeszcze bardzo dużo. A i trzeba mieć świadomość, że pewnych etapów rozwoju gospodarczego nie da się przeskoczyć ot, tak. Można przecież jednym ukazem zakazać jazdy samochodami starszymi niż pięć lat i nie spełniającymi najwyższych norm emisji. Jaką część społeczeństwa będzie stać na taki samochód ?

A także zastanowić się nad błędami przeszłości. Dlaczego mamy tak drogi gaz, dlaczego przez tyle lat nie robiono nic by unowocześnić kotły domowe, dlaczego pozwalano spalać najgorszej jakości węgiel w tych paleniskach.

Zanim jednak wypowie się na temat na który nie ma się bladego pojęcia albo "łyknie" jakąś modę jako antidotum na czyste powietrze warto się czasem zastanowić.

boboo napisał(a):
Kiepura napisał(a):Na ich wyprodukowanie potrzeba zużyć więcej energii elektrycznej niż one same wytworzą w ciągu swojego "życia". Gdzie sens ? Myślę zresztą, że podobnie jest z wiatrakami.
A skąd takie dane?

Od producenta.

naturysta-06 napisał(a):a Babcia zawsze mówiła: z głupim się nie dyskutuje, szkoda czasu...

W sumie racja. Mógłbym jeszcze miesiącami pisać "jak się robi świeże powietrze" , ale w sumie szkoda czasu. :papa:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.12.2018 22:06

Kiepura napisał(a):
boboo napisał(a):
A skąd takie dane?
Od producenta.
Ja jednak pozostanę przy swoim zdaniu/wiedzy (~4 lata energetyczny pay-back time, choć tabelki w poniższym linku pokazują nawet mniej):
https://www.volker-quaschning.de/datserv/kev/index.php
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.12.2018 23:07

Kiepura napisał(a):Pełne hipokryzji społeczeństwa zachodnie wytwarzają dla zaspokojenia swoich potrzeb więcej zanieczyszczeń niż komukolwiek się wydaje. Tyle, że w Polsce, Chinach, itd.
A potem świecą w oczy mapkami z zielonymi kółkami.

W Polsce jeśli chodzi o przemysł w ciągu ostatnich trzydziestu lat dokonano w dziedzinie ochrony środowiska ogromnego postępu.
W branży w której pracuje nie odbiegamy w niczym od czołówki.

Hmm... Może nie mam takiego wykształcenia jak Ty, ale nie rozumiem gdzie tu logika... A przeczytałem trzy razy :roll:

Cała reszta przypomina mi dziesiątki komentarzy zamieszczanych pod artykułami o COP24 na Interii, WP itp. No ale Twój wywód przecież poparty jest 35-cio letnim doświadczeniem... Bono angażuje się w działalność ekologiczną od jakichś 40-tu a David Attenborough od ponad 70-ciu lat ale dla Ciebie to zapewne zwykli ekoterroryści.

Kiepura napisał(a):W sumie racja. Mógłbym jeszcze miesiącami pisać "jak się robi świeże powietrze" , ale w sumie szkoda czasu. :papa:

Tu się całkowicie zgadzamy :)

Dobry wieczór. Dziś powietrze jak w dżungli amazońskiej - PM 2,5 tylko 120% normy. Chyba otworzę na noc okno :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.12.2018 08:37

greenrs napisał(a):Bono angażuje się w działalność ekologiczną od jakichś 40-tu a David Attenborough od ponad 70-ciu lat ale dla Ciebie to zapewne zwykli ekoterroryści.

... a zamiast dopatrywać się wszędzie spisków, hipokryzji i zagrożenia wolności przez ekoterroryzm, trzeba zacząć od swojego podwórka. :wink:

Obrazek
(z artykułu National Geographic)

"Szacuje się, że ok. 40% plastikowych produktów jest używanych tylko raz, a następnie wyrzucanych.
Odpady generowane przez gospodarstwa domowe, to około połowa globalnego zużycia plastiku. Większość z nich nie jest w żaden sposób recyclingowana." :cry:

mervik napisał(a):...czy u was tez już czuć tą nerwowość przed .... Świętami :roll:

U nas spokojnie. Nerwowość wykazują tylko media. :oczko_usmiech:

Dzień dobry wszystkim :wink:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.