Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Środowisko, klimat - ochrona

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak
Re: Dzień dobry

Postnapisał(a) Kiepura » 11.12.2018 19:23

walp napisał(a):
Kiepura napisał(a):W sumie mógłbym zapytać ilu spośród internetowych znawców epatujących innych zielonymi kropkami i szaroburymi zdjęciami rozróżnia komin od chłodni kominowej. Myślę, że tak z 90 procent nie odróżnia. W końcu i tu i tu "dymi".

Nie odróżniam. I co z tego?

Nic. To taki symbol. Można z taką niewiedzą żyć.
Ale jak zaczynasz dyskusje o spalaniu węgla, smogu itp., to niestety to jest nie będę opowiadał, że nauka, ale wiedza dość specjalistyczna. Nie wiedząc możesz (choć nie musisz) sprowadzić się do głoszenia sloganów.

Pääkäyttäjä napisał(a):
Kiepura napisał(a):W sumie mógłbym zapytać ilu spośród internetowych znawców epatujących innych zielonymi kropkami i szaroburymi zdjęciami rozróżnia komin od chłodni kominowej. Myślę, że tak z 90 procent nie odróżnia. W końcu i tu i tu "dymi".

Pomieszkaj sobie w Rybniku - może zrozumiesz niechęć do wszelkiej maści kominów (nawet jeżeli jest tylko chłodnią kominową którą to nawet Greenpeace wskazywał na "winnego")

Widzisz ja mieszkam od urodzenia w mieście, o którym swego czasu zachodnie periodyki "ekologiczne" pisały, że człowiek nie ma prawa w nim przeżyć 24 godzin. A jednak jako mieszkaniec tego miasta mogę teraz oczekiwać najdłuższego życia.

Edit. Rybnik powiadasz :roll: A ten prezydent to Wam z nieba spadł ?
Albo w innym bardzo bogatym mieście, którego nazwy nie śmiem wymienić, czytam, że 4,5 mln na ten cel dadzą.
Dla porównana w Krakowie to kwoty rzędu kilkudziesięciu milionów rocznie.

Obrazek

A z prywatnej obserwacji. Miałem kilku znajomych (krakowskich) chorych "płucnie". Wszyscy chorobę zawdzięczali paleniu papierosów lub pracy którą wykonywali. Może więc ze względu na ten drugi powód w regionie katowickim mimo iż te trzydzieści lat temu było tam równie z zanieczyszczone powietrze co w Krakowie, czas życia jest krótszy.

greenrs napisał(a):A jak sądzisz Kiepura, dlaczego na zachód od naszego kraju prawie wszystkie butelki, zarówno szklane jak i plastikowe są zwrotne a u nas zwyczajnie się nie da
Ciekaw jestem Twojej teorii

Otóż pojęcie zwrotne nie jest mylące. Zwrotna to była krachla, którą wieki temu w odległej galaktyce zanosiłem do wytwórcy oranżady. Tam baba myła ją w wielkiej wannie a właściciel napełniał w a archaicznym dystrybutorze. Oranżada po złoty pięćdziesiąt. Mandarynka dwa złote. :hut: :roll:
Jeśli chodzi o te obecne butelki szklane to one są recyklingowane. To jest myte, tłuczone i przetapiane na nowe butelki. Ma to oczywiście wpływ i to duży na środowisko. Ale mniejszy niż gdybyśmy mieli wytopić te butelki z piachu.

To nieprawda, że się nie da.
Obrazek

Obrazek

https://opakowania.com.pl/news/szwecja-na-1-miejscu-w-recyklingu-opakowan-szklanych-zobacz-na-ktorym-miejscu-plasuje-sie-polska-64921.html

https://www.friendsofglass.com/lp/ecology-lp/poziom-recyklingu-w-unii-europejskiej-osiagnal-spektakularne-73/

Pierwszy obrazek rok 2013, drugi 2017.
Oczywiście odstajemy od najlepszych ale wzrost jest. Jeśli pytasz dlaczego jeszcze odstajemy to odpowiedź znajdziesz w podręczniku historii. Podziękuj trzem panom z Jałty, którzy zafundowali na dziesięciolecia małpiej gospodarki. Myślisz, że tam doszli do tych 90 % recyklingu ot tak w rok. Trzeba zakładów przetwórczych, organizowania systemu, pracy (subtelnej, bo tylko daje trwałe efekty) nad zmianą mentalności ludzi itd. Oni zaczęli w latach sześćdziesiątych (na poważnie siedemdziesiątych), my dziewięćdziesiątych. Znów powtórzę. Nie da się przejść pewnych etapów na skróty, dajcie pracować fachowcom (nie tzw. ekologom).

Presja ma sens, histeria i oczekiwanie cudów z dnia na dzień nie.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.12.2018 20:39

Kiepura napisał(a):
Widzisz ja mieszkam od urodzenia w mieście, o którym swego czasu zachodnie periodyki "ekologiczne" pisały, że człowiek nie ma prawa w nim przeżyć 24 godzin. A jednak jako mieszkaniec tego miasta mogę teraz oczekiwać najdłuższego życia.

Nie mam pojęcia, gdzie jest ta "Dolina Smoków" - być może Kraków. Kilka razy proponowano mi pracę w znienawidzonym Lajkonikowie i za każdym razem e śmiechem dziękowałem, bo rybnicki smog jesienno zimowy mi wystarczy.

Edit. Rybnik powiadasz :roll: A ten prezydent to Wam z nieba spadł ?
Albo w innym bardzo bogatym mieście, którego nazwy nie śmiem wymienić, czytam, że 4,5 mln na ten cel dadzą.
Dla porównana w Krakowie to kwoty rzędu kilkudziesięciu milionów rocznie.

Czytaj dalej szmatławy Onet - miasto z niczego nie zrezygnowało a przesunęło dotację celową w inne miejsce ale nadal na to samo - w zasobach miasta, sporo jest nieruchomości, w których są tak zwane kopciuchy. Od 30 kwietnia do 30 maja trwał nabór wniosków o dotacje na wymianę urządzeń grzewczych w budynkach mieszkalnych na terenie miasta...

Obejrzałem sobie filtr powietrza w aucie - auto powietrza potrzebuje więcej, niż ja czy Ty. I jak patrzę na syf w filtrze, to boję się o swoje płuca...
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 11.12.2018 22:13

Pääkäyttäjä napisał(a):Nie mam pojęcia, gdzie jest ta "Dolina Smoków" - być może Kraków.

Stare, pawie prehistoryczne

Czytaj dalej szmatławy Onet - miasto z niczego nie zrezygnowało a przesunęło dotację celową w inne miejsce ale nadal na to samo - w zasobach miasta

Było też w Fakcie, ale masz racje to taki samo gufno jak onet.

Ale przyznasz, że przesunięcie środków z modernizacji pieców w prywatnych domach na remonty własnych kamienic miasta to trochę mniejszy zysk ekologiczny.
Nawet jeśli trochę to rekompensuje program rządowy który (wreszcie) powstał w tym zakresie.

Obejrzałem sobie filtr powietrza w aucie - auto powietrza potrzebuje więcej, niż ja czy Ty. I jak patrzę na syf w filtrze, to boję się o swoje płuca...

Nie myśl o tym (to nie znaczy lekceważ to). Jakbym trzydzieści lat temu myslał codziennie o stanie powietrza w Krakowie to bym już dawno odszedł na zawał. A tak, mam jeszcze szanse długo pożyć. :D
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 12.12.2018 05:31

Kiepura napisał(a):
greenrs napisał(a):A jak sądzisz Kiepura, dlaczego na zachód od naszego kraju prawie wszystkie butelki, zarówno szklane jak i plastikowe są zwrotne a u nas zwyczajnie się nie da
Jeśli chodzi o te obecne butelki szklane to one są recyklingowane. To jest myte, tłuczone i przetapiane na nowe butelki.
Tak się składa, ża te butelki "zwrotne" (nie jednorazowe) są wielokrotnie napełniane zanim pójdą na przemiał lub "przetop".
Szklane do 50 razy, plastikowe do 20 razy.
https://www.umweltbundesamt.de/umweltti ... textpart-3
Kiepura napisał(a):Nie wiedząc możesz (choć nie musisz) sprowadzić się do głoszenia sloganów.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.12.2018 12:25

Kiepura napisał(a):Ale przyznasz, że przesunięcie środków z modernizacji pieców w prywatnych domach na remonty własnych kamienic miasta to trochę mniejszy zysk ekologiczny.
Nawet jeśli trochę to rekompensuje program rządowy który (wreszcie) powstał w tym zakresie.

Niekoniecznie - miasto ma mnóstwo zasobów, które ocieplane są w konwencjonalny sposób i jest tego więcej, niż przyznanych dotacji na inwestycje prywatne.

Nie myśl o tym (to nie znaczy lekceważ to). Jakbym trzydzieści lat temu myslał codziennie o stanie powietrza w Krakowie to bym już dawno odszedł na zawał. A tak, mam jeszcze szanse długo pożyć. :D

Kiedyś paliło się metodą dolną - wrzucając niewielką porcję na rozgrzane węgle, ewentualnie bardziej ogarnięci palili w kaflokach metodą kroczącą (warunek: piec musi mieć odpowiednio dużą komorę spalania) . Bez dmuchaw i innych udogodnień. Kiedyś była w zasadzie "tylko" sadza a od jakiegoś czasu (czytaj: odkąd mieszkam w PL...), na aucie mam i sadzę i pył. Nie na darmo się tu mówi, że powietrze można gryźć... węglem da się palić czysto, tylko trzeba to robić z głową.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 15.12.2018 16:51

boboo napisał(a):
Kiepura napisał(a):
Jeśli chodzi o te obecne butelki szklane to one są recyklingowane. To jest myte, tłuczone i przetapiane na nowe butelki.
Tak się składa, ża te butelki "zwrotne" (nie jednorazowe) są wielokrotnie napełniane zanim pójdą na przemiał lub "przetop".
Szklane do 50 razy, plastikowe do 20 razy.

Ło matko. Czy myślisz, że mam czas i chęci by omawiać zawiłości systemu recyklingu butelek szklanych i to w różnych krajach. Książka by z tego wyszła. Czy ja napisałem, że każda butelka jest od razu przetapiana ?
Cześć jest i owszem, używana powtórnie. Pięćdziesiąt razy razy to teoria, maszyny sortownicze odrzucają zwykle wcześniej.
Chodziło mi o to, że dawniej butelka zwrotna była używana często aż się rozbiła. I lądowała na ogół na śmietniku. Teraz jest przetapiana, o ile trafi do recyklingu. Mamy 57 % myślę, że realnie w ciągu 10 lat możemy mieć osiemdziesiąt.
A w ogóle to była tylko mała dygresja.
mahum
Odkrywca
Re: Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Postnapisał(a) mahum » 21.05.2019 21:41

No tak, sławetne ocieplenie klimatu. W USA zima stulecia, październik w maju w Europie, no ale ktoś niezłą kasę przytula walcząc ze zmianami klimatycznymi.
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 22.05.2019 07:06

mahum napisał(a):No tak, sławetne ocieplenie klimatu. W USA zima stulecia, październik w maju w Europie, no ale ktoś niezłą kasę przytula walcząc ze zmianami klimatycznymi.

Anomalie pogodowe są jednym z objawów ocieplania klimatu.
Wpisz w przeglądarce "średnie temperatury w Polsce" i jako pierwsze z brzegu wyskoczy np to:
https://trudat.natemat.pl/231117,czy-kl ... ie-zmienil
a potem setki innych informacji o wzroście średnich temperatur.
Ocieplenie klimatu jest faktem (wystarczy przypomnieć sobie ostatnie lata), no chyba że uważasz ze internet kłamie.

Jedyne co może być dyskusyjne to w jakim stopniu przyczynił się do tego człowiek, a w jakim jest to zjawisko cykliczne.
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 22.05.2019 07:49

krutom napisał(a):Ocieplenie klimatu jest faktem
Taką historyjkę Ci opowiem:
Sauna, 10 ludzi w niej...
Ktoś wnosi 2 wiadra wrzątku i stawia je na podłodze, inny ktoś przynosi dwie bryłki lodu i wkłada je do rąk dwóch "wybrańców".
Summa summarum temperatura w saunie wzrośnie.
Ale na świat zostało wypuszczonych dwóch "guru" z odmrożonymi rękami.
Zawsze znajdą im równych lub słabszych umysłowo "apostołów", którzy będą negować wzrost temperatury w saunie przy pomocy niezbitych dowodów w postaci odmrożonych rąk "proroków".

Sprzęt w LIGO potrafi mierzyć wahania "długości" w zakresie 1/10000 średnicy protonu.
(jedna dziesięciotysięczna)
To tylko przykład, co może dzisiejsza nauka.
A jednak wciąż istnieją hordy twierdzące, że naukowcy nie potrafią zmierzyć (i porównać) temperatur, poziomu morza, powierzchni lodowców, sposobu reemmisji promieniowania przez CO2 i CH4 i że nie potrafią wyciągnąć wniosków.

Krutom, masz wiarę i nadzieję, że przekonasz?
Ja ich (wiary i nadziei) nie tracę, czego i Tobie życzę.
:)
mahum
Odkrywca

Postnapisał(a) mahum » 22.05.2019 16:52

krutom napisał(a):
mahum napisał(a):No tak, sławetne ocieplenie klimatu. W USA zima stulecia, październik w maju w Europie, no ale ktoś niezłą kasę przytula walcząc ze zmianami klimatycznymi.

Anomalie pogodowe są jednym z objawów ocieplania klimatu.
Wpisz w przeglądarce "średnie temperatury w Polsce" i jako pierwsze z brzegu wyskoczy np to:
https://trudat.natemat.pl/231117,czy-kl ... ie-zmienil
a potem setki innych informacji o wzroście średnich temperatur.
Ocieplenie klimatu jest faktem (wystarczy przypomnieć sobie ostatnie lata), no chyba że uważasz ze internet kłamie.

Jedyne co może być dyskusyjne to w jakim stopniu przyczynił się do tego człowiek, a w jakim jest to zjawisko cykliczne.

Portali Lisa z reguły nie czytuję, dlatego dla równowagi poproszę coś o ociepleniu klimatu pióra np. Korwina lub Cejrowskiego.

Nie twierdzę czy ocieplenie klimatu jest faktem czy nie, ale widzę kto stoi za jego ochroną i zdecydowanie nie są to postaci z mojej bajki.

A przedmówcom mogę przytoczyć równie ciekawą historyjkę jak ta o saunie. Mianowicie wiele lat temu byłem na pokazie czy dotyczącym jakiegoś środka odchudzającego, który należało spożywać 2x dziennie aby schudnąć. W pewnym momencie z sali padło pytanie czy ten środek mogą przyjmować osoby, które chciałyby przybrać na wadze. Oczywiście, odpowiedział prowadzący, działa równie genialnie jak w procesie chudnięcia, wystarczy zażywać go nie 2 a 3 razy dziennie i wtedy znacząco przybiera się na wadze.
Tak więc zapewne macie rację, ekstremalne mrozy w USA (kolejnej zimy) i kolejny w ostatnich latach chłodny maj w Polsce są symptomem ocieplenia klimatu.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2019 17:53

O tak, Korwin i Cejrowski to na pewno odpowiednie osoby... Wir polarny odpowiada za ekstremalne zimy w US i niestety, jest to powiązane z ociepleniem się klimatu. W pogodzie, wszystko jest od siebie zależne a my przyczyniając się do efektu cieplarnianego, "pomagamy" zmianom klimatu. Jak nie chcesz czytać "portalu Lisa" to zajrzyj np. na strony NASA... choć to może być trudne - łatwiej słuchać ludzi pokroju Korwina czy Cejrowskiego jak naukowców.

:roll:

Parafrazując Twoje słowa o tabletkach na chudnięcie:
- Płaskoziemcy: Ziemia jest płaska!
- NASA: sprawdziliśmy, nie jest!
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Środowisko - ochrona

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.05.2019 18:03

Kilka postów przeniesiono - proszę przed zamieszczaniem postów przeczytać tytuł wątku.
Użytkownik usunięty
Re: Co przywozicie z Cro?

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2019 08:53

boboo napisał(a):....Nareszcie Chorwacja się za to wzięła. Mam tylko nadzieję, że turyści nie "wzbogacą" plastikiem chorwackich lasów i plaż i rzeczywiście zabiorą swoje śmieci do swoich domów.

Ha,ha, ha, ha....... :lol: Za długo Bogdanie mieszkasz tam gdzie mieszkasz :hut: Ten naród bardzo lubi s......ć do własnego gniazda. Obserwuję od bardzo długiego czasu co kochani rodacy z dużego miasta wyczyniają na spływach kajakowych po Pilicy. Dwa razy w tygodniu po tych ludziach na przystani zbiera się tyle śmieci ile by weszło na czubato do twojego pontonu. Przynajmniej przywożą na ląd, a przypadków wywalania do wody widzę mało lub bardzo mało.

Dalej? Przejedź się z kierunku W-wa na Kozienice, wiedź w pierwszą dogodną aleję leśną Puszczy Kozienieckiej. Stań w takim miejscu w którym uważasz, że nikt ciebie nie zobaczy. O matko kochana właśnie stoisz w górze śmieci wywalonych przez działkowców z remontu domku letniskowego lub po gościach których mieli w ostatnią sobotę. To dzieje się teraz gdzie wszyscy segregują śmieci w miastach! Ale po co „panisko” mające dom czy mieszkanie w mieście ma płacić za domek i jego śmiecie w lesie?

Ile razy jadąc samochodem w Polsce widzisz wywalane śmieci przez poprzednika na jezdnię. Prawdziwy Katolicki naród ci Polacy. Należę do tego narodu dla tego mam prawo na jego krytykę. I nie patrzcie na innych bo tam na pewno znajdziecie belkę w oku. :roll:
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 27.06.2019 09:33

smoki3 napisał(a):Prawdziwy Katolicki naród ci Polacy. Należę do tego narodu dla tego mam prawo na jego krytykę.
Ciekawe, ale w Niemczech też tak jest i to usankcjonowane prawnie :D
Pewien Syryjczyk (w Niemczech), nauczyciel niemieckiego dla uchodźców (ze swoich stron) zwyzywał na lekcji paru Syryjczyków i to dosadnie, "prawicowo/narodowo" wręcz :lol:
Ci się poskarżyli i zarzucali rasizm i inne takie.
Rozprawa była krótka: sędzia stwierdził, że gdyby to był Niemiec, oberwałoby mu się.
Ale gdy Syryjczyk beszta Syryjczyka i wymyśla mu od "takich różnych arabskich kwiatków", to nie ma w tym żadnego rasizmu.

Wracając do tematu: kupujcie napoje na miejscu. Nawet jeśli w plastiku, to jakoś to tam ten ich system zrecyklinguje.
Importowany plastik ląduje na wysypisku śmieci. A to czeka tylko na borę. Jak na Pagu, po drodze do Metajny:
pag_wysypisko_bora.jpg
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2019 09:39

boboo napisał(a):Jak na Pagu, po drodze do Metajny:
pag_wysypisko_bora.jpg

Taki sam obrazek obserwuję na granicy Bohumína i Ostravy (to przy D1) - z tamtejszego wysypiska co lżejsze śmieci latają po całej okolicy :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.