Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Środowisko, klimat - ochrona

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser
Re: Dzień dobry

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.12.2018 08:55

walp napisał(a):
greenrs napisał(a):Bono angażuje się w działalność ekologiczną od jakichś 40-tu a David Attenborough od ponad 70-ciu lat ale dla Ciebie to zapewne zwykli ekoterroryści.

... a zamiast dopatrywać się wszędzie spisków, hipokryzji i zagrożenia wolności przez ekoterroryzm, trzeba zacząć od swojego podwórka. :wink:

"Szacuje się, że ok. 40% plastikowych produktów jest używanych tylko raz, a następnie wyrzucanych.
Odpady generowane przez gospodarstwa domowe, to około połowa globalnego zużycia plastiku. Większość z nich nie jest w żaden sposób recyclingowana." :cry:

Zgadzam się. Tu potrzeba pracy u podstaw, bo świadomość ekologiczna naszego społeczeństwa jest dramatycznie niska. Przez dziesięć lat pracowałam w branży gospodarki odpadami i widziałam na liczbach jaki procent surowców wtórnych jest odzyskiwany i w jakim tempie ten współczynnik się zmienia. Myślenie jest generalnie takie, że cała ta segregacja odpadów to tylko zawracanie doopy :roll: :( .
Drugi ciężki temat to palenie w piecach. Mam to nieszczęście mieszkać na osiedlu "starych" domków jednorodzinnych. W zimie smród i siwy dym jest na porządku dziennym, zawsze jakiś debil coś do pieca wrzuci, czasem aż łzy z oczu wyciska. Telefony do straży miejskiej efekt przynoszą mizerny. Jeden taki artysta ma już nawet założoną sprawę i nic sobie z tego nie robi.

Mimo wszystko, dzień dobry!
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.12.2018 09:04

Kiepura napisał(a):Można przecież jednym ukazem zakazać jazdy samochodami starszymi niż pięć lat i nie spełniającymi najwyższych norm emisji. Jaką część społeczeństwa będzie stać na taki samochód ?
Tak trochę z grubszej rury i w skrócie:
Czyli jeśli ktoś jest mniej zamożny, otrzymuje z automatu zezwolenie na ingerencję/inwazję w płuca tysięcy... :?:
dario7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dario7 » 05.12.2018 10:52

boboo napisał(a):
Kiepura napisał(a):Można przecież jednym ukazem zakazać jazdy samochodami starszymi niż pięć lat i nie spełniającymi najwyższych norm emisji. Jaką część społeczeństwa będzie stać na taki samochód ?
Czyli jeśli ktoś jest mniej zamożny, otrzymuje z automatu zezwolenie na ingerencję/inwazję w płuca tysięcy... :?:

Dzień dobry :papa:
... tak, bo jest obowiązek posiadania auta ... :lool:
A teraz poważnie. Nie zakazać jazdy starszymi niż pięć lat, tylko trującymi :evil:

... a w ogóle, o czym my mówimy. Wczoraj dwaj najważniejsi rozjechali się całkowicie w poinformowaniu społeczeństwa jak będzie w przyszłości u nas :evil: dosłownie czarno to widzę :evil:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.12.2018 11:03

dario7 napisał(a):... a w ogóle, o czym my mówimy. Wczoraj dwaj najważniejsi rozjechali się całkowicie w poinformowaniu społeczeństwa jak będzie w przyszłości u nas :evil: dosłownie czarno to widzę :evil:

I na tym proponuję zakończyć. :idea:
Bo dalej "czerwono" to widzę. :idea:

Dzień dobry. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.12.2018 22:39

2018-12-05_130022.jpg__655x0_q85_crop_subsampling-2_width-655.jpg
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.12.2018 17:28

Dzień dobry. :wink:

U mnie też ciepło i mokro.

W dobie obecnych licytacji, która z nacji emituje więcej CO2 do atmosfery (słynny już tekst o "robieniu ekologicznej las** Niemcom"), chciałbym polecić film "Klątwa obfitości", o pazernej gospodarce i nieodwracalnych procesach dewastacji Ziemi.
09.12, TVN24 godz. 12:45

No i jeszcze obowiązkowa, krótka "laudacja" - piątek, piąteczek, piątunio. :!: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.12.2018 23:17

Dobry wieczór z Rybnika.

FB_IMG_1544284228475.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.12.2018 11:35

Mz większość mieszkańców Katowic i okolic, zapamięta szczyt klimatyczny z jednego... zamkniętych ulic i jeszcze większych korków niż zwykle, a na pewno tak zapamiętają to kierowcy. Pomoc naszych służb (szczególnie ITD) ograniczała się do zamykania pasów, robienia jeszcze większego zamieszania i ogłaszania na CB, że Ktoś zaraz dostanie mandat...

Dzień dobry.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 10.12.2018 18:30

Dzień dobry,

greenrs napisał(a):
Kiepura napisał(a):Pełne hipokryzji społeczeństwa zachodnie wytwarzają dla zaspokojenia swoich potrzeb więcej zanieczyszczeń niż komukolwiek się wydaje. Tyle, że w Polsce, Chinach, itd.
A potem świecą w oczy mapkami z zielonymi kółkami.

W Polsce jeśli chodzi o przemysł w ciągu ostatnich trzydziestu lat dokonano w dziedzinie ochrony środowiska ogromnego postępu.
W branży w której pracuje nie odbiegamy w niczym od czołówki.

Hmm... Może nie mam takiego wykształcenia jak Ty, ale nie rozumiem gdzie tu logika... A przeczytałem trzy razy :roll:

Co do wzmianki o wykształceniu to pojawiła się tylko jako reakcja na sugestie dotyczące mojej wiary w płaskość Ziemi. :lool:
W sumie mógłbym zapytać ilu spośród internetowych znawców epatujących innych zielonymi kropkami i szaroburymi zdjęciami rozróżnia komin od chłodni kominowej. Myślę, że tak z 90 procent nie odróżnia. W końcu i tu i tu "dymi".

Co do logiki to proste jak drut. Nie ma działalności człowieka która nie wywoływała by zanieczyszczenia powietrza.
Nawet jak pójdziesz pobiegać to wzniecasz kurz :D
Nawet jeżeli nasze zakłady dorównują w standardach zachodnim to i tak trują. Jeżeli cześć z nich zostały przeniesiona stamtąd do nas to gdzie trują ? U nas czy u nich ?

boboo napisał(a):

Jak wyżej. Każde auto niszczy środowisko. Nawet elektryczne.
Nie pisałem o autach zdezelowanych z wyciętym filtrem.
Auta starsze spełniają mniej restrykcyjne normy, takie jakie były w chwili ich wyprodukowania obowiązujące.

Odwracając zagadnienie. Czy jeżeli ktoś jest bardziej zamożny, to z automatu otrzymuje zezwolenie na ingerencje w moje płuca. Dotyczy to np. ogromnych rzeszy mieszkańców STOLICY, którzy rok w rok w określone dni (rozpoczęcie ferii) ciągną do Zakopanego, korkując i zanieczyszczając wszystko po drodze ? W Krakowie odczuwam to szczególnie.
A jaką ogromną ilość spalin produkują auta zamożnych jadące rok w rok do Chorwacji ? Jakaż to ingerencja w płuca wszystkich co mieszkają po drodze.
Czy ktokolwiek z forumowiczów zdaje sobie sprawę jakie zanieczyszczenie powietrza wywołuje np. wyprodukowanie butelki wysączanej leniwie wieczorem na balkonie. A to jednorazówka. Raz wypita i koniec.
A przecież można ekologicznie. Na działkę i zimną wodę ze studni w konwi. :lol:
Sorry jaka zaczepka taka i odpowiedź. :D

I jeszcze w temacie innej zaczepki. Oczywiście nie każdy musi mieć samochód. Tylko we współczesnym świecie to nie tylko zbytek, to środek transportu niezbędny do funkcjonowania a nade wszystko miejsce i narzędzie pracy. Jak się wprowadzi zakaz to właściciel drobnej firmy usługowej może i kupi nowy samochód. Ale zapłaci za to usługobiorca wyższymi cenami. Wyższe ceny to mniej mniejszy popyt. Mniejszy popyt - słabnąca koniunktura i rozwój. Słabnąca koniunktura to mniejsze podatki i zyski firm.
Koniec końców mniej pieniędzy na ochronę środowiska.

Nie da się być od razu dorosłym. Pewne etapy trzeba przejść. Nawet bardzo bogaci Niemcy chyłkiem spowalniają odwrót od węgla.
Jaśniej już tego nie umiem wytłumaczyć.

walp napisał(a):Odpady generowane przez gospodarstwa domowe, to około połowa globalnego zużycia plastiku. Większość z nich nie jest w żaden sposób recyclingowana." :cry:
:

No i to jest piękny temat. Serek, tak na jedną łyżeczkę. Opakowany w pudełko plastikowe. Na wierzchu zamknięte folią aluminiową. Na tym przykrywka z plastiku. Wszystko opakowane w tekturę.
Dlaczego tak. Bo klient tak lubi. Ten sam klient po wyjściu ze sklepu będzie narzekał na smog.

To z czym jest największy problem, to że ludzie w Polsce ale i na świecie też często nie kojarzą, że to na co narzekają jest
najczęściej efektem ich własnych wyborów.
Efekt motyla...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.12.2018 18:41

greenrs napisał(a):W nocy popadało, teraz jest nieźle. Nawet oddychać można - PM 2,5 tylko 60% normy :!:

U mnie bardzo dobrze. PM 2,5 nieznacznie ok. 10 µg/m3.

Poza tym, mamy teraz najbrzydsze, bo najkrótsze, najciemniejsze itp. dni w roku - trzeba przeżyć.
Kiepura napisał(a):No i to jest piękny temat. Serek, tak na jedną łyżeczkę. Opakowany w pudełko plastikowe. Na wierzchu zamknięte folią aluminiową. Na tym przykrywka z plastiku. Wszystko opakowane w tekturę.
Dlaczego tak. Bo klient tak lubi. Ten sam klient po wyjściu ze sklepu będzie narzekał na smog.

To z czym jest największy problem, to że ludzie w Polsce ale i na świecie też często nie kojarzą, że to na co narzekają jest

Zacząłem zabierać na zakupy torby ekologiczne/wielokrotnego użycia, na długo przed wprowadzeniem opłat za jednorazowe worki plastikowe.
Innym potrzebny był impuls w postaci dodatkowej opłaty za te worki, ale podziałało.

Jeśli będę miał kiedyś możliwość kupić serek śmietankowy w innym (ekologicznym) opakowaniu, z pewnością skorzystam.
Najpierw musi się taka alternatywa pojawić, a później ludzie muszą chcieć z niej skorzystać.

Niestety, nie mamy często wyboru i nie zamierzam siebie winić za takie, a nie inne opakowania. To co jest możliwe, realizuję.
Np. nie jeżdżę samochodem do miejsc gdzie mam 1-1,5 km, a mam znajomych, którzy potrafią pojechać samochodem do sklepu oddalonego o 300 m.
Kiepura napisał(a):W sumie mógłbym zapytać ilu spośród internetowych znawców epatujących innych zielonymi kropkami i szaroburymi zdjęciami rozróżnia komin od chłodni kominowej. Myślę, że tak z 90 procent nie odróżnia. W końcu i tu i tu "dymi".

Nie odróżniam. I co z tego?

Dobry wieczór. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.12.2018 21:51

Kiepura napisał(a):W sumie mógłbym zapytać ilu spośród internetowych znawców epatujących innych zielonymi kropkami i szaroburymi zdjęciami rozróżnia komin od chłodni kominowej. Myślę, że tak z 90 procent nie odróżnia. W końcu i tu i tu "dymi".

Ja rozróżniam. Widzę je w zasadzie z okien domu i zapewniam Cię, ze w Rybniku i okolicy wiedzą, jaka jest różnica między "kominami". Pomieszkaj sobie w Rybniku - może zrozumiesz niechęć do wszelkiej maści kominów (nawet jeżeli jest tylko chłodnią kominową którą to nawet Greenpeace wskazywał na "winnego")
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.12.2018 23:53

walp napisał(a):
Kiepura napisał(a):No i to jest piękny temat. Serek, tak na jedną łyżeczkę. Opakowany w pudełko plastikowe. Na wierzchu zamknięte folią aluminiową. Na tym przykrywka z plastiku. Wszystko opakowane w tekturę.

Zacząłem zabierać na zakupy torby ekologiczne/wielokrotnego użycia, na długo przed wprowadzeniem opłat za jednorazowe worki plastikowe.
Innym potrzebny był impuls w postaci dodatkowej opłaty za te worki, ale podziałało.

Jeśli będę miał kiedyś możliwość kupić serek śmietankowy w innym (ekologicznym) opakowaniu, z pewnością skorzystam.
Najpierw musi się taka alternatywa pojawić, a później ludzie muszą chcieć z niej skorzystać.

Prawie dokładnie to samo chciałem napisać ale Waldek mnie uprzedził :)

Może są tacy, ale dla mnie opakowanie nie ma znaczenia. Jeśli jakiś produkt mi smakuje to nie zwracam uwagi na to czy jest w plastiku, kartoniku czy słoiku - to nie ja wybieram rodzaj opakowania, jestem na nie skazany. Już bardziej interesuje mnie skład produktu.

A jak sądzisz Kiepura, dlaczego na zachód od naszego kraju prawie wszystkie butelki, zarówno szklane jak i plastikowe są zwrotne a u nas zwyczajnie się nie da :?:
Ciekaw jestem Twojej teorii :wink:

Dobry wieczór.
boboo
zbanowany
Środowisko - ochrona

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.12.2018 08:53

Może zamiast zaśmiecać inne tematy, dyskusję o ochronie środowiska pociągnijmy (jeśli są chętni) tutaj.
Jednak z góry chciałbym prosić, aby wszelkie "dogmaty*" zostały poparte dostępnymi danymi (link).

Takoż proszę moderatora(ów) o odpowiednie przeniesienie postów tutaj.

* np. jeśli twierdzisz, że CO2 ociepla/nie ociepla klimat(u) podaj link do wyników badań.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.12.2018 09:59

Na południu można oddawać flaszki w automatach w większych sklepach... gorzej z plastikiem ale powoli się to zmienia. To Polska jest jakaś dziwna.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Środowisko - ochrona

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.12.2018 12:16

boboo napisał(a):Może zamiast zaśmiecać inne tematy, dyskusję o ochronie środowiska pociągnijmy (jeśli są chętni) tutaj.
Jednak z góry chciałbym prosić, aby wszelkie "dogmaty*" zostały poparte dostępnymi danymi (link).

Takoż proszę moderatora(ów) o odpowiednie przeniesienie postów tutaj.

* np. jeśli twierdzisz, że CO2 ociepla/nie ociepla klimat(u) podaj link do wyników badań.

Połączyłem posty, kilka jest trochę w dwóch sprawach :wink: ale nie ma technicnej opcji "podziel post".
No i nie jesteś autorem wątku :wink: natomiast myślę, że walp nie ma nic przeciw. :oczko_usmiech: :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.