Dobar dan cro.pl
.png)
.png)
walp napisał(a):Dziś rozpoczął się w Katowicach szczyt klimatyczny. Najważniejszym zadaniem, jakie stoi przed uczestnikami, to ustanowienie reguł wdrażania postanowień z konferencji paryskiej w 2015. Oby przekonali również prezydenta Brazylii, żeby porzucił swój chory pomysł wykarczowania Puszczy Amazońskiej.
Dobar dan cro.pl
.png)
Kiepura napisał(a):Zgromadzenie cwaniaków którzy żerując na naiwności społeczeństwa obrabiają kasę z podatków. Plus lobbyści.
Mam nadzieję, że pojedzą popiją, pop... i pojadą do domu nic nie uchwalając.
Tym optymistycznym akcentem Dzień dobry Państwu.![]()
Wiatraki. Mam nadzieję, że ta gangrena nie zagości w duże ilości w Polsce. Widok zdegradowanego krajobrazu Niemiec przeraża.
Farmy fotowoltaiczne czy cuś w ten deseń. Na ich wyprodukowanie potrzeba zużyć więcej energii elektrycznej niż one same wytworzą w ciągu swojego "życia". Gdzie sens ? Myślę zresztą, że podobnie jest z wiatrakami.

A skąd takie dane?Kiepura napisał(a):Na ich wyprodukowanie potrzeba zużyć więcej energii elektrycznej niż one same wytworzą w ciągu swojego "życia". Gdzie sens ? Myślę zresztą, że podobnie jest z wiatrakami.
.png)
Kiepura napisał(a):Wiatraki. Mam nadzieję, że ta gangrena nie zagości w duże ilości w Polsce. Widok zdegradowanego krajobrazu Niemiec przeraża.
.png)
Kiepura napisał(a):Mam nadzieję, że pojedzą popiją, pop... i pojadą do domu nic nie uchwalając.
greenrs napisał(a):... a 20% uważa, że Ziemia jest płaska
.png)
walp napisał(a):greenrs napisał(a):... a 20% uważa, że Ziemia jest płaska
Tu mnie Jacku zaskoczyłeś, bo byłem przekonany, że odsetek jest mniejszy.![]()
.png)
greenrs napisał(a):Aha... czyli palimy węglem, plastikiem, szmatami... no i czym tylko mamy pod ręką...
(...)
Kiepura mam nadzieję, że nie jesteś takim hipokrytą i w domu używasz wyłącznie prawdziwe 100 watowe żarówki a nie jakieś tam LEDy
boboo napisał(a):zmień awatar, uwłaczasz mu.
boboo napisał(a):A skąd takie dane?Kiepura napisał(a):Na ich wyprodukowanie potrzeba zużyć więcej energii elektrycznej niż one same wytworzą w ciągu swojego "życia". Gdzie sens ? Myślę zresztą, że podobnie jest z wiatrakami.
naturysta-06 napisał(a):a Babcia zawsze mówiła: z głupim się nie dyskutuje, szkoda czasu...

Ja jednak pozostanę przy swoim zdaniu/wiedzy (~4 lata energetyczny pay-back time, choć tabelki w poniższym linku pokazują nawet mniej):Kiepura napisał(a):Od producenta.boboo napisał(a):A skąd takie dane?Kiepura napisał(a):Na ich wyprodukowanie potrzeba zużyć więcej energii elektrycznej niż one same wytworzą w ciągu swojego "życia". Gdzie sens ? Myślę zresztą, że podobnie jest z wiatrakami.
.png)
Kiepura napisał(a):Pełne hipokryzji społeczeństwa zachodnie wytwarzają dla zaspokojenia swoich potrzeb więcej zanieczyszczeń niż komukolwiek się wydaje. Tyle, że w Polsce, Chinach, itd.
A potem świecą w oczy mapkami z zielonymi kółkami.
W Polsce jeśli chodzi o przemysł w ciągu ostatnich trzydziestu lat dokonano w dziedzinie ochrony środowiska ogromnego postępu.
W branży w której pracuje nie odbiegamy w niczym od czołówki.
Kiepura napisał(a):W sumie racja. Mógłbym jeszcze miesiącami pisać "jak się robi świeże powietrze" , ale w sumie szkoda czasu.
.png)
greenrs napisał(a):Bono angażuje się w działalność ekologiczną od jakichś 40-tu a David Attenborough od ponad 70-ciu lat ale dla Ciebie to zapewne zwykli ekoterroryści.

mervik napisał(a):...czy u was tez już czuć tą nerwowość przed .... Świętami![]()
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.